Znanost in tehnologija
Oglas

50 let radioamaterskega sejma FIERA DEL RADIOAMATORE Pordenone

Pordenone, 20. 04. 2015 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sejem Pordenone
Komentarji
0

adioamaterski sejem radio praznuje že pol stoletja, a mu še ni zmanjkalo želje po inovacijah. Cilj: področje razvoja programske opreme

 

Sejem pordenone - 1
Sejem pordenone - 1 FOTO: Sejem pordenone

Sejem Pordenone praznuje 25. in 26. aprila pomembno obletnico. Prireditev Radioamatore Hi-Fi Car praznuje 50 let obstoja, a je še vedno polna energije in želje po prenovi. Pisalo se je leto 1966, ko je Združenje italijanskih radioamaterjev Pordenone postavilo temelje tej prireditvi s ciljem, ustvariti priložnost za izmenjavo in predstavitev opreme in tehnologije.

Sejem pordenone - 2
Sejem pordenone - 2 FOTO: Sejem pordenone

Organizacijo prireditve je kasneje prevzel Sejem Pordenone, ki je prvotno zasedbo razstavljavcev radioamaterske opreme združil z drugimi sektorji: elektronika, informatika, mobilna telefonija, ter s pomembnim sejemskim dogodkom, namenjenim predstavitvi avtomobilske Hi-Fi ponudbe. S tem se je skokovito povečalo tudi zanimanje javnosti, saj je prireditev obiskalo kar 35.000 obiskovalcev. Zaradi velikega povpraševanja tako s strani razstavljavcev kot tudi s strani obiskovalcev je dogodek dobil repliko še s sejmom Radioamater 2 v mesecu novembru. To je torej kratek oris zgodbe največjega italijanskega dogodka na tem področju, ki ga je mogoče po obsegu in kakovosti razstavne ponudbe primerjati le še z mednarodnimi prireditvami, kot je Ham Radio di Friedrichshafen. Skrivnost našega uspeha? Nedvomno jo gre iskati v sposobnosti razširjanja prvotnih obzorij, v predstavitvi smernic na področju informatike pred svojim časom, v posluhu za uporabnike mlajših generacij in v predstavitvi vseh zadnjih novosti na povezanih področjih, pri čemer pa ostajamo zvesti svoji nalogi, zagotoviti cenovno ugodno, široko zasnovano in neodvisno sejemsko ponudbo za radioamaterje in za ljubiteljske mojstre elektronike in informatike. Radioamaterski sejem je od nekdaj izkazoval veliko pripravljenost, da odpre svoja vrata in se poveže s teritorijem in ustanovami na njem ter s klubi, združenji in ljubitelji, ki jim prireditev omogoča izjemno priložnost za svojo predstavitev in navezovanje stikov. Nenehen razvoj in rast nam še danes predstavljata prednostno nalogo. Naslednji cilj Sejma Pordenone je sektor razvoja programske opreme, v katerem ima Radioamaterski sejem vodilno vlogo že od leta 2014 z dogodki v okviru APP Days.

Sejem pordenone - 3
Sejem pordenone - 3 FOTO: Sejem pordenone

Gre za javni forum, namenjen poglabljanju znanj o platformah Apple IOS, Windows Mobile, Android in Linux Ubuntu: namen dejavnosti je zagotoviti podporo ljubiteljem za čimbolj učinkovit izkoristek vseh funkcij njihovih mobilnih naprav (tablice, pametni telefoni) v povezavi z namiznimi računalniki, ter razširjati in poglabljati poznavanje jezika programiranja in s tem nuditi možnost usposabljanja na področju, ki je tudi v Italiji v polnem razcvetu in ki lahko predstavlja odskočno desko na poklicnem in strokovnem področju. App Days so torej tudi priložnost za soočanje povpraševanja in ponudbe med zasebniki, podjetji in izobraževanjem: središčno točko te “borze izmenjav” predstavljajo razvijalci programske in strojne opreme (tako imenovani makers: novi podjetniki, usposobljeni za realizacijo strojne in programske opreme), ki se bodo na tej prireditvi lahko srečali in med seboj izmenjali izkušnje, hkrati pa se predstavili podjetjem in šolam za odpiranje novih poslovnih in izobraževalnih možnosti. Makers predstavljajo torej novost prireditve Radioamatore 50; samostojni sejemski prostor je namenjen aktivnostim kot so FabLAB, Hackerspace, Stampa 3D, prototipizacija, elektronika in robotika DIY. V strastnem duhu mladih so aplikacije samo korak stran od videoigric. Prireditev bo spremljal tudi maraton videoigric FROGBYTE LAN PARTY.

Sejem pordenone - 4
Sejem pordenone - 4 FOTO: Sejem pordenone

Radioamaterskemu sejmu želimo še sto takšnih let in še enkrat čestitamo ustanovitevljem ARI Pordenone, ki že petdeset let spremljajo ta uspeh!

http://www.radioamatorepordenone.it/visitare/informacije-sl/

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3