Znanost in tehnologija

Igra go doslej veljala za izključno človeško domeno, ki naj je umetna inteligenca ne bi zmogla

Seul, 12. 03. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čeprav ima 33-letnik kar 18 mednarodnih naslovov v starodavni japonski namizni igri z belimi in črnimi kamenčki, računalnika očitno ne more premagati. Človek je pokazal "nekaj duševne ranljivosti", računalnik pa je ves čas igral konsistentno.

Sposobnost mojstrskega igranja igre go, ki ima več možnih kombinacij premikov kot je atomov v vesolju, je doslej veljala za izključno človeško domeno, ki naj je umetna inteligenca ne bi zmogla. Vse do zdaj.

Računalniški program AlphaGo, ki ga je razvil ameriški velikan Google, je zmagal v tekmi s človekom v japonski namizni igri go. V boju z južnokorejskim velemojstrom te igre Lee Se Dolom je namreč dosegel že tri zmage od skupno petih partij.

Čeprav ima 33-letni Lee Se-Dol kar 18 mednarodnih naslovov v tej starodavni namizni igri z belimi in črnimi kamenčki, računalnika očitno ne more premagati. Pričakoval je gladko zmago, a je v boju z računalnikom danes v Seulu doživel že tretji poraz.

Pred seboj ima še tekmi v nedeljo in v torek, ko se bo moral pošteno potruditi, da zabeleži vsaj kakšno točko. Zaenkrat je namreč rezultat 3 : 0.

"AlphaGo je igral konsistentno od začetka do konca, medtem ko je Lee, ki je vendarle človek, pokazal nekaj duševne ranljivosti," je povedal eden od velemojstrovih nekdanjih trenerjev Kwon Kap Yong.

Lee Se Dol proti AlphaGo
Lee Se Dol proti AlphaGo FOTO: AP

Tekmovanje je primerljivo s šahovskim dvobojem iz leta 1997 med ruskim mojstrom Garijem Kasparovom in računalnikom Deep Blue, ki ga je razvil IBM.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naveli?anec
13. 03. 2016 21.06
+3
Mene zanima kaj bo z celotno civilizacijo čez 50 let v primeru stalnega razvoja in brez svetovnega konflikta?? Vse tovarne in večina storitev avtomatizirane, kam bomo z 10 milijardami nezaposlenih ljudi?? Počilo bo prej kot slej, začelo se je že z migracijami, poka po Ukrajini, itd... Pripravlja se veliko sranje. Samo vprašanje pa je kdaj se bo šlo zares.
Logic Popeye
13. 03. 2016 21.12
+0
jao, a ne zmoreš pogledat stvari od daleč? ko bodo enkrat roboti delali za nas bomo lahko imeli vaš tako opevan komunizem, ker si ga bomo lahko privoščili. do zdaj je propadel, ker ni bil možen, kar se ni zadost ustvarilo, ne ker elite ne bi hotele. torej brezposelni bodo lahko cele dneve ležali in gledali tv in žrli. kar fajn bodo živeli. če bo komu dolgčas pa bo lahko naprej razvijal umetno inteligenco, ali pa samo ustvarjal kaj za hobi, če ne bo zadost sposoben.
Logic Popeye
13. 03. 2016 20.52
-2
Naslov je napačen. Sploh ni veljajo, da umetna inteligenca ne zmore igrat te igre. Umetna inteligenca zmore potencialno naredit vse , kar zmore človek in še veliko več. res je samo to, da je še nismo razvili (mimogrede: tukaj je delo za vse brezposelne: razvijajte umetno inteligenco, če hočete biti koristni). počasi gre naprej razvoj, ampak tale smer se mi ne zdi pravilna. ker ta program dela tako tako, da je preštudiral na tisoče obstoječih iger. Ampak tako se pač človek ne uči, kajneda? bo treba poguntat kaj boljšega. ampak za zdaj je dobro, nek napredek je , bolje kot nič.
DeBill
12. 03. 2016 19.35
+1
Otroci, pri Go-ju ni možno pregledati vseh možnih kombinacij, to ni šah. Možnih kombinacij je več kot atomov v vidnem vesolju. Tukaj je bila na delu ta prava AI. Sicer ZELO specializirana apak to je drugi korak. Igrala je samoučeča nevronska mreža. Seveda do realne inteligence je še zelooooooooo daleč, ampak, drugi korak pa le je. Zaenkrat AI ne more prepoznati najbolj enostavnih objektov na fotografiji ali sliki, lahko pa recimo vedno pove, kateri picsel spada h kateremu objektu. In to je samo dobro, da se zadeve tako razvijajo.
Logic Popeye
13. 03. 2016 20.54
-2
"ta prava ai" ravno ne, boljša pa že kot pri šahu.
Dinho8O
12. 03. 2016 14.40
+2
Ko ima racunalnik na voljo vse podatke na voljo, iz katerih izbere najbolj logicno resitev, je ocitno kdo bo zmagovalec.
mimic
13. 03. 2016 18.48
+0
če bi jst igral proti ai, bi 100% zmagal! zakaj? iz štroma bi ga ruknu, pa bi crko!
Vig1
12. 03. 2016 14.38
+5
Go ima menda največ možnih kombinacij med igrami, precej več kot šah. Zato je trajalo toliko dlje, da so računalniki osvojili še to zadnjo trdnjavo, medtem ko je šah "padel" že kar nekaj let nazaj. So pa to idealne igre za računalnike, ker ni treba uporabljati nobene logike ali kreativnosti. Vse kar je potrebno je da pregledaš vse možne kombinacije in izbereš najprimernejšo in računalnik je v tem jasno daleč hitrejši kot človek saj pregleda na milijone možnih kombinacij na sekundo.
Uporabnik1306167
12. 03. 2016 13.03
+3
Ce bo clovestvo imelo prihodnost bomo suznji robotov in racunalnikov
Vig1
12. 03. 2016 14.32
+16
Sužnji smo že. Zunaj vsi kakor zombiji strmijo v ekrančke svojih malih računalnikov, ki se jim danes pravi telefoni. Pravi telefoni so pa že skoraj izginili v pozabo.
+14
Ne gre za zmago računalnika ampak za zmago programa. Isti računalnik s slabšim programom ne bo zmagal. Slabši računalnik z boljšim programom (softverjem) pa bo zmagal še bolj suvereno. Vse več je področij kjer programa človek ne more premagat. Ta področja segajo vse bolj v človekovo vsakdanje življenje. Niso pa vsi programi dosegljivi vsem. Nekaj kar vam omogoči neprimerljivo primerjalno prednost napram drugim, tega se ne daje kar tako naokrog ali prodaja. Tipični primer so nekateri trgovalni programi. Tu gre za skrivnosti ki se aplicirajo daleč od oči javnosti. In vsak dan bolj .... prevzemajo prevlado na svetu ......
sherlock2
13. 03. 2016 15.34
+3
Me zanima kako so se ti famozni trgovalni programi obnašali leta 2008...verjetno kot moji frendi, ki so ogromno vložili v NKBM :-)