Astronavti uspešno preizkusili medplanetarni internet: iz vesolja usmerjali robota v Nemčiji

Astronavti Mednarodne vesoljske postaje so preizkusili eksperimentalno tehnologijo medplanetarnega interneta za upravljanje robota na Zemlji. S to tehnologijo naj bi nekoč olajšali prenos podatkov z raziskovalnih misij na Zemljo.

Medplanetarni internet

DTN bi rešil težavo izgubljenih podatkov zaradi prekinjene komunikacije. (Foto: NASA)

Astronavti Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so prek medplanetarnega interneta upravljali robota na Zemlji.

S tem so preizkusili eksperimentalno tehnologijo protokol DTN (Disruption-Tolerant), s katero bi lahko v prihodnosti optimizirali komunikacijo z Marsom.

Trenutno obstaja težava v komunikaciji s tamkajšnjimi raziskovalnimi roverji, saj se v primeru težav pri komunikaciji izgubljajo pomembni podatki.

Evropska vesoljska agencija (Esa) in Nasa sta poskus uspešno izvedli konec oktobra, v njem pa je sodelovala tudi vodja trenutne misije na ISS, ameriška astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams, ki je s pomočjo računalnika in programske opreme DNT upravljala robota v Nemčiji.

DTN je precej podoben internetu, kot ga poznamo na Zemlji, le da je mnogo manj občutljiv na zamude in prekinitve v prenosu, ki so pri prenosu podatkov med planeti, sateliti, vesoljskimi postajami in oddaljenimi plovili, pogoste. Ponavadi so vzrok zanje sončne nevihte ali specifičen položaj vesoljskega plovila.

Oče ideje o DTN je Vint Cerf, eden od ustvarjalcev interneta, kot ga poznamo na Zemlji, prvič pa jo je predstavil že pred dobrim desetletjem. Prvi uspešni test, ki je vključeval pošiljanje fotografij z Zemlje na 32 milijonov kilometrov oddaljeno plovilo in obratno, je bil izveden leta 2008.

Sistem uporablja mrežo zveznih točk, ki nevtralizirajo zamude v prenosu. Če se pojavijo motnje, podatki ostanejo shranjeni na eni od teh točk, dokler ni spet vzpostavljena komunikacija za nadaljevanje pošiljanja.

Mehanizem "shrani in pošlji" podatke ščiti pred tem, da bi se izgubili na poti do končne destinacije. Razlika med tem in obstoječim "zemeljskim" internetom, pri katerem je podatke ob prekinitvi povezave treba poslati vnovič ali pa so izgubljeni, je torej očitna.

Kdaj bo tehnologija razvita do konca, raziskovalci še ne vedo, računajo pa, da bi v prihodnosti preko tovrstnih povezav v vesolju upravljali raziskovalna plovila.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
Super1337 11.11.2012 14:55:21
Bomo lahko imeli videochat z marsovci :)
Več komentarjev