Znanost in tehnologija

Francoski najstniki posnemajo 'Opravljivko': aplikacija, ki omogoča anonimno obrekovanje

Pariz, 05. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med francoskimi mladostniki se je z bliskovito hitrostjo razširila mobilna aplikacija, katere namen razkrije že njeno ime. Aplikacija "Gossip" (Opravljanje) namreč omogoča anonimno razširjanje govoric, zaradi česar pa so zelo zaskrbljeni učitelji, starši, sami dijaki in celo minister za šolstvo.

Aplikacija naj bi bila namenjena predvsem mladim med 18. in 30. letom, a je izjemno priljubljena tudi pri mlajših najstnikih.
Aplikacija naj bi bila namenjena predvsem mladim med 18. in 30. letom, a je izjemno priljubljena tudi pri mlajših najstnikih. FOTO: Thinkstock

V Franciji zbuja skrb mobilna aplikacija, ki omogoča in spodbuja anonimno razširjanje govoric. Njeno pomenljivo ime, Gossip (Opravljanje), ne dopušča veliko izbire za drugačno dojemanje njenega namena.

Aplikacija je med Francozi povzročila pravi preplah in ogorčenje. Trenutno ni na voljo, saj so jo umaknili zaradi pritožb učiteljev, staršev, združenj učencev in celo ministra za izobraževanje.

Nasprotniki te aplikacije so izpostavili dejstvo, da že sama izbira imena namiguje na povezanost z ameriško nadaljevanko Opravljivka (Gossip Girl), ki je pri francoskih najstnikih zelo priljubljena. Nadaljevanka prikazuje življenje ameriških srednješolcev, ki so žrtve govoric, ki jih preko mobilnih telefonov in elektronskih sporočil razširja anonimna oseba.

Že nekaj tednov po tem, ko je aplikacija postala na voljo, se je povzpela na sedmo mesto najpogosteje prenesenih aplikacij družbenih medijev v Franciji.

Predvsem je priljubljena zaradi tega, ker omogoča popolno anonimnost. Uporabniki lahko svojim prijateljem pošiljajo sporočila, pri tem pa njihova identiteta ni razkrita. Poslana sporočila se za deset sekund pojavijo na zaslonu telefona, potem pa izginejo.

Ciljna skupina njenih uporabnikov naj bi bili mladi odrasli med 18. in 30. letom, a se je aplikacija bliskovito razširila med najstniki med 14. in 18. letom. Ti so najpogosteje pošiljali sporočila v stilu: "Camille je najgrša punca v razredu", "Sophie spi s komerkoli" ali "Phillip je v resnici gej". Ker so sporočila povsem anonimna, se uporabniki ne bojijo posledic svojih zapisov, ti pa imajo lahko uničujoč učinek na tiste, ki jih govorice zadevajo.

V združenju francoskih srednješolcev so povedali, da aplikacija le še spodbuja ustrahovanje in nasilje, ki je v šolah že tako zelo velika težava in je že brez nje precej pogosto. Minister za izobraževanje, Najat Vallaud-Belkacem, pa je povedal, da bi lahko povzročila nemire v drugače mirnih šolskih okoljih.

Podobne ameriške mobilne aplikacije so se v preteklosti že postale tarče kritik, saj naj bi več mladostnikov storilo samomor ravno zaradi govoric, ki so se o njih širile preko družbenih medijev.

Aplikacija močno spominja na ameriško nadaljevanko Opravljivka, saj je tudi v njej anonimni vir širil govorice preko sms sporočil.
Aplikacija močno spominja na ameriško nadaljevanko Opravljivka, saj je tudi v njej anonimni vir širil govorice preko sms sporočil. FOTO: Thinkstock

Aplikacijo je razvila 25-letna Cindy Mouly. Zaradi vznemirjene javnosti jo je za nekaj časa umaknila s spleta. V tem času želi razviti varnostna varovala in jo preoblikovati tako, da bo vsako sporočilo preverjeno, da bi preprečili pošiljanje zlobne ali nasilne vsebine. Ko bo aplikacija ponovno na voljo, je mlajši od 18 let ne bodo mogli uporabljati, čeprav ni pojasnila, kako bodo starost uporabnikov nadzorovali.

Nasprotniki te sporne aplikacije so povedali, da so prorgam sprva oglaševali kot primernega za starejše od 12 let. Moulyeva se je strinjala, da je to bila napaka.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
17. 06. 2015 12.01
+2
Kreljo je tisti, ki se prepusti aplikacijam in ostalim jajcem da ga komandirajo in pošiljajo laži Če si pameten imaš star cegu aka Nokia 100
?om?
05. 06. 2015 14.03
+2
Bliskovito haha 10.000 prenosov kaj so to reklame za aplikacijo
Mirkoca
05. 06. 2015 07.55
+13
Aplikacija ima zagotovo tudi kakšen pozitiven učinek. Recimo "Ančka spi s komerkoli" je za nekega najstnika zagotovo dober podatek.
crazy but true
05. 06. 2015 10.01
+4