Znanost in tehnologija

Chariyo: podarite 60 sekund svojega časa in darujte v dobrodelne namene

Ljubljana, 14. 04. 2016 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
12

Zaživela je platforma Chariyo, na kateri lahko vsak brezplačno prispeva za slovenske dobrodelne projekte. Za njo stoji slovenski startup, omogoča pa vam, da z ogledom oglasa namenite en evro za dobrodelni projekt po lastni izbiri. Kot pravijo ustanovitelji platforme, "mi nočemo vašega denarja, lahko pa podarite 60 sekund svojega časa".

Danes je uradno zaživela platforma za množično dobrodelnost Chariyo, ki oglaševalska sredstva spreminja v dobrodelne prispevke. Obiskovalci lahko odslej z ogledom oglasa namenijo en evro za dobrodelni projekt po njihovi izbiri. Slovenski startup želi s tem dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo.

Obiskovalci darujejo tako, da si na platformi chariyo.com ogledajo video oglas enega od sodelujočih podjetij, to pa v zameno daruje za dobrodelni projekt po izbiri uporabnika. Z ogledom video oglasa posameznik prispeva okoli 30 centov, z vsako dodatno akcijo pa posameznik poveča znesek. Z enim ogledom oglasa lahko tako daruje do dva evra.

Chariyo je pobuda mladega startupa, ki želi dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo.
Chariyo je pobuda mladega startupa, ki želi dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo. FOTO: Matej Pušnik

"Sredstva prispevajo podjetja, ki so naklonjena družbeno koristnim projektom in del oglaševalskih sredstev namenijo za dobrodelnost. Oglaševalski denar na nek način spreminjamo v dobrodelnega," je povedal ustanovitelj startupa David Černuta.

Zaenkrat zbirajo sredstva za tri dobrodelne organizacije

Na platformi v prvi fazi sredstva zbirajo tri slovenske dobrodelne organizacije. Društvo Vesele nogice zbira denar za knjižnico orodij za nadomestno komunikacijo za otroke s hudimi govorno jezikovnimi motnjami, Zavod Mačja hiša za boljše življenje prostoživečih muc, Ustanova za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani pa zbira sredstva za tehtnico za novorojenčke.

Ob tem je predsednica uprave Ustanove za novo Pediatrično kliniko Anamarija Meglič povedala, da povezave med njihovim poslanstvom in platformo Chariyo ni težko najti. "Mi se trudimo za tiste, ki so komaj prvič zadihali, medtem ko se pri Chariyo s polno sapo na svoj inovativen in za donatorje spodbuden način trudijo za tiste organizacije, ki želimo svoje projekte spraviti v življenje. S tem s skupnimi močmi pomagamo ljudem, ki so bolni in še kako potrebujejo našo pomoč."

Chariyo je slovenski startup, ki oglaševalska sredstva spreminja v dobrodelne prispevke.
Chariyo je slovenski startup, ki oglaševalska sredstva spreminja v dobrodelne prispevke. FOTO: Matej Pušnik

Kmalu bodo nabor projektov razširili

V naslednji fazi bodo nabor projektov na platformi razširili in vanj povabili še druge družbeno koristne organizacije, je napovedal Černuta. V kratkem bodo tako svoje projekte na chariyo.com objavili še Gasilska zveza Slovenije, Slovenska Karitas, Zveza Sonček in Rdeči noski - klovni zdravniki.

Vas zanima, kako deluje Chariyo? Preverite v videu.

Platforma – plod slovenskega znanja

Platforma Chariyo je plod slovenskega znanja, ideja pa je nizozemsko-slovenskega porekla, pravijo v startupu. Ideja je nastala pred tremi leti, ko sta David Černuta in Feng Wu ugotavljala, da kljub digitalni dobi, v kateri skoraj vsi uporabljajo internet, ni hitrega ter enostavnega digitalnega načina, s katerim bi preko interneta podprli družbeno koristne projekte.

Ekipo trenutno sestavlja šest posameznikov. Poleg ustanoviteljev Davida Černute in Fenga Wuja še Snežana Antonić, ki skrbi za razvoj poslovanja, Mina Arko, ki je zadolžena za uporabniško izkušnjo, Peter Černuta za odnose z javnostmi ter razvojnik Matej Vrabec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
16. 04. 2016 09.35
-2
s tem, ko podpiraš potrošništvo, se ne rešuje socialnih problemov.
?udežni de?ek
14. 04. 2016 17.31
-4
mi darujemo naj politiki saj že sami nimamo
Kaj_je_res
14. 04. 2016 14.28
+3
Meni se zdi to odlična zamisel in upam, da bo čim bolj široko zaživela.
Stipe86
14. 04. 2016 13.31
+7
Super ideja! Sicer škoda, da živimo v državi kjer so potrebne takšne akcije, a vseeno super.
ena_1
14. 04. 2016 12.43
+10
Brez FB sploh ne moreš sodelovati, nekateri ap se namerno izogibamu takim družbenim omrežjem in FB profila nimamo -> torej odpademo za sodelovanja v takih akcijah.
ochi
16. 04. 2016 09.34
+1
lahko imaš fb brez enega osebnega podatka, z izjemo tistega, ki ga kažeš vsaki strani, ki jo obiščeš.
zombie 1
14. 04. 2016 12.37
-7
Rade volje,takoj ko mi plačo nad minimalca dvignejo!!!
midva89
14. 04. 2016 11.46
+17
bilo bi fajn, če bi vse te oglase katere nam pred vpogledom v določen članek 24 ur dobesedno vsili, tudi nekam namenili kajne?
catman
14. 04. 2016 11.51
+10
Ravno pisal podobno.... kure zgleda niso dobrodelna organizacija, morda bi bilo pravilneje "molzna"....
bogdajmir
14. 04. 2016 11.41
+2
dokler Slovenija ni "urejena", lahko taki projekti kar od*****o - denar pa naj dajo tisti, ki so si milijone in celo milijarde nesli v davcne oaze
tron3
14. 04. 2016 11.20
+13
Niti centa, jasno, vsi se hočejo šlepati na človekoljubnosti, pa seveda nič ne delajo, za računalniki visijo pa pametujejo, pa svoj ego filajo!!!
CastrumFF
14. 04. 2016 11.15
-14
Vecje neumnosti pa se nisem videl. ZAKAJ bi morar podarjat moj cas???