Znanost in tehnologija

Iščete sorodno dušo na spletu? Pazite, lahko vas oberejo do kosti!

Ljubljana, 14. 02. 2013 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob praznovanju valentinovega strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti pri iskanju ljubezenskih razmerij na spletu. Dejstvo je, da veliko prevarantov manipulira s človeško željo po partnerju.

Vas dekle iz Nigerije po spletu govori, da se je navezala na vas in prosi za pomoč? Ste morda naleteli na Rusinjo, ki vam za plačilo letalske karte obljublja svojo zvestobo? Četudi ste morda osamljeni, ne nasedajte spletnim prevaram, opozarjajo strokovnjaki.
Vas dekle iz Nigerije po spletu govori, da se je navezala na vas in prosi za pomoč? Ste morda naleteli na Rusinjo, ki vam za plačilo letalske karte obljublja svojo zvestobo? Četudi ste morda osamljeni, ne nasedajte spletnim prevaram, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: Thinkstock
Ob praznovanju tako imenovanega dneva zaljubljencev strokovnjaki opozarjajo tiste, ki si partnerja iščejo na spletu, naj pazijo na "sladke pasti". Dejstvo je, da veliko prevarantov, goljufov in preostalih zakritih oseb manipulira z naravno človeško željo po partnerju, uporabnik interneta pa lahko hitro ostane brez denarja ali konča z okužbo na svojem računalniku, pravijo.

Raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Kaspersky Lab, je pokazala, da priljubljene spletne strani za iskanje partnerjev, kot so match.com, badoo.com, mamba.ru in druge, ponujajo veliko priložnosti spletnim goljufom.

Po spletu tako v različnih svetovnih jezikih kroži elektronska pošta, ki posnema sporočila z omenjenih popularnih strani za zmenke. V takšnem elektronskem sporočilu ponavadi pošiljatelj v zameno za klik na povezavo ponuja ogled fotografije privlačnega neznanca ali neznanke, v resnici pa se po kliku na naš računalnik namesti škodljivi program ali nas povezava preusmeri na lažno spletno stran. Preprost način za izgubo denarja je zahteva po registraciji ali potrditvi starosti prek kratkih sporočil, ki stanejo od 0,3 do 12 ameriških dolarjev. Ko denar porabimo, pa dostopa ne dobimo, saj ni nobene vsebine, do katere bi lahko dostopali.

Tipkovnica
Tipkovnica FOTO: Thinkstock

Nigerijska in ruska nevesta

Najbolj kreativna vrsta lažne pošte, ki skozi leta ni izgubila svoje popularnosti, je tako imenovana "nigerijska nezaželena pošta". Avtorji teh sporočil so v svojih besedah mnogo bolj romantični in ciljajo na potencialne žrtve, ki so registrirane na spletnih straneh za zmenke.

Dekle, ki naj bi pisalo take vrste elektronskih sporočil, navadno živi v oddaljenih, z vojno raztrganih afriških državah. Kmalu potencialni ženin ugotovi, da je njegova bodoča zaročenka dedinja milijon dolarjev vredne zapuščine in da je čudežno pripravljena svoje bogastvo deliti z zaročencem. Bodoči mož mora plačati nekatere pravne storitve. Na prva elektronska sporočila, ki jih posreduje potencialni oškodovanec, odgovarjajo roboti, a ko goljufi ugotovijo, da se jim obeta priložnost, se takoj vključijo v korespondenco. Zavajanje potencialne žrtve lahko traja zelo dolgo.

V nasprotju s tako imenovanimi nigerijskimi nevestami pa ruske bodoče neveste potrebujejo zgolj denar, da si lahko plačajo letalsko karto in tako končno spoznajo moškega svojega življenja. Seveda ta denar postane lahek plen goljufov.

Tatyana Kulikova, višja analitičarka nezaželene pošte pri omenjenem podjetju, je povedala: "Internet ponuja dovolj priložnosti za komuniciranje. Kljub temu pa ni vedno varen prostor za iskanje ljubezenskih razmerij. Opisali smo zgolj nekaj "sladkih pasti", ki na vas prežijo na internetu. Da se boste izognili razočaranju, upoštevajte naslednja varnostna pravila: ne obiskujte neznanih spletnih strani za zmenke, zlasti tistih, ki jih oglašujejo v nezaželeni pošti, ne odpirajte elektronske pošte od neznanih pošiljateljev in ne odgovarjajte na sporočila, če menite, da so ta sumljiva."

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
15. 02. 2013 18.08
+6
Naivnežev, ki padajo na ruske in ukrajinske bakice ni malo. Upam da se fejst opečejo in da jih bo to izučilo.
OmegaRed 1
15. 02. 2013 07.24
+1
roaddogg
15. 02. 2013 01.27
+11
Lih dons mi je en Ganec na skypu utruju, da dela na banki in ker je lastnik računa umrl v potresu 2006. da bi midva delila 12 mio USD, ker mam isti priimk kot un lastnik računa... In pol mi model ni znal povedat mojga priimka :)))))
ElectroD
22. 02. 2013 08.28
Komandant Stane
14. 02. 2013 21.40
+5
Ste pa hitri s tem dognanjem - - mislim - - -
gizadlinka
14. 02. 2013 18.59
+8
tudi moj znanec je šel v rusijo po svojo nevesto, jojmene. Le kaj mislijo, da bodo tam dobili, ponavadi jih oberejo do kosti in naženejo domov, če pa jo slučajno pripelje v slovenijo, jo pa itak mora vzdrževat in živet. To imajo ti vrli fantje, ko imajo toliko povedat za slovenke, ki poleg službe še lahko doma kuhajo in pospravljajo.
No.onealive
14. 02. 2013 17.21
+11
moreš bit pa res nor da nakažeš denar osebi katere še v življenju videl nisi, ša kaki taki ko jo poznam nebi dal denarja kaj šele eni ko sm si enkrat mogoče pisal z njo :)
Zorz
14. 02. 2013 17.59
+8
Meni pa je zanimivo dejstvo, da obstajajo taki ljudje, ki to počnejo. V človeštvu še vedno obstaja določen delež, ki zmore zaupati neznancu. To pa ni tako slabo kot se sliši na prvo uho. Govorim s stališča humanista in ne roparja seveda. To stanje tudi roparjem odgovarja.
laznivec
14. 02. 2013 15.14
+31
Zakaj je pa potem čisto legalno opehariti ljudi v stiski preko "vedeževalcev" in Centrov za socialno delo... Številko 3... je najti zapisano na vsakem WC-ju, njihove najbolj "sposobne svetovalke" pa izmamljajo denar tistim, ki so v stiski...
Ataaufbix
14. 02. 2013 14.49
+49
Spomnite se, kako so bovški občinski veljaki zafurali denar za popotresno obnovo, ker so nasedli goljufom iz Nigerije. Računali so, da bodo pokasirali ogromne obresti, vendar so jih Nigerijci prav naivno nattegnili in jim pokradli ves denar! Aja, nihče od bovških veljakov ni kazensko odgovarjal, stvar je zastarela in se potišala, veljaki pa so na istih položajih, zato ne vem, kdo je večji goljuf, Nigerijci ali slovensko sodstvo!
Zorz
14. 02. 2013 18.01
+7