Znanost in tehnologija

Dnevno si prek Snapchata uporabniki ogledajo šest milijard video sporočil

San Francisco, 11. 11. 2015 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško startup podjetje Snapchat je potrdilo, da uporabniki njihove istoimenske storitve dnevno opravijo že šest milijard ogledov samo uničljivih video sporočil. Omenjeno število ogledov pomeni trikratno povečanje v primerjavi z majem letos.

Po besedah analitika Roba Enderleja iz podjetja Enderle Group gre vsekakor za veliko številko, pri čemer pa po njegovem mnenju ostaja izziv, kako zaslužiti v sistemu, v katerem se sporočila po določenem času sama izbrišejo.

V podjetju Snapchat niso želeli komentirati, kaj po njihovi oceni botruje tolikšni rasti.

Snapchat je v osnovi mobilna aplikacija, s katero lahko fotografirajo in snemajo video posnetke ter jim dodajajo besedilo in risbe, ta sporočila, imenovana snap, pa nato pošljejo seznamu izbranih uporabnikov in pri tem tudi določijo, koliko časa bodo prejemnikom na voljo za ogled. Po izteku tega časa se zbrišejo in tako niso več vidna.

Storitev so pred kratkim nadgradili s posebno plačljivo možnostjo ponovnega ogleda poslanega video sporočila. Na voljo pa je tudi funkcionalnost Stories, ki omogoča povezavo več snapov v daljšo video zgodbo, ki je na voljo za večkratni ogled za 24 ur.

snapchat
snapchat FOTO: Reuters

Privlačnost Snapchata za uporabnike je v tem, da s svojo funkcijo samodejnega izbrisa daje občutek večjega nadzora nad razširjanjem poslanih fotografij in video sporočil ter s tem večje stopnje zasebnosti.

Po nekaterih ocenah naj bi vrednost leta 2011 zagnanega Snapchata znašala več kot 15 milijard dolarjev. Leta 2013 se je zanj zanimalo tudi največje spletno družbeno omrežje na svetu Facebook, a so v Snapchatu zavrnili tri milijarde dolarjev vredno prevzemno ponudbo.

Pri podatkih o številu ogledov video posnetkov na posamezni platformi je sicer treba upoštevati tudi različna merila pri štetju ogledov. V Snapchatu v statistiko upoštevajo tudi oglede, krajše od sekunde, v Facebooku morajo za uvrsitev v statistiko biti dolgi vsaj nekaj sekund, na vodilnem spletnem video portalu Youtube pa okrog pol minute. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
11. 11. 2015 11.42
+3
Uporabniki win phona nimamo teh sporocil.