Znanost in tehnologija

Direktor FBI proti zaščiti zasebnosti na mobilnih komunikacijskih napravah

Ljubljana, 17. 10. 2014 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Direktor FBI James Comey je posvaril tehnološka podjetja, naj ne razvijajo tehnologije za enkripcijo oziroma zaščito podatkov mobilnih komunikacijskih naprav, kot so pametni telefoni, ker bodo s tem ovirali kazenske preiskave.

Tablica
Tablica FOTO: Thinkstock

Direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je v četrtek dejal, da so zaščiteni podatki podobni zaklenjeni blagajni, kjer so podatki, do katerih policija ne more priti. Zavzel se je za novo zakonodajo, ki bo policiji omogočila lažji dostop do njih.

S tem se je odzval na napoved Googla in Appla, da bodo njuni novi operacijski sistemi avtomatično zaščiteni, kar pomeni, da policija ne bo mogla kar tako do podatkov o klicih, stikih, fotografijah in elektronski pošti.

Kot ponavadi je navrgel splošno trditev, da je policijski dostop do komunikacij pomagal rešiti vrsto kazenskih primerov, vendar pa ni zmogel navesti niti enega samega konkretnega primera, kjer je rešil kakšno osebo.

Comey je dejal, da je policijski dostop do komunikacij pomagal rešiti vrsto kazenskih primerov, ni pa znal navesti niti enega primera, ko je vohljanje po naši zasebnosti rešilo kakšno življenje.
Comey je dejal, da je policijski dostop do komunikacij pomagal rešiti vrsto kazenskih primerov, ni pa znal navesti niti enega primera, ko je vohljanje po naši zasebnosti rešilo kakšno življenje. FOTO: Thinkstock

Zagovorniki pravice do zasebnosti in tudi tehnološki strokovnjaki menijo, da Comey pretirava podobno kot njegovi kolegi vse od 90. let prejšnjega stoletja, ko zagovarjajo večji dostop policijskih in vohunskih agencij do zasebnih podatkov državljanov.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) zatrjuje, da imajo podjetja po zveznem zakonu pravico do zaščite podatkov brez možnosti vladnega vstopa skozi zadnja vrata. Nenazadnje je to potrebno tudi zaradi zaščite podatkov pred kriminalci, ne le pred policijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
20. 10. 2014 20.23
+1
pa koga na tem svetu briga kaj misli en direktor v ameriki ,direktor službe ki je zelo vprašljiva glede transparentnosti,pravičnosti,resničnosti in še kaj! po moje noben polcaj in niti amer nima pravice nemoteno brskat po napravi ki si jo pošteno kupil kar tako v tri dni! +če pa delaš kažin pa itak sodnik dopusti tudi to možnost! se mi zdi da ta svet vse bolj spominja na MATRICO! jo bo treba zamenjat!
Ramzess
20. 10. 2014 10.22
+1
Kakšne kazenske preiskave neki, direktor FBI je ja nad to domeno, kar pomeni da gre za nadzor in kontrolo. Šefi državnih ali vladnih agencij niso samo šefi teh, temveč precej več, člani elite ipd.
fakinshit
18. 10. 2014 12.09
-2
Se strinjam, huda enkripcija pride prav Samo v mutnih in skrivnostnih poslih, ce Bodo na ta racun ujeli razne pedofile in podobne izmecke, Se popolnoma strinjam
DarthRevan
21. 10. 2014 02.03
+2
Enkripcija pride prav tudi zato da ne more ravno vsak ki ima pet minut cajta krast intelektualne lastnine.
felix59 drugič
17. 10. 2014 21.09
+6
Kaj misli ta bedak , da smo vsi kriminalci, samo ON je ena cvetka ??!!
MaršNapolje
17. 10. 2014 13.20
+4
Logično... Seveda bodo podjetja naredila kot hoče FBI ker drugače se lahko kar poslovijo od velikega ameriškega trga
Ramzess
20. 10. 2014 10.27
+2
yarrick
17. 10. 2014 10.06
+6
Kaj pa je bilo za pričakovati od urada ki je podrejen DHS (čeprav ne vem kako je lahko obveščevalno preiskovalna agancija pod vojsko...)? Sicer pa se tako in tako brez veze tule petelinijo; DHS ima sredstva da te enkripcije tako ali drugače sesuje.Vprašanje je zgolj koliko časa za to potrebuje...Je pa žalostno dejstvo, da če tole sprejmejo v ZDA, kmalu sledi tudi drugje.Res si ne želim, da bi mi viseli 25 ur na dan za hrbtom in gledali kaj počnem. Zasebnost? Svoboda? kaj sta že to zaena pojma?!
rko
17. 10. 2014 09.42
+2
ŽIVELA GLOBALIZACIJA.... MUCH WOW SUCH TECHNOLOGY
andisej
17. 10. 2014 08.11
+21
svetovna ameriška policijska sila bi rada imela vpogled v vse zasebne zadeve slehernega zemljana, haha ha demokracija kapitalistov
yarrick
17. 10. 2014 10.07
+3
Mislim da ZDA niso kapitalisti ampak neoliberalistična tiranija oz korporacijski fašizem.Če bi imeli kapitalizem njihov dolg nebi bil tak, niti nebi bile take njihove pretenzije po celem svetu...
Ramzess
20. 10. 2014 10.23
+1
Andisej, sami toliko ne, koti tisti nad njimi, za katere delajo in jim služijo.
BitterMan
17. 10. 2014 08.05
+15
Po drugi strani se pa vse več zadev širi na telefon (Npr. elektronske banke). Enkripcija je edin pameten način, da zaščitiš uporabnika v takih primerih. Po mojem mnenju bi morale firme/banke/finančne ištitucije/mobilni operaterji pritiskati na vendorje, da naredijo naprave čim bolj varne, ne pa da ena državna agencija diktira nivo varnosti naprave, zato da bodo lahko vohljali kaj delajo userji. pal naj se vrnejo na klasično prisluškovanje.
yarrick
17. 10. 2014 09.58
+3
Njim ni v interesu sreča in zasebnost državljanov.ZDa delujejo po podobnem principu kot je nekoč delovala SZ; Za njih je vsak državljan(legalen ali ne) potencialni terorist, disident ali nasprotnik neoliberalnega globalnega sistema.Barry je sam potrdil, da jim je večja grožnja upor znotraj države kot pa npad od zunaj.mene bi bilo strah živeti v državi, kjer predsednik trdi da je vsak državljan potencialen terorist, ki nima nobene pravice do lastnine (in bog ne daj posest orožja s katerim bi se upiral sistemu) in pravice do zasebnosti. Nekoč so bile ZDA zgled celemu svetu, danes se spreminjajo v največji zapor na svetu...
Ramzess
20. 10. 2014 10.25
Res je. Obstajajo Američani ki zapuščajo velemesta in ZDA, ali pa so že.