Znanost in tehnologija

Bi kupili igračko, ki omogoča vašemu dojenčku, da posname 'selfije'? Le kaj je narobe z vami?!

Edinhoven, 05. 11. 2014 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemska oblikovalka je ustvarila serijo igračk, ki omogoča, da otročiček naredi svoj 'selfi' kar v posteljici in ga objavi na družabnih omrežjih. Z igračo je želela opozoriti, da vse preveč staršev ne razmišlja o posledicah, ko na spletu deli fotografije svojih otrok.

Kaj se dogaja v naših glavah, da na družabnih omrežjih brez pomisleka objavljamo fotografije svojih otrok? Kako ne pomislimo, kakšne vse posledice to prinaša zanje? Morda je res prisrčno videti otroka, kako podre svoj prvi kupček, ali ko prvič je sadno kašico, a se nihče od staršev, ki jim ponos očitno zamegli razum, ne vpraša, ali bi bilo njemu prav, da bi njegovi starši objavili na spletu njegove fotografije, ko je bil še v plenicah.

Premislite, preden se odločite, da objavite na spletu fotografijo vašega otroka - ne glede na to, kako srčkan je na njej.
Premislite, preden se odločite, da objavite na spletu fotografijo vašega otroka - ne glede na to, kako srčkan je na njej. FOTO: Thinkstock

Da bi pokazala staršem, kako nespametni in lahkomiselni so, je nizozemska oblikovalka Laura Cornet oblikovala serijo plišastih igračk in jo poimenovala novorojenčeva slava. Najbolj prepoznaven izdelek je vrtiljak, ki ga sestavlja plišasti znak za Facebook ter ptički, ki simbolizirajo Twitter. Vrtiljak lahko starši namestijo nad dojenčkovo zibko, vsakič, ko se dojenček približa vrtiljaku, pa se sproži kamera, ki naredi fotografijo in jo objavi na Facebook ter Twitter profilu.

Kmalu po objavi izdelka na spletu je Cornetova prejela prve odzive. "Ljudje so se zgražali, mi očitali, da je igrača povsem neprimerna. Da izpostavljam otroke družabnim omrežjem," za CNN pripoveduje Cornetova, ki je nad odzivom navdušena.

"Prav na to sem upala. Da se bo začela debata in da bodo ljudje začeli spoznavati, da ponos ne sme zamegliti njihovega razuma," pravi Cornetova. Projekt je del njene diplomske naloge na akademiji za dizajn v Edinhovenu.

Komaj se je rodil, pa je že postal zvezda na spletu

Na idejo je prišla, ko je opazila, da so prijatelji začeli na svojih družabnih omrežjih objavljati fotografije svojih otrok še v porodni sobi. "Počutila sem se čudno. Naenkrat sem postala del življenja nekoga, ki sploh ne ve, da sem videla že vse v njegovem življenju," pravi Cornetova. Ko je vprašala starše, zakaj objavljajo slike svojih otrok, ji je večina zatrdila, da so tako ponosni nanje in da si jih želijo pokazati celem svetu. Na vprašanje, ali se zavedo, da lahko pride do zlorab in da bi takšne fotografije otrokom lahko škodile, pa je večina dejala, da se jim zdi njihovo početje povsem nedolžno.

Skoraj polovica fotografij vseh novorojenčkov je že vidna na spletu, opozarja Cornetova.
Skoraj polovica fotografij vseh novorojenčkov je že vidna na spletu, opozarja Cornetova. FOTO: Thinkstock

Med raziskovanjem je ugotovila, da je skoraj polovica fotografij vseh novorojenčkov že vidna na spletu in da trend še raste. "Pa so starši od svojim otrok dobili dovoljenja, da objavijo njihove fotografije," se sprašuje Cornetova.

Študija, ki jo je opravil Microsoft Research, razkriva, da kar 62 odstotkov vseh mater, ki imajo otroke mlajše od treh let, uporablja Facebook. Od teh jih je več kot 96 odstotkov že objavilo fotografije svojih otrok na svojem profilu.

Oblikovalka še opozarja, da je vedno več tudi takšnih staršev, ki želijo s posnetki svojih prikupnih otrok zaslužiti. Tako lahko na You Tube najdete cele serije posnetkov otroka – od tega, kako prvič kaka, do tega, kako liže limono in se ob tem kremži. Kar jo je najbolj šokiralo, pa je dejstvo, da so številni želeli kupiti njene igrače. Ideja, da lahko njihov otročiček kadarkoli naredi svoj 'selfie' in ga objavi na družabnem omrežju, jim je bila tako privlačna, da jim oblikovalka sploh ni uspela pojasniti, da ne gre za prodajo, pač pa za umetniško delo, s katerim je želela opozoriti na problem objavljanja fotografij otrok.

Zdaj se je Cornetova odločila, da preoblikuje izdelek, in sicer bo posnetke pošiljal neposredno na mobilnik starša. Upa le, da bodo starši premogli več razuma, kot ponosa in premislili, preden se odločilo za objavo fotografije njihovega otroka na spletu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
07. 11. 2014 19.27
+1
Ja, za slavo je potrebno delat že v plenicah!
benti
06. 11. 2014 11.04
+0
slika dojenčka na Facebooku je baje škandal. če pa je taista slika na reklami za pampers, naslovnici jane, v reklami za zavarovalnico ali na ovitku za kinderčokolado, je pa to nekaj povsem normalnega.
skismania
05. 11. 2014 20.52
mentorhercul
05. 11. 2014 20.32
+5
Bravo, sam še otroški selfiji mankajo.....
flowerca
05. 11. 2014 17.48
+10
Cenzurirati objavo fotografij otrok do njihove polnoletnosti.Potem naj se pa sami odločijo.Današnja novodobna generacija staršev pa itak tekmuje med sabo marsikdaj na škodo svojega otroka.
Haloška ikebana
05. 11. 2014 13.55
+6
A je kaj drugače, ko dojenčka krstijo? Zakaj dvojna merila?
laznivec
05. 11. 2014 14.00
+6
Eh, no, krstijo ga enkrat in to v krogu družine, selfi je pa iskanje pozornosti podpovprečnih ljudi...
Haloška ikebana
05. 11. 2014 14.08
+2
Nisem mislil tega, ampak na to da pri tem otrok ne odloča samo tem, da se selfiji sploh objavijo....
Haloška ikebana
05. 11. 2014 14.11
+3
Sicer pa, zakaj ljudje selfije objavljajo, je čisto njihova stvar in mislim da ni prav, da bi jih nek lažnivec ocenjeval kot podpovprečne...
Ramzess
05. 11. 2014 13.22
+1
Torej je samo vprašanje, kdaj bodo dobili 'otroci' pravico, da tožijo starše za nazaj, ... dokaze tako imajo. Če že drugače niso kaznovani, ... pa ne mislimo ravno zapora, so še druge možnosti.
a1b2c3d4e5f6
05. 11. 2014 13.17
+14
Pa kaj je point teh selfijev? Avtoportret s kamero je star toliko kolikor je stara kamera sama, v današnji obliki pa toliko, kolikor je star telefon s sprednjo kamero, se pravi nekje dobrih 10 let. Ampak treba je odkrivat toplo vodo -.-
meta37
05. 11. 2014 13.17
+16
Dejstvo je, da so ljudje postali obsedeni z všečki! Življenje takšnih, ki želijo preko svojega komaj rojenega otroka pridobiti pozornost, je pravzaprav zdolgočaseno. Takšni ljudje nimajo nekega pozitivnega družabnega življenja... Jaz sem zgrožena, ko na družbenem omrežju zagledam dojenčka... Katastrofa no! Slika komaj rojenega otroka enostavno ne sodi na internet! T svet je že tako ali tako čisto zmešan. Ma kje je to normalno, da recimo 2 sosedi med seboj tekmujeta, katera bo imela več všečkov pod svojimi fotografijami.... Bruh!!!!!!!!
Brakedirt
05. 11. 2014 17.23
+3
To je isto kot tukaj,nekateri pisejo bedarije samo s tem namenom da dobijo cimvec plusov...
bb5a
05. 11. 2014 13.11
+6
Sem probal brat ta članek, pa sem prebral le par stavkov in se mi ne da več... Res pritegnete bralca na polno...
RožleX
05. 11. 2014 12.50
+12
Bi kupili digitalnega dojenčka...?.."članek čez par let..."
SAKITUMI
05. 11. 2014 12.48
+14
čudno da so MEDIJI toliko proti.... ponavadi ravno oni toliko reklame in nagradnih nardijo okol selfijev, da potem folk pošilja in objavlja po vseh portalih.... in pol mi bojo oni prispevke pisal in kritizeral starše??????? dvoličnost na višku.... in poneumljanje ljudi.....
ho?emVšolo
05. 11. 2014 12.39
+32
Jaz sem selfi svojega malčka objavil na FB, pa so mi zaprli račun. Mogoče je bi res malo preveč poraščen in trd.
vrtojb
05. 11. 2014 12.19
+2
ja ja, za kes je naredila stvar ne za ozavescanje
strupberry
05. 11. 2014 13.39
+4
ce ze, potem za dobro oceno diplome in koncan studij... ampak ne bos verjel, nekateri ljudje iskreno zelijo spremeniti slabe stvari na tem svetu...