Znanost in tehnologija

Facebook bo uporabnike opozoril, če bodo žrtve vohunjenja držav

New York, 20. 10. 2015 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Facebook bo odslej obveščal uporabnike, za katere bo menilo, da so tarča hekerja, ki bi lahko delal za neko državo. Tovrstni hekerski vdori naj bi bili zelo napredni in nevarni za celotno elektronsko identiteto uporabnikov Facebooka.

Posamezne hekerje naj bi spletno družbeno omrežje Facebook odbijal sam, če pa bi skušala v račun vdreti na primer Severna Koreja, Kitajska, Rusija ali ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), bo Facebook prizadetim uporabnikom poslal obvestilo, naj takoj zavarujejo vse svoje račune, ne le na Facebooku, temveč tudi bančne in druge.

Facebook logo
Facebook logo FOTO: Reuters

Šef varnosti pri Facebooku Alex Stamos je pojasnil, da je tovrstno obvestilo potrebno, ker so napadi, ki jih sponzorira država "običajno naprednejši in nevarnejši od drugih", kar od njihove tarče terja aktivno obrambo.

Facebook je ukrepal le teden dni potem, ko je nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden družbena spletna omrežja opozoril, naj se odločijo, ali delajo v korist držav ali svojih strank.

Facebook ni želel razkriti, kako bodo odkrili, ali je za napadom neka nacionalna agencija ali posameznik, saj želijo zaščititi svoje varnostne prijeme in procese. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
25. 10. 2015 17.19
+2
Torej me bo FB obvestil, če bo za mano vohunila SOVa, ne bo me pa obvestil če bo to katera od drugih evropskih ali tujih agencij.licemerstvo brez primere.naj raje priznajo d posredujejo vse podatke NSA in ostalim ameriškim ABC agencijam brez slabe vesti, tu ap se gredo neko \"varstvo osebnih podatkov\" in podobne reči.
siupamoizvedetiresnico
21. 10. 2015 11.49
+1
TheMafiaDon
20. 10. 2015 12.38
+3
a ste vi neumni ali kaj? za to je že malo prepozno... Američani so že dobili kar so hoteli in bodo še(FB, Twitter, Instagram, itd....) zato so tudi "izumili" internet.... kar objavite na internetu ni nikoli izbrisano.
KladivoSi
13. 11. 2015 22.40
Analizirajo naše navade, način življenja ter poskušajo usmerjati misli.