Znanost in tehnologija

'Pedofil' pod krinko 15-letnika kontaktiral 12-14 letnice in dobil: zmenek, srečanje v zatemnjenem avtomobilu in vabilo domov

Ljubljana, 14. 08. 2015 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
72

Ko gre za vprašanje, ali je neznanca s spleta pametno srečati v živo, najstnice na tehtnico postavijo prednosti in slabosti takšnega srečanja. In potencial, da bodo srečale privlačnega, zanimivega fanta, oziroma dejstvo, da so deležne moške pozornosti, pretehta vse možne navarnosti.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock
"Kako lahko ali težko je za pedofila, da svojo naslednjo žrtev najde na družbenih omrežjih?" Zlovešče vprašanje, ki zmrazi marsikaterega starša. Coby Persin se je z družbenim eksperimentom lotil iskanja odgovora. Če koga ni prestrašilo samo vprašanje, ga bo zagotovo odgovor. Izjemno lahko!

Persinov video ima medtem na Youtubeu že skoraj 25 milijonov ogledov, avtor pa upa, da bo poleg staršev streznil tudi mlade. Za eksperiment se je sicer odločil, ko je v medijih zasledil članek o tem, kako je 27-letni pedofil ugrabil 12-letnico, ki jo je spoznal na spletu.

Ko 12-letnice 21-letnika vabijo domov ...

"Ljudi je treba izobraziti o teh temah," je prepričan 21-letnik, si si je na spletu za voljo eksperimenta, nadel identiteto 15-letnika. K sodelovanju v eksperimentu je povabil starše in dobil precej odziva. Iskal je takšne, katerih otroci veliko časa preživljajo na spletnih omrežjih, na koncu pa se je odločil, da kontaktira 3 dekleta, katerih starši so privolili v sodelovanje v eksperimentu, svojim otrokom pa o tem seveda niso povedali ničesar.

"Doma smo veliko govorili o nevarnostih spletnih omrežij, zato sem bil prepričan, da hčerka ne bo storila ničesar, kar bi jo lahko spravilo v nevarnost," je dejal eden od udeleženih očetov. Zmotno prepričanje! Pa čeprav so prav vsi od udeleženih svoje otroke redno vzgajali v prepričanju, da je treba biti pri druženju z neznanci – v živo ali na spletu – previden.

Persin je dekleta, stara od 12 do 14 let, dodal na Facebooku in jim po treh dneh oziroma enem tednu predlagal, da se srečajo v živo. Vse tri, s katerimi je bila komunikacija najbolj intenzivna, so privolile in prišle na srečanje.

Eksperiment
Eksperiment FOTO: You Tube

Persin je na Facebooku ustvaril profil 15-letnega Jasona Biazzia, ki bi naj bil prišlek v domačem mestu deklet.

Njegove "žrtve":

Mikayla, 13
Mikayla je "Jasona" vprašala, od kod se poznata, in bila hitro zadovoljna z odgovorom, da je prišlek v njenem mestu. Dogovorila sta se, da se srečata v parku, ko staršev ne bo doma. Ko je dekle prišlo v park, jo je namesto 15-letnika čakal mišičast moški z brado.
Njen oče je bil nad srečanjem šokiran."Pa kaj si mislila? Lahko bi bil posiljevalec, ali morilec," ji je dejal.

Julianna, 12
"Jasonu" je povedala, da ji oče ne pusti, da bi jo doma obiskovali fantje, zato naj pride, ko bo oče spal. Njen oče je bil prepričan, da dekle obiskovalcu ne bo odprlo vrat. A jih – seveda – je.

Jenna, 14
Jenna se je strinjala, da na zmenek pride tudi njegov starejši brat, ki da ju bo odpeljal na kakšno zanimivo mesto. Ko pred hišo ustavi avto, dekle vpraša le, ali je voznik Jasonov brat in prisede. V kombi z zatemnjenimi stekli.

Opozorilo ali taktika zastraševanja, ki vzgaja anksiozne ljudi?

Na koncu so bili zgroženi tako otroci kot starši. Starši, ker niso mogli verjeti, da njihovi otroci neznance s spleta srečujejo v živo, otroci, ker so mislili, da so bili res ugrabljeni. Zanimivo je, da dekleta s srečanj niso pobegnila niti, ko so ugotovila, da oseba, ki je prišla na srečanje niti slučajno ni videti kot njihov 15-letni spletni prijatelj. Ena od deklet je sedla v Persinov avto z zatemnjenimi stekli, druga ga je celo povabila domov.

Eksperiment je naletel na različne odzive. Strokovnjakinja Lenore Skenazy, ki podpira čim bolj svobodno odločanje otrok, meni, da video, ki zastrašuje, ni v nobeno pomoč, prav tako po njenem mladim zgrešeno pridiga o tem, da živijo v nevarnem svetu, v katerem jih nenehno ogrožajo zlobni neznanci. "Ne pravim, da se takšne stvari ne dogajajo, a so zelo redke," trdi.

A statistika, ki so jo izdelali v ZDA leta 2013 njenega mnenja ne podpira. Izkazalo se je namreč, da je že takrat tretjina najstnic priznala, da se je na samem že srečala s kakšno osebo, ki jo je prej poznala samo s spleta.

Če ima vaš otrok 500 Facebook "prijateljev", je čas za čiščenje seznama

Zakaj je takšnih srečanj toliko, je za Yahoo pojasnila psihologinja, specializirana za obdobje adolescence, Barbara Greenberg. Kot pojasnjuje, ne gre za to, da mladi povsem preslišijo opozorila staršev ali se ne zavedajo nevarnosti. "Gre pa za to, da na tehtnico postavijo prednosti in slabosti takšnega srečanja," pravi. In potencial, da bodo srečale privlačnega, zanimivega fanta, oziroma dejstvo, da so deležne moške pozornosti, v tem primeru pretehta vse možne nevarnosti.

Staršem predlaga večji nadzor nad spletno aktivnostjo najstnikom. Kot pravi, ti nikoli ne bi smeli pustiti, da mladi splet uporabljajo brez vsakršnega nadzora. "Vsaj enkrat na mesec bi morali skupaj z otrokom iti skozi seznam njegovih spletnih prijateljev in od otroka zahtevati, da jim pojasni podrobnosti o tej osebi. Noben otrok v resnici nima 500 prijateljev, ki jih osebno pozna," opozarja Greenbergova. "Ljudi, ki jih ne pozna osebno, je treba s seznama stikov odstraniti," priporoča.

Kot učinkovito vzgojno sredstvo priporoča tudi, da starši otroke opozorijo na medijska poročanja, povezana z nevarnostmi nekritične spletne dejavnosti, saj konkretni primeri bolj zaležejo od splošnih opozoril.

Slaba samopodoba - večja nevarnost

V Evropi se je medtem s področjem raziskovanja spletnega zmenkovanja najstnikov veliko ukvarjala Monica Barbovschi. Sociologinja je našla povezavo med tveganim vedenjem najstnikov na spletu in pomanjkljivo kontrolo s strani staršev.

Tako tudi ona opozarja, da otroci spleta ne bi smeli uporabljati brez nadzora, da pa se to dogaja v zelo veliko primerih. "V Romuniji na primer veliko na račun tega, da starši niso računalniško pismeni in tako sploh ne vedo, kako bi naj nadzorovali spletno aktivnost svojih otrok."

Če torej otroku omogočate dostop do spleta in ste mu kupili naprave, ki mu to omogočajo, je pomembno, da se o njihovem delovanju seznanite tudi sami.

Barbovschijeva sicer opozarja še na to, da obstajajo mladi, ki so bolj dovzetni za neznane spletne prijatelje. Večinoma gre za mlade, ki iščejo potrditev, sprejetost, ki je v realnem življenju v družinskem ali vrstniškem okolju nimajo, na udaru so tudi tisti, ki v realnem življenju ne dobijo veliko pozornosti nasprotnega spola.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McSurfer
18. 08. 2015 18.56
+7
No,v Tržiču imamo pa res občana,osumljenega pedofilije,je v postopku,ima prepoved približevanja in se prosto sprehaja.Verjetno zato,ker je občinski svetnik SDS in s tem zaščiten kot kočevskio medved,no tako tud fizično izgleda.
vrtojb
18. 08. 2015 08.10
+4
tega (dobivanja s starejsimi, nepoznanimi ljudmi) je očitno toliko, da se folk kar odloča in gre v to, ker njihovi vrstniki nimajo slabih izkusenj
murinar
17. 08. 2015 14.02
-5
Odsekati mu moda!!! pa naj vriska!!!
yarrick
19. 08. 2015 13.46
+3
A slabo bereš? STARŠI SO VEDELI za njegovo početje njihovi otroci pač ne.Misliš da bo objavil tole na splet? si ja nor da verjameš kaj takega.
OnlyLiberty
17. 08. 2015 13.36
-5
A še sploh kdo razen tastarih uporablja fb? Mladi so že zdavnaj preklopili na instagram, snapchat,..
McSurfer
17. 08. 2015 13.11
+7
O.K.,naj imajo fb,vendar pod nadzorom in z določenimi pogoji.Ako jih otrok ne upošteva,konec fb in ostalih omrežij.Preverjat tudi mobilca,SMS,chat in podobna sr...ja.
ho?emVšolo
17. 08. 2015 12.46
+1
največji zagovorniki otrok so ponavadi sami prikriti pedofili.... na to sem takoj pomislil, ko sem prebral naslov
Erik432
17. 08. 2015 08.42
+2
Ta članek pa res sodi pod rubriko IT, Bravo !. ... A, če bo CNN na internetu objavil, da je bil na Japonskem potres, boste tudi objavili pod IT ???
no9
16. 08. 2015 21.10
+9
če preletiš članek, je tip ozačen za pedofila in ne za nekoga, ki je dobronamerno delal "experiement".
Meandmyself
15. 08. 2015 20.02
+19
Sem vesel da imam za sabo staro trdo vzgojo, ki jo bom prenesel na potomce!
jupi71
17. 08. 2015 15.59
+6
enako, k pa vidim ene starše, k zgleda da so oni otroci pa mulci starši, kok jih komandirajo... k bi vsacga po uhih in mulca in tastare nesposobne.... kje so časi k je bla vzgojna vzgojna ne pa zdej maltretiranje....
a.kralj1994
14. 08. 2015 23.40
+213
Za mano je počitniško delo s slovensko mularijo na morju, nepozabna in bogata izkušnja. Prebral veliko teoretiziranja o permisivni vzgoji, sedaj doživel to v praksi. Ta država, sistem, starši (pa tudi mediji) očitno načrtno vzgajajo čustvene in vedenjske invalide, zakaj forsira tak način, ne vem. Na kratko, mulci do 16-ega leta dobro poznajo svoje pravice (ne pa dolžnosti), če jim kaj ni prav, omenjajo starše, odvetnike in varuha človekovih pravic, ne poznajo meja, odrasle imajo za zlate ribice, ki izpolnjujejo želje, imajo se za samostojne (čeprav še niso polnoletni, ne živijo na svojem in ne služijo). Ta samostojnost pade tisti trenutek ko je treba prijeti za metlo in pospraviti za sabo. Mnogi od njih so prvič videli smetišnico, saj ''mami vedno vse posesa.'' Zlaganje cunj, pospravljanje postelje in mize po obroku? Komedija. Večina od njih so popolni individumi, vidijo le sebe, so brez občutka za skupnost in brez kančka empatije. Komunicirati ne znajo, razen preko mobitelov ali chata. Slabo samopodobo zakrivajo z pretirano samozavestjo, ki ne bazira na ničemer. Prepričani so, da bodo tlesknili s prstom in uspeh, denar in slava bodo prišli. Nimajo samoiniciative, da bi karkoli spremenili (predvsem na sebi), vse je brezveze, jutri jih ne zanima, le takojšen užitek brez obveznosti, vlečejo se kot megla, so zamorjeni, nobenega življenja in iskre ni v teh najstniških kadavrih, zbudijo se le, ko se jim krati ''človekove pravice'', smejijo pa se le ko se zafrkava, norčuje in ponižuje kakega od šibkejših ali drugačnih otrok. Vsak drugi je že diagnosticiran kot hiperaktiven/depresiven/čustveno moten, starši in psihiatri rešujejo probleme tako, da jim dajejo tablete in iz njih delajo odvisnike namesto da bi jih zbrcali v leno rit in nagnali na igrišče/travnik/njivo, skratka ven. Grozljivo je, v kako slabi fizični kondiciji so. Igrišča so bolj ali manj samevala, nič se jim ni dalo, jaz kot povsem povprečen rekreativec sem bil za njih doktor telovadbe. Mnogi izmed njih so iz razbitih družin, kjer vladajo neurejeni odnosi, kar je gotovo delen razlog za tako obnašanje ne pa celoten. Vsi otroci jasno niso bili taki, bilo je nekaj redkih izjem, kjer so mulci še v stiku z samim seboj, starši in naravo, bili so večinoma s podeželja, ki je očitno zadnji okop delovnih navad. Skratka, obup. Zaključek je, da gre z slovensko mularijo (ki bo nekoč držala vse niti v tej državi) rapidno navzdol. Lp
ceta69
15. 08. 2015 09.10
+62
prijatelj odlično 5 ko se o tem pogovarjam dobim 1001 negativen odgovor tako da sem se mogel umaknit ker je bil pritisk od teh ki si jih iskreno opisal tako močan da so me imeli za čudnega čeprav sem jim povedal da bodo oni nekoč imeli otroke
rissp1
15. 08. 2015 10.45
+57
BRAVO ! Točno takšne izkušnje imam tudi sam z današnjimi najstniki !
Mario71
15. 08. 2015 12.44
+20
Viejo cabron
15. 08. 2015 13.09
+40
Zadel v polno! Vsega so krivi starši. Sam imam sedaj že polnoletni hčeri in obe vesta da krave niso vijoličaste barve, da črvi rahljajo zemljo, da računalnik ni za osebno spoznavanje bodočih ljubezni, da se pred računalnikom ne nažira s čipsi in nasploh, da posedanje pred računalnikom redi,.....
mikumi
17. 08. 2015 08.55
+8
Mislim da bi morali DOLOČITI čas ki ga dnevno mularija preživi pred računalnikom in se tega strogo držati.
crazy but true
17. 08. 2015 09.11
+13
Take otroki so v interesu korporacij, medijev in države. Poslušni "neodvisni" ljudje, ki se jih da z lahkoto manipulirat in jim prodajati sranje, ki ga "potrebujejo".. Sej bi fotri udarl po mizi, pa rekl "to ni prov!", pa mediji furajo že desetletja dolgo kampanijo feminizma, "pedofili so za vsakmu grmu", permisivne vzgoje in razvrednotenja moške vloge tako da so "nevtralizirali to grožnjo", v šoli pa tudi ne učijo logičnega razmišljanja, ker smo feminizirali šolstvo. Rezultat je tak kot vidite. Ampak, ne poslušajte mene.. Jest sem nor.. Poslušajte medije, ki vam bodo povedali, da je ženska nekdo, ki si tiča odreže pa našminka..
jupi71
17. 08. 2015 16.04
+10
a.kralj1994, škoda k si moral to spoznati, da je tako, ampak si razdelal v NULO 1000% točno, včasih so nam dali nekaj za rešit smo iskali rešitve, če jim daš to danes iščejo izgovore, žalostno pa je da jih nekateri starši v tem podpirajo!!!!
Frane Šajn
14. 08. 2015 21.50
-1
Ja nekaterim revicam ta jungferček pa res nagaja!
bohlojz
14. 08. 2015 17.10
+49
če sem malo žleht; kako pridejo 12 letnice na fejsbuk? starši jim ilegalno odpremo račun,samo,da dajo mir,ko kaj rata,pa jočemo in so vsega krivi drugi...
CastrumFF
14. 08. 2015 14.15
-35
13 ali 50! Vsaka ki da,je dobra!
Našvasan_zob
14. 08. 2015 15.15
+26
Mislm da je že vsem jasno da si samo trolček... si dosegu svoje..
ich123
14. 08. 2015 12.48
+49
Pedofilom raketo v rit pa prižgat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ceta69
14. 08. 2015 12.25
+2
na biba leze je celi video
seljaaak
14. 08. 2015 12.21
+1
Blaška je tud en tak nik....v resnici je pa blaž
Tara29
14. 08. 2015 14.50
ceta69
14. 08. 2015 12.16
+11
poglejte prvo video pol boste pa presenečeni kaj je v resnici naredil svaka mu čast
prezrt
14. 08. 2015 11.57
+11
da se samo en renault stopi od ene milijarde ......bla bla bolše da ni možno komentirat.
Swashta
14. 08. 2015 12.14
+8
Ampak gume ima pa dobre, da niso počile......
hondica
14. 08. 2015 21.43
+1
Da ni samo fake ali pa je bil avto zbit in gor dodani čungalunga odbijači in letve...čeprav pri renoju nikoli ne veš
10228
14. 08. 2015 11.56
+47
Pedofili, nasilneži in spolni sprevrženci so najbolj zaščitena vrsta. Nikomur nič, dokler nič ne naredijo, dokler ni dokazano, dokler.... Potem pa kakšna je najvišja kazen? 5, 10 let? Pa se je medtem pozdravil (kolikor se bi vsaj s pedofilijo dalo karkoli narediti). NE. In kaj sledi? Nove zlorabe. To je v njem in stvar bo ponovil in ponavljal. Več kot 50 otrok zlorabi pedofil v svojem življenju. Najpogosteje so ti izprijenci sorodniki in poznane osebe. Otroke se ustrahuje, da bodo povedali drugim, češ, da so jih zapeljali, jim kaj pokazali, otroka je sram, ne ve, poleg tega jim potem ta go.lazen grozi še s tem, da bodo kaj storili očetu, mami ... če kaj povejo.... otrok spet ne ve in ga je strah in si nič ne upa povedat. Zlorabe pa trajajo in trajajo. Potem še najhuje je, ko starš otroku ne verjame oz. noče verjet. Otrok si takih stvari ne bo izmišljeval .Pa, da je to mamin nov partner, ona končno spet srečno zaljubljena.... potem ji pa otrok pove, kaj mu dela očim.... seveda ne bo želela videt. V evropskem parlamentu so glasovali proti temu, da bi se pedofile polovilo tako, da bi spremljali kdo dalje deli po internetu otroško pornografijo. Pravice, svoboda... Je pa v resnici vprašanje, koliko so ti gospodje oz. svi. nje, ki tam sedijo, sprevrženi, če jim ni do tega, da bi se pedofile kakorkoli polovilo. Potem imena, imena.... nič ne vemo. Kje je kak javni spisek spolnih prestopnikov? Kaj je bilo s tistim, ki se je dobil z novinarko sveta, pričakoval pa je mladoletnico? Nič. Vsaj objavilo se je posnetek in upam, da se še več takšnih "poskusov" naredi, tiste, ki se bodo ujeli, pa v medije z imenom, priimkom in sliko. Lahko sami poskusite na portalih. Osamljeni, zdolgočaseni, nezreli tipi, potem pa pride tja mlado sveže meso. To jim začne dogajat huje kot živalim. Se pa da marsikaj narediti tudi preventivno. Prvič: Otroku je treba verjeti. Drugič: Starš mora z otrokom razviti takšen odnos, da mu otrok lahko zaupa. Tretjič: Pedofili iščejo osamljene, odmaknjene, tihe, nesamozavestne otroke. Če bo otrok glasno rekel, da naj ga pusti pri miru in še zraven, da bo POVEDAL staršem, policiji, vzgojiteljici itd (kar povejte otroku, komu vse lahko pove), se bo pedofil prestrašil in ga raje pustil pri miru. To mora biti že takoj iz prve, ker kasneje je pedofil tisti, ki ga ustrahuje in mu grozi. Četrtič: Povejte otrokom, da imajo svoj osebni prostor, v katerega nima drug pravice vstopati, še manj pa se ga dotikati. Povejte mu kje se ga ne sme nihče dotikati. Petič: Bodite pozorni na spremembe v obnašanju. Če je prej nekaj zelo rad počel, zdaj pa več noče, je nekaj sigurno narobe. Šestič: Naj se doma o teh stvareh govori. Ne da se otroke prestraši, ker tisto je še slabše. Ampak, da se jih seznani, da bodo znali prepoznati, da bodo znali reagirati pravilno in si vam bodo upali povedati, če bo karkoli narobe. Sedmič: Naj otrok pri vas čuti varnost in ljubezen. Potem je pa tu še ena kategorija In sicer ženske od zvezdnic do najstnic in vse vmes, ki sebe slečene objavljajo po internetu. To naj bi počele zaradi težnje po enakopravnosti, rušenja tabujev (in podobnih neumnosti). Gre pa v resnici za grozno potrebo po tem, da bi se nekje čutil sprejetega, želenega, lajkanega. In potem se nad njimi slinijo in dr.. moški, ne zavedajo pa se, da to niso bradi pitti, ampak bi se jim večina teh moških v reali gabila. Tam jim pa zavestno dajete slike, na katerih je vaše telo in jih raj. cate. Lahko same sebe sploh še bolj razvrednotite? Vzburjati kar nekoga, ki ti ni nihče, ki te niti fizično ne privlači. Svoje telo zlorabljati na tak način? Drage dame, začnite se spoštovat.
0100011110111
14. 08. 2015 11.54
+88
da se že 12 in 13 letne šmrklje in šmrkavci spoznavajo in dejtajo je zame grozljivka. pa ne zato ker je blo včasih kao drugače, ampak zato ker tako mlad otrok še ni zrel, saj se telo niti ni razvilo, kaj šele osebnost. pa ne mi govorit o tem, da je zdaj vse drugače in se hitreje razvijajo, ker to ni res. samo zgleda da se, odkar se oblačijo v razuzdane cunje in uporabljajo tono make-upa, ki jih postara. dokler je froc v osnovni šoli nima kaj o bedarijah za študirat, sploh pa ne bit na facebooku, da se potem še ja goli slikajo. kje so starši, da bi jih vzgajali, da to ni kul? da ko bojo starejši jim bo pa žal?