Apple snedel Jobsove besede, ker se zaradi 'grozljivih zgodbic' boji bega kupcev?

Glavni izvršni direktor ameriškega računalniškega velikana Apple je napovedal, da bodo v letu 2013 del svoje proizvodnje na Kitajskem preselili v ZDA. Mnogi menijo, da so na to odločitev vplivale tudi kritike zaradi suženjskega izkoriščanja azijskih delavcev.

Jobs mož vizij

Pokojni Steve Jobs je vztrajal pri proizvodnji v Aziji.

Pred leti je ustanovitelj Appla Steve Jobs ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ko ga je ta vprašal, ali bi lahko Apple v ZDA pomagal pri odpiranju delovnih mest, dejal, da se to nikoli ne bo zgodilo.

Zdaj je direktor računalniškega velikana Tim Cook napovedal prav to. Apple bo tako prihodnje leto del proizvodnje iz Azije preselil v ZDA. Cook je ob tem zatrdil, da Apple in druga podjetja za potrošniško elektroniko niso organizirali proizvodnje na Kitajskem samo zaradi stroškov, ampak ker v ZDA ni ustrezno usposobljene delovne sile.

Izjavo si je privoščil kljub temu, da je Apple računalnike izdeloval v ZDA kar 30 let, preden je začel proizvodnjo seliti na tuje v 90. letih prejšnjega stoletja.

Kaj natančno bodo izdelovali v ZDA, ni znano, analitiki menijo, da gre najverjetneje za namizne računalnike, najbolj popularne in prodajane proizvode, kot so iphoni in ipadi, naj bi še naprej izdelovali v Aziji. Delna selitev naj bi družbo stala 100 milijonov dolarjev.

Cookovo napoved v ZDA razumejo tudi kot poskus ublažitve kritik in ogorčenja zaradi delovnih razmer na Kitajskem in drugje po svetu. Ti delavci namreč za mizerne plače delajo v nečloveških razmerah, poročanja o tem pa naj bi nekatere odvračala od nakupa dragih Applovih proizvodov. Po seriji objav o skoraj suženjskem izkoriščanju delavcev v tovarnah podizvajalca Foxcon so se plače zaposlenim sicer malce zvišale.

Applove delnice so medtem v sredo izgubile precejšnji del svoje vrednosti, v četrtek pa so se podražile za poldrugi odstotek.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 67
 
asdasdasd123123 21.12.2012 12:05:45
mah apple je firam ki je zlobna firma ce mene uprasate...Vam sledi če boste kdaj kaj zakršili...kako vas najdejo kličejo na apple...1 od 1000 razlogov...nevem se tožijo za vsak ficek za kr neke...nevem kaj pa sony pa microsoft ki imajo patente na joysticke od ps in xbox pa nobenega ne tožijo...+ apple krade da ki nevem ce se tolko kot oni,...jaz iz tega principa nočem apple čene so grdi xD sej kaj pa ni na kitajski vsaj imajo delo nekao
Več komentarjev