Znanost in tehnologija

Facebook uvaja novost za uporabnike: boste kliknili "hočem"?

Paolo Alto, 09. 10. 2012 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Priljubljena Facebookova funkcija "všeč mi je" je dobila konkurenco. Gumbek "hočem". Ta bo namenjem ustvarjanju seznamov nakupovalnih želja, po mnenju analitikov pa predstavlja začetek Facebookovega pohoda v svet spletne prodaje.

Nakupovalna mrzlica odslej tudi na Facebooku?
Nakupovalna mrzlica odslej tudi na Facebooku? FOTO: Thinkstock

Facebook je začel s testiranjem funkcije "hočem", s katero lahko uporabniki družbenega omrežja ustvarijo "seznam želja", za zdaj iz ponudbe sedmih prijateljskih podjetij, ki proizvajajo produkte za dom ali oblačila, med drugim tudi zelo priljubljeno blagovno znamko Victoria's Secret. Analitiki menijo, da se Facebook s tem pripravlja na vstop v območje spletne trgovine.

"Uporabniki bodo lahko pregledovali ponudbo in sestavljali seznam stvari, ki bi jih želeli imeti oziroma se jim zdijo zanimive. Sam nakup pa bo mogoče opraviti izven Facebooka," so na Facebooku zapisali v izjavi za javnost.

Nesporno je, da bo Facebook s tem milijardo svojih uporabnikov spodbujal k nakupovanju zase, za svoje prijatelje in jih po svoje tudi "izkoriščal" kot nadaljnje promotorje ponujenih izdelkov. V družbi sicer pravijo, da Facebook v primeru, da bo do nakupa izdelka res prišlo, ne bo dobil niti centa zaslužka.

Toda analitik pri Robert W. Baird Colin Sebastian meni, da bi to vseeno lahko odprlo nov tok finančnih prilivov na račun Facebooka. Spletne trgovine so po njegovem namreč najboljši način, kako internet spremeniti v denar. "Možnosti, kako posredno ali neposredno služiti s spletno prodajo, je veliko. Če že ne bodo imeli svoje spletne trgovine, lahko pobirajo stroške za napotitev uporabnikov v spletne trgovine partnerjev, poleg tega je pričakovati, da bodo trgovci z veseljem plačali Facebooku za uvrstitev svojih izdelkov, med katerimi lahko izbirajo uporabniki in najbrž še kaj dodali za to, da bo njihov izdelek še posebej promoviran," meni Sebastian.

Kljub testiranju novega produkta in kljub vzpodbudnim številkam o rasti števila Facebookovih uporabnikov, pa si lastniki Facebookovih delnic še vedno ne morejo oddahniti. Te so namreč spet izgubile 2,44 odstotka vrednosti in je njihova cena trenutno 20,40 dolarja za delnico, kar je seveda občutno manj od 38 dolarjev, za kolikor je bilo delnice mogoče kupiti ob prvi javni ponudbi.

Glavna težava Facebooka namreč še vedno ostaja počasno odzivanje na dejstvo, da vse več uporabnikov do storitve dostopa preko mobilnega telefona, kar je močno skrčilo oglasni prostor, v družbi pa še niso našli zanesljivega odgovora, kako to popraviti. Ali bo kritike prepričala funkcija "hočem", pa naj bi bilo bolj jasno po koncu testnega obdobja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
11. 10. 2012 12.09
+1
--- "Facebook uvaja novost za uporabnike: boste kliknili "hočem"?" --- -Tole že spominja na ZF novele iz prejšnjega tisočletja, ki so govorile o kontroli razmišljanja na ravni posameznika in celotnega prebivalstva. Ali pa na širše znan roman 1984. Tovrstne knjige naj bi svarile svet pred komunizmom. V praksi bo pa zadeva 'presenetljivo' zaživela v kapitalizmu. Berem tudi, da si v ZDA dandanašnji že sumljiv oz. potencialni terorist, če se ne želiš priklopiti na Facebook.
lakomlacen
09. 10. 2012 12.38
+7
ja in kaj ste mislili da je facebook? navadno oglaševalsko okno in server. in za to naj bi plačal 38 dolarjev? če bi jih imel,bi jih raje kako drugače porabil.
brainhead007
09. 10. 2012 12.05
+4
mater...samo i.dio.ti bodo lahko navdušeni nad tem
RoXiO
09. 10. 2012 09.26
+15
Včasih so rekli da je LOTO razvedrilo za bedake - danes je to facebook.
Explainator
09. 10. 2012 09.25
+24