Google razkril, kako pogosto države zahtevajo podatke in brisanje. Kje je Slovenija?

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so države od spletnega giganta Googla zahtevale kar 21.000 dostopov do podatkov. Zahtevkov je vedno več.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Googlovi podatkovni centri - 25

(Foto: Google)

Google je objavil Transparency Report, poročilo, ki razkriva, da vlade vse raje nadzirajo spletne vsebine in uporabnike spleta. V zadnjih šestih mesecih je tako Google prejel 21.000 zahtevkov za dostop do podatkov o objavah uporabnikov.

Kot pravijo pri Googlu, za podjetja, ki se ukvarjajo s komunikacijami, ni nič nenavadnega, da jih države prosijo za podatke, poročilo o tem, kako pogosto se to zgodi, pa od leta 2009 objavijo dvakrat na leto. V prvem poročilu so takrat navedli 12.539 zahtevkov.

Kot pravijo, njihova poročila pogosto odsevajo stanje v določeni državi. "Medtem ko imajo v Turčiji zelo specifične zakone o blatenju dobrega imena ljudi, ki so priznani kot pomembni ljudje v državi, dobivamo iz Nemčije večinoma zahteve po odstranjevanju neonacističnih vsebin, iz Brazilije pa večina zahtev pride v času volitev, saj velja prepoved ustvarjanja parodij in karikatur kandidatov," pravijo pri Googlu.

Največ zahtev za podatke o uporabnikih prihaja iz ZDA, med prvo deseterico pa so še Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija.

Pri Googlu še razlagajo, da odstranijo vsebine le, če to ustreza enemu od treh kriterijev: ko gre za blatenje imena, poseg v zasebnost ali poseg v varnost.

Skupaj je Google v šestih mesecih prejel 1.789 zahtev za odstranitev vsebine, v enakem obdobju lani pa 1.048. Največ odstranitev je zahtevala Turčija, kar 501 zahtevo so poslali, med drugim tudi 148 zahtev zaradi domnevnega blatenja dobrega imena Mustafe Kemala Atatürka – prvega predsednika države, pa tudi zaradi žalitev vlade, nacionalnih vrednot in identitete. Druge zahteve so se nanašale na pornografijo, sovražni govor in kršitev avtorskih pravic.
Google vsem zahtevam ne ustreže. Med drugim je na svojem mestu ostalo vseh 14 objav na temo domnevne povezave med britansko policijo in nepridipravi, saj za to ni bilo pravne podlage.

Med državami, ki zahtevajo največ odstranitev vsebin, so še ZDA, Nemčija, Brazilija in Velika Britanija.

Slovenije ni pri vrhu nobene od obeh lestvic, podatki kažejo, da je naša država poslala le dve zahtevi za odstranitev vsebin, pri katreih naj bi šlo za obrekovanje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 18
 
franceljtancelj 07.12.2012 06:13:35
Treba je zbrisat lopovijo in barabijo! Potem ne bo več zahtev po brisanju.
Več komentarjev