Znanost in tehnologija

Delodajalec nima pravice uporabljal e-pošte bivših zaposlenih

Ljubljana, 07. 09. 2015 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporaba službenega elektronskega naslova bivšega zaposlenega je nezakonita. Na to je opozorila že informacijska pooblaščenka, zdaj pa ji je pritrdilo tudi okrajno sodišče. Delodajalec je sicer trdil, da je bila preusmeritev pošte bivše zaposlene potrebna za zagotovitev kontinuitete dela.

Okrajno sodišče je pritrdilo odločitvi informacijskega pooblaščenca, da so preusmeritve elektronske pošte in uporaba službenega elektronskega naslova nekdanjega zaposlenega po prenehanju delovnega razmerja nezakonite. Pomenijo namreč kršitev zakona o varovanju osebnih podatkov, je danes sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Delodajalec je trdil, da je bila preusmeritev elektronske pošte bivše zaposlene potrebna za zagotovitev kontinuitete dela, a mu je sodišče sporočilo: Tako se ne dela. To je nezakonito!
Delodajalec je trdil, da je bila preusmeritev elektronske pošte bivše zaposlene potrebna za zagotovitev kontinuitete dela, a mu je sodišče sporočilo: Tako se ne dela. To je nezakonito! FOTO: Thinkstock

Informacijski pooblaščenec je že večkrat opozarjal na nedopustne prakse nekaterih delodajalcev, ki preusmerjajo elektronsko pošto oz. ohranjajo aktiven elektronski naslov nekdanjih zaposlenih.

Sodišče je delodajalca kaznovalo

Tokrat je o tem prvič odločalo tudi pristojno okrajno sodišče in pritrdilo odločitvi informacijskega pooblaščenca, ki je v prekrškovnem postopku zaradi preusmeritve službene elektronske pošte nekdanje zaposlene na elektronski naslov druge zaposlene oglobil delodajalca in njuni odgovorni osebi.

Okrajno sodišče tako ni pritrdilo delodajalcu, da je bila preusmeritev elektronske pošte bivše zaposlene potrebna za zagotovitev kontinuitete dela in poslovne komunikacije s strankami, kupci ter poslovnimi partnerji družbe.

Ni dovolj privolitev bivše zaposlene

Za to namreč ne zadostuje samo strinjanje bivše zaposlene z obdelavo njenih osebnih podatkov, v tem primeru elektronskega naslova, ampak bi bila potrebna tudi privolitev vseh pošiljateljev sporočil na ta naslov. Iz vsakega prejetega sporočila je namreč razviden tudi naslov pošiljatelja, ki je prav tako osebni podatek, ki ga ni dovoljeno obdelovati.

Sodišče je zapisalo, da bi lahko delodajalec zagotovil kontinuiteto dela na drug zakonit način, brez poseganja v komunikacijsko zasebnost posameznikov, npr. z ukinitvijo elektronskega naslova bivše zaposlene in hkratnem avtomatskem obvestilu o neobstoju naslova, pošiljatelji pa bi v podjetju poiskali novi kontakt.

Nezakonita je tudi preusmeritev pošte

Do enake kršitve pride tudi v primeru, če delodajalec preusmerja elektronsko pošto (še) zaposlenega delavca. Informacijski pooblaščenec lahko za takšne nezakonite preusmeritve izreče tudi denarno globo, zato znova poziva delodajalce, naj bodo pozorni in po prekinitvah delovnih razmerij dosledno ukinjajo elektronske naslove bivših zaposlenih ter nameščajo avtomatske odzivnike in dodajo kontakt osebe, na katero se lahko poslovni partnerji in stranke obrnejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Keuc
09. 09. 2015 08.19
-5
Joj joj slovenski zakoni.... - ne smeš uporabljat emaila bivših zaposlenih - zaposlenemu kupiš služen telefon in ga ne smeš vprašat, koga je nazadnje klical ( iz tvojega telefona) - nezakonito je v službene avtomobile nameščati gps naprave - ko pa dobiš od sodišča, da ima zaposlen izvršbo in mu moraš trgat, pa tam piše točno komu je zaposlen dolžan izpred 15 let nazaj in točno zakaj... a to pa lahko delodajalec ve o zaposlenem?!
eiffel
09. 09. 2015 10.55
+7
Telefon mu kupiš zato, da ga potem na njega kličeš tudi med dopustom, med vikendom in ob večerih. Ne se zdaj delat lepega.
Darko32
09. 09. 2015 13.20
+4
dejanke To niso tako nedolžne stvari. NAmreč ko nekdo začne uporabljati identiteto drugega je ogrožen nosilec naslova, saj se mu lahko podtika lumparije, katere povzroči delodajalec in potem podtika temu zaposlenemu. ZAto na tej točki dam popolnoma prav sodišču in jaz bi takšno podjetje enostavno zaprl in vodjo dal v zapor, saj izrablja identiteto drugega. ČE bi bil popšten bi na strežniku prej ustvaril naslove, katere bi bili naslovjewlni recimo administracija@ domena. si. Tako bi lahko ta naslov potem prevzel dotično novi zaposleni. Tukaj pa gre za goljufanje z naslovi in diskreditacijo bivših zaposlenih.
neo81@email.si
09. 09. 2015 19.02
+1
darko32: hvala, vsaj eden ki razume problematiko.
Senaa
09. 09. 2015 07.02
+1
se to. Pred časom je informacijska pooblaščenka težila s tem da smo morali prijavljati baze in imenike vseh oseb ki smo jih imeli v podjetju. Nekaj časa za tek se odločijo da to ni potrebno. Zdaj spet sere z novimi forami. Mislim. Pa sploh kaj je to za imena Informacijska pooblaščenka. Kdo si izmišljuje te bedaste nazive. Informacijski pooblaščenci. Pejte raje beguncem čistit centre
Senaa
09. 09. 2015 06.49
+2
najbolje da ne zaposlujemo vec. je prevec nevarno
BŠK
08. 09. 2015 20.58
+5
Jaz mejla ne dajem vsakemu in če me kdo vpraša nekaterim rečem da ga nimam in če kakorkoli vztraja ga pošljem v 3,14 Vse gre mi meni le v živo in brez ovinkarjenja! Kreljoti objavljajo in pošiljajo marsikaj kar nikamor ne sodi!
Darko32
09. 09. 2015 13.24
+5
Točno to. Vem za primer, ko niso v podjetju vedeli kako bi diskreditirali delvca pa so našli na NETLOGU neko staro prijavo nekega delavca, k ini bila aktivna in potem uporabljali dokaze zoper delavca za diskreditacijo, ker so poiskušali prikirti pranje denarja. Delavec pa je blokiral in zahteval izbris vseh podatkov na netlogu in ugotovil, da so bile dane dve prijavi za isto osebo, čeprav je bila ena neaktivna. NAšle pa so se dve prijave in to istočasno. Toliko o izrabah telefonskih številk in elektrosnkih naslovov.
prekomeje
08. 09. 2015 18.41
+2
Ti pa ves, kaksne so moje pravice??!!
LovecNaKomuniste
08. 09. 2015 14.13
+6
Moj delodajalec redno zlorablja moj 24 ur profil.
Desnica boli
08. 09. 2015 15.39
+2
Ti zlorabljaš sam sebe, da lahko visiš tukaj :D
g12345@email.si
08. 09. 2015 10.42
+1
to je bedarija. država ne sme spremljati telefonskih klicev, podjetje ne sme gledati elektronske pošte zaposlenih ... moje zasebne podjetje nima kaj gledati. moja pošta v @podjetje.si, pa ni moja ampak od podjetja. za zasebne zadeve imam svojo pošto. telefonske klice naj mi država snema, me spremlja kje hodim itd., mi je vseeno. seveda pa mora zagotoviti, da to ne pride v javnost in da bodo ti podatki uporabljeni le za "dobrobit naroda". če bom torej preprodajal mamila, se dogovarjal za umore itd., bi mi bilo nekako logično, da te podatke država uporabi proti meni. ampak ne, v banana pravni državi slovenija ne, tu so kršene moje človekove pravice. pri nas so kriminalci res carji, še telefonov jim ni več potrebno menjavat in lahko se dogovarjajo karkoli preko službene pošte, kjer so uradno zaposleni.
xes
08. 09. 2015 12.06
+2
vse to so posledice ekstremnega liberalizma bivše LDS ...
neo81@email.si
09. 09. 2015 00.05
+2
Jao...tole je stvar evropske zakonodaje in srečni bodite, da imamo tako. Že tako je ogromno zlorab in vdorov v zasebnost, kolikor nam jo je sploh še ostalo. Kaj hudiča podjetje zanima, da je zaposlena mati samohranilka, ali da ima bolnega moža...res kdo misli da ni to idealna podlaga, da bo tako osebo potem dodatno izkoriščala (iz prve roke vem za dosti primerov). In država, v kolikor je oseba v postopku ji komot sledi...ne pa kar prosto po prešernu. Pejte malo v ZDA pogledat, o so ti zakoni postavljeni na glavo, kako fino se imajo...
g12345@email.si
08. 09. 2015 10.39
+1
kaj je to za ena odločitev? številka, katero sodišče, stranke v postopku ...?
DrFake
08. 09. 2015 10.00
+4
Tisti, ki pišejo zakone bolj slabo razmišljajo o praksi, ki privede do določenih primerov. Kakšna neumnost, da namesto preusmeritve, predlagajo avtomatsko sporočilo. Če pa preko avtomatskega sporočila delodajalec ravno tako lahko pride do e-maila pošiljatelja. Če je nastavljeno avtomatsko sporočilo, mora biti prav tako povezano z elektronskim naslovom. Takšne neumnosti so postale danes očitno bistvo pravne znanosti, da se ustvarjajo zakoni, kjer bo lahko država čimbolj ovirala normalno delovanje podjetništva. Zakon, kjer bo moral posameznik hraniti račun od žemlje, ki jo je kupil v supermarketu je prav tako nekaj podobnega. Zakon o varstvu osebnih podatkov mislim, da ni bil vedno tako restriktiven. Do tega so morale pripeljati zadnje spremembe. Še nekaj časa nazaj je veljalo, da je da se je kot osebni podatek štelo vse skupaj z naslovom in drugimi podatki, ne pa samo e-mail naslov. Pred kratkim je bilo objavljeno, da bojo sprejeli zakon ki prepoveduje hranjeje golobov :).
Hary6
08. 09. 2015 09.43
-1
važno je da ima njegov denar
0523
08. 09. 2015 08.53
+1
Ta naša informacijska pooblaščenka je tupa ko točak
Poisonivy
07. 09. 2015 21.24
-1
Ne razumem... sediš v delodajalčevi pisarni, uporabljaš delodajalčev računalnik, e-naslov ti zrihta delodajalec, e-komuniakcija preko tega naslova je službena (ane?!???) in ko končaš delovno razmerje.... je poseg v zasebnost, če delodajalec takoj ne ukine tega naslova?!????? Spet Only in SLovenia....
nesramnez
08. 09. 2015 13.56
+0
zadnji dan pred odhodom zrihtam pc ,da ga noben več ne zažene .samo še novi winsi pomagajo. pa uporabljaj moje delo še naprej...
Swashta
07. 09. 2015 20.45
+23
Spet smo bolj papeški od papeža. Prvinski greh je v tem, da zaposleni službenega maila nima kaj uporabljati za zasebne zadeve PIKA. Če bi se vsi držali tega, do 'posegov v zasebnost' nebi sploh moglo prihajati. Tako pa se janez@podjetje.si s svojim službenim naslovom prijavlja na razne 'ona-on' strani, potem pa še pričakuje 'varovanje zasebnosti' s strani delodajalca. Kot da je res tako teško odpreti nek gmail poštni predal. Kazen pa naj potem plačuje delodajalec, ker je bivši zaposleni bil malomaren in prelen, da bi ločil zasebno od službenega?
496344
07. 09. 2015 18.07
+2
Delavci tak vedo kaj delodajalec sme oz.ne sme.Delodajalec je tisti,ki tega "kao" ne ve
Iluzionist
07. 09. 2015 17.41
+23
Slovenija postaja dežela, kjer se ne bo splačalo sploh več nobenega zaposliti, ker bo predrago zaradi vseh prispevkov in dodatkov, noben več zaposlenega ne bo mogel prisiliti, da naj dela in odpustitev bo čisto predraga, skratka brez veze, najboljše je biti na socialni in delati na črno, če pa že odpreti firmo, potem pa najbolje v cenejšo tujino, naprimer v Afriko, begunce in emigrante pa naseliti tukaj, ker oni so tisti z največ pravicami, ki jim nihče nič ne sme in bodo zaradi tega tukaj lahko lepše živeli, ker pravila veljajo samo za nas
vesoljc1
08. 09. 2015 15.02
+5
Ja jaz bom zaprl frmo in boma s partnerico lepo na nadomestilu in potem na socialni. Za spremembo ne boma 24ur v paniki in zadolzena in pa več denarja boma imela in cel kup ugodnosti. Naj dela in producira zastonj kdor je nor v Sloveniji. Jaz takoj ko firma odplača zadnji kredit čez 2 leti, zaprem...hebejo se naj
Paradox
07. 09. 2015 17.35
+20
Slovenština moj doma za naslov *počasn plosk*
catman
08. 09. 2015 10.25
+6
Nimaš pravica uporabljaš zvezdica. Boš zbrisati.