Znanost in tehnologija

Brezžični prenos električne energije?

Helsinki, 23. 06. 2009 04.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nokia razvija sistem, ki naj bi elektriko "črpal" iz brezžičnih sistemov, kot so WiFi, RTV-oddajniki in mobilne bazne postaje.

Prenos energije
Prenos energije FOTO:

Finski velikan Nokia pripravlja prvo komercialno uporabo tehnologije za brezžični prenos električne energije. Dolgoročno želijo novost vgraditi v mobilne telefone, za začetek pa imajo nekoliko manjše ambicije.

Njihova ideja je, da bi elektriko "črpali" iz elektromagnetnih valovanj, ki jih oddajajo Wi-FI in mobilne mreže, TV-oddajniki, radijske zveze … Želijo "ujeti" vsaj 50 milivatov energije, kar sicer ni dovolj za delovanje mobilnega telefona, bi pa upočasnilo praznjenje, ugasnjen telefon bi se tudi samodejno polnil.

Za zdaj je raziskovalcem Nokie uspelo "ujeti" le pet milivatov energije, kar je zanemarljivo, toda Finci verjamejo, da bodo kmalu dosegli zastavljeni cilj, morda že v dveh do treh letih. S podobnimi projekti se sicer ukvarjajo tudi nekatera druga telekomunikacijska podjetja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnu
09. 07. 2009 12.27
Silverballer, bravo. Poleg tega je potrebno povedati, da smo mi v OSNOVNI ŠOLI pri krožku radijske tehnike izdelali t.i. parazitski sprejemnik, ki ne potrebuje električne energije, ampak se napaja kar iz radijskih valov. To je bil za radioamaterje najcenejši možen sprejemnik, in nihče temu ni rekel 'revolucionarna' tehnologija. Uporabniki mobitelov, ki o fiziki vedo toliko kot je o Voynichevem rokopisu vedel pokojni Kitajski cesar, bodo pa mislili KAKO KUL JE NOKIA!!
Silverballer
07. 07. 2009 23.06
Syn 23.06.2009, 11:09 -> Prvo, tukaj je govora o elektromagnetnem sevanju in ne tistem, ki izhaja iz radioaktivnih snovi (ionizacijsko sevanje). debil_my_stil 23.06.2009, 10:03 -> Tiste ledice ti res utripajo zaradi indukcije, samo, da je izvor elektromagnetnega sevanja tvoj mobitel se pravi, da energija že izvira iz baterije mobilca, drugače bi ledice kar naprej utripale. Seveda ti posledično te vrste nalepke malo zmanjšajo moč izhodnega signala v določenih smereh. Za vse ostale, ki pravite temu zastonj energija in zaradi tega se ta tehnologija ni razvila.. NI RES!! Problem je v tem, da še ne poznamo principa s katerim bi lahko učinkovito prenašali velike količine energije po prostoru brez škode za človeka. Sicer pa že obstajajo sistemi za brezžičen prenos velike količine energije- reče se njim usmirjene antene. Za tiste ki mi ne vrjamete, o prenosu energije s običajno govori kar v močeh in ne energijah, se pravi 1kW ni neka velika moč (fen za lase), pa dajte roko pred usmerjeno anteno, ki seva takšno moč, če si upate. Za tiste ki se vam ne da googlat je to tako kot, da bi dal roko v mikrovalovko. In to samo en kW, kaj šele kej več. Če bojo dosegli gol 50 mW v dveh letih je to že lahko veliko za mobitel.
3-2
07. 07. 2009 12.35
Oh Nikola. to ni prava elektrika o kateri govorijo tukaj
test1243
02. 07. 2009 15.56
Na ministrstvu za okolje že pripravljajo postopke za pridobitev koncesije, ki jo boš moral imeti, če boš hotel uporabljati to energijo.
Klemen_m
30. 06. 2009 01.40
Nikola tesla se je to spomnu
Martin Podlesek
29. 06. 2009 10.22
Aha po testih je sevanje že zdaj srednje po tem razvoju bo že zelo srednje kao :D in tisti ki imajo telefon vedno v žepu bodo imeli hrome otroke in zakaj ker imajo zelo dober telefon ki se polni sam od sebe :D !
hudicevvoluhar@gmail.com
28. 06. 2009 15.41
Še zdaj komaj jaz pa se že par let sprašujem zakaj se tega nihče ne loti
Žiga Sternad
27. 06. 2009 14.40
ka pa čebele?
Rok Pirc 1
25. 06. 2009 09.43
ja pa če se ne motim je s to idejo začel ravno en Slovenec!
Lakom
24. 06. 2009 22.35
ma ja kakšen absorbira...mislim ta je res dobra.
makajjezvami
23. 06. 2009 23.51
@all S takšnim sistemom bi bilo v zraku kvečjemu manj sevanja in ne več, saj bi ga ta sistem le absorbiral.
islampizde
23. 06. 2009 23.29
shark87: mobitele na soncne celice ze imas, celo v Slo., hidrosvet pikca kom al si, ne vem tocno,
Crillin
23. 06. 2009 19.04
syn ne nabijej da ni sevanja, ker če ne bi bilo sevanja potem tut prenos energije ne bi bil možen
jurjur
23. 06. 2009 12.08
Hrček: Zares ni pametno dvigati nobene, še posebej ne ozemljene stvari proti večjemu daljnovodu. Svetenje žarnice ne povzroča elektroindokcija (pravilno se piše indukcija, z črko U in ne O), ampak kapacitivnost. Jessie: Romi (ne samo v Beogradu) že dalj časa zastonj pridobivajo energijo. Pravzaprav jim jo plačujemo mi (glej starejši članek o Strojanih). Drugi Romi pa uporabljajo trole, ki jih obesijo na javno napeljavo in podobno. Iz daljše po zraku napeljane žice ne dobiš skoraj nobene energije. Z detektorjem v slušalki komaj slišiš kakšno močnejšo radijsko postajo, je pa energije daleč premalo za napajanje mobitela.
Synchro
23. 06. 2009 11.09
Tisti ki pametujete o sevanju očitno niste pravilno obveščeni o tem. Gledal sem dokumentarec o tem eksperimentu in znanstveno je dokazano da pri tem ne obstaja nikakršno sevanje.
marko.peser@gmail.com
23. 06. 2009 10.33
odlična novica, takih rabimo več, problem je bilo dobiti tistih 5milivatov, z 5 na 50 pa ne bo večjega problema, to je samo vprašanje časa če bodo to kdaj vgrajevali v telefone bo super stvar ker ne boš rabil polnilca, preko dneva ti bo sproti polnil baterijo medtem ko jo ti porabljaš da bo stanje nekje enako ničli, po noči pa boš vgasnil telefon in ti ga bo polnilo, super, tole se da uporabit za marsikaj, če se tehnologija razvije enega dne tako daleč bi bila to najboljša rešitev za laptope
gepl
23. 06. 2009 10.09
debil_my_stil : govoriš o sevanju ta signal ti že seva to je signal radia tv-eja itd.. na podlagi teh signalov bi se polnil GSM in ne prek drugih nekakšpnih posebnih anten ;)
debil_my_stil
23. 06. 2009 10.03
gepl - za ročne ure, kaj ti bo za ročne ure !? Imam uro 2 leti, pa ji nisem zamenjal baterije. Potrata bi bila sploh ugrajevat take sisteme v ure. Prvo kar človek pomisli je itak sevanje, saj narašča s prenosom energije, tako da tukej smo itak omejeni, no razen če dobiš v kompletu s telefonom tudi zaščitno astronavtsko obleko :D. Nekaj časa nazaj sem imel na telefonu take LED diodice ki so utripale ko je prihajal klic ali sms. No tiste ledice niso imele znotraj nobene baterije, ampak so se napajale s pomočjo inducirane napetosti prek antene. No namesto da bi utripale ledice, bi speljali tisto napetost na baterijo in bi jo med klicanjem polnilo. Admin si spet plaču služi z mojim komentarjem. :S
debil_my_stil
23. 06. 2009 09.57
gepl - za ročne ure, kaj ti bo za ročne ure !? Imam uro 2 leti, pa ji nisem zamenjal baterije. Potrata bi bila sploh ugrajevat take sisteme v ure. Prvo kar človek pomisli je itak sevanje, saj narašča s prenosom energije, tako da tukej smo itak omejeni, no razen če dobiš v kompletu s telefonom tudi zaščitno astronavtsko obleko :D. Nekaj časa nazaj sem imel na telefonu take LED diodice ki so utripale ko je prihajal klic ali sms. No tiste ledice niso imele znotraj nobene baterije, ampak so se napajale s pomočjo inducirane napetosti prek antene. No namesto da bi utripale ledice, bi speljali tisto napetost na baterijo in bi jo med klicanjem polnilo.
Neurath
23. 06. 2009 09.43
Pri vsem skupaj bo najbolj sporno sevanje in onesneževanje okolice z oddano energijo - tu zakonodaja ni dorečena no ni niti v delu. Nadaljne bo treba na podlagi razisakv sprejeti neke sklepe s katero bi določili maksimume in minimume še sprejemljive moči oddaje takšnega oddajnika. Vsekakor pa je to zaenkrat zgolj neka futuristična zadeva, ki še nima realnih temeljev.