Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: Windows 95 je upihnil 20 svečk. Se še spomnite evforije?

Ljubljana, 25. 08. 2015 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Le kdo bi lahko pozabil Windows 95? Spoznali smo gumb Start, opravilno vrstico, spletni brskalnik in vrsto drugih novitet, ki so prepričale milijone uporabnikov po svetu. Po čem se ga spominjate vi?

Mineva natanko 20 let od trenutka, ko je Bill Gates širnemu svetu z visoko dvignjeno glavo premierno predstavil operacijski sistem Windows 95. Gumb Start, opravilna vrstica in možnost enostavne priključitve zunanjih naprav so bile novosti, ki so že same nemudoma prepričale številne navdušence, na milijone ostalih je ’podleglo’ 260 milijonov evrov težki oglaševalski kampanji. Tedaj Microsoftov najnovejši produkt sta namreč med drugim v svojem stilu promovirala zvezdnika ameriške humoristične nanizanke Prijatelji Jannifer Aniston in Matthew Perry, iz televizijskih sprejemnikov pa je ob udarnem televizijskem oglasu odmevala glasba Rolling Stonesov. Vse to je bil razlog za izjemno uspešno prodajo, vrste pred trgovinami so se vile okoli vogalov poslopij, lahko bi rekli, da je šlo za prvo tovrstno svetovno manijo. V dobrem mesecu so kupci s polic odnesli okoli sedem milijonov kopij.

Windows 95 je bil največja in tudi najdrznejša nadgradnja sistema v vsej Microsoftovi zgodovini, pravijo poznavalci. Spremenil je namembnost računalnikov bolj kot katerakoli verzija pred in po njem.

Po čem pa smo si ga najbolj zapomnili?

Operacijski sistem je leta 1995 spremenil način uporabe računalnika. Gumb Start je našel svoje mesto v spodnjem letem kotu ekrana. "Mar ni nelogično, da moraš za zaustavitev sistema najprej pritisniti gumb Start?" so se oglasili prvi kritiki. Kakorkoli že, večina se je hitro navadila nanj, in to tako zelo, da je njegova ukinitev v kasnejši verziji Windows 8 povzročila glasno negodovanje.

Windows 95
Windows 95 FOTO:

Luč sveta je z Windows 95 ugledala tudi opravilna vrstica. Bila je popolna novost, ki je ostali sistemi niso ponujali. To, da si lahko ves čas vedel, katere programe imaš odprte, je bilo uporabnikom zelo všeč, prav tako je operacijski sistem omogočal hkratno delovanje več različnih programov. Seveda tedaj marsikateri računalnik ni zmogel tako zahtevne naloge, zato so se tudi na ta račun uporabniki radi pošalili: "Zakaj so osebni računalniki kot klimatske naprave? Če odpreš okna, niso več učinkoviti." Kakorkoli že, čez leta se je izkazalo, da je bila uvedba opravilne vrstice pravilna odločitev. Gre namreč za eno redkih pogruntavščin, o umiku katere Microsoft ni nikdar niti razmišljal.

Windows 95 - 5
Windows 95 - 5 FOTO: Reuters

Operacijski sistem je prvič na svoja pleča prenašal operacije, ki jih je do tedaj izvajal znameniti DOS. Windows 95 je kot prvi Microsoftov sistem za svoje delovanje potreboval 32-bitni procesor, težko pričakovana novost pa je bila tudi možnost poimenovanja datotek z 255 znaki.

Igre za vse okuse in žepe

Česar smo se ob prvi namestitvi danega operacijskega sistema najbolj veselili najstniki, so bile računalniške igre. Ne le ob igranju kart, z Windows 95 so ure minevale ob številnih dirkaških, streljaških in ostalih domiselnih igrah. Trg računalniških iger je vzcvetel, še danes pa se marsikdo dobro spominja, kako težka so bila jutra po preigrani noči.

Brskanje po spletu nikoli lažje

Naslednja novost je bil izjemno lahek dostop do spleta, kar je ob milijonih novih uporabnikov operacijskega sistema gotovo pripomoglo k še hitrejšemu razvoju spletnih orodij. Teden po predstavitvi sistema Windows 95 je svet spoznal tudi spletni brskalnik Internet Explorer. Ta je marsikaterega uporabnika prvič soočil s svetovnim spletom.

Windows 95 - 7
Windows 95 - 7 FOTO: Reuters

Z velikim navdušenjem so uporabniki tedaj pozdravili tudi možnost vzpostavitve večih profilov. En računalnik je lahko uporabljalo več uporabnikov, vsak s svojim geslom in svojimi nastavitvami.

Windows 95 pa je prinesel tudi velik premik pri uporabi dodatnih naprav. Z enostavno možnostjo priključitve in avtomatsko namestitvijo programske opreme za zunanje naprave so tedaj stopili korak pred svoje rivale. Danes se nam te stvari morda ne zdijo več tako pomembne, a dejstvo je, da Microsoftov operacijski sistem še vedno nudi izjemno široko povezljivost z veliko množico različnih naprav.

Microsoft se ob obletnici z glasbo vrača v tisti čas

Ob 20. obletnici prihoda operacijskega sistema, ki je zaznamoval zgodovino računalniškega sveta, je sicer Microsoft svoje uporabnike razveselil s prav posebnim darilcem. Starih časov se bodo lahko spominjali ob ritmih glasbe, s katero so svetu dve desetletji nazaj prvič predstavili sistem Windows 95. Pesem Start me up slavnih Rolling Stonesov na svojih spletnih straneh ponujajo brezplačno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vurer
20. 09. 2015 09.02
+1
dober OS je bil win95 ja
rissp1
06. 09. 2015 22.41
+1
Glede iger - da so se v obdobju WIN95 in zaradi WIN95 razcvetele?! LOOOL ! Vam nekaj povem - tisti ki se spomnite WIN 95 , se verjetno spomnite, da so igre bile napisane še par let za DOS ! Windows 95 sploh ni bil operacijski sistem , temveč le grafični vmesnik za DOS ! MS- DOS 6 če se ne motim je bil takrat. So pa uvedli z WIN95 monopol nad DOS-om,prej si namreč lahko imel tudi druge DOS-e, ne samo od MS. Naprimer ko je bil MS-DOS 5 , je bil tudi veliko boljši DR-DOS 6, ki je imel veliko funkcij ki jih microsoftov dos še ni imel , npr. kompresija celotnega diska,itd. In proizvajalci igre so ŠE LETA pisali igre za DOS, ne za WINDOWSe . Torej so igre enako delovale tako na PC-jih samo z DOS-om kot tudi na tistih ki so imeli in uporabljali WIN 3.1 ali WIN95. Vse do WIN2000 so bili navadni WINDOWSI (razen serij NT) samo grafični vmesnik za DOS (od windows 1 pa vse do 95,98 ter Millenium). Pisec članka piše kot da je sam bil nevem kakšen navdušenec, a očitno WIN95 ni ravno poznal, niti računalništva v tistem času...
24UBRISAN
08. 09. 2015 15.55
+1
Na tem portalu pisat o tem nima smisla. Itak ne razumejo...
rissp1
06. 09. 2015 22.21
+0
V srednji šoli sem na tečaju programiranja od učitelja, ki je danes eden vodilnih strokovnjakov glede IT varnosti na svetu, dobil windows 95 beta . Se spomnim evforije ki je vladala v meni, ko sem domov nesel 32 disket 5.25 (1,2MB). In še večja evforija ko je inštalacija (sicer bizarno lahka - problem je ponavadil bil v kvalieti 5.25 disket, ki so bile mehke,velike in zlahka pokvarljive, sploh če ti je proti koncu zablokiral arj (predhodnih rar-a) zaradi pokvarjenega sektorja na disketi..) . Prejšnji windowsi ( 3.1 ) so zasedli 7MB - za primerjavo. Ob inštalaciji WIN 95 sem imel 386, 4mb RAM-a , VGA grafično kartico z 512 kb spomina, 130 Mb HDD ter barvni 14 inčni monitor. Ko sem ga dobil je bil špica, ob izidu WIN95 je bil že zastarel. Tako da so WIN95 delovali počasi , nalaganje je trajalo v nedogled , še posebej znak od MS in napis beta spodaj. Še isto leto sem nadgradil PC - nova matična, ki je že imela PCI izhode , procesor 486 DX4 100Mhz , 8 Mb Rama ter čisto pravo SVGA (superVGA) kartico 1Mb, ki je že podpirala 16 tisoč barv, torej PRAVE SLIKE (prejšnja je imela 256 barv). Vrhunec pa je bila zvočna kartica, ki je odprla novo dimenzijo v svet (takrat so zvočne veljale za luksuz, večina PC-jev je uporabljala pc-speaker), torej slabši zvok od Amige itd., celo slabši zvok od 8 bitnih hišnih računalnikov, C64,spektrum,itd. V glavnem, z WIN95 se je začelo poneumljanje ljudi s strani MS - moje mnenje. Že s tem da so uvedli avtomatsko zagnanje windowsov ko si prižgal računalnik (nič več v DOS in ročno vpisati win+enter)... Tako je večina kasnejših uporabnikov postala popolnoma nevedna glede DOS sistema in ukazov (WIN95, 98 in MILENNIUM so bili le grafična nadgradnja DOS-a, ne pravi operacijski sistem, pravi je bil WIN NT, ki je v navadne računalnike prišel v obliki WIN 2000 in kasneje WIN XP). WIN95 so res predstavljali veliko spremembo od prejšnjih Windowsov, grafični vmesnik je ostal do danes na temu principu. Aja, in BBS-ji - v WIN95 je bil nov hyperterminal za uporabo modema , veliko lažji od prejšnjih, čeprav sem jaz ostatl v starem načinu, brez multifunkcij - na enkrat eno stvar, kot jo je pač podpiral DOS. Imel sem tudi svoj BBS , morda ga je kdo od vas celo obiskal kdaj, 1 linijo, modem 3600kb/s (prvi modem 300b/s). S prihodom dostopne točke do interneta v Slovenijo sem seveda moral nadgraditi na zunanji 14.400 kbit/s modem. Lepi časi hehe.....
rissp1
06. 09. 2015 22.28
+1
V istem obdobju sem sicer dobil tudi svoj prvi Linux (Slackware) , ki je bil takrat še bolj kot ne v povojih. Inštalacija je šla OK, grafični sistem windows X pa sem kar nekaj časa usposabljal, gonilnikov za večino stvari še ni bilo, vse nastavitve je bilo treba ročno pisati z urejevalnikom besed, ob napačni nastavitvi monitorje (frekvenca, ločljivost,itd.) si tvegal da je pregorel monitor. Čisto nasprotje Windowsov, kjer si samo izbiral s tipkovnico, proti koncu pa že samo klikal z miško. In takrat sem tudi spoznal moč linuxa v primerjavi z WIN , in tudi kaj je PRAVI multithreads, ko RES teče več stvari hkrati, ne kot v WIN kjer je to bilo samo simulirano...
stari ma?kon
04. 09. 2015 09.51
ahhhh kje so ti časi :-)
VACAP
25. 08. 2015 15.21
-1
BEEF-TECH
25. 08. 2015 15.10
-7
XP ... edini v redu windovsi
Cmrlj3
27. 08. 2015 17.08
+2
pegazus
25. 08. 2015 14.32
+5
Točno 25 let je minilo, odkar je sosedov Franci v svojega Fičota obesil prvo Wunderbaum smrekico. Se še spomite te euforije in, kako je dišalo po celi vasi? Novinar, ki se gre neko obujanje IT zgodovine, sam pa ne zna miške v USB priklopit?!
Brabus
03. 09. 2015 09.32
+0
Mater, ta eni ste pa zateženi. Iz vsake novičke hočete naredit štalo. Bljak.
24UBRISAN
08. 09. 2015 15.58
+1
Sentis
25. 08. 2015 14.08
+8
To so bili windowsi, nobenih posodobitev nisi rabil, edino sranje je bilo ko si jih inštaliral in če si jih imel na disketah, ti je ravno disketa med zadnjimi vrgla ven error. Takrat pa si dobil povišan pritisk. :D
Našvasan_zob
25. 08. 2015 13.59
-7
Po tem da se je ta sekret zrušu vsaj 3x na let...
štrekeljc
25. 08. 2015 14.13
-13
rušili so se Win98, pa Win7, ta je bil šele katastrofa. Win 95 in WinXP so bili dokaj stabilni, le "upgrejdat" jih nisi smel.
BŠK
25. 08. 2015 13.37
+15
Marsikdo se je na njih učil uporabljati komp. Omenjeni operacijski sistem je precej spremenil življenje in način kompanja. Ker jih je pri nas zmanjkalo sva se s prijateljem usedla v Katrco ter se zapeljala po omenjeno zadevo v Trst Ogromno so pirati služili z omenjeno zadevo, pa tudi vrste v BTCju in centru Ljubljane so bile dolge, nekateri so tudi kampirali ; to je bila norišnica ; igrali smo najrazličnejše igrice in najbolj mi je šlo na živce ko je zatajil oziroma zamrznil in si moral povrh vsega še pihat v disketar...Debela knjiga, ki smo jo mulci študirali noč in dan namesto da bi se učili šolsko snov ;) > pionirski časi, ki se ne bodo nikoli več ponovili ....
mastablasta
25. 08. 2015 14.51
-6
rissp1
18. 09. 2015 07.01
+2
No, če si takrat igral igre (mislim resne igre, ne minesweeper) , potem lahko potrdiš, česar nekateri tu očitno ne verjamejo, da so igre še leta kasneje pisali za DOS, ne za windowse. In da so WIN95, tako kot prejšnji WIN3.1 in kasnejši 98 in Millenium bili le grafična nadrgardnja za DOS, ne pa pravi operacijski sistem (OS je bil DOS). Samo Windows NT serije so bile pravi OS, navadni Windowsi pa so pravi operacijski sistem (ne le grafična podlaga za dos) postali šele z WIN2000 in kasneje WIN XP. Tako da za resne igre nisi potreboval Windowsov, čeprav po MS DOS6.2 nisi več mogel inšralirati le DOS ampak so bili WIN95 avtomatsko zraven, v autoexec.bat datoteki je enostavno na koncu bil že vpisan ukaz win.exe in tako so se windowsi zagnali že ob zagonu računalnika. Kljub temu pa so bili še vedno samo grafična nadgradnja za DOS. Ker je DOS požrl minimalno RAM-a in procesorja, so igre še leta zato pisali za DOS.
LovecNaKomuniste
25. 08. 2015 13.25
+8
"Se še spomnite evforije?" Ta k je ta člank spisu se zih ne spomne, ker je takat šem plavu v fotrovih jajcih.
rissp1
18. 09. 2015 06.56
Jasno da se ne spomne, že iz članka se vidi da nima pojma. Niti ne ve , da WIN95 sploh še nis bili pravi operacijski sistem, temveč le grafična podlaga za DOS. In da so igre še leta kasneje delali za DOS, ne za Windowse. In še par drugih malenkosti iz katerih se vidi, da pisec članka ni verjetno niti videl WIN95, kaj šele starejših...
Kolani
25. 08. 2015 13.21
+11
Ponujal je v bistvu vse kar uporabnik računalnika potrebuje. Še danes bi ga lahko z lahkoto uporabljali, če bi bili programi narejeni tako, da bi delovali na Win95. Danes pa imamo fensi šemensi operacisjki sistem , ki ponuja čuda nekih stvari, ki jih v bistvu nihče ne potrebuje.
bleem
25. 08. 2015 14.01
+3
če jih ne znas uporabljati, še ne pomeni da jih ne potrebujes.
LazniviZares
25. 08. 2015 12.55
+2
Komentirajkaksen sistem so pa nazadnjaki rusi naredili ?...
bleem
25. 08. 2015 14.02
-1
123dddd
25. 08. 2015 14.30
+1
_endrug
25. 08. 2015 14.32
+2
24UBRISAN
08. 09. 2015 16.03
+1
A misliš da medcelinske rakete letajo na Windowsih????
poslanka sexs
25. 08. 2015 12.27
-2
24ur.com je ameriska spijonaza katera sodeluje z amerisko cio
štrekeljc
25. 08. 2015 12.19
+18
Najbolj se ga spominjam po tem, da ni bil kičast tako, kot so sedanje verzije! In NSA še ni imela svojih krempljev zraven....
modelx
25. 08. 2015 13.12
-7
in bili so stabilni. še celo delali so in se ne spomnim, da bi se kdaj kaj na njih zaciklalo
Egoistik
25. 08. 2015 13.30
+5
No ja.. jst sm fasal precej več bluescreenov na njih kot na kjerem koli drugem :)
mastablasta
25. 08. 2015 14.55
jaz jih imam še zdaj na eni stari mašini - dela ok. blue screenov je bilo na 98 več pri meni. vsaj dokler nisem dal SE gor (danes se temu reče service pack) potem je bilo v redu. se pa spomnim da je za tiste čase bilo imeti precej RAM da si jih gladko poganjal. mislim da so šele pri 32MB delali normalno. kar je bil kar precejšen skok glede na to da so 3.11 rabili ene 2 ali 4 MB max.
rissp1
18. 09. 2015 06.53
SE pri WIN98 ni pomenil Service Pack temveč SECOND EDITION. Takrrat se je namreč šele v širši javnosti razpasel internet in je bila potrebna temeljita prenova WIN98, tako da so velik del spisali na novo ter dodali kup stvari za IT. Pri ostalih WIN pa ja, so nadgrajevali s SP (service pack), npr. pri Windows NT serijah že v tistem času, ko pa so tudi navadni Windowsi postali PRAVI operacijski sistem, ne le grafični dodatek za DOS (od Win2000 in XP naprej) se je tudi pri navadnih WIN začelo SP nagrajevanje. Na stari mašini ti bodo stari WIN delali v nedogled , seveda dokler jih ne boš priklopil na internet. Win95 so normalno delovali z 8MB RAM-a , WIN 3.1 so normalno delovali že z 2MB. Za WIN98 se ne spominjam več. Seveda je bilo veliko odvisno tudi od procesorja - WIn 3.1 so normalno delovali na 386 SX 20mhz , še bolje na 386 DX 40mhz, win 95 so normalno delovali šele pri min. 486 DX2/66mhz.