Znanost in tehnologija

Bo 'pravica do pozabe' okrnila medijske vsebine?

London, 03. 07. 2014 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google je v skladu z nedavno odločitvijo Sodišča EU o t. i. pravici do pozabe iz svojega iskalnika že začel odstranjevati nekatere povezave. Med njimi so se znašli tudi članki nekaterih britanskih medijev, kar je sprožilo burne odzive in pomisleke glede posledic za svobodo medijev.

Ameriški tehnološki velikan je med drugim umaknil povezave do več člankov na spletni strani časnika Guardian, britanski BBC pa so obvestili o umiku povezave na eno od uredniških kolumn. Avtor kolumn Robert Peston, sicer urednik za gospodarstvo, je Googlu ob tem očital, da mu je cenzuriral objavo.

Google je junija prejel okoli 50.000 zahtev za izbris povezav.
Google je junija prejel okoli 50.000 zahtev za izbris povezav. FOTO: Thinkstock

Podobno so se odzvali tudi pri Guardianu, kjer so prejeli obvestilo o umiku povezav na šest člankov – trije od teh so se nanašali na nekega nogometnega sodnika, ki je bil leta 2010 vpleten v škandal glede prostega strela. Pri Googlu so izbrisali tudi nekatere povezave na članek portala Mail Online, ki je pisal o istem škandalu.

Pri Guardianu so ob tem ogorčeni, da jih Google ni obvestil, zakaj je povezave izbrisal, prav tako pa tudi niso dobili možnosti pritožbe. Pri časniku so sicer že pred časom odločitev evropskega sodišča označil za "posreden, a ogromen izziv za svobodo medijev".

Izbris povezav iz Googlovega iskalnika je v Evropi mogoče zahtevati od konca maja. Ameriški tehnološki velikan je evropskim državljanom t. i. pravico do pozabe omogočil, potem ko mu je to sredi meseca naložilo Sodišče EU.

Izbris povezav do vsebin naj bi bil mogoč le v primeru, ko gre za zastarele ali napačne podatke. A ob tem mnogi opozarjajo, da bi v primeru zlorab lahko prišlo do obsežne cenzure interneta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
05. 07. 2014 11.22
Bbc poroča, da je Google, po protestih ponovno objavil nekatere linke.
Ramzess
05. 07. 2014 11.05
+2
Ko se ena zadeva izrablja za drugo, ... za kar sicer ni bila predvidena, ... nič novega v tem svetu, ...zato pa morajo biti pravila in zakoni jasni, ne pa splošni, da si jih vsak razlaga po svoje in tako zlorablja.
Strelja?ko
07. 07. 2014 09.06
Nobenih zakonov več. Odpravt pravo, še prej denar da se tevi ne bojo okoriščal z močjo...
Mb128
03. 07. 2014 20.12
-2
Kaj pa je tukaj zbrisano lepo vas prosim?! Če je že kaj nevidno na Googlovih derivatih v Eu pa pojdite na .us, .ch etc. Tam je še naprej vse vidno!
mastablasta
04. 07. 2014 06.55
+1
ali pa uporabiš kak drug iskalnik.... samo ni v tem problem. problem je zakaj bi nekdo imel tako pravico pozabiti? ali to pomeni da je treba poiskati stare časopise v knjižnicah in iz njih začeti izrezovati članke? or jih odstraniti iz iskalnikov v knjižnicah? ne vem tudi zakaj so ogorčeni nad googlom. naj bodo raje ogorčeni nad evropskih sodišče. google samo pomaga najti take članke, ki vas lahko spravijo v zadrego.
Ramzess
05. 07. 2014 11.08
Google ni brez napak, ... težave ima z SSL in ne odpira teh strani, teži da ni vzpostavljena povezava, ipd. Primer je Twitter, Steam (ventilčkov portal o igrah), je pač treba uporabiti firefoxs. Ali pa imam samo jaz težave. Pa niso bile vedno, razen če je težava novih različic.