Slovenija

'Cyberbullying': ne odgovarjaj nadlegovalcem, to je točno to, kar hočejo

Ljubljana, 02. 09. 2015 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zoe Johnson iz Wyominga je bila stara 13 let. Končala je sedmi razred, bila je članica navijaške skupine, pred seboj je imela svetlo prihodnost. A 6. julija je storila samomor. Zakaj? Ker besede bolijo. Življenje so ji uničili vrstniki, ki so jo več let nadlegovali preko spleta. 'Cyberbullying' je težko nadzorovati, odzivanje pa običajno le spodbudi nadlegovalce. Kakšna je torej rešitev?

"Ti otroci se ne zavedajo, kako zlobni so drug do drugega," je povedala Zoeina mama Rebecca Abbott, ki je medijem zaupala, da so vrstniki njeno hčerko več let nadlegovali na spletu. Med drugim so na Facebooku delili njeno fotografijo, pod katero so napisali "Označi k***, ki je ne maraš!" Zoe je bila močna, a trpela je za depresijo in nekega dne se je preprosto zlomila. Nasilneži pa so nadaljevali celo po njeni smrti, nekdo je na njen profil celo napisal: "Še dobro, da te ni več!"

Pri nas se spomnimo primera devetletne Maje, ki se je leta 2011 znašla pod plazom žaljivk sovrstnikov, ki so Facebooku celo ustanovili skupino: "Vsi, ki se strinjate, da je Maja debela in grda". Objavili so njeno fotografijo, na zid skupine pa zapisovali žaljivke. Deklica se je na komentarje odzvala in se skušala braniti, ob tem pa se je odziv njenih napadalcev le še povečal. Podobnih zgodb je verjetno še veliko, a le redko katera pride v javnost.

spletno nadlegovanje
spletno nadlegovanje FOTO: Thinkstock

Kaj je spletno nadlegovanje oz. cyberbullying?

Danes si skoraj ne predstavljamo življenja brez računalnikov, interneta in mobilnih telefonov. Ti uporabnikom ponujajo številne zabavne, uporabne in koristne vsebine, po drugi strani pa jih izpostavljajo novim nevarnostim, ki jih pred nekaj leti še niso poznali. Med najbolj dovzetnimi in ranljivimi za to so otroci in najstniki, ki se še ne zavedajo posledic svojih dejanj in razsežnosti vseh nevarnosti, ki prežijo nanje. Ena glavnih med njimi je zagotovo spletno nadlegovanje oz. cyberbullying.

"Če ti kdo prek novih tehnologij pošilja žaljiva, ustrahovalna sporočila, komentarje, SMS-e, te obrekuje na družabnih omrežjih, forumih ali blogih, če objavi tvojo fotko, ne da bi ti vedel za to, ali jo obdela na žaljiv način, naredi lažni profil ali sovražno skupino o tebi na socialnem omrežju, če ti kdo ukrade geslo in identiteto in v tvojem imenu piše, objavlja, kontaktira tvoje prijatelje, te nadleguje prek spletne kamere, te tako ali drugače izsiljuje ... je to spletno ustrahovanje, trpinčenje, nadlegovanje," opozarjajo na Centru za varnejši internet Safe.si.

spletno nadlegovanje
spletno nadlegovanje FOTO: Thinkstock

Nad tem skoraj ni mogoče imeti pregleda

Raziskava Mladi na netu, ki je bila izvedena leta 2010 in je prva tovrstna raziskava o mladih na internetu v Sloveniji, je pokazala, da je več nasilja med srednješolci kot osnovnošolci. Med osnovnošolci je bilo prek spleta ustrahovanih 17 odstotkov, med srednješolci pa skoraj 40 odstotkov. Raziskava EU Kids Online, ki jo je objavila Evropska komisija, pa je za Slovenijo pokazala, da je 55 odstotkov otrok povedalo staršem, da so nadlegovani, 37 odstotkov je poskušalo zadevo rešiti samih, 16 odstotkov je upalo, da bo minilo samo od sebe, 28 odstotkov pa o svoji izkušnji ni povedalo nikomur.

Spletno nadlegovanje je poseganje v zasebno življenje in se od 'običajnega' nadlegovanja razlikuje tako, da se odvija 24 ur na dan in se ne konča pri domačih vratih. Nad obsegom širjenja informacij zaradi raznolikih možnosti in hitrosti novih medijev skoraj ni mogoče imeti pregleda. Izvajalci nasilja lahko delujejo povsem anonimno in se zaradi tega počutijo tudi popolnoma varne. Pogosto se identiteta, s katero se predstavljajo, močno razlikuje od resničnosti. Starost ali pa zunanji videz pri spletnem nadlegovanju nista bistvena kriterija. Spletno nadlegovanje se lahko pojavlja med enako starimi osebami (sošolci) ali pa med različnimi starostnimi stopnjami (učenec-učitelj), pa pojasnjujejo pri projektu Cyberhelp.eu.

Povodi in nagibi za spletno nadlegovanje so lahko zelo raznoliki – od razbremenitve kot ventila za nakopičeno agresijo, do iskanja pozornosti, zavisti, demonstracije moči, strahu ali pa preprosto iz samega dolgčasa, krepitve občutka pripadnosti skupnosti, konfliktov med osebami in podobno.

Najhujša posledica je lahko samomor

Žrtve spletnega nasilja pogosto delujejo potrto, napeto in manj govorijo. Pa ne ostaja samo pri tem, posledice se razvijejo v težka duševna, telesna in socialna stanja. Mnoge žrtve spletnega nasilja trpijo zaradi motenj spanja in koncentracije, depresije in telesnih obolenj. Druge možne posledice so lahko tudi pomanjkanje teka in upadanje uspešnosti. Mnoge učenke in učenci se bojijo iti v šolo in hlinijo telesne težave, zaradi katerih bi se šoli lahko izognili. V skrajnih primerih se zgodi, da se žrtev z dogodki ne more uspešno spopasti in se poškoduje. Visoka stopnja psihičnih obremenitev, ki jim je žrtev spletnega nasilja izpostavljena, pa lahko pripelje tudi do samomora.

spletno nadlegovanje
spletno nadlegovanje FOTO: Thinkstock

Kaj lahko narediš? Shrani sporočilo, naredi 'printscreen', zberi vse dokaze ...

Na Safe.si so zapisali tudi navodila o tem, kaj storiti, če te kdo ustrahuje ali nadleguje:

- ne odgovarjaj na sporočila, ki so sovražna ali te žalijo, to lahko še spodbudi nadlegovalca,

- shrani sporočilo, naredi zaslonsko sliko (print screen) ali fotografijo pogovora v klepetu, zberi vse možne dokaze nadlegovanja (to ti bo prišlo prav, ko boš iskal pomoč ali želel primer prijaviti), 

- o tem se pogovori z odraslo osebo, ki ji zaupaš (starši, učitelj, lahko pokličeš Tom telefon na številko 116 111, kjer mladim svetujejo pri težavah na internetu),

- blokiraj pošiljatelja, ni ti treba prenašati nikogar, ki te nadleguje (če naletiš na neprimerno vsebino na spletu, jo prijavi lastnikom spletne strani, posnetke spolnih zlorab otrok ali sovražni govor lahko prijaviš na www.spletno-oko.si),

TOM TELEFON:

Otroci, najstniki, mladi in tudi starši, če se znajdete v stiski, zagati povezani z uporabo interneta ali mobilnih naprav, pokličite na brezplačno telefonsko številko 116 111. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni.

Kako lahko sam preprečiš spletno nadlegovanje?

- svojih osebnih informacij - imena, naslova, telefonske številke, e-mail naslova - nikoli ne posreduj preko interneta (če nadlegovalci ne bodo imeli dostopa do teh informacij, jih tudi ne bodo mogli zlorabiti),

- ne verjemi vsemu, kar prebereš (ni nujno, da vsi ljudje na internetu govorijo resnico, zato ne nasedaj prevaram in lažem),

- upoštevaj spletni bonton (v virtualnem svetu naj veljajo ista pravila kot v realnem svetu - če je nekdo na internetu do tebe nesramen, ga preprosto ignoriraj in mu ne odgovarjaj, prej ali slej bo odnehal),

- ne pošiljaj sporočil, kadar si slabe volje, počakaj, da se umiriš in v miru razmisliš, kako pravilno odreagirati (jezna sporočila boš kasneje lahko obžaloval, napake pa ne boš mogel popraviti, saj se sporočil ponavadi ne da brisati),

- nikoli ne odpiraj sporočil, ki ti jih pošiljajo neznanci, zbriši jih ali pa se posvetuj z odraslo osebo, ki ji zaupaš,

- če se ti nekaj ne zdi v redu, potem zagotovo res ni, zaupaj svojim občutkom (vsebine, ki ti povzročajo strah ali nelagodje, vedno pokaži staršem ali drugim odraslim)

- ne odgovarjaj na sporočila spletnih nadlegovalcev, to je natančno tisto, kar hočejo (če bodo videli, da ni odgovora, bodo prej ali slej odnehali),

- zaščiti se in se nikoli ne srečuj z ljudmi, ki jih spoznaš on-line,

- v primeru, da te nadlegujejo, se zaupaj staršem, zagotovo ti bodo pomagali.

Starši, dajte otroku čustveno podporo in mu zagotovite, da sam nikakor ni kriv, da se mu to dogaja. Žrtve imajo pogosto občutek, da so same krive za nadlegovanje, čeprav je jasno, da je vsako trpinčenje nedopustno vedenje, za katerega ni nobenega opravičljivega vzroka.

Prijavite storilce!

Ameriške raziskave so pokazale, da je žrtev spletnega nadlegovanja eden od štirih najstnikov. In koliko je tistih, ki o tem molčijo? V zadnjih treh desetletjih je število samomorov med 10 in 14 -letniki zraslo za kar 50 odstotkov.

"Odzivanje ponavadi nič ne pomaga in le še spodbudi nadlegovalce. Takšne primere je treba nemudoma prijaviti in reševati. Možnosti je več. Vsekakor je ključno soočenje, pogovor s storilci tega dejanja, v prisotnosti staršev, na šoli, z učiteljem, svetovalnim delavcem. Seveda če vemo, kdo za tem stoji," pravi Ajda Petek iz Safe.si.

Skupino, ki vsebuje sovražno vsebino, je po njenih besedah  treba prijaviti administratorjem spletne strani. Facebook ponuja možnost prijave tovrstnih sovražnih skupin in obrazce za različne zlorabe. Na spletni strani www.safe.si najdete postopke prijave za različne portale.

Drugačen pa je postopek, če ne vemo, kdo stoji za sovražno skupino, nastrojeno proti nam ali našemu otroku. Potem je treba, preden zahtevamo odstranitev vsebine, ugotoviti, kdo je vsebino ustvaril, saj sam izbris ne zagotavlja, da se tovrstna vsebina ne bo spet pojavila. Pri ugotavljanju storilcev vam je v pomoč prijava na SI CERT ali na policijo.

Policisti pravijo, da ob vsakem prijavljenem primeru izvedejo ustrezne ukrepe. Zbirajo informacije in dokazov gradivo, če je treba se sproži tudi mednarodno policijsko sodelovanje zaradi pridobivanja podatkov iz tujine. Če je sum utemeljen, postopek končajo s kazensko ovadbo. Opozarjajo tudi, da je treba na nasilje – spletno ali v realnem svetu – reagirati takoj, uporabnikom spleta pa svetujejo, da tudi v spletnem okolju ne posredujejo ali objavljajo podatkov in informacij, na podlagi katerih bi oni ali njihovo premoženje lahko postali žrtve zlikovcev, prav tako pa naj ne sklepajo spletnih prijateljstev z neznanimi in sumljivimi osebami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JTM-admin
03. 09. 2015 12.38
+4
otroku je treba pomagat, torej v kali uničit vse te ki to počnejo. otroci so pa zato taki, ker imajo doma očete kot so komentator Sam II, vrli gobezdač doma pa copat in otrok prepuščen samemu sebi.
veselinko123
03. 09. 2015 09.09
Tehnologija je samounicujoca....in bojim se da je to glih njen namen...inicit stike med ljudmi....pa oni fejmici pa to ko se skos slikajo pa justina biberja oponasajo ubi boze res...
veselinko123
03. 09. 2015 09.09
Tehnologija je samounicujoca....in bojim se da je to glih njen namen...inicit stike med ljudmi....pa oni fejmici pa to ko se skos slikajo pa justina biberja oponasajo ubi boze res...
sandi101
02. 09. 2015 21.36
+11
Nujno zlo tega tisočletja, mobitel in internet!!!!!!!!!!!! Verjamem, da sem veliko lepše živel nekoč kot danes, to doživljam vsak dan in zanimivo vsako leto je slabše... Bolj, ko je tehnologija napredna bolj sem sam v sebi nekak prazen...
ONniON
02. 09. 2015 20.50
+10
niso mi všeč pametni telefoni,bolj so napredni, bolj butasta je družba
ONniON
02. 09. 2015 19.01
+8
dejstvo je da je obup da mladina toliko uporablja internet. telefon, pojdite ven na ulico v naravo, imejte se lepo, uživajte, družite se
frako
02. 09. 2015 17.28
+3
LOL pa kaj vam ni jasn sam ne fotrat trolou pa je use kul.
enna.
02. 09. 2015 16.04
+6
kolk primerov je takšnih, ko so punce ali fantje se zlomili pod pritiski sovrstnikov, eden odmevnejših je bil od Amande Todd.. res me zaštiha pri srcu ko vidim kako nesramni in nevzgojeni so lahko otroci, da se izživljajo na človeku in z tem so kao frajerji... mislim da bi vsak mogu pri seb pogruntat kak besede lahko zelo bolijo .. tudi starši, ki to dovolijo saj verjamem da tako slepi pa niso in nevedni da nebi vedeli kaj njihovi otroci počnejo.. fb bi moral resno imeti starostno omejitev, starši pa večji nadzor nad otroci!!
yaks
02. 09. 2015 17.05
+9
Otroci? Poglej komentatorje na tem portalu. Kako bojo otroci drugačni, če so pa že starši taki bedaki?
enna.
02. 09. 2015 18.09
+2
sej sem napisala da so nevzgojeni otroci, verjetno zato ker so tudi starši takšni
bgko
02. 09. 2015 14.15
+1
Če te par nesramnih komentarjev pahne na drugo stran, je bilo to tako ali tako samo vprašanje časa.
skdvgfjskbh
02. 09. 2015 13.57
-2
pa niste menda take butare? pošlte ga v pizdumater !! a je tok teško jaO
Martian
02. 09. 2015 13.55
+31
svoje cajte sm jst mislu..kolk smo pokvarjena mularija... v primerjavi z današnjo mularijo..smo mi bili pravi angelčki :)
skdvgfjskbh
02. 09. 2015 13.58
-32
vi ste bli ufurani bedaki eto kaj ste bli -navadni idijoti vse od generacije 1983 navzdol !!
Martian
02. 09. 2015 14.18
+31
a od generacije 1983 navzgor..ste pa specialni idijoti
Peter Selan 1978
02. 09. 2015 16.09
+6
Goky
03. 09. 2015 07.09
+4
zato, ker smo bili mi bedaki se lahko vi sedaj šopirite, če bi bili pametni bi zdr-kali v školjko in vas pametnjakovičev nebi bilo.
veselinko123
03. 09. 2015 09.07
Sloven91
02. 09. 2015 13.38
-4
Če hočete biti napadani, povejte da ste verni pa da imate radi Janeza Janšo, pa bo začelo padati po vas..me je enkrat en od dol začel napadat, da sem jaz kriv da smo mu vzeli polovico regresa ker volim Janeza Janšo hahaha..še premal vse bi jim moral pobrat primitivcem.
slovenec90
02. 09. 2015 13.33
-7
mene pa ženske nonstop nadlegujejo, ko pridem kam se že vesijo po meni in si me cel čas ogledujejo, silijo v moj avto, mi spijejo vso pijačo itd... celo rekel sem jim da sem gej pa kljub temu ne nehajo.. samo mir bi že rad mel!
monika raikonnen
02. 09. 2015 13.22
+4
za to da se je ubila so krivi vrstniki ker si prevec dovolijo nwm od kje jim pravica da so jo nadlegoval
Ferdo Crni
02. 09. 2015 13.03
+4
Torej mi plačujemo celoten konzorcij agencij da sestavijo vsake toliko časa en "strokoven" članek na podlagi ameriških raziskav?
spletni_nepridiprav
02. 09. 2015 12.51
+34
FB je za cepce
GreenHerb
02. 09. 2015 12.42
-3
besede te ne bi smele tako prizadeti. res je to lažje rečt ko si starejši sam mnenja od takih ljudi so nepomembna.
Njapo
02. 09. 2015 12.22
+1
Ne gane me, ne gane me.........
LaFemme
02. 09. 2015 12.20
+5
Ene nadlegujejo zaradi malenkosti. Eni pa lahko počnejo svinja.rije, pa se ne bo noben upal spravit na njih. Narobe svet.
santamaura
02. 09. 2015 12.18
+5
To je pač evolucija. Že Neandertalci o izumrli, ker je Homo Sapiens preko bobnov pokvaril njihove otroke, Danes smo pa mi na vrsti - Mene je že zamenjal robot. Kaj ćmo, samo švasati pa zna pa tudi za malco nima časa. Jaz pa vem, da moram skrbeti le le za to, da bo delal agregat, če bo elektrike zmanjaklo