Brezžični prenos električne energije?

Nokia razvija sistem, ki naj bi elektriko "črpal" iz brezžičnih sistemov, kot so WiFi, RTV-oddajniki in mobilne bazne postaje.

Prenos energije

Finski velikan Nokia pripravlja prvo komercialno uporabo tehnologije za brezžični prenos električne energije. Dolgoročno želijo novost vgraditi v mobilne telefone, za začetek pa imajo nekoliko manjše ambicije.

Njihova ideja je, da bi elektriko "črpali" iz elektromagnetnih valovanj, ki jih oddajajo Wi-FI in mobilne mreže, TV-oddajniki, radijske zveze … Želijo "ujeti" vsaj 50 milivatov energije, kar sicer ni dovolj za delovanje mobilnega telefona, bi pa upočasnilo praznjenje, ugasnjen telefon bi se tudi samodejno polnil.

Za zdaj je raziskovalcem Nokie uspelo "ujeti" le pet milivatov energije, kar je zanemarljivo, toda Finci verjamejo, da bodo kmalu dosegli zastavljeni cilj, morda že v dveh do treh letih. S podobnimi projekti se sicer ukvarjajo tudi nekatera druga telekomunikacijska podjetja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 41
 
gnu 09.07.2009 12:27:46
Silverballer, bravo.
Poleg tega je potrebno povedati, da smo mi v OSNOVNI ŠOLI pri krožku radijske tehnike izdelali t.i. parazitski sprejemnik, ki ne potrebuje električne energije, ampak se napaja kar iz radijskih valov. To je bil za radioamaterje najcenejši možen sprejemnik, in nihče temu ni rekel 'revolucionarna' tehnologija. Uporabniki mobitelov, ki o fiziki vedo toliko kot je o Voynichevem rokopisu vedel pokojni Kitajski cesar, bodo pa mislili KAKO KUL JE NOKIA!!
Več komentarjev