Znanost in tehnologija

EU hitreje do brezžičnega interneta

Bruselj, 14. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je danes v Bruslju sprejela ukrepe, s katerimi bo v prihodnje brezžični dostop do interneta hitrejši in bolj razširjen.

wifi EU
wifi EU FOTO:


Komisija je namreč po vsej Evropi dala na razpolago večje število frekvenc za delovanje povezav LAN, ki so znane pod imenom WiFi, so sporočili v Bruslju. Komisija pa je danes začela tudi javno posvetovanje o možnostih širitve uvedbe širokopasovnega dostopa do interneta.

"Hitre elektronske povezave so nepogrešljive za konkurenčnost Evrope. Za njihovo uvedbo pa je potrebno tudi podporno zakonodajno okolje," je ob tem dejala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. "Današnja odločitev komisije bo pri nudenju inovativnih storitev znotraj evropskega notranjega trga v podporo industriji," je poudarila.

Tržni analitiki ocenjujejo, da danes uporablja sistem WiFi okrog 120 milijonov uporabnikov na svetu, od tega 25 milijonov v Zahodni Evropi, v prihodnjih petih letih pa naj bi se število tovrstnih uporabnikov povzpelo na 500 milijonov.

Odločitev Bruslja je del pobude i2010, ki je namenjena pospeševanju rasti in zaposlovanja v gospodarstvu, z njo pa komisija utira pot za odprt in konkurenčen notranji trg za sisteme z brezžičnim dostopom.

Večje število frekvenc bo uvedbo sistemov z brezžičnim dostopom olajšalo za zasebno in javno rabo. Evropska komisija pa je danes začela tudi javno posvetovanje o možnostih širitve uvedbe širokopasovnega dostopa do interneta. Komisija želi s pomočjo članic EU ter lokalnih in regionalnih oblasti ugotoviti, kako bi hitri dostop do interneta v Evropi razširili tudi na območja, kjer takšen sistem še ni vpeljan.

V EU trenutno obstaja okrog 40 milijonov širokopasovnih povezav, v zadnjem letu pa je njihova uporaba narasla za 70 odstotkov. V bolj oddaljenih in manj naseljenih območjih je uporaba širokopasovnega dostopa do interneta precej draga, zato na teh območjih omenjeni dostop do interneta ni razširjen. Da je razkorak v uporabi takšnih povezav precejšen, kažejo podatki, po katerih je v letu 2005 v 15 starih članicah EU imelo na razpolago širokopasovni dostop do interneta v mestih 90 odstotkov prebivalcev, na podeželju pa le 62 odstotka prebivalcev. S pomočjo posvetovanja želi komisija pripraviti predloge za ukrepe, s katerimi bi lahko uporabo širokopasovnega dostopa do interneta razširili na vsa območja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja