Iščete sorodno dušo na spletu? Pazite, lahko vas oberejo do kosti!

Ob praznovanju valentinovega strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti pri iskanju ljubezenskih razmerij na spletu. Dejstvo je, da veliko prevarantov manipulira s človeško željo po partnerju.

Spletni nakup

Vas dekle iz Nigerije po spletu govori, da se je navezala na vas in prosi za pomoč? Ste morda naleteli na Rusinjo, ki vam za plačilo letalske karte obljublja svojo zvestobo? Četudi ste morda osamljeni, ne nasedajte spletnim prevaram, opozarjajo strokovnjaki. (Foto: Thinkstock)

Ob praznovanju tako imenovanega dneva zaljubljencev strokovnjaki opozarjajo tiste, ki si partnerja iščejo na spletu, naj pazijo na "sladke pasti". Dejstvo je, da veliko prevarantov, goljufov in preostalih zakritih oseb manipulira z naravno človeško željo po partnerju, uporabnik interneta pa lahko hitro ostane brez denarja ali konča z okužbo na svojem računalniku, pravijo.

Raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Kaspersky Lab, je pokazala, da priljubljene spletne strani za iskanje partnerjev, kot so match.com, badoo.com, mamba.ru in druge, ponujajo veliko priložnosti spletnim goljufom.

Po spletu tako v različnih svetovnih jezikih kroži elektronska pošta, ki posnema sporočila z omenjenih popularnih strani za zmenke. V takšnem elektronskem sporočilu ponavadi pošiljatelj v zameno za klik na povezavo ponuja ogled fotografije privlačnega neznanca ali neznanke, v resnici pa se po kliku na naš računalnik namesti škodljivi program ali nas povezava preusmeri na lažno spletno stran. Preprost način za izgubo denarja je zahteva po registraciji ali potrditvi starosti prek kratkih sporočil, ki stanejo od 0,3 do 12 ameriških dolarjev. Ko denar porabimo, pa dostopa ne dobimo, saj ni nobene vsebine, do katere bi lahko dostopali.

Tipkovnica

(Foto: Thinkstock)

Nigerijska in ruska nevesta

Najbolj kreativna vrsta lažne pošte, ki skozi leta ni izgubila svoje popularnosti, je tako imenovana "nigerijska nezaželena pošta". Avtorji teh sporočil so v svojih besedah mnogo bolj romantični in ciljajo na potencialne žrtve, ki so registrirane na spletnih straneh za zmenke.

Dekle, ki naj bi pisalo take vrste elektronskih sporočil, navadno živi v oddaljenih, z vojno raztrganih afriških državah. Kmalu potencialni ženin ugotovi, da je njegova bodoča zaročenka dedinja milijon dolarjev vredne zapuščine in da je čudežno pripravljena svoje bogastvo deliti z zaročencem. Bodoči mož mora plačati nekatere pravne storitve. Na prva elektronska sporočila, ki jih posreduje potencialni oškodovanec, odgovarjajo roboti, a ko goljufi ugotovijo, da se jim obeta priložnost, se takoj vključijo v korespondenco. Zavajanje potencialne žrtve lahko traja zelo dolgo.

V nasprotju s tako imenovanimi nigerijskimi nevestami pa ruske bodoče neveste potrebujejo zgolj denar, da si lahko plačajo letalsko karto in tako končno spoznajo moškega svojega življenja. Seveda ta denar postane lahek plen goljufov.

Tatyana Kulikova, višja analitičarka nezaželene pošte pri omenjenem podjetju, je povedala: "Internet ponuja dovolj priložnosti za komuniciranje. Kljub temu pa ni vedno varen prostor za iskanje ljubezenskih razmerij. Opisali smo zgolj nekaj "sladkih pasti", ki na vas prežijo na internetu. Da se boste izognili razočaranju, upoštevajte naslednja varnostna pravila: ne obiskujte neznanih spletnih strani za zmenke, zlasti tistih, ki jih oglašujejo v nezaželeni pošti, ne odpirajte elektronske pošte od neznanih pošiljateljev in ne odgovarjajte na sporočila, če menite, da so ta sumljiva."

Prenesi v

Povezani članki

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
G8J 15.02.2013 18:08:41
Naivnežev, ki padajo na ruske in ukrajinske bakice ni malo.
Upam da se fejst opečejo in da jih bo to izučilo.
Več komentarjev