FBI od Googla redno pridobiva podatke o uporabnikih

Samo leta 2011 je ameriški preiskovalni urad FBI od Googla zahteval podatke o več kot 16.000 uporabnikih. Od takrat Google ne sme več poročati o številu zahtevkov, je pa potrdil, da FBI še naprej redno vlaga takšne zahteve.

Google

(Foto: Reuters)

Ameriški spletni velikan Google je v sredo sporočil, da zvezna policija FBI redno zahteva podatke o uporabnikih njegovih storitev s tako imenovanimi pismi nacionalne varnosti. Google je tudi prvič javno priznal, da je leta 2011 dobil 16.511 takšnih pisem. FBI vsebine elektronskih pisem ne sme brati brez sodnih nalogov.

V skladu z določili spornega patriotskega zakona, ki je bil sprejet po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, lahko FBI z omenjenimi pismi nacionalne varnosti dobi vpogled v podatke o tem, s kom komunicirajo oziroma na kaj so naročeni uporabniki spletnih strani. Brez posebnega sodnega naloga pa ne smejo priti do vsebine elektronskih sporočil.

Spletna podjetja, kot so Google in druga telekomunikacijska podjetja, doslej niso smela priznati, koliko zahtevkov s pismi nacionalne varnosti so dobila. Google je po pogajanjih s pravosodnim ministrstvom ZDA lahko objavil vsaj ta omejen podatek za leto 2011.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 67
 
lonem 14.03.2013 11:59:25
Upam, da boste do novega leta umaknili ta zelo star članek
Več komentarjev