Znanost in tehnologija

Facebook vas opazuje na vsaj 200 načinov

Paolo Alto, 10. 09. 2012 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Facebook vas opazuje na vsakem koraku. Tako vsaj trdijo strokovnjaki, ki so s posebno programsko opremo preverili, kako temeljit je Facebook pri sledenju uporabnikov in zbiranju podatkov o njih. Ugotovili so, da zelo.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock
Zasebnost na spletu je vse večji problem. Pa pri tem ne govorimo o neprevidnosti uporabnikov, ki na najrazličnejših straneh puščajo osebne podatke, ampak o agresivnih načinih zbiranja podatkov, ki se jih poslužujejo družbe, ki na spletu zbirajo podatke za oglaševalce.

Dobrega načina, kako se ubraniti pred njimi, pravzaprav ni. To je na lastni koži izkusil ameriški poslovnež David Cox, ki je na spletni strani BeenVerified.com o sebi našel cel kup podatkov, za katere ni želel, da so javno objavljeni. Družbo, ki stran upravlja, je prosil za izbris podatkov in to tudi dosegel, a so se podatki čez nekaj mesecev spet pojavili, tokrat so bili še bolj podrobni, vključno z domačim naslovom in telefonsko številko.

Zbiranje podatkov o uporabnikih je postalo zlata jama za marsikoga. Zbirajo pa skoraj vse – od telefonskih številk za objavo v javno dostopnih telefonskih imenikih, naslove, spet druga podjetja pa izdelujejo kar profile o uporabnikih spleta, njihovih interesih, spletnih nakupih, prijateljih … Intelus Inc., na primer, tako zbrane podatke prodaja za 49,95 dolarja.

Nadzor nad takšnimi družbami je slab. V ZDA zakonov, ki bi takšno početje prepovedovali, ni, v Evropi pa uporabniki spleta sicer lahko zahtevajo vpogled v zbrane podatke in njihov izbris, a se za to odloči le malo ljudi.

Na drugi strani pa kot gobe po dežju rastejo podjetja, ki v zameno za plačilo obljubljajo, da bodo poiskala zbrane podatke in jih izbrisala, s čimer naj bi uporabnik spleta spet postal anonimen. A to je v resnici skoraj nemogoče storiti, opozarjajo regulatorji. Ti so na primer družbi US Search Inc. naložili, da 5000 ljudem vrne denar, saj izbris ni bil popoln.
Med družbami, ki o uporabnikih hranijo najbolj popolne datoteke, naj bi bila sicer Facebook in Google, ki s tem odlično služita.

Pri Business Insiderju so se odločili preveriti, ali drži, da Facebook spremlja vsako vašo potezo na spletu. S pomočjo diagnostičnega orodja Abine DNT+ so ugotovili, da Facebook uporablja več kot 200 sledilcev, s katerimi nadzira vašo spletno aktivnost. Ti so ponavadi v obliki piškotkov, Javascriptov ali spletnih svetilnikov. Količina sledilcev je bila enaka ne glede na različne brskalnike. 200 sledilcev so med testom sicer opazili že, ko se je uporabnik le prijavil v Facebook, z odprtjem vsake nove strani, pa naj bo novičarska, spletna trgovina ali kaj podobnega, še posebej takšne, ki ima vgrajen Facebookov gumb za všečkanje, pa je njihovo število večinoma še naraslo. Med drugim se je povečalo tudi, ko se je testni uporabnik prijavil v storitev Gmail, da bi preveril elektronsko pošto. Poleg Googla tako vašo pošto očitno bere še Facebook, pravijo.

Na tak način vas namreč zbiralci podatkov identificirajo, nato pa zbirajo uporabne podatke o vaših interesih, ki bi lahko prišli prav oglaševalcem. Kritiki to imenujejo vohunjenje za uporabniki, oglaševalci pa identificiranje ciljnih skupin za ciljno oglaševanje.

Lovce na informacije zanimajo tudi spletni nakupi.
Lovce na informacije zanimajo tudi spletni nakupi. FOTO: Thinkstock

Poleg tega, da takšno početje vdira v zasebnost uporabnikov in zbira podatke, za katere večina v resnici ne želi, da so zbrani v skupni datoteki, občasno tudi upočasnjuje nalaganje spletnih strani, saj več kot je sledilnikov, več je prenosa podatkov.

Mnogo uporabnikov se sicer ne zaveda, da podatke o njih ne zbira le stran, na kateri so trenutno, ampak tudi drugi lovci na informacije. Tako lahko naenkrat več zbiralcev podatkov zbira podatke o vaši lokaciji, drugih straneh, ki ste jih obiskali in celo uporabniška imena, ki jih uporabljate na spletu.

A čeprav je Facebook na preži skoraj vsepovsod, za svoje oglaševalce najpogosteje zbirajo naslednje podatke: kaj berete na spletu, kaj kupujete na spletu in kako pogosto kliknete na povezave, objavljene na družbenih spletnih omrežjih.

Uporaba spleta, zaključujejo izvajalci testa, ima očitno svojo ceno v zasebnosti. Čeprav ne želite, da nekdo o vas zbira podatke, se mu namreč ne morete izogniti, saj funkcij, ki prinašajo tveganje, ne morete onemogočiti. To pojasnjujejo tudi v uporabniškem priročniku Facebooka. Če na primer onemogočite piškotke, pač mnoge funkcije portala ne bodo delovale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 09. 2012 12.31
+8
V svobodni Slovenijis mo pod nanzorom najmanj 100x bolj kot za časa UDBE! Ko združijo tvoje podatke iz banke, službe, kartic trgovin, mobilva, kamer in mikrofonov, bencinskih črpalk, forumov itd., imajo o tebi več podatkov, kot če si bil 100 let pod nadzorom KGB-ja, OZNE, UDBE, SDV-ja in še koga hkrati, o vsem tem lahko bivši udbaši le sanjajo!
asdasdasd123123
13. 09. 2012 09.55
-1
mja ma ljudem to ne zanima jim je še všeč da kdo za njimi voha
Tonček Balonček
11. 09. 2012 12.28
+0
Ja pa saj namen FB-ja, Twitterja ipd. je ravno v tem, da te čimbolj in čimprej opazijo, da ti sledijo itd., če hočeš biti anonimen, te pač tam ni, v čem je problem?!
.VOY.
11. 09. 2012 10.08
+16
Če nimaš FB...te enostavno NI...pa to.. ejga...Mene NI..
Admin Danes mam spet čas a veš? Ti kr ščiti svojega vojca hehehehe
Facebook je kupili so izraelsko družbo Face.com, ki je razvila tehnologijo za prepoznavanje oseb na posnetkih. In od jenki administracije dobil pred dnevi dovoljenje za uporabo. Zdej pa takole. Vaše slike, tudi nehote posnete od prijatlov, lahko kdorkoli označi z vašim imenom. Kar spet pomeni, da ima administrator tega dela programa(beri cia fbi domovinska varnost pa še drugi) najbolj osvežene slike ljudi. Kar jim spet omogoča na lahek način slediti "njim nevarnih teroristov". Zato vas lepo prosim, da na večino obrazov napišete napačne podatke, tako jih vsaj delno zmedete.
tri dva 1
11. 09. 2012 07.36
+6
ne a res? sj zato je biu narjen
Gojcic
11. 09. 2012 00.40
-5
Pri Gmailu smo pred 5 leti zaceli projekt SEA (Security Email Account). Pri tem te povprasa za tel. stevilko. To je zgolj za varnost uporabnikov. V prihodnje se pa pripravlja ostrejsa razlicica SEA. Po novem bo vpis telefonske st obvezen. Ob vnosu tel st. jo bo brskalnik preveril (glede na lokacijo) na spletni strani mobilnih operaterjev. V primeru, da tel st. ni veljavna ali pravilna, bo dostop do emaila dokoncno blokiran. Brez tel. st ne bo mogoce vec imeti gmail accounta.
Gojcic
11. 09. 2012 00.41
-1
Naj bi v roku enega leta to delovalo, ce ne bo vecjih tezav.
povrsniste24kur
11. 09. 2012 01.48
+10
ne bi rekel..na tak način bi zgubili vsaj 20% uporabnikov v enem tednu.tega si ne bodo privoščili.
BackHack
11. 09. 2012 02.26
+4
in če uporabljam VPN bo google mislil da ga fopam? in če bom vpisal kupljeno telefonsko na skype, ki je iz UK jaz pa mam povezavo iz katere druge države... bo spet mislil, da gre nekaj narobe... torej anonimnost bo totalno na psu.. še bolj kot zdaj...
nikhrast
10. 09. 2012 16.58
+17
Pa saj ni samo Facebook, mobilni tefefoni so večji problem. iPhone te bo totalno kontroliral, zgleda da bomo kmalu imeli samo digitalne denarnice, nobenega denarja, vse preko nobitela. Greš mimo trgovine pa dobiš message da imajo razprodajo; tam si pred nekaj mesecev nekaj kupil, pa vedo vse o tebi. Etc...
daywalker
10. 09. 2012 15.13
+24
Zadeva se sicer ne nanaša na to temo, vendar.... Ali mogoče kdo ve zakaj mobilna android aplikacija 24ur, ob namestitvi zahteva pravice za dostop do ID-ja telefona in stanja telefona(READ PHONE STATE)??? In naslednje vprašanje je kam se ti podatki shranjujejo in z kakšnim namenom? Ena možna razlaga je:" Aplikacija podpira androide starejše od verzije 1.5 in se zato pravice same dodajo." Vendar ne sprejmite tega odgovora z odprtimi rokami, ker v info lepo piše, da za delovanje aplikacije potrebujete minimalno android verzijo 2.1. PROSIM 24UR, DA PRVO POMETE PRED SVOJIM PRAGOM GLEDE SLEDENJA UPORABNIKOM IN ŠELE NATO NAJ OPOZARJA O DRUGIH, KI TO RAVNO TAKO POČNEJO!!!
BackHack
11. 09. 2012 02.35
+5
prijavi pirc musarjevi... aja... ženska ne zna nič, še to kaj prebere ne razume... pa še fan pop tvja je
asdasdasd123123
11. 09. 2012 14.36
+2
kaj sej vsaka čisto vsaka applikacija ki jo imate vam sledi na nek način imajo dostop do kamer knjižnic gps...se sploh ne vemo...shranjujejo se v arhive ki jih nato bogato prodajajo saj inforamacije so najvrednejše
BackHack
10. 09. 2012 14.20
+2
beenverified ... samo za preverit američane... nam neuporabno...
Debely
10. 09. 2012 12.18
+9
Zaradi mene lahko zbirajo kar hočjo, še vedno razmišljam z svojo glavo in se sam odločam, kaj bom kupil ali ne.
trojnix
10. 09. 2012 11.40
+1
sj to me moti, ampak zaenkrat mi še noben ne rine oglasov pred nos
Mars
10. 09. 2012 11.50
+2
smb who <3 snow
10. 09. 2012 13.04
+3
uporabi ad blockerja pa nikjer ne vidš nobenih oglasov :3
povrsniste24kur
10. 09. 2012 11.26
+56
meni pri googlu gre na živce, da mi vedno znova gnjavijo za tel.številko, ko se prijavim v mail. da gre kao za mojo varnost al nekaj, če zgubim ali pozabim geslo pa take... to mi res najeda. če bi geslo že pozabil, bi pač novi mail ustvaril, pol minute dela, pa še oni so s tem na boljšem, zato njihovo sporočilo sploh logično ni. moja varnost ja, my ass, da gre za pridobivanje podatkov naj raje napišejo.
povrsniste24kur
10. 09. 2012 11.28
+26
še ena stvar, ki mi tudi pošteno najeda je, ko odprem youtube in me kr prijavi z googlovim mailom, ki je nazadnje bil odprt. in kjer npr ni noter nobenih priljubljenih pa nič in potem se je spet treba s standardnim youtubovim up imenom vpisat. to me tudi dvigne. nič ni za našo varnost, ampak gre le za nadzor nad nami.
Ramzess
10. 09. 2012 11.57
+0
Google je kar zakompliciral stvar, ...nevem kdo rabi prijavo v dveh korakih, brez katerega določenih zadev sicer ne moreš uporabiti.
guojle
10. 09. 2012 17.09
+0
jest mam neuporaben hotmailov račun na tak princip k hoče mojo tel številko, sam sm reku nema, ne dam bogtivedi kdo me bo use pol klical. na gmailu mi pa tud men dostkrat javlja da bi mogu dat stevilko, pol pa kdaj pa kdaj sploh ne najdm kako v mail pridet
dvanajstopic
10. 09. 2012 21.36
+3
hehe, čist na mjhn majo spodi napisan, preskoči, tud jst včasih kr ne najdem...mamu jim ga :)
porka.malorka
12. 09. 2012 07.47
+3
Daš številko od bivše,šefa,..... hehehehe
Shisui
18. 09. 2012 22.53
+2
Tudi meni ni bilo vsec, pa je prislo do tega, da sem spremenil geslo in ga pozabil. Odkrito povedano me je sokiralo, kako dobro imajo postimano. 10 min po poslanem sporocilu, so mi poslali nazaj novo geslo.
babyoka
10. 09. 2012 10.27
+9
Ghostery ... to je vse kar lahko rečem. :-)
Elias47
10. 09. 2012 09.23
+42
Dobro jutro.... za vlade, predvsem zahodne, se internet očitno najbolj uporablja za špioniranje ljudi... to spoznava vedno več ljudi... Ko sem pa zadnjič trdil, da je Facebook (tako kot tudi MySpace in Twiter in podobna družabna omrežja) razvila CIA za špioniranje ljudi, potem pa "avtorske pravice" podarila Rockefellerjevem nečakecu Jacobu Greenbergu aka "Mark Zuzkermanu", so se mi pa vsi zombiji posmehovali.... In your face!!!
Uporabnik215111
10. 09. 2012 10.16
-6
Kje spiš, da te ne ukradejo. To se že dolgo časa ve...nisi tople vode odkril...
CyberWorm77
10. 09. 2012 10.51
-9
eni widm sploh newejo koga CIA špiunira : )) CIA ponawad špiunira wojaške osebe objekte itd : )) baš briga CIO kaj ena razočarana gospodinja kuha za kosilo pa kdaj je bil kak mulac pijan : ))) spet preweč filme gledate
CyberWorm77
10. 09. 2012 11.16
-1
to špiuniranje k wi mislte da je CIA pa tajne držawne službe kao bolj iskoriščajo firme da ti nabije en kubik reklam na email : ))
Mikimiska555
10. 09. 2012 16.19
+1
pgdpgd
10. 09. 2012 09.02
+35
Kaj vse ljudje delajo,samo,da zvlečejo denar od ljudi. Za tipkovnico sedet ,pa tipkat. Samo delal ne bi nobeden. Telekomunikacije so uničile svet in gospodarstvo.