Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: Iz množice inovacij izbrali zmagovalca

Ljubljana, 12. 11. 2014 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Znan je zmagovalec med 47 najboljšimi slovenskimi inovacijami. Prvo nagrado so prejeli avtorji kontrolne enote, preko katere lahko z različnimi enostavnimi gestami upravljamo naprave okoli nas. Preverite, katere inovacije so si prislužile priznanja!

Avtor zmagovalne inovacije Marko Čenčur
Avtor zmagovalne inovacije Marko Čenčur FOTO: Blaž Garbajs
Danes se je v Cankarjevem domu s slavnostno otvoritvijo pričel 9. Slovenski forum inovacij. Obiskovalci smo bili lahko priča neverjetno domiselnim in uporabnim proizvodom, storitvam in poslovnim modelom, ki so vsi plod slovenskega znanja. Komisija, ki je izbirala zmagovalca med sodelujočimi, je imela v poplavi predstavljenih genialnih idej zelo težko nalogo. A odločitev je padla, našli so zmagovalca. Prvo priznanje je prejela družba Anigmoteh za inovativno brezdotično večfunkcijsko kontrolno enoto z možnostjo zaznavanja različnih gest.

Zmagovalna inovacija - Brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest
Zmagovalna inovacija - Brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest FOTO: Blaž Garbajs

Kako zadeva deluje?

"Preko te naprave lahko s preprostimi zamahi, s preprostimi gestami lahko kontroliramo več stvari. Gre za zelo eleganten način kontroliranja tehnologije," je po prejemu nagrade za najboljšo inovacijo pojasnil avtor inovacije Marko Čenčur. Kot pojasnjuje, lahko brez dotikanja z enostavnim zamahom navzgor na primer dvignemo rolete ter jih z zamahom navzdol spustimo. Z zamahom levo bi lahko na primer prižgali luči, z zamahom desno pa jih na primer ugasili. Glavna in tudi patentirana inovativnost izdelka podjetja Anigmoteh je ta, da učinkovito reši konflikt med estetiko in naraščajočo kompleksnostjo sistemov tako imenovanih inteligentnih hiš. Stara stikala so iz plastike ali drugih materialov, veliko sodobnih kontrol deluje preko zaslonov na dotik, nagrajena inovacija pa ponuja novo rešitev. "Naš senzor lahko deluje preko vseh materialov. Ni važno s čim ga prekriješ. Izgled je praktičnio neomejen," pojasnjuje. Omenjena stikala oziroma kontrole lahko tako popolnoma prilagodijo prostoru ter jih vgradijo na zelo dostopnem in uporabnem mestu, a hkrati skrite očem.

Ena od predstavljenih inovacij je tudi Komunikacijska naprava za gluhoslepe. Gluhonemi zazna tresljaje na dlani in lahko tako prebira sporočila, ki jih druga oseba napiše z uporabo tipkovnice. V kombinaciji s pametnim telefonom je mogoče poslati tudi SMS ali kakršnokoli drugo sporočilo. Avtorji pravijo, da taka naprava lahko izboljša kakovost življenja gluhoslepih.
Ena od predstavljenih inovacij je tudi Komunikacijska naprava za gluhoslepe. Gluhonemi zazna tresljaje na dlani in lahko tako prebira sporočila, ki jih druga oseba napiše z uporabo tipkovnice. V kombinaciji s pametnim telefonom je mogoče poslati tudi SMS ali kakršnokoli drugo sporočilo. Avtorji pravijo, da taka naprava lahko izboljša kakovost življenja gluhoslepih. FOTO: Blaž Garbajs

Drugo nagrado inovaciji, ki lahko utiša celo vlake in pralne stroje

Agencija Spirit je drugo nagrado podelila ljubljanski fakulteti za strojništvo, in sicer za disipativne granulirane materiale za dušenje vibracij in hupa. Kot pravijo dobitniki nagrade, je njihova rešitev inovativna, saj nobena izmed obstoječih rešitev za obvladovanje hrupa in vibracij ne izkorišča ponega potenciala polimernih materialov. Kot pravijo je rešitev uporabna na različnih področjih. Lahko bi jih uporabili kot protipotresne dušilne elemente, z njimi bi lahko utišali železniške pragove, celo naši pralni stroji bi lahko postali tišji.

Tretje priznanje je šlo v roke predstavnikov družbe Helios, in sicer za novo polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem. Kot so pojasnili, inovacija med drugim omogoča regulacijo viskoznosti in drugih tokovnih lastnosti premazov ter znižuje količine škodljivi hlapov ob nanašanju.

Poleg nagrajenih še 44 nadvse zanimivih inovacij

Posebna priznanja je prejelo še pet inovacij. Za najboljšo inovacijo raziskovalne institucije sta priznanje prejeli ljubljanska biotehniška fakulteta in družba Silvaprodukt, ki sta razvili poseben pripravek, ki lesu izboljša odpornost proti vlagi, glivam in ostalim dejavnikom. S hidrofobnimi pripravki in termično obdelavo lesa je mogoče pridobiti material, ki je uporaben za lesene podhodne površine, strešnike, vrtno pohištvo, obloge in ostalo, pravijo in dodajajo, da izdelek že preizkušajo.

Quadrofoil
Quadrofoil FOTO: Quadrofoil

Priznanja se je razveselila tudi ekipa Quadrofoila, o kateri smo nedavno že poročali na 24ur.com. Prejeli so jo za odličnost v uporabnosti ustvarjalnih industrij, in sicer za dovršeno izdelavo energetsko učinkovitega plovila s podvodnimi krili. Se ga še spomnite?

Na področju storitvenih inovacij si je nagrado prislužila družba Epilog, ki je izdelala izdelek Atlas Pickbyglass. Gre za sistem, ki ob souporabi pametnih očal Google Glass v skladiščih omogoča prostoročno delo. Deluje tako, da se uporabniku na zaslonu očal prikažejo vsa potrebna navodila za delo, lokacija, material in zahtevana količina. S kamero, vgrajeno v očala, uporabnik prebere črtno kodo lokacije ali materiala in z dotikom okvirja potrdi, da je izdelek našel. Dodajajo, da na ta način delo v skladiščih pohitrijo za približno 25 odstotkov.

Tako imenovani Air Tower, prva klimatska naprava, ki ne potrebuje zunanje enote, hkrati pa prihrani več kot 90 odstotkov električne energije, je avtorjem iz podjetja Setran Plus prislužila priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja.
Tako imenovani Air Tower, prva klimatska naprava, ki ne potrebuje zunanje enote, hkrati pa prihrani več kot 90 odstotkov električne energije, je avtorjem iz podjetja Setran Plus prislužila priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja. FOTO: Blaž Garbajs

Edina klimatska naprava, ki ne potrebuje zunanje enote

S svojim produktom so presenetili tudi v podjetju Setran Plus. Izdelali so namreč pasivno klimatsko napravo, ki lahko prihrani do 90 odstotkov električne energije. Gre za prvo tovrstno napravo na svetu, ki ne potrebuje zunanje enote, saj uporablja fazno spreminjajoče materiale. Uporablja le računalniški ventilator, ki porabi zelo malo energije, je lahka in ne uporablja toksičnih in vnetljivih materialov. Podjetje je prejelo priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja.

Podeljeno je bilo tudi priznanje za najbolj inovativni poslovni model. To je romalo v roke podjetja Dom, in sicer za puhalo za visokotemperaturne gorivne celice. Izdelek SOFC Blower tehta trikrat manj kot podobne rešitve, učinkovitost pretoka pa je bistveno boljša. Kot pravijo predstavniki podjetja, potencialni kupci prihajajo s področja zobozdravstva, laserske medicine in tehnologije gorivnih celic.

Panel Savonius mikro vetrne elektrarne je mogoče namestiti kar na domačem balkonu.
Panel Savonius mikro vetrne elektrarne je mogoče namestiti kar na domačem balkonu. FOTO: Blaž Garbajs

’Kakovost slovenskega inoviranja je iz leta v leto boljša’

Skupno se na dogodku, ki poteka danes in še jutri v Cankarjevem domu, predstavlja 47 najboljših inovacij, ki so sodelovale v okviru vseslovenskega izbora in med katerimi jih je že več kot 60 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije. Predsednik ocenjevalne komisije Matjaž B. Jurič je na novinarski konferenci ob začetku foruma poudaril, da je letos večina oziroma okoli 60 odstotkov izbranih inovacij že v fazi realizacije, kar je pomemben podatek, saj je pot do komercializacije dolga. Dodal je, da vsako leto opažajo povečanje interdisciplinarnih prijav, več je tudi sodelovanja med akademsko sfero in gospodarstvom. "V splošnem lahko zaključimo, da je kakovost slovenskega inoviranja iz leta v leto boljša," je dejal. Vršilec dolžnosti direktorja javne agencije Spirit Slovenija Tomaž Klemenc je poudaril, da 1542 prijavljenih inovacij doslej oziroma 144 letos dokazuje, da slovenska podjetja intenzivno iščejo nove priložnosti in rešitve za rast in razvoj.

Seznam vseh udeležencev 9. Slovenskega foruma inovacij

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdoleska
25. 11. 2014 07.50
A se kdo spomni filma Moj stric
trdoleska
25. 11. 2014 08.10
DarthRevan
17. 11. 2014 22.43
+2
Mogoče sem malo cinika, ampak vse "inovacije" v zadnjem času so najbolj na temo kako bo človeku čimmanj treba dvigniti zadnjo plat s kavča...
provokatorr
15. 11. 2014 20.23
-4
"S kamero, vgrajeno v očala, uporabnik prebere črtno kodo lokacije ali materiala in z dotikom okvirja potrdi, da je izdelek našel. Dodajajo, da na ta način delo v skladiščih pohitrijo za približno 25 odstotkov." takšna skladišča pa obstajajo že več kot 20 let. brez google očal, brez kamere, brez človeka. popolnoma avtomatsko. nekaj tisoč skladiščnih mest.nekaj deset tisoč artiklov.....
General ZKS
15. 11. 2014 15.15
Ve kdo, na kaj dela? IR sigurno ni, pir senzor tudi ne ...
provokatorr
15. 11. 2014 12.28
+8
in kaj se zgodi, če pride v dnevno so bo nekdo, ki med govorjenjem maha z rokami? ali pa če lovim komarje po sobi? ali pa imam obisk družine z otroki, pa otroci skačejo in mahajo z rokami? mi bodo rolete in luči ponorele?
Ramzess
13. 11. 2014 11.13
+0
Zanimivo, da nikoli ni 'inovacij' tistih, ki se ukvarjajo z alternativnim, če tako rečemo, ... niso zaželjeni v današnjem sistemu korporacij.
Ramzess
13. 11. 2014 11.10
+1
Misli da to ni ravno nekaj novega, s kretnjami upravljati aparate okoli sebe.
JoeBlack888
12. 11. 2014 18.03
-1
ali paše boljše; kdo je financiral projekte in koliko izdelkov so nagrajenci prodali ( državna podjetja so izvzeta) ? edini, ki zadnje čase lahko reče , da ima dobro inovacijo ( v pravem -gospodarskem pomenu) je oUTFIT
JoeBlack888
12. 11. 2014 17.44
+1
imam vprašanje glede zmagovalca; če bi z deko pokril TV, bi ga z njihovimi senzorji lahko prižgal?
mijavci
12. 11. 2014 19.19
+23
Če ga z deko pokriješ ga ne rabiš prižigat enostavno gledaš deko, če pa želiš zamenjati kanal pa deko zamenjaš z brisačo.
BANDA UŠIVA
12. 11. 2014 16.34
+6
Ne vem zakaj čakam drekače, da boste vse skupaj popljuvali???
Mese?nikPajac
12. 11. 2014 16.14
-5
je treba delat, ne pa okol ga srat.