Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: Je lahko elektronski butler boljši od pravega natakarja?

Ljubljana, 14. 08. 2013 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič/Blaž Garbajs
Komentarji
79

Ste že imeli težave z natakarji, ker so bili neprijazni, ali pa se v tujini z natakarjem niste mogli sporazumeti, ker ni govoril vam znanega jezika? Rešitev je na dlani. Dobesedno. Elektronski natakar Geoffrey je plod slovenskega znanja in tehnologije in lahko govori vse jezike.

Bili smo v slovenskem podjetju Visionect, ki je pri nas morda malo manj znano, vendar pa sodeluje z velikim tehnološkimi družbami, kot je EPSON. Prav ta družba je edina na svetu, ki proizvaja posebne procesorje za zaslone z visoko resolucijo.

Ker zelo dobro poznajo tehnologijo elektronskega papirja, se na njih z določenimi vprašanji in prošnjami obrnejo tudi velika, svetovno znana podjetja. Med njimi je tudi Sony Mobile, ki za omenjeno japonsko družbo izdeluje mobilne telefone.

V Tablet je trenutno opremljen s črno-belim elektronskim papirjem, v prihodnosti pa bi se lahko odločili tudi za barvno različico, če bo na trgu dovolj zanimanja za takšno rešitev.

Leta 2007 je bila njihova vizija, da bi izdelovali tablične računalnike na dotik, ki bi jih lahko uporabljali v industrijskih obratih. Takrat tablični računalniki, kot jih poznamo danes, še niso bili prisotni na trgih. Zahteve so bile, da mora biti takšna tablica precej robustna in odporna na vodo ter udarce.

Zato se je za takšen namen zdela zelo pripravna rešitev z elektronskim papirjem, kar je bila za njih prednost, saj so to tehnologijo poznali že od prej.

Od prototipa do investitorja

Izdelali so več prototipov, lani pa so le prišli do rešitve, ki jo zdaj tudi izdelujejo. Ideja je bila všeč vlagatelju tveganega kapitala STH Ventures, ki je zagotovil dovolj sredstev, da je proizvodnja lahko  stekla.

V sami tablici ni zmogljivih procesorjev, temveč je notri le velika baterija in toliko čipovja, da lahko tablica prikazuje sliko. Vse drugo pa procesira strežnik.
V sami tablici ni zmogljivih procesorjev, temveč je notri le velika baterija in toliko čipovja, da lahko tablica prikazuje sliko. Vse drugo pa procesira strežnik. FOTO: 24ur.com
Tablični računalnik z elektronskim papirjem je zelo zanimiv, na videz ravno takšen, kot smo jih vajeni od drugih proizvajalcev, njegova prednost pa je, da je ob normalni uporabi praktično neuničljiv. Obroba je izdelana iz posebne plastike, ki jo izdelujejo v Sloveniji, in je precej odporna na udarce, hkrati pa je tako zatesnjen, da je vodotesen do enega metra.

Na podjetje Visionect ste morda že naleteli v kakšnem naprednejšem lokalu. V družbi so prepričani, da je lahko njihov izdelek precej uporaben v gostinstvu, in izdelali so programsko opremo, ki lahko precej zmanjša obseg dela natakarjev. Stranka preprosto v gostilni na mizi v roke vzame tablico, si iz ponudbe izbere svoj izdelek, ga naroči, natakar za točilnim pultom pa naročilo sprejme, pripravi pijačo ter z njo postreže stranko.

Bolj prijazen, govori pa tudi več jezikov

Direktor podjetja Matej Zalar je pojasnil, da lahko tako pogosto bolje zadovoljijo stranke, saj mnoge tarnajo zaradi slabih izkušenj z natakarji. Ti imajo posledično manj dela in lahko stranko tudi hitreje postrežejo, saj praktično naročil ne sprejemajo več za mizo.

Prednost V Tableta je tudi v tem, da njegova baterija lahko ob precej zahtevni uporabi zdrži do deset dni brez polnjenja, sicer pa lahko baterija zdrži tudi več tednov z enim polnjenjem.

Velika prednost tega sistema se lahko pokaže, ko je lokal nabito poln, natakarjev pa ni dovolj, da bi vse postregli takoj. Sistem, imenovan Geoffrey, ima tudi druge prednosti. Ena takih je, da Geoffrey lahko govori vse jezike, če je to potrebno.

Gostu lokala omogoča tudi prebiranje najnovejših novic na domačih ali tujih medijih. S tablico je načeloma mogoče brskati tudi po spletu, težava nastane le pri prikazovanju videoposnetkov, saj je osveževanje slike prepočasno.

Buttler Geoffrey
Buttler Geoffrey FOTO: 24ur.com
Lastnik lokala lahko na tablici ponudi tudi oglasni prostor drugim družbam, ki lahko oglašujejo svoje storitve oziroma izdelke. To je za lastnika lokala lahko tudi dodaten vir dohodka. Še ena zelo pomembna prednost za lastnika pa je anketa, ki jo lahko gost izpolni in ki lastniku lahko pomaga izboljšati ponudbo oziroma storitev.

V samem razvoju družbe zdaj dela 17 ljudi, na posebni lokaciji imajo še proizvodni obrat, kjer sestavljajo tablice.

Tako je komunikacija precej boljša za lastnika lokala, saj natakar verjetno ne bo vedno sam povedal, kje ga je polomil, oziroma prenesel vseh pripomb strank. Da pa ne bi povsem prikrajšali natakarjev za njihovo napitnino, lahko gost pri plačilu izbere tudi višino napitnine, ki se mu obračuna pri računu.

Vsa naročila gostov lokala so shranjena na posebnih strežnikih, kar pomeni, da je le stvar volje, da se analizirajo in obdelajo. Lastnik lokala lahko tako tudi izboljša nadzor nad zaposlenim osebjem. Dogaja se namreč, da vodje lokalov včasih del zaslužka pospravijo tudi v svoj žep, s pomočjo Geoffreyja pa se takšna možnost zmanjšuje, saj strežnik ni nujno postavljen v lokalu.

Geoffrey kmalu tudi v hotelih?

"Butlerja" Geoffreyja želijo v Visionectu še nadgraditi. V prihodnosti naj bi ga ponudili tudi hotelirjem. Z njegovo pomočjo bodo tako lahko gostje hotelov iz sobe sporočali svoje želje in naročila.

V Sloveniji je z Geoffreyjem opremljenih že okoli 20 lokalov, vsak teden pa opremijo še dva ali tri lokale. Rešitev je bila prodana tudi lokalom v tujini, predvsem v Franciji in Nemčiji.

Visionect želi svoje rešitve ponuditi tudi na drugih področjih. Tako se z avstralsko družbo, ki upravlja avtoceste, dogovarja, da bi s pomočjo njihove rešitve opremili določene prometne znake oziroma napise. Prednost elektronskega papirja je namreč ta, da na močni sončni svetlobi napis ni manj viden, ampak je enako viden kot v temnejšem prostoru. Morda nas tudi v Sloveniji v prihodnosti čakajo elektronski prometni znaki, ki bodo plod slovenskega znanja in tehnologije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
15. 08. 2013 00.40
+2
Brezpilotna letala, taxi brez voznika, elektronski natakar,.... kaj še hočete uničiti, ko nas je že tako veliko doma in nimamo za preživetje?
Ramzess
15. 08. 2013 10.58
+4
Vse to je lahko, le sistem se mora spremeniti.
Tadej Bu?ar
14. 08. 2013 22.54
+10
To je že dolgo časa v lokalih, res pa nisem mel pojma, da je to slovenska ideja dejansko ...
Saso Jovanov
14. 08. 2013 21.49
+13
ok, že tko je 150.000 brezposelnih.....s tem sranjem gremo na 250.000 !!!
ErvinK
17. 08. 2013 12.37
+2
ukint bagerje in vsem zlicke v roke, pa bo dovvolj dela za vse...
minnaema@yahoo.com
14. 08. 2013 21.31
+3
JA dobra zamisel, le jasno je vse to, da je to za MLADO GENERACIJO LJUDI, ki je računalniško opismena....medtem ko 70 ali 80 letniki "ne bodo znali s tem elektronskim butel. barantati" in bodo odvisni od natakarja in sinergične znajdljivosti -sporazumevanja- žal bo v vsakdanjosti kar držalo tako kakor esplicitirano in Lp
mimic
14. 08. 2013 19.00
+3
brez veze tole
nesramnez
14. 08. 2013 14.58
+9
natakar brez naglasa
Ramzess
14. 08. 2013 14.35
+3
"lahko govori vse jezike" Hm, dajte malo definirat tole.
lizin
14. 08. 2013 13.26
+13
natakar je komercialist, on prodaja ne pa geoffrey! ljudje bodo prišli na kavo in bodo spili samo kavo, pri stiku z natakarjem pa mogoče še kaj več
arkan111
14. 08. 2013 13.35
+4
lizin
14. 08. 2013 13.40
+1
tega se gostinci zavedajo, saj ne rečem da je ideja slaba ampak v praksi ne vidim boljšega kot je orderman... izkušnje pač
MB_king
14. 08. 2013 13.46
-1
Nekak se ne bi strinjal. Natakar ti ponavadi ne ponuja. Za kaj pa misliš, da imamo promotorje/ke?
D3LIJA
15. 08. 2013 10.31
+2
mb king,se ti vid da nisi gostinc. Natakar načeloma zmeri ponuja,direktno al pa nedirektno.
pop greznica
14. 08. 2013 12.12
-1
to sem že videl v filmu back to the future 2
Phantomas
14. 08. 2013 11.38
+7
Problem nastane, ko nekaj naročiš in natakarca ne pogleda na blagajno in jo moraš še vedno klicat in čakat. To se mi je do zdaj zgodilo vedno, ko se naročal preko Geoffrija. V tem primeru skrajno neuporabno. Drugače pa všečna stvar.
Mb128
14. 08. 2013 11.22
+2
Bom rekel da je elektronski natančnejši. Zadnjič sem naročil samo podaljšano kavo in dobil podaljšano kavo z mlekom. Po moje bi znala biti razlika tukaj, drugje ne.
Ramzess
14. 08. 2013 14.37
-1
Pa pravijo da govori tuje jezike, ... kdo ve do česa zna še priti.
arkan111
14. 08. 2013 10.27
+5
V Sloveniji ima strežno osebje že nekaj časa ordermane,pomeni napravo s katero vzame naročilo in ga pošlje naprej šankistu oz kuhinji..Pomeni, da ne potrebuje vsakega naročila posebaj oddajati..Tako lahko en natakar vzame vsa naročila..Ampak potrebuje pa natakarje, ki mu naročene stvari prinesejo na oštevilčeno mizo..V tem primeru še vedno ostane stik med strežbo in gosti.. Pri tej novi butler zadevi pa naročilo kar sam oddaš..Vse lepo in prav dokler gostje naročujejo po samem meniju..Ampak danes gostje naročajo vsako stvar z jedilnika z svojimi popravki..Solata samo bučno olje,samo kis,zrezek pečen brez maščobe,steak tri-četrt pečen, steak skozi pečen in lahko naštevam do jutri,tu pa se zadeva zaplete..Ti programi nimajo oz ne morejo imeti vseh teh spremenljivk,ki so v gostinstvu..
arkan111
14. 08. 2013 10.05
+21
Ni ga čez osebni stik z strežnim osebjem...
Tamara Žibovt
14. 08. 2013 10.04
+5
Natakarca iz sosednjega lokala pa se je ravnokar vrnila iz "plastike"... ma nove joške.. . in dej jo bo zamenjala druga plastika... c c c c c
SAMASTALA
14. 08. 2013 10.01
+5
Dobra zadeva in podpiram takšne zadeve samo me pa zanima kako bo to v praksi zalaufalo ,ker večina ljudi še je kar skrekana z tehnologijo.Treba p bo tudi gostince prepričat ,da to ni doben bav bav.Jaz se prav veselim ,da bo kje naletel na to prelepo napravico.
Follow me
14. 08. 2013 10.00
+4
Meni je všeč to da se nekaj razvija in proda v tujino, poudarek je v tujino.
eja00
14. 08. 2013 09.43
+1
To imajo že nekaj časa v Thai Inn-u v Lj. Meni osebno ni bilo uredi. Ni tako praktično kot zgleda, dlje časa ti vzame da vse pregledaš in naročiš in jaz osebno sem pogrešala stik z natakarjem . Edina dobra stvar je bila na koncu, da zahtevaš račun in ne rabiš čakat in iskat natakarja. Mogoče je bolje za bare kot pa restavracije.
sast7625
14. 08. 2013 10.10
+13
Ti si pa sihurno tista, ko svoje naročilo bele kave naroča natakarju 5 minut.. Belo kave..s čimveč mleka.. pa hladno mleko naj bo..pa pena po vrhu.. s čokoladnim pospom. Pol pa ko kelnar že gre, se že za njim zadereš, da bi en rjavi sladkor mela :D
sast7625
14. 08. 2013 10.11
+11
Aja..pa velik kozarec vode.. vsaj 3 deci. To seveda poveš, ko ti prinese tvojo belo kavo z 2dcl vode zraven :)
12345cenzurirani54321
14. 08. 2013 11.00
+5
eja00
15. 08. 2013 00.33
+1
Bedaki. Rekla sem da je bolje za lokale kot restavracije. Pa meni se osebni stik zelo pomemben. Nočem da vse nadomesti tehnologija!
JeloOmelo
14. 08. 2013 09.23
+6
Bravo fantom in puncam iz Visionecta!
uporabno bolj ne
14. 08. 2013 09.21
-3
Super zadeva... uporabljam dosti samo ima eno OGROMNO pomanjkljivost.. naročanje je že ultra hitro ampak, ko pa hočeš plačat pa še vedno mahaš in tuliš da prikličeš tistega enega, ki ima denarnico... Nima pa možnosti, da bi preko tablice "poklical" natakarja za plačilo. In to je velik MINUS.
JeloOmelo
14. 08. 2013 09.25
+4
adminisrat0r
14. 08. 2013 10.09
+1
zakaj je to minus da nočejo denarja? vstaneš in greš, natakar bo takoj pritekel za tabo
sast7625
14. 08. 2013 10.14
Gabrijel Kemperl
14. 08. 2013 11.59
+1
naprava ima možnost da zahtevaš račun... sam bunkel ne smeš bit pa takoj najdeš.. par let star otrok se znajde na tem
uporabno bolj ne
14. 08. 2013 14.22
JeloOmelo: Colnarna Tivoli! Gabrijel Kemperl, Alan76: tam tega NI med opcijami - NE obstaja v sistemu tako da niti doktor znanosti ne najde... nekje imajo to opcijo nekje ne
Slovenec-slovencu=pes
14. 08. 2013 09.20
+3
No ja ... nič novega. Tablica z gostinskim programom za naročanje. Ki pa ima ogromno omejitev v gostinstvu. Recimo ... velik lokal dva v strežbi in vsake toliko nekdo ustane in gre. A ga bo Geoffrey zaustavu? Kot je že nekdo napisal, kdo bo preverjal fejk naročila, zlorabo same aparature, namerno poškodovanje le te ..... Ta ideja je bila na tapeti že 15 let nazaj za en cybercaffe. Drugače pa, če vejo produkt prodat vsaka im čast in sem prav vesel, da so sposobni to tržit.
sast7625
14. 08. 2013 10.15
+1
če nočeš. da ti stranka zbeži, bodi sam ažuren in imej pridne natakarje, pa se ti to ne bo zgodilo.