Analogni TV signal še nekaj časa

Kaže, da bomo Slovenci še nekaj časa 'lovili' analogni televizijski signal, saj digitalni televizijski signal ne dosega zadostnega števila prebivalstva. Zato bodo datum prekinitve oddajanja odložili za nedoločen čas.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo namerava podaljšati analogni način oddajanja televizijskega signala in s tem omogočiti mehkejši prehod na digitalni način oddajanja, poznan tudi pod kratico DVB-T, je za STA pojasnil državni sekretar na ministrstvu Jozsef Györkös. 

Po neuradnih informacijah digitalni signal iz multipleksa, ki ga nadzoruje zavod RTV, ne pokriva zadostnega števila gospodinjstev. Že pred nekaj meseci bi moralo pokrivanje doseči 95 odstotkov prebivalcev Slovenije, vendar je še vedno na približno 85 odstotkih. Na Oddajnikih in zvezah zagotavljajo, da bodo z 62 novimi oddajniki, za katere naj bi opremo namestili septembra ali oktobra, pokrivanje povečali na 93 odstotkov. Za še 72 oddajniških točk bodo opremo dobili predvidoma šele po novem letu.

Digitalni sprejemnik

Primer digitalnega sprejemnika z več dodatnimi funkcijami (HD sprejem). (Foto: gizmag.com)

Treba bo torej spremeniti zakon o digitalni radiodifuziji, in sicer določbo o prenehanju oddaje analognega signala. Kot dodaja sekretar Györkös, bo gledalkam in gledalcem digitalni sprejem na voljo v roku, istočasno pa bo še nekaj časa na voljo analogni sprejem, vendar vsem priporočajo, da čim prej preklopijo na digitalnega.

Tisti, ki doma še niso poskrbeli za sprejem digitalnega signala, bodo imeli na voljo še nekaj časa. Po novem letu, obljubljajo na ministrstvu, pa bodo sklicali novinarsko konferenco in podrobneje predstavili stanje na področju pokritosti. Čas božiča torej ne bo zaznamovan z mrzličnim kupovanjem digitalnih sprejemnikov in televizorjev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
 
slovenc88 17.09.2010 11:24:56
mpeg2 NIKAKOR ni boljši...največkrat pa je problem v prešvoh ojačevalnikih in starih antenah. Zamenjajte sobno in bo dosti boljše!
Več komentarjev