Znanost in tehnologija

Firefox 3 se razvija

Ljubljana, 28. 11. 2007 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mozilla je izdala beta verzijo brskalnika Firefox 3, ki naj bi bil v dokončni izvedbi na voljo sredi leta 2008.

Dokončno verzijo Firefoxa 3 je mogoče pričakovati sredi leta 2008
Dokončno verzijo Firefoxa 3 je mogoče pričakovati sredi leta 2008 FOTO:

Razvoj Firefoxa 3 je v zadnjih mesecih potekal izjemno aktivno, s svojimi predlogi je v testiranju alfa verzije brskalnika sodelovalo okoli 75 tisoč uporabnikov. Mike Schroepfer iz podjetja Mozilla je ob tem dejal, da so zdaj dosegli takšno stopnjo kakovosti, da je mogoče novo različico priljubljenega brskalnika uporabljati tudi širše. Beta verzija Firefoxa 3 je tako že na voljo uporabnikom svetovnega spleta.

Med najbolj zanimivi novostmi je sistem za delo z zaznamki, imenovan Smart Places. Ta beleži vse pretekle obiske spletnih strani in iskane besede oziroma izraze, kar pomeni, da se lahko s pomočjo novega Firefoxa iz zgodovine podatkov vrnemo na mesto, kjer smo že bili.

Bolje je poskrbljeno tudi za varnost, saj se pri prenosu datoteke s pomočjo Googlove baze preverjajo glede virusov. Seveda pa nova različica brskalnika ponuja tudi sodobnejšo grafično podobo in še nekaj drugih uporabnih novostih.

Mozilla Firefox je odprtokodni grafični spletni brskalnik in je dostopen brezplačno. Preveden je v številne svetovne jezike, med drugim tudi v slovenščino. Pri nas je izredno priljubljen, saj naj bi ga uporabljajo 47,9 odstotka Slovencev.

Kdaj bo na voljo končna verzija tretje generacija Firefoxa, ki so ga začeli razvijati leta 2002, še ni točno znano. Konec letošnjega leta naj bi dodali še nekaj novosti, v prvih mesecih leta 2008 naj bi predstavili tretjo nadgradnjo, Firefox 3 pa naj bi bil z vsemi dodatki na voljo nekje v sredini prihajajočega leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kenguru
08. 12. 2007 18.40
Vse stvari, ki si jih naštel, ima tudi Firefox. Preko dodatkov. Filozofija Firefoxa je, da se izdela brskalnik kot osnova, dodatno funkcional nost pa se doda preko extensionov. Ni namreč nobene potrebe, da se brskalnik obremenjuje s stvarmi, ki jih uporablja le del uporabnikov. Tako pa si vsak naloži dodatke, ki jih rabi. Opera je sicer kar v redu brskalnik, je pa Firefox precej precej bolj razširljiv. Dodatkov je na tone. Je pa res, da Firefoxu ne bi škodila malce bolj racionalna uporaba spomina.
Gregor Tušar 1
30. 11. 2007 19.41
pa še to: -smetnjak je tudi ena zeeeeeeeellllloooo uporabnih stvari... če ponesreči zapreš zavihek samo klikneš na koš in se ti pokažejo zaprti zavihki -wand - zelo dovršeno shranjevanje gesel. -meni ki se odpre na levi strani (zaznamki,widgets, beležke, prenosi, zgodovina, povezave) -ne sprašuje če lahko pošlje šifrirano stran (ali nekaj podobnega) in drugih nepomembnih stvari, ki upočasnujejo brskanje -nobenega linka ne odpre v novem oknu orodne vrstice (kaj je potem poanta zavihkov), ampak v novem zavihku, pravtako prenose. -blokiranje pop-upov ... pokaže ti majhno okence ki pove, da je blokiralo pop-up in če ga slučajno hočeš odpreti enostavno klikneš na to okno. -odjemalec pošte, novic, irc,.... -blokiranje določenih polj v strani - če ne želimo, da se nam prikazujejo določene reči jih enostavno blokiramo, namesto tega pa je tam ozadje kot na preostalih delih strani.. -neda se mi več naštevat (:D) @movingCake : sori sm narobe prebral un "za"
Aljo7
30. 11. 2007 15.03
http://operawatch.com/news/2007/09/opera-vs-firefo... je bolj enostavna za nastavljat, je hitrejša in zaradi majhnega tržnega deleža manj zanimiva za hekerje ter posledično bolj varna. Firefoxova prednost je blagovna znamka, podpora odportokodne skupnosti in pa modularnost. Moj glas gre operi. Že 5 le zapored.
ShadowRunner
30. 11. 2007 09.57
Ko sm nazadnje uporabljal opero pred leti se je zaganjala 5 x dlje kot firefox in požrla je več spomina in od takrat vedno uporabljam firefox. Za vse uporabljam "lightweight & simple" programe in Opero mam v spominu kot robustno zadevo.
movingCake
30. 11. 2007 08.04
@gregor imas prav, Opera sama po sebi pride z vec stvarmi kot firefox. So pa ravno ti addoni ena precej mocna lastnost firefoxa, saj mu dodajo precej veliko fleksibilnost - dodam si tiste stvari ki jih rabim. Se pa strinjam da je opera kar se hitrosti in porabe spomina tice precej pred firefoxom. Zakaj torej ni vec uporavnikov opere? Ne vem, precej verjetno je tako kot je rekel mojemnenje. Malo je pa pripomogla tudi reklamna kampanja ki jo je firefox izvedel ob verziji 1.0. Jaz osebno ostajam na firefoxu samo zato, ker sem ga navajen, priznam :) Pa kar se speed dial dodatka na firefoxu tice - prisel je nekaj dni ZA izidom opere. Se pravi je bila opera tista ki je to novost predstavila.
Gregor Tušar 1
29. 11. 2007 19.56
@movingCake zdej nevem jaz gledam tisto kar dobiš brez nekih addon-ov. tudi za mouse gestures moraš neke addone dajat dol. vse to je že zrave. in samo vklopiš. to da je bil speed dial nekaj dni prej kot pri operi kaže na to da so tudi do vejetno skopirali iz operine beta verzije. ne morem si drugače razlagat..... vsak cigan svojega konja hvali ... sam kar je res je pač res -->priznaj
makajjezvami
29. 11. 2007 18.07
@gregor.tusar Jaz bi rekel da zato ker je FF open source in zelo prilagodljiv Opera je sicer dobra ampak je ljudem najbrž ostala v spominu kot plačljiv program, kar sicer več ni
movingCake
29. 11. 2007 13.36
gregor.tusar ... te moram razocarati Speed Dial za firefox-a (kot addon) je na bil na voljo nekaj dni za izidom opere, ki je to novost predstavila :)
Gregor Tušar 1
28. 11. 2007 20.47
Smart Places-to je imela opera že kar nekaj časa nazaj in sicer se mi zdi da v 9.5 alpha verziji, ki pa še ni ugledala luči sveta. zavihki (tabs) je imela prva opera. opera pokuri zelo malo rama v primerjavi z ff, sploh če imaš odprtih veliko zavihkov. zdi se mi zelo fajn da ff ni skopirala še "SpeedDial"-a ki je res revolucionaren (:D) uporabljam jo že od verzije 5.x (leto 1999) pa me še ni razočarala. nevem zakaj se ta ff tako zelo promovira če pa se enostavno ne približa operi. uživajte u uporabi opere!!! opera rox! :D
prisoten@email.si
28. 11. 2007 17.21
opera je zakon
user491
28. 11. 2007 13.47
Mozilla je d best.
mihabez@gmail.com
28. 11. 2007 13.04
To beta verzijo imam inštalirano na Ubuntu in dela odlično! :D