Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: To je Minotaver! — električni avtomobil grosupeljskih osnovnošolcev

Grosuplje, 29. 05. 2014 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Učenci OŠ Brinje Grosuplje so sami izdelali pravi električni avtomobil. Vozilo Minotaver je plod njihovega trdega dela, pozabili pa niso niti na izdelavo polnilne postaje na sončne celice.

Nadobudni slovenski osnovnošolci spet presenečajo. Tokrat so svoje znanje in sposobnosti pokazali na OŠ Brinje Grosuplje, kjer so izdelali pravi električni avtomobil. "Letos smo končali izdelavo električnega avtomobila druge generacije. V primerjavi z našim prvim lesenim električnim avtomobilom iz leta 2006, je karoserija tega narejena v celoti iz lesa, vgrajen pa ima tudi nov električni motor slovenskega proizvajalca Letrika. Triletni projekt, za katerega so učenci žrtvovali tudi kakšno prosto popoldne, je letošnjem šolskem letu dokončala skupina fantov, ki obiskuje modelarski krožek," je sporočil Ivan Dović, tamkajšnji učitelj tehnike in tehnologije.

Potek izdelave so opisali na svojem blogu, kjer so objavili tudi predstavitveni video, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Najprej so izdelali vozilo na pedala, nato so sklenili, da bodo vanj vgradili električni motor.
Najprej so izdelali vozilo na pedala, nato so sklenili, da bodo vanj vgradili električni motor. FOTO: OŠ Brinje Grosuplje

Kot pravijo, se je že v šolskem letu 2004/05 učencem porodila ideja, da bi izdelali manjše vozilo na pedala. "Dela smo se lotili s preučevanjem knjig o delovanju vozil, sestavljanju modelov in ogledom avtoodpada, kjer smo si nabrali tudi veliko koristnih reči, kot so luči, avtoradio, ogledala, zvočniki in ostalo," dodajajo. V procesu načrtovanja je nastalo ogromno skic, saj so želeli, da bi avto res dobro izgledal. Ko je bila skica končana, so se lotili izdelave.

Začeli so z izdelavo podvozja, za kar so uporabili smrekove letve. Sledila je namestitev sprednjih in zadnjih koles, pogona na pedala, krmilnega mehanizma, zavor, izdelava karoserije, sedeža, volana, vgradnja luči, radia, zvočnikov in avto je bil nared.

Vožnja z njim je bila čisti užitek, a žal je lahko trajala le dokler ni vozniku zmanjkalo moči v nogah. Zato so se naslednje leto odločili, da ga predelajo na električni pogon. Vanj so vgradili star elektromotor in izdelali lastni elektronski regulator hitrosti.

Ker z obliko stare karoserije niso bili več zadovoljni, so leta 2010 začeli z njeno prenovo. Zbrali smo nekaj novih skic, za katere so dobili navdih pri zanimivih avtomobilih in se odločili za najboljšo. Karoserijo so v celoti izdelali iz lesa, večinoma iz topolovih vezanih plošč. Ukrivljene dele so naredili tako, da so zlepili nekaj plasti vezanih plošč, jih ukrivili in počakali, da se je lepilo posušilo. Na koncu so karoserijo prebarval z akrilnimi barvami. "Nova karoserija pa ni boljša samo zaradi lepše oblike in izgleda, ampak tudi zato, ker je lažja.
Prenovo smo končali leta 2012/13,"
pravijo.

Minotaver - 8
Minotaver - 8 FOTO: OŠ Brinje Grosuplje

Vanj so dodali še radio, v sprednjem delu avtomobila pa so v posebno tubo namestili še dva zvočnika. Anteno so speljali po notranji strani avta, namestili pa so mu tudi prednje in zadnje LED luči, ki se prižgejo na armaturni plošči. Šli so še celo korak dlje in pri izbirnem predmetu robotika v tehniki za vajo izdelali model potujočih luči, kot jih ima avtomobil v kultni nadaljevanki Knight Rider. "Vajo nam je z veliko truda uspelo prenesti na naš avtomobil. S tipkami, ki smo jih namestili na volanski obroč, lahko spreminjamo temo utripanja lučk, pri čemer lahko izbiramo med petimi programi," pojasnjujejo navdušeni osnovnošolci.

Pozabili niso niti na polnilno postajo na sončne celice

Ker želijo, da je električni avtomobil res EKO, so naredili celo lastno polnilno postajo na sončne celice. Najprej so naredili načrt in kasneje iz smrekovega lesa še stojalo za sončne celice. Na stojalo so pritrdili sončne celice, ki so jih zvezali s posebnim vmesnikom, zdaj pa lahko že polnijo akumulatorje.

Leta 2013/2014 so na razpisu Okolje in inovacija 2012 – 2014 dobili sredstva za prenovo pogonskega sistema. Star motor se je namreč močno pregreval in se po približno uri vožnje ustavil. Pri Letriki so kupili nov motor in nov električni krmilnik. Sledila je zahtevna namestitev, saj je motor izjemno močan in ga je bilo težko pritrditi na podvozje. Kljub temu jim je uspelo. Po nekaj testiranjih in odpravljanju napak je bil avtomobil, ki so mu zaradi podobe bikove glave nadeli ime Minotaver, nared. Vožnjo z njim si lahko ogledate v videu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok Kastelec 1
01. 06. 2014 05.12
tazga bi jaz mel usaj izpit za avto mi nebi blo treba delat :P
yarrick
30. 05. 2014 21.31
+3
kapo dol :).Četudi to ni neka huda "novost", je bolj pomembno dejstvo da so kmalu začeli razmišljati inovativno.Mogoče kdo ve, kje bi dobil regulator hitrosti motorja?imam v delu predelavo motorja na elektriko pa mi dela sive lase regulator hitrosti...Je pa ideja da imaš el. motor oz kolo če se ti ni treba voziti daleč res dobrodošla.
Podrzaj
29. 05. 2014 17.51
+3
Blagor, da vas podperajo! Mene v srednji šoli ne podperajo, da bi naredu tega!!! Pa bi vse sam finannceral pa vseeno ko se učitelj odloči da bi on rad eno električno kitaro mormo točno to narediti pa, če nas tudi ne zanima.
Chatefucio
29. 05. 2014 17.12
+6
Legende haha... to je pravo razmišlanje, to bi mogla država podpirat!
HoTo
29. 05. 2014 15.15
+3
Zmogljivosti, cena itd?
Paleozoik
29. 05. 2014 14.15
+0
Edini, ki ima v teh poslih neko korist, se mi zdi proizvajalec zanič elektromotorjev, ki jim zgleda kar naprej crkujejo, pa še kar naprej kupujejo od njega, tudi tako se pride do kakšnih razvojnih sredstev.
Paleozoik
29. 05. 2014 14.12
-5
Takole bom rekel, sto let za leseno žlico, če so se igrali otroci do četrtega razreda osnovne šole, potem v redu, sicer bi rad zvedel kdo financira ta vrtec. Verjamem, da je to vrh slovenske pedagoške ustvarjalnosti, najbrž takoj za tisto šolo, ki si je naredila model popdmornice, če pogledamo kaj se dela v osnovnih šolah na zahodu, ste pa, brez zamere, zahojeni. Mi smo pač dežela, ki vdano časti Idol dela, samo da se dela, pa čeprav je vse zanič in narobe. Kdo zmaguje pa na šolskih tekmovanjih v svetu, na kitajskem razvijajo osnovnošolčki aplikacije za nadzor vozil z mislijo, medtem ko v srednjih šolah delajo helikopterje na pedala, tudi leseni avti so hit, ampak ne taka skropucala. Tisoč watni elektromotor, vgrajen v pesto kolesa, pride na kitajskem 100 evrov, s kolesom in elektroniko vred, samo za primerjavo. Zato ker naj bi bilo to naše in naj bi ga naredili otroci, še ne bom ploskal, mi smo si pri teh letih delali avtočke doma sami, v kleti in garaži, brez sponzorja in mentorja.
me987
29. 05. 2014 13.42
+8
meni je všeč, ker ima avto dve vrsti pogona.. električni in tudi nožni, če baterije zmanjka.. :)
vicente
29. 05. 2014 13.25
+2
BRAVO to kaže na dejstvo da se skozi izobraževani proces,glede na to da so avto naredili otroci bolj ko se pomikamo proti odraslosti bolj se poneumljamo
Suckhead
29. 05. 2014 14.02
+7
Biti neumen je odločitev vsakega posameznika.
Damir8
29. 05. 2014 13.21
+0
Svetovno bi bilo če bi v roku 10 let v občini Grosuplje imeli proizvodnjo bodisi lastne bodisi že obstoječe znamke električnih vozil. Upam da se kaj odvije v tej smeri, seveda s pomočjo države. LP
devlon
29. 05. 2014 13.17
+5
pametni osnovnošolci. Potem pa prides v sluzbo in po desetih letih ugotovis, da si popolnoma pobebavljen in poneumljen. ne vsi...na vecini delovnih mest pa že.
tequila 6969
29. 05. 2014 13.15
+7
Bravo....Ce bi se nasi vodilni zgledovali po mladih nadobudnezih,bi bilo veliko lepse na svetu..
Pisec mislec
29. 05. 2014 12.29
+22
No, no,...to! Ne pa na km teorije.
24uric
29. 05. 2014 12.28
+25
he he tako tako treba vzajat otroke pohvalno:)