Znanost in tehnologija

Firefox najbolj 'preluknjan'

Washington, 18. 01. 2010 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Firefox je tisti brskalnik, pri katerem so v preteklem letu zabeležili največ "lukenj“, imel jih je namreč 102. Po drugi strani so jih pri Internet Explorerju zabeležili 30. A to še ne pomeni, da je Firefox kaj slabši.

Mozilla Firefox
Mozilla Firefox FOTO:

Statistike Qualysa, programa, ki omogoča varnostni pregled informacijskega sistema, kažejo, da sta bili pri Firefoxu v letu 2009 zabeleženi 102 šibki točki, medtem ko je bilo leto poprej takih točk 90. Vendar pa to še ne pomeni, da ima ta spletni brskalnik dejansko tudi največ napak. Ima namreč največ "prijavljenih" lukenj.

Vodja Qualysovega tehničnega direktorja Wolfgang Kandek razlaga, da je to pač odprt vir, vse luknje so javno znane, medtem ko so pri programih v lasti podjetij, kot sta Adobe in Microsoft, javno znane tiste luknje, ki jih zaznajo zunanji opazovalci, ne pa tudi tiste, ki jih odkrijejo interno. Na drugem mestu programov z največ luknjami se je v letu 2009 znašel Adobe, čigar število šibkih točk je naraslo s 14 na 45, Microsoft Office pa je število celo zmanjšal, in sicer z 44 na 41. Internet Explorer ima 30 šibkih točk.

Kandek je razložil, da se "napadalci“ zdaj raje osredotočajo na aplikacije in ne več toliko na operacijske sisteme. "Operacijski sistemi so postali precej bolj stabilni in jih je težje napadati,“ je dejal Kandek. "Napadalci veliko pozornosti posvečajo Adobu, približno desetkrat več kot Microsoft Officu," je povedal Kandek in opozoril, da sta vseeno Internet Explorer in Firefox še vedno daleč od tega, da bi bila povsem varna pred napadi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enthie
19. 01. 2010 23.48
ActiveX je sicer stara, vendar zelo zanimiva ideja. Medtem ko lahko za druge brskalnike dodatke pišeš v omejenem obsegu, lahko v ActiveX sprogramiraš res skoraj karkoli. Za varnost je v zadnjih časih dobro poskrbljeno z digitalnim podpisovanjem ActiveX kontrolnikov. V kolikor kontrolnik ni podpisan z zaupanja vrednim certifikatom je namestitev kar otežena.
enthie
19. 01. 2010 23.38
ActiveX ima podobno vlogo kot dodatki za druge brskalnike. Z njimi lahko narediš res veliko in razširiš funkcionalnosti brskalnika. Mislim, da je z digitalnimi podpisi ActiveX kontrolnikov zelo dobro poskrbljeno za preverjanje avtentičnosti, glede nepodpisanih imaš pa ponavadi kar velike težave pri namestitvi. ;)
gozdar1
19. 01. 2010 21.39
ie je se vedno edini brskalnik v katerem deluje activex...ce je to dobrois stalisca varnosti pa naj vsakpresodi sam..
noo_name
19. 01. 2010 19.25
Moram priznat da starejše verzije IE-ja nisem uporabljal, ker so mi šle rahlo na živce in še tabov niso imele, tak da sem raje uporabljal FF, zadnje čase pa tudi Crome. Pa sem si pač iz radovednosti namestil IE8 in moram priznat da me je z vsemi temi dodatki in priročnimi funkcionalnostmi( visual search, compability view, ...) prepričal da ga uporabljam še naprej in glede na take informacije bom še ga kar dolgo uporabljal ;)
enthie
19. 01. 2010 08.49
Tudi Microsoft Office ni program, temveč skupek programov. Torej lahko rečeš, da ima en program - Mozilla Firefox več odkritih varnostnih ranljivosti kot vsi programi podjetja Adobe in zbirke programov Microsoft Office. Targetirani so seveda tisti programi, ki lahko ogrozijo varnost uporabnika - torej so nekako (vsaj posredno) dostopni preko spleta. Tudi pri Internet Explorerju dokaj redno flikajo luknje, vendar je tu bolj problem uporabnikov, ki ne posodabljajo sistemov - le zakaj še toliko ljudi uporablja IE6, ko ga že vsak odsvetuje in ne namestijo boljšega, varnejšega, funkcionalnejšega IE8?
Feels_good_man
18. 01. 2010 23.48
Dragi novinarji, Adobe ni program, ampak je podjetje. Tko da tle ni razvidno a se govori o Adobe Flash, Adobe Photoshop, Adobe acrobat ali o čem tretjem. Raje se pozanimajte preden greste na hitro prevajat članke.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
18. 01. 2010 21.54
Moralno čistemu Muslimanskemu Hackerju ne bo nikoli izziv hackati Firefox, saj je to javen in odprtokoden brskalnik. Raje bo hackal IE, komercialni program Microsofta. Muslimanski hacker bo hackal Firefox le iz operativnih razlogov, se pravi takrat kadar bo to koristilo Allahovi volji.
proofreader
18. 01. 2010 21.53
Razlika je v tem, da pri Firefoxu luknje hitro zaflikajo, pri Internet Explorerju pa velike nevarne luknje zevajo tedne in mesece.