Znanost in tehnologija

FOTO: Po prenosnikih, tablicah, pametnih telefonih še pametna ura!

Berlin, 05. 09. 2013 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
101

Samsung je prehitel Apple in širnemu svetu predstavil prvo pametno uro Galaxy Gear. Kritiki menijo, da ob vseh prenosnikih, tablicah in pametnih mobilnikih za uro na trgu ni prostora. Ali imajo prav, bo kmalu znano, saj bo ura od 25. septembra naprodaj v več kot 140 državah.

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je v sredo v Berlinu v skladu z napovedmi predstavil težko pričakovano pametno uro Galaxy Gear. Ta funkcije običajnih zapestnih ur nadgradi s številnimi funkcijami, ki jih premorejo pametni mobilni telefoni.

Galaxy Gear bo prodajno pot začel 25. septembra, naprodaj pa bo v več kot 140 državah po svetu, so danes v okviru mednarodnega sejma zabavne elektronike IFA v Berlinu pojasnili v Samsungu.

Gear je tehnični modni dodatek – nekateri ga označujejo kot daljinski upravljalnik vašega mobilnika.
Gear je tehnični modni dodatek – nekateri ga označujejo kot daljinski upravljalnik vašega mobilnika. FOTO: Reuters

Omenjena napravica premore 1,63-palčen (4,1-centimetrski) zaslon s tehnologijo Super AMOLED, 800-megaherčen procesor, kamero z 1,9 megapiksla, štiri gigabajte prostora za hrambo podatkov, dva mikrofona in en zvočnik ter brezžično tehnologijo Bluetooth.

Kot pravijo v Samsungu, je gear tehnični modni dodatek, ki je povezan z uporabnikovim mobilnikom Galaxy ter ga na ta način obvešča o prihajajočih sporočilih, klicih, e-pošti ter drugih obvestilih, pri čemer jim postreže tudi s predogledom vsebine sporočil.

Uporabnik nato sam izbere, ali bo prebral vsebino sporočila do konca ali pa jo bo ignoriral. Ko prejeto sporočilo potrebuje več kot le hiter pregled, lahko uporabnik v roke vzame svojo mobilno napravo Galaxy.

Lahko ste 'in' kot Dick Tracy

V napravo vgrajen zvočnik omogoča opravljanje prostoročnih klicev neposredno prek pametne ure. Uporabnik lahko tako opravi klic s preprosto izgovorjavo ukazov pametni uri, brez dotika njenega zaslona.

Uporabniki lahko z glasovnim upravljanjem na račun tehnologije S Voice tudi oblikujejo sporočila, ustvarjajo nove vnose v koledarju, nastavljajo alarm ter preverijo vremensko napoved.

Funkcija Memographer v navezi s kamero uporabnikom v gibanju ali pri fizičnih aktivnostih omogoča snemanje tako fotografij kot videoposnetkov in sestavljanje albumov s pomembnimi informacijami o dogodkih, ki so se zgodili tekom dneva.

Napravica premore 1,63-palčni (4,1-centimetrski) zaslon s tehnologijo Super AMOLED.
Napravica premore 1,63-palčni (4,1-centimetrski) zaslon s tehnologijo Super AMOLED. FOTO: Reuters

S funkcijo Voice Memo lahko uporabniki glasovna sporočila narekujejo v gear in prenesejo na mobilno napravo Samsung Galaxy.

Na voljo je tudi varnostna rešitev Auto Lock, ki samodejno zaklene zaslon naprave takoj, ko se Galaxy Gear oddalji od pametnega telefona za več kot 1,5 metra in obratno – odklene pametni telefon, ko sta napravi v neposredni bližini.
Funkcija Find My Device uporabniku pomaga najti pametno napravo takrat, ko jo je založil, saj lahko na daljavo sproži piskanje, osvetlitev zaslona in vibriranje.

Galaxy Gear omogoča tudi nadzor glasbe, predvajane na uporabnikovem mobilniku Galaxy. Tako kot klasični glasbeni predvajalniki obvlada brskanje po skladbah ter zna začasno zaustaviti predvajanje, če pametne naprave ni v bližini.

Gear lahko z vgrajenimi senzorji deluje tudi kot pedometer in spremlja fizično aktivnost, predvsem hojo ali tek uporabnika, s pomočjo vgrajenih aplikacij pa lahko uporabniki natančno spremljajo tudi podatke, kot so poraba energije, prehojena razdalja itd.

Galaxy Note popolnoma v senci ure

Predstavitev tabličnega telefona Galaxy Note 3 je zasenčila predstavitev ure.
Predstavitev tabličnega telefona Galaxy Note 3 je zasenčila predstavitev ure. FOTO: Reuters

Samsung je poleg tega danes predstavil še tablični telefon Galaxy Note 3 in novo različico tablice Galaxy Note 10.1, s čimer je zaostril konkurenco glavnemu tekmecu, ameriškemu Applu. Ta naj bi novosti predstavil naslednji teden, številni pa že napovedujejo, da se bo Apple zdaj s svojo uro iWatch podvizal.

Pametne elektronske napravice, ki jih uporabnik nosi na sebi, kot so denimo Googlova pametna očala Google Glass, veljajo za naslednji mejnik v razvoju zabavne elektronike po razcvetu pametnih mobilnikov.

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
09. 09. 2013 10.58
+2
no naj še namozgajo pametne glave za našo nesposobno vlado
bralcom@siol.net
06. 09. 2013 11.35
Mobitel ura - ura v katero vstaviš mobitel sim kartico in tako ura postane mobitel - z njo kličeš , sprejemaš klice, pišeš sms, slikaš ......, se že prodja v Sloveniji burg.si ,
Götterdämmerung
06. 09. 2013 02.33
+1
Kdor hoče pravo novo generacijo, bo moral še malo počakati, prihajajo stekleni modeli in fleksibilne folije, pri katerih boš lahko ekran potegnil ven iz majhnega tulca, Samsung pa pripravlja še papirnato lahek model, ki ga boš lahko razprl kot vizitko.
Götterdämmerung
06. 09. 2013 02.27
+2
Končno, celo leto sem čakal na novega Nota, ker ima vse kar nudi današnja tehnologija, če se ne motim, mu ne manjka niti en senzor in mehanska podpora, za razliko do vseh ostalih naprav na trgu. Dvomim, da bom z njim sploh kdaj telefoniral, rabim ga za vse kaj drugega in ker je v žepu, no ja, nahrbtniku vedno dobro imeti s seboj tako napravo. Kot telefon te napravice niso ne vem kako uporabne, takoj jih popraskaš, padejo v vodo ali počijo pod težo in pritiskom, delavci rabijo robustnejše modele. Ura je boljša ideja, ker jo lahko skriješ pod rokavico ali rokav in ti ne more pasti iz žepa, po drugi strani pa je na roki res najbolj izpostavljena. Razočaran sem edino, ker Samsung ni iznašel načina za samodejno polnjenje, lahko bi zadnjo stran opremili s solarno ploščo, vgradili generator na tresljaje ali ovitek spremenili v indukcijski vir elektrike, iz elektromegnetnih valov v etru, s katerim bodo opremeljene prihodnje generacije. Rad poslušam avdio knjige, berem PDFje, televizije pa že vsaj deset let sploh ne gledam, ker si vlečem filmčke in dokumentarce iz interneta, 400 megabajtne HD-je povleče dol v nekaj minutah. Tudi ura je kul, v bistvu nič novega, ker Kitajci oziroma Tajvanci podobne modele prodajajo že desetletja, ampak to še ni tisto pravo. Note je dovolj zmogljiv računalnik, da bi ga lahko z uro upravljali tudi na daljavo in bi lahko počel koristne stvari, sploh če bi se lahko vozil na kolesih ali celo letel, ker potem bi ga lahko spremenili v osebnega drona. Bo pa zagotovo cel hudič, ko se bodo ure razpasle, treba bo paziti na vsako besedo, ker nikoli ne boš vedel, če kdo snema, ampak to itak. Da kdo Nota III na obroke, najmočnejšo verzijo, seveda, ker menjam mobi na vsakih pet let?
bob87
05. 09. 2013 23.48
+7
Ja kaj bo pa na to reku vs tist neumn blokovski folk ? Tole je za njih čist premejhno. Vidiš v Ljubljani punce stare 18 let, pa z obema rokama drži tistega galaksi Nota, nek se vidi razkoš. Ker je sicer glava bolj prazna. Sej ne da res zgleda (kot je nekdo omenu) kot bi siporeks v roki držala. Samo če ne druzga (itak ne ve kaj so aplikacije), se pa lahko vsaj gleda vanj- velik je res dovolj! A se čudite, da gospodarstvo pri takem folku nazaduje? Jest se ne.
cable
05. 09. 2013 23.06
+14
Vse polno pametnih aparatov ,vedno več pa tudi neumnih ljudi......
Götterdämmerung
06. 09. 2013 02.28
Za telefoniranje bi bil uporaben tudi navaden walkie- talkie.
+2
Kitajčki so to že naredili pred 6 leti nazaj, celo samo slušalke si preklopil na uro ali preko mordega zoba in gasa. ču ču ...
tantadruj1
05. 09. 2013 20.59
+1
škoda da popolnoma ne nadomesti telefona. pol bi blo pa kul res.
Borut Pahor 1
05. 09. 2013 17.44
+8
nekega dne bodo pametni copati ki bodo zaznali če te zebe v noge in se bo vključilo gretje ali hlajenje in lenim debijem si več ne bo treba sezuvat nogavic ali jih obuvat tako bodo lahko dlje časa vozili potrošne pickupe in jedli v mcdonaldsu
tantadruj1
05. 09. 2013 21.00
+3
ne sekiraj se pahor, ti boš še vedno všečen in lep. ;D
Smotko2
05. 09. 2013 16.26
+4
Priročna zadeva
primmo
05. 09. 2013 20.03
+0
niti malo...ta ura je FAIL kaj bom z uro, če imam telefon v roki? To samo en dodaten gadget za lenuhe..nevem, upam da Apple ne bo to naredil in bo lepo opazoval v ozadji, če se sim splača v to investirat in dat na trg..
IFILLSLOVENIABCKUNFILLME
05. 09. 2013 15.53
+14
včasih smo vse na pamet računal,pa z glavo ustvarjali,zdaj pa še računat ne znamo več,vse je en sam računalnik tti mobilniki,več smo se družl za mizo,na prostem,zdaj pa greš na pjačko pa ti prijatelj srfa in bulji v telefon ko bolan,....narobe svet. Ugasnimo telefon za 1 dan. Zamislite si,kak bi blo lepo.
expl0it
05. 09. 2013 15.06
+9
Tega telefona se veselim kot sem se mobi reglje, upam da bo uporaben, saj to kar danes delajo ni za zraven nosit, ker je preveliko. Ze za N95 smo rekli da je cigl, ce je tisto bil cigel, te je to kar imamo danes siporex.
sbolci88
05. 09. 2013 13.41
+10
Ves ima "pamet" sam človek ne, hm?????!
U5K0
05. 09. 2013 14.31
+1
expl0it
05. 09. 2013 13.37
+0
Se en dokaz da je Iphone navaden kitajski klump.
by_Dejan
05. 09. 2013 16.37
+1
Ti pa si "digitalno" informiran. Kaj pa ti v žepu nosiš?
Xandrej
05. 09. 2013 20.05
+1
ajfona sigurne ne! kaj vidite v tem dreku mi nebo jasno nikoli in nikdar. Za ceno I fona: Dobim taki stroj z 4 jedernim procesorje da te kap kaj šele laptopa za 2. jurja....
bob87
05. 09. 2013 23.31
+3
Dobiš ti ja, plastična jajca mogoče. Če nimaš denarja za to, še ne pomeni da je nič vredno. Verjetno ti je ničvreden tudi Mercedes, pa Miele gospodinjski aparati pa B&O ozvočenje in podobni, ki se trudijo, da ni vse usrana kitajska roba ki se po 2 dneh pokvari! Pol pa ker teb to denarnica ne dopušča, se ti tolažiš, da so cene navite. A iQ kot hidrant.
dreko123
05. 09. 2013 23.43
+1
ne sedaj mešat firmo kot so B&O pa mercedese - to so dejansko dobre znamke kjer dobiš kvaliteto in jih ne izdelujejo kitajčki za pest riža... applovi izdelki so pa samo preplačan kitajski klump v lepi aluminjasti pakungi! tehnologija in ideje so itak vse tuje oz. od drugih proizvajalcev, izdelava kitajska - cena in marža pa applova... brezveze!
bob87
05. 09. 2013 23.59
Če bi to tko blo, potem jih nebi čedalje več podjetij jemalo ravno zaradi bistveno boljše zanesljivosti in kvalitete izdelave (beri iPhone ravno ne blesti, računalniki pa so na vrhunskem nivoju). Zato jih tudi enačim z B&Ojem, ker so oboji tehnološko ZELO dovršeni izdelki. In ALU ohišje ima FUNKCIJO, ne tko kot pri nekaterih samo zaradi izgleda (zato se tudi ostali meriti ne morejo poleg, ker tam pa je ohišje samo izgled!)
Xandrej
06. 09. 2013 00.07
Xandrej
06. 09. 2013 00.09
-1
Zdaj pa mi ti povej če je HP, Asus, lenovo, sony , samsung ZMOŽEn naredit sploh laptopa za 2600€???? ne ker 19 jedernega procesorja pa 30 RAM-a še niso naredili pa ne sanjaj o dizajnu ima da laufa ne pa dizajn...
bob87
06. 09. 2013 00.26
To da marskikater folk kopuje Applove najcenejše prenosnike (une za 1000evrov) samo zaradi izgleda ni nič novega. Ampak tisti ki kupi njihov prenosnik za 3500evrov, ga ne kupi, da bi imel fensi, A SE TI NE ZDI? (pol bi kupu unga poceni). Pač to kupuje folk, ki TOČNO ve zakaj, in zakaj ne ostalih, ker so za zahtevno delo ostali preslabi (performansi- dejanski, baterija, kvaliteta izdelave). To so razni DJi, večina ki se ukvarja z audio, video in drugo produkcijo, oblikovalci, arhitekti, in danes še marsi kateri...
ki?ibleko
05. 09. 2013 13.36
25.sep v več kot 140državah.....kolk je to telefonov.....(dnarja) jaoooooo
ki?ibleko
05. 09. 2013 13.37
+2
pe še države kot slovenija ki 500% poveča ceno...
nikkim
06. 09. 2013 05.43
jest mam že uro kakih 25. let,telefon pa kakih 10 let..:)
tomazbodner
05. 09. 2013 13.02
+26
Evo, koncno docakal. Vedno sem hotel imeti uro, ki ji baterija niti en dan ne zdrzi...
ki?ibleko
05. 09. 2013 13.09
+3
Bolha Velikanka
05. 09. 2013 13.59
+1
romeno
05. 09. 2013 12.47
+3
Ah škoda, da ni Casio. Stara dobra vremena press
prool112
05. 09. 2013 12.40
+2
super.... a kolkšna bo cena ???
expl0it
05. 09. 2013 13.34
+17
250-300 eur odvisno od drzave, v SLO torej 450.
Patrik Kršul
05. 09. 2013 12.03
+3
to ni lih neka novost...sony je avgusta izdelal že drugo verzijo smartwatch...ki je pa pomojem velik bolša, saj je vodoodporna, kar je pa še kar pomembno glede na to da jo imaš na roki pa se človek kaj hitro spozabi :)
Chad Reed
05. 09. 2013 12.11
-2
ti že veš ker imaš obe,spet na pamet govor
Arab
05. 09. 2013 12.27
+0
Patrik, tretja generacija pa res! LiveViev 1, Smartwatch 1 in zdej Smartwatch 2
Patrik Kršul
05. 09. 2013 12.31
+1
panda22 mal se pozanimi preden daješ neke butaste komentarije.. arab...tega pa nism vedu, da je že eno prej meu..
Arab
05. 09. 2013 12.32
+0
Ja, takrat še SonyEricsson LiveView smartwatch.
kaviar_komunist
05. 09. 2013 12.03
+14
Vsi so že pametni, samo jaz ne :(