Znanost in tehnologija

Facebook dobil odbor za nadzor nenapovednih poskusov na uporabnikih

San Francisco, 03. 10. 2014 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Facebook bo na svojih uporabnikih še naprej izvajal študije brez njihove vednosti. V ta namen je zdaj imenoval celo poseben odbor višjih uslužbencev, ki bodo nadzorovali študije in raziskovalne projekte.

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Največje spletno družbeno omrežje Facebook je sicer uporabnike že leta 2012 skrivoma uporabil za poskusne zajčke v "čustveni študiji". Študijo je junija objavila revija Nacionalne akademije znanosti in je naletela na ogorčene odzive uporabnikov Facebooka. Podjetje je okrog 700.000 uporabnikom objavljal dobre ali slabe novice in potem spremljal, kako to vpliva na njihovo razpoloženje. Težava pa je, da uporabniki niso vedeli, da so del eksperimenta.

Facebook, ki ima 1,2 milijarde uporabnikov, se je najprej vlekel iz zmešnjave s trditvijo, da so uporabniki z odprtjem računa sprejeli politiko podjetja, kakršnakoli že je, in so se že tedaj odpovedali določenim pravicam. Takšno sprenevedanje uporabnikov ni zadovoljilo in podjetje se je julija potem opravičilo.

K temu je pripomoglo tudi to, da je znanstvena revija sporočila, da vse ni bilo prav in da ponavadi objavljajo rezultate študij, pri katerih imajo ljudje možnost, da se izločijo. Tega pa v tem primeru niso mogli storiti, ker niso vedeli, da so del študije.

Facebook je v četrtek sporočil, da bo novoustanovljeni odbor pregledal vse raziskovalne projekte in jih nadziral, da bodo v skladu z etičnimi standardi. Kaj natančno to pomeni, sicer še vedno ni jasno, saj podjetje ni jasno reklo, da kaj podobnega več ne bo počelo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1XXX1
04. 10. 2014 07.05
+8
Totalne ovčke smo s tem facebookam, pa ga imam tudi sam. Mi smo saj imeli otroštvo, po 10 otrok na kupu zunaj,igranje na dvorišču, druženje, skrivalnice,....danes pa mulci vsi sam na tablicah, mobitelih, še pogovarjat se ne znajo, prijatelje imajo pa samo na fbju. Poskusni zajček v kletki z velikimi odprtimi vrati, ampak ker si od otroštva navajen kletke, ne znaš stopiti ven oz ne razumeš sveta zunaj zapora.
Mb128
03. 10. 2014 22.47
+1
No, sedaj pa je postalo vsaj poluradno. Uporabniki fb-ja so postali svojevrstni sociološki poskusni zajčki fb sam pa sociološki laboratorij. Vprašanje. Zakaj fb sploh izvaja te poskuse in kdo ima koristi od teh poskusov?! Ej narod, tisti, ki še imate profil tam, kaj sploh še počnete na fb-ju, kako in kolikokrat vas še podo morali ponižati da boste svoj profil na fb-ju preprosto ukinili?! In, kaj pravi na to naš informacijski pooblaščenec in njegov kolega, ki zastopa celotno Eu?!
llalalala
03. 10. 2014 17.46
+5
ma ta fb čimprej porušit...
mentorhercul
03. 10. 2014 09.13
+5
Jaz bi tudi rad bil poskusni zajček, pa nima facebuka........kako sem žalosten.......
Majkbrezdokumentov
03. 10. 2014 12.56
+3