Znanost in tehnologija

Soustanovitelj Merlak: Bitstamp po hekerskem napadu ostaja likviden

Ljubljana, 06. 01. 2015 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
217

Slovenska menjalnica bitnih kovancev Bitstamp je zaprta zaradi hekerskega napada, v katerem so jim ukradli za dobre 4 milijone evrov bitcoinov. Strokovnjak za internetno varnost opozarja, da je možno, da so hekerji izkoristili težave v generaciji naključnih števil.

Slovenska borza bitnih kovancev Bitstamp je že drugi dan zaprta. Kot je razvidno iz obvestila na spletni strani, naj bi hekerji minuli konec tedna z njihovih strežnikov ukradli okoli 19.000 bitnih kovancev v vrednosti okoli 4,2 milijona evrov.

Napad se je zgodil 4. januarja, hekerji pa so ukradli nekaj manj kot 19.000 bitcoinov, kar naj bi bilo vredno okoli 5 milijonov ameriških dolarjev (4,2 milijona evrov).
Napad se je zgodil 4. januarja, hekerji pa so ukradli nekaj manj kot 19.000 bitcoinov, kar naj bi bilo vredno okoli 5 milijonov ameriških dolarjev (4,2 milijona evrov). FOTO: Reuters
Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1100 dolarjev (920 evrov). Danes je en bitni kovanec vreden okoli 270 dolarjev (225 evrov).

V obvestilu uporabnikom so v Bitstampu zapisali, da so vsi bitcoini, ki so jih uporabniki kupili pred hekerskim napadom, varni. V Bitstampu podrobnosti niso pojasnili, zapisali so le, da imajo "več kot dovolj rezerv", da pokrijejo izgubljene bitne kovance. Hekerji naj bi sicer odnesli le "majhen delež" vseh bitnih kovancev - bitcoin borze namreč ravno zaradi takšnih primerov veliko večino bitnih kovancev shranjujejo v tako imenovanih hladnih denarnicah.

Kot so še zapisali na spletni strani Bitstampa, naj bi delovanje borze znova vzpostavili v nekaj dneh, o vdoru pa da so že obvestili pristojne organe.

Merlak: Bitstamp ostaja likviden

Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak. "Bitstamp ostaja likviden, več zaradi same preiskave težko povem," je za STA dejal soustanovitelj borze Damijan Merlak. "Stran smo ustavili, ker bi se z nadaljevanjem obratovanja s strežnikov brisale pomembne sledi. Trenutno v San Franciscu s strokovnjaki postavljamo duplikat celotne infrastrukture, kar bo predvidoma urejeno v naslednjih 24 urah. Takrat bomo lahko tudi ponovno vzpostavili storitev," je pojasnil Merlak.

V obvestilu uporabnikom je še navedeno, da naj uporabniki internetne menjalnice nemudoma prenehajo opravljati transakcije. Ves denar uporabnikov Bitstampa pa do nadaljnjega ostaja zamrznjen na računih podjetja. 

Kodrič in Merlak sta sedež podjetja iz Slovenije preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox v začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Analitiki: Vdor je že omajal zaupanje uporabnikov

Slovenski finančni strokovnjaki so mnenja, da je hekerski vdor zagotovo zamajal zaupanje v borzo Bitstamp, nekaj manj pa bo imel negativnega vpliva na samo valuto bitcoin. Za Bitstamp je tako nujno, da čim prej vzpostavi nazaj poslovanje in svojim uporabnikom dokaže, da ima na hladnem, torej na teh varnih računalnikih, dovolj rezerve, da pokrije nastale izgube. A jim čas hitro teče, opozarjajo. Del kredibilnosti so zagotovo izgubili, res pa je, da so lastniki in trgovalci z bitcoini vajeni, da je ta valuta povezana s tveganjem – tako glede padcev vrednosti, kot nevarnosti raznih vdorov in tatvin.

Kljub težavam se digitalna valuta počasi uveljavlja.
Kljub težavam se digitalna valuta počasi uveljavlja. FOTO: POP TV

Erker: še je svež spomin na propad borce Mt Gox

Finančni analitik Igor Erker je prepričan, da ima Bitstamp zadostne rezerve, da pokrije vse nastale izgube, saj za družbo stojijo dovolj močni investitorji. "Glede na to, kako močni investitorji so v ozadju, bi lahko Bitstamp preživel marsikateri šok. Kar sem prebral v medijih, pa je zelo zoprno in zaskrbljujoče, saj imajo vsi investitorji še zelo svež spomin na zadnji propad borze Mt Gox. V vsakem primeru bo to zamajalo zaupanje, kar za nekaj časa," pravi Erker in dodaja, da ta napad kaže, kako sta ta alternativna valuta in trg še v zgodnji fazi razvoja.

So hekerji izkoristili težave v generaciji naključnih števil zasebnih ključev?

Strokovnjak za internetno varnost Gorazd Novšak, ki se dobro spozna na bitcoine, saj ima tudi sam farmo za rudarjenje bitcoinov v Sloveniji, opozarja, da je napadalcu ali skupini napadalcev uspelo priti do zasebnih ključev, razlog pa bi lahko bil tudi v slabem generatorju naključnih števil prav teh ključev. A zgolj ugiba, saj bi jim prav lahko nekdo vdrl v server in jim ukradel ključe.

"Lahko da so uporabili slabo naključno funkcijo, ki je generirala namesto naključnih števil števila, ki so bila videti kot naključna. Ko je napadalec enkrat ugotovil vzorec, kako so bila generirana naključna števila, je lahko na osnovi teh števil generiral zasebne ključe, s pomočjo katerih je ukradel bitcoine," pravi Novšak in dodaja, da bi lahko to bil tudi zgolj prikaz ranljivosti. Nekaj podobnega se je že zgodilo spletni denarnici blokchain.info, kjer je heker ukradel nekaj manj kot 900 bitcoinov, ki jim jih je čez nekaj dni vrnil. S tem je opozoril na napako v varnosti in preprečil, da bi nekdo drug ukradel bitcoine.

Zaupanja v sistem Novšak še ni zgubil in ni edini. Kot pravi, v bitcoine zaupajo tudi velikani, kot so Dell, Microsoft, Paypal.
Zaupanja v sistem Novšak še ni zgubil in ni edini. Kot pravi, v bitcoine zaupajo tudi velikani, kot so Dell, Microsoft, Paypal. FOTO: Thinkstock

V hladni denarnici, ki je javno dostopna na tem naslovu, ima Bitstamp 134.872 bitcoinov. Na osnovi teh podatkov je ukradenih 19.000 bitcoinov res "malenkost" (slabih 15 odstotkov), opozarja Novšak, ki je prepričan, da ima Bitstamp več kot dovolj sredstev za pokritje vsega.

Tudi sam je že bil tarča hekerjev

Zaupanja v sistem še ni zgubil in ni edini. Kot pravi, v bitcoine zaupajo velikani, kot so Dell, Microsoft, Paypal, ki bitcoin uporabljajo. Pravi, da so tudi njemu že vdrli v sistem, a ni bilo nič hujšega, saj se drži podobne prakse, kot Bitstamp. "Na naslovih, katerih ključi so dostopni preko interneta, imam zanemarljive količine denarja (podobno kot drobiž, ki ga nosimo v denarnici), večje količine pa v hardverskih napravah ali pa v papirnati denarnici. Se pravi, da na računalniku, ki ni bil nikoli na internetu, zgeneriraš ključ in ga sprintaš na list papirja, ali pa to shraniš nekje na tem računalniku," še dodaja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milesahead
09. 01. 2015 21.02
+1
SEVEDA Žalčan! Moj denar je točno tam, kjer je bil pred napadom, BITSTAMP pa je ponovno odprt, serverji na amazonu. *
LovecNaKomuniste
09. 01. 2015 14.17
+1
Če mene vprašate tega denarja nebo več nihče videl.
aljosko
09. 01. 2015 21.02
+2
Dejansko se ga ze vidi in obratujejo. Ob 10 zazenejo se trgovanje...
tao3
08. 01. 2015 16.35
+2
Denar imejte v žepu.
mastablasta
09. 01. 2015 08.25
+1
pgdpgd
08. 01. 2015 10.29
+9
Kako lahko ukradeš nekaj,česar ni, ne obstaja. In kam potem to skriješ ?? Nehajte flancat iluzije. Ta dva Gorenjca pa sta poskrbela zase in zdaj bo magla za njima.
pe?navodo
08. 01. 2015 13.28
+2
Ne mgla ne bo, saj sta uradno z vsemi papirji prodajala meglo , ali smetje. Najbolši akonomist pa je tista ker prodaja smetje in z tem služi miljone. Naivneži jim pa nasedajo. Jaz seveda nisem.
mastablasta
09. 01. 2015 08.26
+1
kako ni saj obstaja. imaš številko in vse. enako kot pravi denar. jemlji to kot recimo delnice. tudi the nikoli ne vidiš samo več koliko jih imaš in tudi koliko so vredne..
Dragon_13
07. 01. 2015 13.23
-2
Mogoče pa sta Gorenjčka samo dojela, da milijarderja le nikoli ne bosta, multimilijonarja pa sta že, tako da sta si z tem manevrom samo zagotovila milijonsko odpravnino in se sedaj lahko zmagovito odpravita v penzijo pri 25 letih... Če pa se je hekerski napad res zgodil, potem pa Merlak le ni tako dober programer in bi bilo bolje če bi se držal igranja računalniških igric...
Uporabnik1110355
07. 01. 2015 15.59
+22
mogoče si pa ti samo brezmejno slovenceljsko nevoščljiv
pe?navodo
08. 01. 2015 13.29
+1
Ona imasta v lasti že kaj druga in poslujeta na borzi še z drugimi stvarmi tako da nista laika, ne bosta šla v penzijo. Vse šanse imata da postaneta celo miljarderja .
aljosko
08. 01. 2015 18.50
+0
Pol bi ukradla vse ne le del Bitcoinov. Je se denar(vrjetno) in ogromno bitcoinov na javno vidnih, da jih se imajo... Nekajkratnik...
bossanoga
07. 01. 2015 12.42
+2
He, he! Lep zaslužek. Preseliš sedež v drugo državo. se izseliš v tretjo in naročiš hekerski vdor. Pa imaš 4 miljone EUR na računu. To je pravo podjetništvo in sposobnost.
Die einemaister
07. 01. 2015 13.36
+4
Kaj čakaš; ti si isti teoretik ku naši mrkajici p damjani in marmorji ki so po tv oddajah ful pametni ko pa jih postaviš na funkcijo se pa poserjejo
aljosko
07. 01. 2015 11.56
+10
Napram krajam v bankah je to res malenkost... Pa tudi udori v banke niso nic redkega. Vceraj so recimo 30,8 miljonov $ ukradli XOOM pa to ni novica... Je pa res, da bodo oni to dobili nazaj z pritiskom na gumb. Seveda ne isti denar ampak si bodo napisali da ga imajo. Ja tako to gre to z pravim denarjem(ce ne vrjamete se izobrazite). Dela se ga iz nic. Legalno ponarejenje. Uporabite google in boste videli. Oktobra so heknili JP Morgen in imeli dotop do 83 miljonov racunov in kreditnih kartic podjeti in posameznikov... Koliko je bilo ukradenega ni bilo razkrito. Tako da se to dogaja tudi precej vecjim in v ekstremno vecjem obsegu. Samo zamovcano je...
aljosko
07. 01. 2015 12.04
+5
Pod kraje v bankah mislim kraje ki jih delajo bankirji. V Hipo primeru so na sodiscu, recimo NLB pa zasedajo pomembne polozaje v politiki ali gospodarstvu. Pac privatno ali pa drzavno... Samo tukaj nebi vlekel te vsporednice, ker je kraja premajhna da bi se jima splacala. Vrjetno vec zasluzita povsem legalno v manj kot letu z to kuro ki nese zlata jajca...
aljosko
07. 01. 2015 12.23
+3
Pri JP Morgen so ukradli tudi osebne podatke in slike dokumentov. Nevarno za krajo identitete. Skoda je lahko ce precej vecja kot le denar na racunu... Lahko koncas v zaporu, dolgovih...
BŠK
06. 01. 2015 22.41
+0
Valuta, ki nikoli ne bo zaživela V celem dnevu vidiš komaj enega mulčka na tem avtomatu
Bruhalnica24
06. 01. 2015 21.14
+11
Za vsem stoji Kim Jong Un in njegov ZX Spectrum.... Američani imajo vse dokaze, koto Iraškem orožju...
Mb128
06. 01. 2015 21.21
+8
Kašnen ZX Spectrum, lepo te prosim! Abakus, Abakus!
Mb128
06. 01. 2015 21.11
+4
Hehe, kraja se dogaja pred našimi očmi. Ampak glupa Slovenčica, glupi Slovencelj bo to komaj ugotovil post festum oz. ko bo prepozno. Potem pa jok in stok. Na nek način je kar prav da je tako. Trend in norost se plačujeta najdražje. Mimogrede, če je likviden naj da denar že jutri!
Lex11
06. 01. 2015 18.49
+1
No evo...pa so šli vsi tisti miljoni,ki sem jih zadel lani na Eurojackpotu...
mijavci
06. 01. 2015 18.12
+3
Imam še nekaj denarja od Monopolija če kdo zamenja za €. Lahko tudi v razmerju 2:1 .
T3
08. 01. 2015 15.09
Jaz pa še imam nekaj šilingov- tudi menjam!!!
matej1111
06. 01. 2015 17.37
+4
Bogi narod, ki kupuje te Konje. Samo bum bo naredlo. Ustanovitelji se bodo kopali v gnarju, vi pa si lahko te Konje daste samo v okvir in si jih na steno obesite. :))))))))))))))))))))))))))))
METKA102
06. 01. 2015 17.39
+3
Dragon_13
07. 01. 2015 11.37
+0
Tisti ki so rudarili ali kupovali BTC na začetku (2009 - 2012) in PRODALI ter sedaj uživajo v vilah in se okrog vozijo z avtomobili po 100K eur, se s tabo nebi strinjali...
Gart
06. 01. 2015 17.21
+0
To je pač neke vrste finančna špekulacija kot cel kup drugih finančnih zadev ,delnice itd., Zmeraj se bo kdo našel ki bo služil pa tudi izgube bojo. Padec iz 920 na 225€ ...uhh. Sej takih padcev ne bo več ane? ;) Sicer je pa nekaj držav ki so že prepovedale to valuto in noben mi ne more zagotovit da se to ne bo zgodilo tudi drugod...Ehmmmm....Fact.
milesahead
06. 01. 2015 17.56
+5
Aha kaj pa skok iz 100 na 1240? Kaj pa iskanje prave vrednosti? Pa dampanje trgovin, ko zaenkrat vse takoj menjajo v fiat? Ti si eden tistih slabo informiranih. De facto. Informacije se lahko pridobi tudi izven 24ur. Namig: wiki. Namig 2: če kaj ne razumeš slovenski forum Namig 3: če znaš angleško, potem lahko tudi tuji forumi. Simple as that. Je pa dobr, da slovenclni vsaj mal pomigajo z mozgančki, da ni vse tolk otopelo. Srečno Kekec.
Gart
06. 01. 2015 18.14
+0
Finančna špekulacija - a razumeš kaj to pomeni? Ja...skoki in padci. tudi do tistih 920€ je moralo nekako prilezt . Prosim ,obesi se na moje izjave in jih izpodbij ,če lahko.Ne vem kaj je neresničnega pri mojem komentarju. Sej se tud pri delnicah da fejst zaslužit če veš kaj delaš in imaš insajderske informacije. Tisti ki imajo dosti denarja se lahko ukvarjajo z investicijami v nepremičnine - CENE BODO ŠLE GOR! - sčasoma..to je vsem jasno...ampak potem bodo šle spet dol...( xD) .
Gart
06. 01. 2015 18.38
+0
In tudi - ne mi omenjat wiki in forume. Jaz sem ravno danes prebral članek z naslovom "Ali bitcoin že letos čaka bitka za preživetje?" .Ti vidiš samo kar hočeš vidit ,jaz pa ne vem kdo ima prav.Ne vem kakšna je prihodnost bit coina .Lahko samo trdim da je negotova in se mi zdi da ni to gotova naložba - kar je pa vsaj zame dovolj da se s tem ne ukvarjam. Sem pa prepričan da bodo nekateri služili drugi pa izgubljali denar na račun teh valut. In tudi ne vem od kje imaš to potrebo da komentiraš na ravni prepotentnega fanboya. Resen nasvet - vem da internet vse prenese ampak če se boš trudil argumentirat svoja prepričanja v spoštljivem tonu potem boš na dolgi rok bolj uspešen pri temu kar hočeš dopovedat(ne glede na tematiko) .
milesahead
07. 01. 2015 01.15
+7
Gart, mi je všeč tvoj zadnji komentar. hvala. pravzaprav nočem nikomur nič dopovedat. sem samo svoj vidik spostal, mogoče malo bolj agresivno, ker sem videl res bedne komentarje spodaj. Kekec sem rekel sebi, in se oproščam, ampak to je meni tolk pozitiven lik, da bi bilo dobro, da bi nas bilo več, in da to ne bi bilo nespoštljivo, ampak ravno obratno. dolgo sem v financah, videl sem veliko, od dobrega in dobičkonosnega posla, do totalnih nategov in prevar, ki jih je bilo veliko več, če potegnem črto. Bitcoin in valute, ki na novo prihajajo iz blockchaina, bodo v prihodnosti odigrale veliko vlogo. Skok in padec je logična posledica nove izredne tehnologije, ki se šele postavlja in zato išče ceno. na 920€ ni zlezlo, ampak se je tja bliskovito pognalo v le nekaj urah in dneh. Seveda to ni bilo realno, zato je sledil strmi padec, in sedaj se bo začela oblikovati prava cena. Bitcoin nima kritja (razen to, da če kupiš btc, hkrati kupiš tudi del blockchaina), ampak ga tudi nobena fiat valuta nima. Zato tudi velika podjetja sprejemajo plačila v btc jih. torej kaj je bolje, da imaš dolarje ali evre, ki jih tiskajo bolj ali manj v neomejenih količinah brez kakršnega koli backupa, ali pa da si nek del privarčevanega denarja daš v btc, namesto v hiperinflacijske valute, prevrednotene delnice, kradljive zavarovalnice, požrešne bankirje, ki na trgih goljufajo z vzvodi etc (vsake dve do tri leta pregreti in prenapihnjeni trgi) ? Just sayin'... Oprosti še enkrat, lp
Gart
07. 01. 2015 15.04
+2
Moram priznat da si me presenetil .No sej se mi ni šlo za opravičilo ,ampak vseeno ,ga sprejmem :).Sicer pa na tem portalu tudi mene dostikrat prime da bi se začel drugače izražat (te povsem razumem).. Drugače pa vem da je finančni sistem nestabilen ampak je pa bitcoin vedno delno odvisen od realnih valut oz. pravega denarja in bo tudi sam vedno variiral v vrednosti ,v kolikšni meri je to sicer cela znanost in noben ne more točno napovedat ,je pa tudi bojazen da se ga bo čez noč prepovedalo(menda je bitcoin zelo priljubljen pri "mutnih poslih")..no sej ne vem kako je čisto točno s temi stvarmi.Vsekakor bitcoin ni brez slabosti ,menda se glede tega lahko strinjava. Tisti ki imajo sistem v celoti naštudiran bodo gotovo zaslužili ...tako kot tisti ki imajo naštudirane nepremičnine ali pa delnice itd. Pač tako ,okvirno ,ostajam pri svoji prvotni izjavi ,da je to neke vrste finančna špekulacija. Lp tudi tebi
milesahead
07. 01. 2015 21.26
+1
Vse kar si napisal, drži. mutni posli se dogajajo tudi z fiat valutami, tako veliki, da si mi sploh zamisliti ne moremo. btc vedno lahko sledimo, sedaj lahko vidimo, kako se coini, ki so bili ukradeni, premikajo. ne vem, če jih bodo tatovi lahko vnovčili, brez da jih ne bi začopatli. tudi to drži, da je špekulacija, prav zato je potrebno biti previden in vložiti, recimo, desetino privarčevanega kapitala. zaradi slabosti in nesigurnosti, ki jih omenjaš, kot tudi zaradi velikega zanimanja za btc, je volatilnost zelo velika in tu je trenutno možno ustvariti relativno visok donos. teorija zarote: bitstamp je sam ukradel coine zaradi .... (vzpostavitve nadzora amerosov, fbi; prenove strani; drugih serverjev; povečanja zaupanja... etc) skratka, čas bo povedal svoje. Želel bi, da btc preživi :)
StopTTIP
06. 01. 2015 17.09
-4
Bit Kojni... da ne boste morda pozabili do konca januarja oddati davčne napovedi za "dobičke", ki ste jih s kojni realizirali... pa ne slepite se preveč z "anonimnostjo" teh kojnov... "davčna utaja" ne zastara prav hitro.... v naslednjih letih bodo pa tudi davkarije (najprej ameriška.. potem pa še ostale) našle način, kako priti na sled takim utajevalcem...... Če nič drugega, banke točno vedo, kdo je prejel nakazilo od "bitstampa" ali podobne "posredovalnice (nategovalnice)"..... ko jih je prodal... in... če ve banka... ve tudi davkarija.....
milesahead
06. 01. 2015 17.24
+10
To vidiš kako vse veš. Če bom rabil nasvet, te poiščem :)) A si že slišal, da na amazonu ebayu Microsoftu etc lahko plačaš z bitcoini? A ti plačaš davek, ko zamenjaš € za kune? A si že slišal, da trgovanje na forexu ni obdavčeno? Aja nisi slišal? Ja vprašaj, zato pa so prijatelji tukaj ;)
StopTTIP
06. 01. 2015 18.00
+1
Bitkojn ni VALUTA... in se davčno šteje kot neke vrste "delnica"... preberi si kdaj kakšno pojasnilo DURS-a na njihovi spletni strani.... in ja.,.. če jih "zapraviš", te ne "ujamejo"... če pa jih konvertiraš v evrčke... si pa davčni zavezanec za plačilo davka od "razlike".... Predno popluvaš vsakega, ki ti hoče dobro, se vsaj malce pozanimaj o davčnih predpisih.....
milesahead
07. 01. 2015 01.23
ok, bom plačal. koker rečeš. ;) na naših inštancah zopet nimajo pojma kaj narediti z btc btw.
milesahead
06. 01. 2015 16.45
+11
Zdej upam, da se večina, ki so oddali svoje bistroumne komentarje spodaj, heca in svojo inteligenco skriva za butastimi izjavami. Bitcoin je boljša valuta od vseh obstoječih... Fact! Bitcoin je decentraliziran in ne rabi požrešni bank... Fact! Bitcoin je zaščiten z omejeno izdajo, ki je 21 mio leta 2144, ko bo zmajnan zadnji kovanec... $ je krit le - z prevaro, pohlepom in tiskanjem milijard brez kakršnega koli pokritja.... Fact!!! Pri Bitcoinu vsa korupcija odpade! Fact!!! Še veliko je tega, ampak vi ga boste kupili, ko bo 6000$. Do takrat pa le počakajte in se čudite.
DonMiltonFriedman
06. 01. 2015 16.54
+7
DonMiltonFriedman
06. 01. 2015 16.56
+3
Aja, obstajajo ze boljse in varnejse kriptovalute. Fact.
StopTTIP
06. 01. 2015 16.58
+6
Do danes.. torej v XX letih (ne vem točno... npr. 10-ih) je bilo "nakopano" že 60% BC.... nadaljnjih 40% pa naj bi bilo nakopanih v naslednjih 130 letih (pravi grinder)... Torej.. kdor prej pride, prej melje.... sedaj je za "kopanje" že prepozno... glede "omejene naklada" pa.... takih kojnov je malo morje... od MaxCoin, LiteCoin, in verjetno še cel kup, za katere niti ne vem.... in vsak dan se lahko ustanovi nov Akojn, Bkojn, Žnj kojn, sitkojn, dinarkojn, ... ... ... ...
milesahead
06. 01. 2015 17.00
+5
gogi_
06. 01. 2015 19.53
-1
Grinder sam to razloz zakaj se kupuje bitcoine z evri in dolarji? Zakaj bi jih kdo prodal ce so tolk zakon? Se ena velika prevara kot je bila z delnicami in zlatom. Vse se steje v evrih in ne v butlcoinih. Bravo pa tistim ki so znali na racun puhoglavcev mastno zasluziti. Grinder ti sigurno nisi med njimi ker je v tebi prevec jeze in nezadovoljstva.
laznivec
06. 01. 2015 16.33
+0
Žaljivka; Srbska posla, ke izgubila smisel, sedaj vladata ruski in slovenski kriminal...
xcom73
06. 01. 2015 15.49
+7
30% komentarjev, ki povdarijo bistvo so moderatorji pobrisali...
kiboko
06. 01. 2015 15.41
+6
Če bi banki ukradli 15% sredstev, nihče normalen ne bi trdil, da gre za "malenkost".
levko
06. 01. 2015 16.25
+3
govorimo o 15% Bitcoinov ne sredstev .. ajejej sami doktorji
xxx1982xxx
06. 01. 2015 16.59
+4
Pa a veš, skoraj vsem našim bankam so ukradli več kot 15% pa še vedno nismo na ulici ..torej očitno so milijarde, ki so jih tajkuni in nesposobneži ukradli, malenkost!
DeBill
06. 01. 2015 15.31
+2
In ne bi se čudil, če bi se na koncu izkazalo, da so rudarji le nezavedni prostovoljci pri še enem denarnem nategu ali celo pri denarni strategiji. Anonimnosti pa danes na netu ni, vsaj take ne, kot si jo mogoče vi predstavljate. Zato se morate sprijazniti, da je edina resna valuta na svetu znanje in skupina. Oboje ima lahko kritično maso in je zato tisto, česar se vlade in korporacije bojijo. Denar, ozemlje, zlato, materialne dobrine in kar je še ostalega so potrošna roba, vse se lahko izgubi. Zato pa vse vlade na svetu, ki želijo moč delajo na induvidualizacii osebkov in razvodenenju znanja. Poglejte si samo medije, na prvih straneh je 90% vesti, ki nimajo ničesar skupnega z nami, pa nam probajo to postaviti za prioriteto. Kaj delajo neki marginalci, ki se drugače pojavljajo v gibljivih slikah in jih imenujejo zvezdniki ter nimajo na naše življenje prav nobenega vpliva, ne na kvaliteto ne na misel. In v tej zgodbi je tudi BC in ne bi se čudil, če zadeva ni orkestrirana.
DonMiltonFriedman
06. 01. 2015 15.44
+0
A si v kratkem skakal s padalom? Po mojem si cez chemtrailse letel...