Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: Taksi upravlja računalnik

London, 19. 08. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Morda se bomo lahko kmalu vozili s taksijem brez voznika. Poskusno vozilo, ki ga upravlja računalnik, potniki že lahko uporabljajo na letališču Heathrow v Londonu.

Taksi brez voznika vas lahko poskusno zapelje z letališča Heathrow na pet minut oddaljeno parkirišče. Taksi se aktivira z enostavnim pritiskom na gumb. Vozilo (njegov uraden naziv je ULtra Personal Pod car) je pred kratkim predstavil britanski znanstveni muzej, njegov konstruktor pa je profesor Martin Lowsen, ki je prepričan, da gre za avtomobil, ki bo v prihodnosti spremenil prometno ureditev mest.

Taksi računalnik
Taksi računalnik FOTO:

“Manj bo onesnaženja, predvsem pa se bo zmanjšala gneča v mestnem prometu, saj se bodo mnogi vozili s taksijem brez voznika,“ je prepričan Lowsen. Njegov izum poganja elektrika iz močnega akumulatorja. Potniki prek "touch-screena" izberejo želeno destinacijo, sporočilo prispe do računalniškega sistema avtomobila, ki izbere pot, po kateri se bo vozilo premikalo. Seveda pa so za “računalniški taksi“ predvidene posebne steze, ki pa jih bo v že tako zatrpanih ulicah in cestah verjetno težko urediti. Prav tako vas bo to novo vozilo težko pustilo neposredno pred hišnih pragom, če živite v kakšni bolj zakotni ulici. Pa vendarle ...

“Potniki bodo s taksijem komunicirali prek računalnika. Ko bodo želeli izstopiti, bodo le pritisnili na zaslon. Vrata se bodo avtomatsko odprla. Načrtujemo, da bi bile proge razvejane po posameznih mestnih predelih, kjer bi lahko naši taksiji stali na številnih postajališčih, kjer bo tudi računalniški sistem. Vozilo bo sicer lahko doseglo hitrost do 40 kilometrov na uro,“ pravi konstruktor Lawson, ki se z razvojem vozila ukvarja od leta 1995. Upa, da bo njegov taksi kmalu začel voziti po Londonu, za začetek pa naj bi futuristični transport začeli razvijati na letališču Heathrow.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
19. 08. 2009 20.58
kako lahko taxi upravlja računalnik? a ni glih obratno?
Marko McLion
19. 08. 2009 20.31
O tem se v Kopru govori že nekaj let... Žal ne morem objaviti povezave, ker ne bo šla skozi... Poglejte na obalanet, iščite za "skycab"
Aaron-Heydar
19. 08. 2009 20.00
Kakšne neizobražence ima tale POP TV. Niti slovenskega pravopisa ne znajo in delajo za TV. Sramota. Taksi, ki ga upravlja računalnik. A je res tako težko napisati?
kreen
19. 08. 2009 14.22
Taksi (ki ga ) upravlja računalnik , tako je mišljeno
kreen
19. 08. 2009 14.18
trdoleska Ti ga smodijo ? haha
trdoleska
19. 08. 2009 13.38
Če bi bil tale taksi administrator na tejle strani bi ziher znal prav napisati naslov!
trdoleska
19. 08. 2009 13.36
Joj, joj stavčni členi: 1. Osebek- 2. povedek - 3. predmet torej: Taksi upravlja računalnik. Bravo!!!! Še pet let pa bodo taksiji administratorji. Mogoče tudi tukaj.
anchiikaa
19. 08. 2009 12.40
v notranjosti je pa lepo urejeno! lepše kot v marsikateremu navadnemu taksiju...
Ramzess
19. 08. 2009 12.32
Taksi ali ne, gre za tirno vozilo, torej nič novega, razen 'pakiranja'. "Potniki prek "touch-screena" izberejo želeno destinacijo" "Ko bodo želeli izstopiti, bodo le pritisnili na zaslon. Vrata se bodo avtomatsko odprla." Glede na to, kako jezični znamo biti ljudje, bi to lahko izkoristili, verbalna komunikacija z računalom. Vrata bi se na izstopni postaji morala že sama avtomatsko odpreti in po izstopu osebe zapreti, ne da se karkoli pritiska. Nevem zakaj komplicirati, če je logika jasna. " Vozilo bo sicer lahko doseglo hitrost do 40 kilometrov na uro," Za tirno vozilo, današnjega časa je to nekam nizka hitrost, glede na današnje sposobnosti računal. Homer99="sej ko bodo racunalniki/roboti znali opravljati se druga dela bomo pocasi vsi za na soncno upravo - vse bo avtomatizirano. Vprasanje je kaj bomo takrat delali mi?" Zakaj bi sploh morali kaj delati, v to nas itak sili sistem, kar pomeni, tega se redki zavedajo, da delamo za sistem, ne zase in svojo družino. Bistvo življenja ni delo, po meri sistema, temveč delo, če tako rečemo, ki je po naši lastni meri, ki pa ni nujno da je plačano, saj gre za naš prispevek družbi. Taka družba ne pozna denarnega sistema, ljudjem so dobrine navoljo brezplačno, to ni kapitalistični sistem, v kakršnem smo ujeti danes, delo v taki družbi ni plačano, ne v denarju, zadeva se definira drugače, ljudje v svojem delu za družbo, in tudi zase, uživajo, ne pa ... Dajte se no malo pravilno izobrazit, osvestit, da ne boste govorili neumnosti. Yoosin="Libertine: "virtualni svet bo postal resničnost "" Ah ja, večini že zdaj ni jasno, ne vidijo, da že zdaj živijo v 'virtualnem' svetu. Kreacija za človeka, ne pa resnični svet, da se ga zadrži na tej stopnji, znanja in obstoja. Osnovno vodilo in cilj NWO-ja, za katerim pa ne stojijo ljudje, temveč ... Dajte se no malo pravilno izobrazit, osvestit, da ne boste govorili neumnosti.
Andreja Nose 1
19. 08. 2009 11.49
ah deJ no seJ nismo u risankah.......
Libertine
19. 08. 2009 10.09
BLA BLA BLA..........BLA - dva defacta: univerzum in pa človeška neumnost sta neskončna je nekoč dejal največji genij moderne dobe einstain tko da sm v bistvu dal repliko vašim patetičnim komentarjem - če nobenga nisem užalil se srčno opravičujem. BLA - - živeli hedonisti - črni peter
Prvo Borec
19. 08. 2009 10.03
2009d ""računalnik upravlja taksi ali taksi upravlja računalnik"" Taksi uporablja računalnik za vožnjo !!
JanezNovakJohn
19. 08. 2009 10.01
Mislim da zadeva sploh ni futuristična. Se grem staviti, da bomo čez dvajset let pripeljali na avtocesto v Ljublani, odtipkali Koper, Vzeli časopis v roke in ga prebrali do parkir placa v Kopru, kjer bomo prevzeli krmilo in se zapeljali do plaže v Fiesi. Danes imamo Gps, senzorje za levo desno, pred nami, mini kamere, računalnike... Vse to postavimo na avto cesto, v avto, v žep in nesreč bo zelo malo.
enjoyer
19. 08. 2009 09.58
To da zna taksi delat z računalnikom je še bolj fascinantno...vsaj iz naslova sem najprej to pomislil :)
nocomment24kur
19. 08. 2009 09.58
@Libertine Umetna inteligenca bo tudi čez 20 let še vedno samo toliko pametna, za kakršno jo bo napravil človek. Nobena oblika AI se ne more sama razvijati in učiti, ker delovanje mikroprocesorja NI podobno delovanju možganov.
2010d
19. 08. 2009 09.52
računalnik upravlja taksi ali taksi upravlja računalnik
Gruub73
19. 08. 2009 09.52
Uau, kakšno leto stara novica, še na Discoveryju je bila zdavnaj oddaja o tem. Bravo 24ur.
Xit
19. 08. 2009 09.28
Lepo. Uvedbo tega priporočam Jankoviču, saj je LJ že nekaj let zapored preonesnažena. Projekt pa mu naj (so)financira Erjavec - bo ceneje kot pa plačevanje kazni Evropski komisiji zaradi nespoštovanja določil glede zmanjšanja obremenjevanja okolja. Tehnologijo in znanje pa zgleda da že itak imamo - na sliki sem videl, da na tem futurističnem taksiju piše "Ultra":-))) Če povežemo njihove produkte bomo lahko plačevali z moneto, prišli vedno na želen cilj, nadzor nad taksiji (če ga kak heker uspe ukrast) pa bo tudi zagotovljen s sistemom za sledenje vozil in ga bodo našli še preden bo zares ukraden. @Libertine: A se kaj bojiš svoje sence? V bistvu ni tvoja, samo nadzira te:-)))))
Sam Il
19. 08. 2009 09.25
Libertine: "virtualni svet bo postal resničnost " Jaz sem inzenir racunalnistva in ti povem, da malo prevec filme gledas ;)
Libertine
19. 08. 2009 09.06
to ni nč glede na tisto kaj vse nas čaka v prihodnjih 10-15 letih - tehnološka revolucija bo dosegla neverjetni boom efekt in virtualni svet bo postal resničnost - meja bo skor izbrisana in to bo popolnoma drgačen svet kot ga poznamo dans - bolš da niti ne vemo kaj vse nas še čaka ker je kar grozljivo - če naštejem le nekatere: lahk bpoš mel virtualno družino in prijatle - ne boš več hodil v družbo ker boš živel tako rekoč v virtualnem svetu...očala z displajom kjer boš mel vse mogoče podatke tud o "neznancu" k ga srečaš na cesti boš vedel vse ne da bi sploh komuniciral z njim, v telo ti bojo vgradil kamero ki bo snemala tvoje notrnje organe in boš tako na tekočim s svojim zdravjem, namest hišnih ljubljenčkov boš mel male robote ki bojo lahk proizvedli pristne emocije, to so le nekateri, bolš da naprej ne naštevam ker kar zgrozi človeka - še mal te zasebnosti k jo poznamo dans bo šlo k vragu tako da uživajte še dokler se da...pa srečno v virtualnem svetu - - živeli hedonisti - črni Peter