Znanost in tehnologija

Februar - mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav

Ljubljana, 01. 02. 2015 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Februarja z različnimi aktivnostmi obeležujemo mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav. Krovni slogan letošnjih aktivnosti se glasi 'Skupaj za prijaznejši internet', glavni namen pa je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki.

V Sloveniji bomo tudi letos v februarju z različnimi aktivnostmi obeležili mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav. Osrednji dogodek bo tako kot vsako leto dan varne rabe interneta, ki se ga bo letos obeležilo 10. februarja. Krovni slogan letošnjih aktivnosti se sicer glasi Skupaj za prijaznejši internet!

Spletno nasilje
Spletno nasilje FOTO: Thinkstock

Glavni namen aktivnosti je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki, so sporočili iz ekipe, ki skrbi za nacionalno točko osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si.

K aktivnostim so posebej povabili tudi šole. Veščine varne rabe interneta in sodobnih tehnologij so namreč pomembne tako za učence kot tudi za učitelje in strokovne delavce posameznih šol. V letu 2014 je v okviru meseca varne rabe interneta sodelovalo 376 učiteljev z 296 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov po celi Sloveniji.

"Pogosto se problemi, ki so povezani z otrokovim življenjem na spletu in z uporabo mobilnih naprav, prenašajo v šolo. Pomembno je, da znajo učitelji ravnati preventivno, ter da se znajo v primerih težav primerno odzvati in svetovati tako učencem kot tudi staršem," so zapisali v ekipi Safe.si.

Projekt Center za varnejši internet Safe.si izvajajo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, financirata pa ga Evropska komisija ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
10. 02. 2015 07.53
+1
Vsak teden čiščenje compa zaradi piškotkov in ostalega srhanja, v povprečju 1GB svinjarije. Prepovedat piškotke!!!
Mladen sir
01. 02. 2015 19.04
+2
Bom vam dal varna raba interneta že 10 dni sem brez povezave,če jo imam jo imam samo za 10 minut dnevno ali povezavo da nič ne morem delat da o varnosti ne govorim.
i_shit_thunder
01. 02. 2015 17.49
+4
vraga, pa ravno dans mi je mobitel padel na prst na nogi...
selector
01. 02. 2015 13.57
+5
bla bla :) prešaltite na linux pa bo varno. dokler boste na m$ $ $ mate lah tabolš antivirus pa vam bo cia rovarla po kompu.
Ni corone
01. 02. 2015 13.19
+5
Mb128
01. 02. 2015 11.15
+1
Kaj je zdaj 24 ur, varna raba interneta ali vljudnejša raba interneta?! Glede varne rabe interneta bi lahko ogromno postorili lastniki strežnikov oz. admini. Glede vljudnejše rabe pa bi bilo potrebno nekaj storiti ne samo na državni pač pa na svetovni ravni. Narediti bi pa bi bilo potrebno tako, da vse skupaj ne bi bilo podobno cenzuri. Začeli bi lahko kar pri registraciji na posamezne portale. En EMŠO za registracijo na vse portale npr. ne bi bila slaba ideja. Samo potem se bojim da bi mnogi izgubili svojo dnevno dozo psihoterapije pa tudi komentarjev bi bilo manj. Torej, ali komerciala ali vljudnost?! Se pa ve da, na žalost ponavadi zmaga denar!
Frejtonarca
01. 02. 2015 09.11
+4
Moj pametni telefon kliče sam ... majke mi ... pa to ...
Mirkoca
01. 02. 2015 08.28
+8
Dokler nekdo financira, bomo izvajal karkoli.