10-milijonska kazen po polomiji na borzi

Zaradi polomije pri prodaji delnic Facebook je borza Nasdaq kaznovana z 10 milijoni dolarjev kazni. Doslej so plačali že 62 milijonov investicijskim podjetjem, navadnim delničarjem pa ne bo pomagal nihče.

Facebook na Nasdaqu

Delnica Facebooka je od začetka prodaje padala. (Foto: Reuters)

Ameriška zvezna Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je odredila doslej najvišjo kazen proti kakšni borzni ustanovi.

Borza Nasdaq bo morala plačati 10 milijonov dolarjev zaradi napak pri uvodni javni prodaji delnic družbenega medija Facebook 18. maja lani. Borza Nasdaq je doslej morala plačati že 62 milijonov dolarjev različnim investicijskim podjetjem. Navadnim delničarjem, ki so izgubili najmanj polovico vloženega denarja, pa očitno ne bo pomagal nihče. Uvodna cena za delnico je bila 38 dolarjev, danes pa se prodajajo za okrog 23 dolarjev.

Začetek prodaje delnic Facebooka so lani maja zavlekle domnevne tehnične težave na borzi Nasdaq. Zato veliko vlagateljev najprej ni moglo kupiti delnic, pozneje pa jih niso mogli dovolj hitro prodati, ko je postalo jasno, da od uvodne cene kmalu ne bo ostalo veliko.

SEC je ugotovil, da so bile težave posledica slabo pripravljenega sistema in napačnih odločitev odgovornih pri Nasdaqu. Borza Nasdaq bo kazen plačala, krivde pa ni ne priznala ne zanikala. Glavni izvršni direktor Nasdaqovega starševskega podjetja OMX Robert Greifeld je zagotovil, da so se iz polomije veliko naučili in sprejeli ukrepe, da se kaj podobnega več ne zgodi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
beowulfsam 31.05.2013 09:31:56
Kazen bi morala dobiti banka/cenilci, ki so izvajali IPO. Ker cenilc je lah dal oceno 38$ na delnico mi ni jasno. Še sedaj je P/E nenormalno visok (dans clo 500, zadnč je bil še 1200 ) in cene kar ne padejo. To je to, kapitalizem. Folk kupuje take loto delnice pol pa joka. Na dejanske rezultate je pa zadeva vredna 7-14 milijard, tko čez palec s tem, da je firma v hitro spreminjajoči se industriji...jutr lah en nardi nekej k bo počikal FB.
Več komentarjev