Slovenija
Oglas

Dijaki v nagradnem natečaju Audax Creo tudi letos navdušili z inovativnimi idejami v 3D konstruiranju.

Ljubljana, 01. 06. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetje Audax je že leta 2004 z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport sklenilo pogodbo o brezplačni uporabi programske opreme za računalniško podprto konstruiranje - takrat Pro/ENGINEER, danes Creo. Od leta 2010 podjetje razpisuje tudi kreativni natečaj, na katerem je letos sodelovalo 57 dijakov iz sedmih slovenskih srednjih tehniških šol.

Natečaj Audax Creo je odprtega tipa. Dijaki sodelujejo s poljubno nalogo, ki v osnovi temelji na uporabi programske opreme PTC Creo®, naloge pa potekajo pod vodstvom mentorjev in mentoric v okviru učnega procesa. Nekateri dijaki izdelajo projekt tudi v fizični obliki, podjetje Audax pa vsem dijakom omogoča brezplačno uporabo programske opreme PTC Creo® na osebnem računalniku. Vse, kar dijaki in študentje potrebujejo za pridobitev licence je lasten elektronski naslov in ime šole.

Audax Creo 2015/2016

Namen natečaja je bil tudi letos spodbuditi dijake in mentorje k celovitejši uporabi programske opreme PTC Creo® ter hkrati spodbuditi podjetja k iskanju potencialnih kadrov z znanjem uporabe PTC Creo® med dijaki.

AUDAX FOTO - 1
AUDAX FOTO - 1 FOTO: AUDAX FOTO

Cilji letošnjega natečaja so bili povečanje prepoznavnosti splošnega ali strokovnega dogodka v javnosti, rdeča nit pa vzpostaviti povezavo, vozlišče med šolami, podjetji (Audax/Creo stranke) in podjetjem Audax kot skrbnikom in dobaviteljem programske opreme.

Kot so zapisali v podjetju Audax, si v prihodnje želijo intenzivnejšega sodelovanja med podjetji in šolami s področja uporabe programske opreme PTC Creo®. ˝Kaže se več možnih vzodov tega sodelovanja. Vključiti želimo tudi ustrezno ministrstvo (MIZS) in Center za poklicno izobraževanje (CPI), da s svojim udejstvovanjem vzpostavita most med sodelujočimi.˝

Uvodni pozdrav udeležencem  je imel direktor podjetja Audax, mag. Peter Kobal.
Uvodni pozdrav udeležencem  je imel direktor podjetja Audax, mag. Peter Kobal. FOTO: AUDAX FOTO

Visoka udeležba

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 57 dijakov in 10 mentorjev iz sedmih slovenskih srednjih tehniških šol. Dijaki so s PTC Creo® ustvarili kar 28 prispevkov, nekatere tudi v fizični obliki.

Komisija je izdelke ocenjevala po enakovrednih kriterijih – pri izdelkih jih je zanimala geometrijska zahtevnost, količinska kompleksnost, širina uporabe Creo modulov, inovativnost in seveda uporabna vrednost projekta.

Kot so povedali organizatorji natečaja, je imela komisija težko nalogo, saj so bili vsi prispevki izredno dobro pripravljeni. ˝Nekateri izrazito presegajo povprečno uporabo programske opreme,˝ so nam povedali v podjetju. Po besedah enega izmed povabljenih gostov, pa se izdelki dijakov zlahka kosajo s primeri uporabe v proizvodno razvojnem procesu podjetij, kar odraža tudi večletno skrb mentorjev za kvalitetno izobraževanje dijakov s področja strojništva in računalniško podprtega konstruiranja.

AUDAX FOTO - 3
AUDAX FOTO - 3 FOTO: AUDAX FOTO

Nagrajenci

Kar dve Zlati nagradi sta prejela dijaka Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Jernej Jurhar in Denis Kovač. Štiri srebrne nagrade so prejeli dijaki Srednje šole Ravne, in sicer: Luka Gril, Gašper Mihael Mišetić, Leon Knuplež in Jernej Kralj. Bronasto nagrado je prejel Erik Kandare iz Šolskega centra Postojna, posebni nagradi pa sta si prislužila Žiga Kovač iz Šolskega centra Postojna in Nejc Legvart iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Vsi sodelujoči dijaki so prejeli denarno in simbolično nagrado, mentorji pa zaslužena priznanja. Nagradni sklad natečaja je znašal 2.000€ in je bil v celoti razdeljen med nagrajence.

Dogodka se je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, mag. Borut Čampelj ter mag. Miha Lovšin s Centra za poklicno izobraževanje. Oba sta z nagovorom vsem sodelujočim izrazila spodbudo za nadaljnje delo dijakov in poudarila pomembnost povezave med gospodarstvom in izobraževalnimi institucijami.

Med gosti so bili tudi predstavniki gospodarstva, vsa podjetja pa izhajajo iz regij sodelujočih šol. Razvoj njihovih izdelkov temelji na uporabi programske opreme PTC Creo®.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1