Znanost in tehnologija

Facebook testira samodejno brisanje objav

San Francisco, 12. 09. 2014 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Facebooku že testirajo novost, ki uporabnikom omogoča, da ob objavi sporočila določijo tudi, kako dolgo naj bo objavljeno. Verjetno se želijo s tem pri Facebooku približati drugim omrežjem, ki to storitev že omogočajo.

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Spletno družbeno omrežje Facebook testira sistem, ki bi uporabnikom omogočil objavljanje sporočil, ki bi se po določenem času samodejno izbrisala. Tako bi lahko uporabniki tega omrežja sporočilu ob objavi določili tudi datum izbrisa.

Sporočilo bi se lahko izbrisalo že po eni uri od objave, najpozneje pa en teden po objavi. Storitev je trenutno na voljo le uporabnikom na Novi Zelandiji, pa še to le tistim, ki uporabljajo Facebookovo aplikacijo na operacijskem sistemu iOS.

Čeprav se zdi, da je to testiranje precej nepomembno, pa odraža velik premik v odnosu do družbenih omrežij, saj se oddaljuje od delno trajnih zapisov, značilnih za Facebook in Twitter.

Družbeno omrežje Snapchat, ki je v uporabi od leta 2012, ima že od samega začetka omogočeno takšno objavljanje sporočil. Največji lastnik in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je konec lanskega leta že skušal za tri milijarde dolarjev prevzeti to omrežje, a je bila njegova ponudba zavrnjena.

Sicer pa se zdi, da Facebook, ki ima že skoraj 1,3 milijarde uporabnikov po svetu, s to novo storitvijo ne prinaša večjih novostih, ampak bolj sledi trendom.

Strokovnjaki za zasebnost pa še vedno kritizirajo Facebook, da določene stvari objavlja dalj časa, kot bi bilo to potrebno. Pri organizaciji The Next Web opozarjajo, da so objave, ki jih je uporabnik že odstranil s svojega profila, na strežnikih prisotne še do 90 dni. Študija, ki je bila objavljena decembra lani, pa kaže, da Facebook spremlja tudi objave, ki jih uporabnik napisal, ni pa jih objavil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
14. 09. 2014 11.01
-2
Seveda algoritem zajema avtomatsko brisanje raznih kritik, resnic.......
x eror
13. 09. 2014 14.40
+9
naj testirajo kako pravilno izbrisati FB ne pa da se ob naslednjem vpisu profil aktvira.. nekateri iajo po 10 profilov samo zarad igric... fb se pa hvali kolk uporabnikov ima :D ja lepo bi blo če bi lahko svoj proffil izbrisal... žal mije da sem si ga sploh kdaj naredil profil....ta fb je šel čez vse meje šele zdaj vidimo da je netlog bil res bolši majn slik majn vsega učas si niso noge slikali in objavlali
Ramzess
13. 09. 2014 10.20
Čas objave posta ali prispevka na spletni strani, ni nikakršna novost, razen na določenih portalih, ... seveda je razlika ali te možnosti uporabljajo admini strani, ali uporabniki strani.
Muscular
12. 09. 2014 19.32
-2
Facebook je samo še za tiste ljudi ,ki so neumni.
Simon Marley 1
13. 09. 2014 19.48
+3
je priročen glede dogodkov pa prijatlov ko nimaš številke.. edini ki je tu neumn si ti pa daleč od tega da podpiram facebook
Domen Dolenc 1
12. 09. 2014 12.46
+14
Fb je postal ena sama reklama, zato sem se odstranil.
gavranea1
12. 09. 2014 13.03
+3
evo mena na VKontaktu... muzika zastonj.....