Znanost in tehnologija

Bing proti Googlu

Ljubljana, 05. 06. 2009 04.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft je objavil delovno različico spletnega iskalnika Bing, ki uporablja napredno semantično analizo za razpoznavo celih stavkov in besednih zvez.

Spletni iskalnik Bing.com je v beta različici na voljo tudi v slovenščini, vendar zaenkrat ponuja omejeno splošno iskanje po spletu in fotografijah, dosegljiva pa je tudi razširjena "mednarodna" različica, ki ima že na prvi strani možnost razširjenega iskanja na videoposnetke, nakupe, novice in zemljevide. Dosegljive naj bi bile tudi beta različice, ki omogočajo neposredno načrtovanje potovanj, iskanje informacij o naslovih lokalnih podjetji in iskanju informacij o zdravju.

Iskalnik Bing
Iskalnik Bing FOTO: 24ur.com

Bing.com je naslednik Microsoftovega iskalnika Live Search, ki zdaj ni več dosegljiv oziroma je urejena avtomatska preusmeritev na nov iskalnik. Ta naj bi stavil predvsem na prenovljen sistem iskanja, saj Bing poleg klasičnih algoritmov in ključnih besed ponuja novost: semantično analizo, ki lahko razpoznava celotne stavke in besedne zveze.

Microsoftove raziskave kažejo, da zadovoljive rezultate zagotovi samo vsaka četrta iskalna poizvedba. Bing pomaga pri iskanju pomembnih rezultatov s funkcijami, kot so Best Match za iskanje najboljšega odgovora, Deep Links za boljši vpogled v vsebino določene spletne strani in Quick Preview z razširljivim oknom za boljši vpogled v pomembnost spletne strani. Bing prav tako vključuje dostop do informacij z enim klikom Instant Answers, s čimer je mogoče pridobiti iskane informacije znotraj strani z iskalnimi rezultati, nov iskalnik opisujejo v Microsoftu.

Prednost Binga je tudi ta, da poleg relevantnih rezultatov na levi strani prikaže tudi nekatera zanimiva povezana iskanja. Ko se z miško približate iskanemu zadetku, se na desni pokaže kratek povzetek vsebine. Podobno je pri iskanju videoposnetkov; najdeni so pregledno izpisani, ko se z miško približate posnetku, se ta pokaže v predogledu, torej vam ga za približen vpogled v vsebino ni treba odpirati v novem oknu.

Videz novega iskalnika je dokaj pregleden, kritiki pa so se obregnili nad kakovost najdenih pojmov, kjer naj v primerjavi s predhodnikom Live Search ne bi bilo pretiranega napredka. Poznavalci priporočajo, da je kot državo pristopa, dokler je Bing še v beta različici, najbolje izbrati ZDA, saj naj bi bil iskalnik tako najbolj optimiziran.

Kako resna konkurenca prevladujočemu Googlu lahko v resnici postane Bing, bo znano v prihodnjih mesecih, ko naj bi se postopoma dodajale izboljšave. Microsoft nov iskalnik sicer promovira kot t. i. "Decision Engine" (odločitveno orodje), saj naj bi uporabnikom omogočal hitrejše in boljše odločitve.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snakky
09. 06. 2009 11.57
endvatrilovi- google mislim da ni beta, je pa gmail Če se bo bing prijel, imam problem z optimizacijo :( A nav tega razvoja nikol konc, vsak dan znova se je treba toliko stvari naučit!
profil24ur
08. 06. 2009 18.56
Za pregledovanje videov pa je res prva liga, pa še vse strani vključno z youtubom preišče, tak da je še več možnih zadetkov.. ravnokar sem s tem brskalnikom uspel najti video, ki mi ga prej ni uspelo z obenim drugim ala youtube, google..
smrko@hotmail.com
08. 06. 2009 00.08
Čist cool je še posebi pr videoposnetkih ko sam miško gor postav pa že vidiš video ti sploh ni treba odpirat
Egon DjComitex
06. 06. 2009 17.50
ha ha ha google še je vedno beta...ti si pa alpha...vic^2 sploh pa ni slabo, mam že za domačo stran ker v bistvu ne deluje nič slabše kot google
tomi7dni
06. 06. 2009 13.39
Mah usakih 4 minute je boljši računalnik
endvatrilovi
05. 06. 2009 11.39
Sicer je pa google še vedno beta :-)
JohnWayne
05. 06. 2009 10.09
mislim, da je težko narediti nekaj bolj efektivnega kot google. Glede na to, kako globoko je vkoreninjen google, bo upeljat nov browser težko, medtem ko ga bodo izpopolnjevali in mogoče zarad bete ne bo delal 100% bo pa google še povečal delež..
GreenOasis
05. 06. 2009 07.31
Bing.com je dober iskalnik in internetni stroj, vendar se bo moral krepko potruditi, da bo ujel Google.com