Znanost in tehnologija

Aplikacija, ki na Twitterju zaznava samomorilne objave

London, 31. 10. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podatek, da si vsakih 40 sekund nekdo vzame življenje, je srhljiv. Organizacija za preprečevanje samomorov Samaritans je zato izdelala aplikacijo, ki na Twitterju zaznava ključne besede, ki napeljujejo k samomoru. Če bodo prijeli prijavo, bodo potencialni žrtvi poskušali pomagati.

Vsakih 40 sekund si nekdo vzame življenje, vsako leto zabeležimo več kot 800.000 samomorov, kar je več kot zaradi konfliktov in naravnih katastrof, ugotavlja poročilo Združenih narodov, ki so ga objavili prejšnji mesec. Sestavljali so ga desetletje, zajelo pa je podatke 172 držav.

Žalostno dekle
Žalostno dekle FOTO: iStockphoto

Organizacija za preprečevanje samomorov Samaritans je zato izdelala brezplačno aplikacijo, s pomočjo katere je moč odkriti ljudi, ki so nagnjeni k samomoru.

Aplikacija z imenom Samaritans Radar za zdaj deluje samo na Twitterju in je nastavljena tako, da zaznava ključne besede in fraze, ki napeljujejo k distresu: "tired of being alone" (sit sem osamljenosti), "hate myself" (sovražim se), "depressed" (depresiven), "help me" (na pomoč) in "need someone to talk to" (potrebujem nekoga za pogovor).

V primeru, da nekdo ki mu sledite, uporabi omenjene besede oz. besedne zveze, vam aplikacija na elektronski naslov pošlje alarmno sporočilo. V kolikor boste zadevo prijavili, bo omenjena organizacija stopila v stik s potencialno žrtvijo, ne glede na uro in dan.

Joe Ferns, izvršni direktor razvojnega oddelka, pojasnjuje, da so odveč skrbi, da bi aplikacija posegala v zasebnost ljudi ali jim gledala pod prste. "Aplikacija odkriva tvite, ki so tako ali tako javni, daje vam priložnost, da vidite objave, ki bi jih v vsakem primeru lahko videli. A predstavljajte si, da vaš prijatelj nekaj objavi v zgodnjih jutranjih urah, vi pa to zgrešite, ker ste na poti v službo ali je vaš Twitter prepoln ostalih objav, ki niso tako pomembne. Samaritans Radar vas opozori na pomembne objave. Gre za možnost, da opazite klic na pomoč in ukrepate," pojasnjuje.

Samaritans Radar je primarno namenjen ljudem, starim med 18 in 35 let – najbolj aktivni starostni skupini na družbenih omrežjih, ki tam povprečno preživi tri ure na dan, je povedala Patricia Cartes, vodja varnostnega oddelka pri Twitterju. Gre za generacijo, ki ji je virtualno življenje blizu in svoje občutke včasih lažje objavi tam kot v realnem življenju.

"Samaritans Radar je še v povojih in ne bo imel vedno prav. Ne razume še šal in sarkazma. A obstaja način za povratne informacije in zadeva se bo izboljševala s pomočjo informacij o tem, ali je bil alarm upravičen ali ne," so v organizaciji zapisali v sporočilu za javnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kundalinigirl
05. 11. 2014 20.50
Saj ni čudno da je toliko samomorov,folk tiči na socialnih omrežjih kot fb,twitter,itd.... Nimajo nobenih prijateljev,prepuščeni so sami sebi,itak se ne čudim zakaj je veliko samomorov.
Ramzess
31. 10. 2014 10.40
+2
Analiza besed ali besednih zvez izven konteksta je vprašljiva, vedno, ne glede ali to počne program ali človek.
Ramzess
31. 10. 2014 10.38
+2
Smo že lahko brali o takih programih, a žal take zadeve niso vedno zanesljive, ... vprašanje kakšne bodo posledice napake za nesojeno žrtev. Razen tega, da bo zaznamovana kot ...
?uknoric
31. 10. 2014 09.35
+7
SAMARITAN spoštovanja vredna organizacija za pomoč, SLO parlament in politiki drek.
+3
Heineken je najboljši samomor?
dabra
31. 10. 2014 09.15
+14
Komaj čakam aplikacijo, ki bo zaznala kdaj me tišči na veliko potrebo...da mi pridejo obrisat ta zadnjo... :-)
proofreader
31. 10. 2014 08.49
+9
Jjansasds je sumljiv, ali algoritem kaj zazna pri njem?
sLoVeNeC123123
31. 10. 2014 11.33
+4
pri njem algoritem zaznava alarmantne vrednosti korupcije