Znanost in tehnologija

Je bitcoin sploh še pomemben?

New York, 09. 05. 2016 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Virtualna valuta bitcoin se je znašla pred največjim problemom. Zaradi njegove priljubljenosti je namreč prišla do svoje meje hitreje, kot je večina pričakovala. Zdaj se ekipe inženirjev trudijo, da bi čim prej poiskale rešitve, a ideje so različne. Jim bo uspelo?

V začetku meseca je Craig Wright priznal, da je ustanovitelj bitcoina, prav takrat pa je v New Yorku potekala konferenca Consensus 2016, na kateri se je zbralo na tisoče članov naraščajoče industrije, povezane z virtualno valuto, kjer so govorili tudi o verodostojnosti Wrightovih trditev. Poleg tega pa so se spoprijeli tudi z bolj grenkim vprašanjem, ali je bitcoin sploh še pomemben?

Bitcoin
Bitcoin FOTO: Reuters

Od svoje ustanovitve je bitcoin prišel zelo daleč. Kar je bilo nekoč označeno za globalno valuto – oproščeno vladnih omejitev – je zdaj rastoča tehnologija, ki lahko pomaga izboljšati svetovni finančni sistem in spremeni način, kako so informacije in sredstva shranjena in se izmenjujejo.

Vprašanje o pomembnosti bitcoina pa je odvisno od tega, ali govorimo o digitalni valuti ali o industriji, piše BBC. Ker je bitcoin prva digitalna valuta, se pogosto celo industrijo označuje kot bitcoin. Zato jo zdaj raje imenujejo blockchain, po tehnologiji, ki je podlaga bitcoinu.

Zaradi napetosti glede svoje tehnologije in večnih dvomov o tem, kdaj in če lahko postane glavna oblika denarja, se valuta še vedno bori. Medtem pa je blockchain industrija uspešna, saj ohranja nove načine uporabe, vlagatelji pa jo še naprej financirajo.

Problemi bitcoina

Izvirna koda za bitcoin je bila zasnovana tako, da proizvede določen znesek. Zaradi njegove priljubljenosti je digitalna valuta prišla do svoje meje hitreje kot je večina pričakovala. Med inženirji bitcoina obstaja trenje o tem, kako omenjeno težavo rešiti. Ena skupina se zavzema za podvojitev velikosti blokov v bitcoinu, kar bi pomagalo, vendar pa gre za kratkotrajno rešitev. Druga skupina pa se zavzema za ponovni zapis njegovih osnovnih protokolov, da bi imeli več blokov – rešitev, da bi postali stari bitcoini kompatibilni z novimi.

Bitcoin
Bitcoin FOTO: Thinkstock

Podjetja, ki razmišljajo o uporabi tehnologije blockchain ali digitalne valute, se zaradi omenjenega razkola težko odločajo za izbiro bitcoina. ''To pošilja sporočila, da so inženirji zaskrbljeni,'' je povedal Jeff Garzik, eden od ključnih razvijalcev bitcoina. ''Ljudje čakajo, da bodo videli, kaj se bo zgodilo, preden začnejo.''

Bi bitcoin lahko bila uspešna valuta?

Za tiste, ki verjamejo v digitalno valuto, je bitcoin še vedno najboljši. Virtualne valute imajo lahko še vedno mesto na področju financ, še posebej v državah z manj stabilno vlado in gospodarstvom. Vlade so namreč že iskale načine za dodajanje uredb, da bi preprečile izmikanje davkom, pranje denarja in druge kriminalne dejavnosti povezane z bitcoinovimi začetki.

Sčasoma bi blockchain tehnologija uporabnikom lahko dovolila, da si izmenjujejo pravice za različna sredstva, od hiš in delnic do posodabljanja evidenc in plačevanja brez zanašanja na tretjo osebo, da bi preverila transakcijo. Ampak, da bi to postalo resničnost, bi se tehnologiji moralo pridružiti še več uporabnikov. 

BitCoin
BitCoin FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS Kopriva
22. 05. 2016 22.42
-3
Tole pa ne zastopim pa fertik, zastopim zlato srebro platino, ampak bitcoin.. Kva je to fak ej.. Kr en comp k pozre cel kp stroma "kuje" virtualne kovance ... Hahahahaah to je zame cista spekualacija folk kupuje kr neki in temu raste vrednost , ko pa pade bo pa stala
BŠK
11. 05. 2016 13.16
+2
Nikoli ni in ne bo zaživel!
Debely
10. 05. 2016 18.39
-3
Ukiniti denar!
RoccoS
10. 05. 2016 13.18
+5
Virtualne denar je podoben ameriškim delnicam pred letom 1929, kjer je nagla rast, bo tudi nagel padec. Da si ne boste žil rezali takrat!
ZdravstvenoZavarovanje
10. 05. 2016 12.14
+5
Zakaj se sploh kregate tukaj - članek je tko nestrokovno napisan da večina ljudi ne ve kaj so napisali - in kaj je problem. Vi se kregate kaj je Bitcoin - v članku pa pišejo o problemu protokola ki je za Bitcoinom in je hrbtenica transakcij v omrežju bitcoin in nima direktnega nič z samo valuto. Bitchain je kot datoteka v katero se zapisujejo vse transakcije in ta je že tako velika da trja transakcija namesto v sekundah to šele v 10 minutah in to bodo popravili da bodo vse Digitalne valute in mogoče tudi druge zadeve izboljšali na globalni ravni.
mackon08
10. 05. 2016 12.02
+0
Jaz osebno ne verjamem v noben virtualni denar, za mene je najbolj sigurno to kar imam v žepu in lahko primem. Se pravi gotovina. Ne pravim da BTC ni dober, vendar jaz sem pač skeptik. Vsak po svoje.
nebvedu
10. 05. 2016 12.29
+19
Ko bi taki kot ti vedeli, da je tudi ta denar, ki ga imaš v roki samo virtualen, sicer natiskan, ampak še vedno virtualen in brez kritja, bi bilo za vse bolje.
LipovBogg
10. 05. 2016 12.38
+6
Na bizaren način ima mackon08 prav, ampak samo zato, ker večina misli, da ima gotovina (papir) vrednost, potem ima res vrednost, ker ga zaenkrat še vsi sprejemajo. Samo pazi, kaj se zgodi, ko bojo vsi dojeli, da je to samo celuloza na kateri je neka poljubna številka. Vse, kar imaš v rokah je monopoly bankovec. Btw, tudi v monopolyju dokler igraš igro lahko kupiš hišo in hotel. Ko se dovolj igralcev odloči, da se ne gre več probaj kupit kaj s tem monopoly bankovcem. Lepo, da si skeptik (to je pravilno), samo si skeptik samo do tega, na drugi strani pa verjameš čisto vse. Tako, da si v bistvu samo monopolno opran, haha.
LipovBogg
10. 05. 2016 13.08
+5
Gotovina ima vrednost samo zato, ker je uporabna kot menjalno sredstvo, to je vse. Kočije so nedavno bile zelo vredne, ker so omogočale prevoz, danes pa niso več, ker večini niso uporabne. No isto je s tem "denarjem" oz. s to obliko menjalnega sredstva. Ko ta gotovina večini ne bo več uporabna (smiselna) za trgovanje potem ne bo vredna skoraj nič, razen numizmatikom, ki bojo zbirali stare bankovce. Že dejstvo, da se pogovarjamo o tej novi tehnologiji ti pove, da smo na pragu tega, da verjetno kmalu gotovina večini ne bo več toliko vredna. Razen, če boste "amiši" še najprej hotli gotovino, potem bo pač imela vrednost.
LipovBogg
10. 05. 2016 13.36
+5
Pa še en problem je s to gotovino. Gotovina kot način trgovanja bo lahko še najprej uporabna, ampak sam euro pa ne bo več, ker ga bojo z "monetarno politiko" uničili. Videno že velikokrat, primerov je ogromno.
ni_mi_vse_eno
10. 05. 2016 08.30
+9
Vsak denar, ki ne nastaja kot dolg in zaradi katerega nobenemu ni potrebno plačevati obresti na obresti na ta dolg je na dolgi rok zelo nevaren. Ubili smo Kennedija, ker je izdal Executive Order 11110, ki naj bi izdajal dolarje na podlagi srebra. --- Posojam potiskan papir za dolg in obresti in nočem nobene konkurence.
Uporabnik437802
09. 05. 2016 21.29
+0
FU2....ti si enostavno rečeno prepameten za nas....''navadne''.
milesahead
10. 05. 2016 08.37
+14
ja pol ga pa posluši, da se kej naučiš ane. al pa še naprej verjemi butlom, ki kradejo denar neposredno iz vseh naših žepov. spodej je en napisu, da so centralne banke regulator hehehe... regulator my ass. to je največji SCAM v celotni zgodovini, ti, ki imajo v rokah ecb in fed so najhujši možni zločinci in bi jih bilo potrebno vse zapreti na otok, podoben golemu, da bi malo videli, kako je, ko z resničnim delom ustvariš nekaj. Pri ECB bi v primerjavi s temi lopovi, za moje pojme, vsak pošten delaven kmet, bolje vodil monetarno politiko. In tako gre zgodba vse do najmanjših, tudi do banke Slovenije, navzdol. Vse je zlagano, težka prevara, manipulacija, da ji ni para.
Joker3
09. 05. 2016 21.06
+1
Bitcoin predstavlja veliko tveganje, da z njim pride do zlorabe,zato škodi gospodarstvom v katerih se z njim posluje. Gospodarstva so najbolj močna, če je v njih čim manj tveganih naložb, kar Bitcoin vsekakor je. Ko se bo v njih nabralo dovolj denarja, lahko čez noč izginejo s pomočjo hekerjev ali naprednih računalniških virusov. In spet bo ogromno nesrečnežev, ki jim ne bo mogel pomagati prav nihče.
Ramzess
09. 05. 2016 21.24
+7
Nič, hekerji, krekerji, ipd. bodo morali začeti deliti svoje znanje in izkušnje, ... no, nekateri to po malem že počnejo.
Borec21
09. 05. 2016 18.38
+2
BTC ima prihodnost samo od volje držav...............trend državne lopovščine gre da se vpelje samo virtualni denar kar pa mislim da tud če bi šlo skozi bi po določenem obdobju narediol kaos ker bi potem držav enabijale davke ko .....nore ljudstvo bi pa vkleščile.....in bi pršlo do končne norije ker bi naenkrat postali vsi reveži sodoben fevdalizem.....tko nekako jaz mislim.................
FU2
09. 05. 2016 16.11
+2
O Bog kako komentarji dokazujejo da ljudje ki tukaj pišejo v veliki večini sploh ne vedo kaj je BTC, kako se razvija in da je že od zdavnaj med vsemi nami. Eden komentar spodaj je bil, da če gre eden z evri in drugi z BTC do kmeta po odojka, komu ga bo prodal, itd...? Neumnost človeška ne pozna meja, še posebej pa nevednost, ki zastruplja uporabnike in bralce... Bom kratek, že lep čas kupujem vse z BTC-i po trgovinah, gostilnah, plačujem mobitel račun itd. Saj vsak ki mi izstavi račun in ga poravnam z kartico dobi eur, oz valuto v kateri državi se nahajam, ter ne ve da imam jaz BTC na računu, ter ga to niti ni briga. Saj je tako v kartičnem poslovanja od samega začetka, v ozadju je lahko karkoli, USD, EUR, HRK, BAM, GBP... karkoli... Kako? Imam BTC račun v EU, banka mi je ponudila VISA kartico, katero so mi vsi BTC-i na mojem računu razpoložljivi za zapravljanje, dvigovanje na VSEH bankomatih kjerkoli je možno z VISA kartico poslovati. In ja, tudi odojka od kmeta kupim, dvignem gotovino z bankomata v državi kjer sem, na bančnem se mi trenutna protivrednost odšteje v BTC po trenutnem tečaju in zame je tukaj zadeva zaključena. Razlika pa je med uporabnikom ki ima BTC na računu in nekom ki ima recimo v NLB denar, da BTC raste v primerjavi z USd ali npr Eur, vsem ki pa imate na klasični banki denar, pa plačujete mesečne stroške in dobite nek promil obresti na svojih nekaj tisoč eur... kdo je tukaj potem pameten? Rešitev je, kupite si BTC, saj je samo v času pisanja tega komentaraj narastel za 1 usd, v času brezveznih komentarjev pa bom zaslužil še kak dodaten USD, kot že mesece nazaj. Srečno in ne zatiskajte si oči, kajti nikoli vam v življenju ne sme biti žal za tisto kar ste naredili, ko se ozrete nazaj, ampak tisto KAR NISTE NAREDILI, OZ KAR NE BOSTE NAREDILI! ODLOČITEV JE NA VSAKEM POSAMEZNIKU, jaz ne želim nobenemu pamet soliti...
LipovBogg
09. 05. 2016 16.22
+0
Ti si kriminalec, ker to uporabljaš. Ko boš danes kruh rezal doma z nožem, to bo kriminalno dejanje. Ker nož uporabljajo samo kriminalci.
FU2
09. 05. 2016 16.39
+8
Preberi si, kaj se je EU odločila 28. aprila glede uporabe BTC, katere licence je ta valuta pridobila, prav na področju varnosti, v zvezi s pranjem denarja, terorizma itd... Presenečen boš... In dragi "LipovBogg", tvoja banka je več kriminalcev financirala z dajanjem kreditov in tako z razpolaganjem tvojega denarja, kot ne vem kdo. In zakaj sem jaz kriminalec, če del svoje debelo obdavčene plače pri nas preusmerim v BTC? Srečen bom, ko bom direktno lahko dobival plačo pri nas v BTC, kot je to že marsikje mogoče. In poglej si na coindesk.com pod venture capital, kdo je vse po svetu po tvoje "kriminalc", kdo vse stoji za delovanjem BTC in boš najbrž zelo presenečen, čez čas se boš pa z glavo zaletaval v zid, zaradi svoje nevednosti in pametovanja nad nečemer ki ne poznaš in si odlična ovca za svojo banko, le drži se je in ozri se med sprehajanjem po ulici, saj te BTC že lep čas gleda in ti bo vso življenje sledil, le teci pred njim, iz dneva v dan hitreje, saj ti to zmoreš. verjamem vate!
LipovBogg
09. 05. 2016 16.43
+11
Ah če pa to nisi dojel kot hec potem pa tudi ne vem. A si spodaj bral komentarje? Si kot vidim.
LipovBogg
09. 05. 2016 16.44
+6
" tvoja banka je več kriminalcev financirala z dajanjem kreditov in tako z razpolaganjem tvojega denarja, kot ne vem kdo." Tole si mora par ljudi spodaj prebrat, vključno z ggrrjem, ker za njega je Euro brezmadežen.
FU2
09. 05. 2016 16.49
+3
Zdaj sem šel pogledat in vidim da si napisal v smislu sarkazma, kar pa ni bilo videti na začetku, sorry Se pravi si tudi ti "kriminalec". ja lepo, če bi bili takšni kriminalci po svetu, bi se družili na piknikih, izletih, dopustih, koncertih...skratka se lepo imeli in svet bi takoj bil lepši ;))) Mi je pa sladkor padel po branju nekaterih "kozlarij" spodaj, tako da grem z svojo VISA BTC kartico v slaščičarno si privoščit neko sladico ;)
FU2
09. 05. 2016 16.50
+1
LipovBogg, zdaj mi pa že postajaš všeč :)))
FU2
09. 05. 2016 16.51
+2
Euro je "super", vedno gledam da z njim ČIMPREJ kupim BTC in tako že lep čas :P
User416781
09. 05. 2016 17.02
+5
Ja, res koliko neumnosti lahko tukaj prebereš...FU2 - a ti sploh veš kaj je definicija denarja? Ne plačuješ z BTC, ampak BTC zamenjaš v EUR. Kaj ti ni jasno? Seveda pa imaš lahko denar naložen v BTC ali v krompirju - ampak v čemerkoli že imaš naložen denar, moraš to zamenjati v EUR, da lahko nekaj plačaš. Ko boš pa lahko plačal nepisredno z BTC, boš pa lahko rekel da je to denar. Kapiraš?
User416781
09. 05. 2016 17.05
+3
Glede licenc pa je tako - Luksembourg ni reprezentančna država in te licence ne dokazujejo ničesar glede BTC, ampak le glede načina nadzora Bitstampa - da vejo s kom delajo, od kod pride denar itd. Ja in tista dva fanta sta pametna, saj sta iznašla način kako vas naj strižejo...
LipovBogg
09. 05. 2016 17.07
+3
Kupiš lahko precej stvari, ker precej ljudi že hoče vzet btc. Menjalno sredstvo je po definiciji, če ga nekdo hoče vzet v menjavo.Torej je tudi po tvoji definiciji to denar. Ma kot da se s hlodom pogovarjaš. Ti, ki si že starešji (in okorel v glavi) se spomniš frnikul verjetno. To se je uporabljalo kot menjalno sredstvo in je je zate in tvoje prijatelje imelo neko vrednost.
FU2
09. 05. 2016 17.11
+2
jaz vse kapiram, očitno pa ti ne kapiraš, prav tako lahko z BTC plačuješ. Tudi z Eur ne moreš marsikje direktno plačati, se prav tako zamenja v valuto kjer pač si. kaj ti ne kapiraš? sedaj sklepam iz tvojega pisanja, da si le dojel, da tudi BTC obstaja, da z njim komot nekako "preživim". ja, strižejo tiste ovce ki se pustijo, vsepovsod nas strižejo, to je dejstvo, vprašanje je le koga več in koga manj. Naredi si življenje lepše, z manj stresa ;) Te vabim na pivo ali karkoli si boš zaželel, da se malo sprostiš, kako bom pa plačal, pa si ne beli glave, plačano bo ;)
User416781
09. 05. 2016 17.11
+0
Zamenjaš ga tako, da ga nekdo kupi - podobno kot vrednostni papir. In kupec določa ceno. To ni denar.
LipovBogg
09. 05. 2016 17.11
+1
Strižejo nas vse z Euri, tudi tebe! Ampak slepcu dopovedat to.
LipovBogg
09. 05. 2016 17.12
+1
LipovBogg
09. 05. 2016 17.13
+0
Ena od lastnosti denarja naj bi bila, da se ga ne do potvarjat v nedogled. Euro takoj pade iz definicije.
User416781
09. 05. 2016 17.13
-1
Ceno pa določi v realnem denarju - ne razumem kaj vam ni jasno. Če bi BTC imel realno vrednost, cena ne bi bila določena v denarju, ki je po vašem nerealen.
LipovBogg
09. 05. 2016 17.14
+3
Tudi euro nima REALNE vrednosti, ker je to PAPIR. Večinoma še to ni ampak je samo cifra. Vrednost ima toliko kot celuloza oz manj.
FU2
09. 05. 2016 17.14
-2
aja, v tem času pisanja je BTC še za 1 usd zrastel, trenutno je na 459.74 usd na coindesk.-u, tako da je tvoja pijača ggrr že plačana iz dobička ;) ufff, je pa zdaj padel za 0.01 usd in še za dodatnih 0.06 usd... jaoooo :(((
User416781
09. 05. 2016 17.14
+1
Strižejo me ne z denarjem, ampak za denar. Sicer pa moraš denar najprej zaslužiti, da boš dojel kaj to sploh pomeni.
LipovBogg
09. 05. 2016 17.16
+1
Inflacija je skriti davek, tako te strižejo. Za nekoga načitanega bi ti bilo lahko jasno ampak ti ni.
LipovBogg
09. 05. 2016 17.18
+2
Drugače pa to niti pod razno ni denar ampak je KREDIT. Po nobeni definiciji euro in dolar in vse podobno ni denar. Sej še to ti lahko razložim zakaj, če ti moram že vse ostalo razložit. Eure in dolarje je originalno izdala centralna banka, ki te kredite POSOJA za OBRESTI. In ta FIAT KREDIT, ki mu ti praviš "denar" so vsilili kot DEKRET.
FU2
09. 05. 2016 17.19
+1
FU2
09. 05. 2016 17.29
+3
aja ggrr, nekateri so se leta upirali internetu, pametnim telefonom, plačilnim karticami itd... še danes lahko marsikje naletiš na poslovni subjekt, kjer ne sprejemajo plačilnih kartic. Enega poznam ki mi je povedal da pa bo našel način da se bo pri njemu lahko plačevalo z BTC, kartic pa še kar nebo sprejemal in plačeval visoke provizije. Plačilo z BTC ima tudi provizijo, ampak je le 0.04 usd ali še kak "centek" več, odvisno od števila posameznih plačil. Da pa plačaš pri nas položnico in povrh še znesek ki je bizarno nizak, plačaš po bankah, pošti itd krepko čez 1 eur, edino preko el bančništva si malo od 0,5 eur. Ufff, dojamite že, da nas klasične banke obirajo na našem lastnem denarju, brez nas bi pa "crknile"
User416781
09. 05. 2016 18.14
-4
Sem že enkrat napisal, sedaj se pa res ne grem več te otročje debate.
JanezBos.
09. 05. 2016 19.22
-1
Ko bo pa bitcoin padel v minus pa boš plačeval z zrakom na visi?
Kolani
09. 05. 2016 15.57
+2
Če vas zanima zakaj ima fiat denar vrednost in zakaj ga vsi želijo imeti? Zato, ker lahko z njim plačuješ davke. Ko boš lahko davek plačal z bitcoin-om, bodo tudi ljudje in firme želeli imeti bitcoin. Da pa bodo države vzele bitcoin kot plačilo za davek, bo pa moral biti bolj stabilen.
FU2
09. 05. 2016 16.13
+0
Preberi si kar sem napisal nad tabo, točno to je mogoče, saj tudi tisti pri nas ki imajo recimo britanske funte ali plačo v njih, prav tako lahko plačajo davke, ne vidim ovire... Sicer pa BTC ni obdavčen, kot nobena valuta ne, preberi si na FURS, vse lepo piše, prav za BTC, dobiček je pa nekaj drugega, na dobiček je davek in vsak zaveden državljan ga lepo prijavi in plača davek, kot zagotovo tudi ti sam počneš!
FU2
09. 05. 2016 16.58
+0
vsak dan z plačilo vsakega računa z svojo VISA na kateri imam le BTC plačam tudi davek... o čem ti človek sploh govoriš?
User416781
09. 05. 2016 17.15
+0
FU2
09. 05. 2016 17.46
+1
ggrr, ti si res čuden človek, zrel za daljše opazovanje... A si kje pri nas videl da ti izdajo račun katerega poravnaš s kartico in da ni vključen DDV??? A še ne veš tega? ja ja, davek nam dodajo pri plačilu vseh računov, ti šment...
User416781
09. 05. 2016 18.18
-1
FU2 - koliko si ti star - 15 let? Zakaj misliš, da je bila (sicer precenjena, saj z BTC licenca nima nobene zveze) senzacija, ko je Bitsatmp dobil licenco - zato ker so bili prvi !!! Kaj misliš - ali za kartično poslovanje potrebuješ licenco, ali ne? Seveda jo potrebuješ. Taka kartica vsaj v tem ternutku še ne obstaja, zato ne fantaziraj. Ali pa mi napiši, pri kateri tuji banki imaš ti račun in VISA kartico, ki jo opisuješ? Fantje, treba se bo še veliko naučiti...
milesahead
09. 05. 2016 14.10
+4
kakšno neumno vprašanje... dejte se mal izobrazit na tem portalu, preden pišete bedarije. btc je uvod v digitalizacijo in (delno) decentralizacijo, s tega vidika bo ostal zelo pomemben - ljudem. Kripto JE prihodnost in za nekatere že kar realna sedanjost. tistim pa, ki hočete še naprej podpirati smrad od centralnih bank (njim so v interesu taki glupi članki z glupim naslovom) in mafije okoli, pa kar izvolite. če bo oz ko bo folk enkrat zaštekal, kaj je btc, ali pa da ga neka velika korporacija ne bo dumpnila vsakič, ko kaj proda, bo čez noč en sam vreden 10k €. tako da ga danes pred halvingom lahko kupite relativno poceni. riziki vedno obstajajo, pa če imaš 100k na banki ali v sefu, v žimnici ali btcjih, nikoli ne moreš 100% zagotovo vedeti, kaj se bo zgodilo. vsekakor pa se splača kupiti bitcoin ali dva. še bolje pa 10 ali 20 :)
milesahead
09. 05. 2016 14.12
+7
pa še to, € je od nastanka do danes izgubil 80% kupne moči. ampak to ni tolk pomembn. važn da bo btc crknu.
AndyBotwin
09. 05. 2016 13.54
+3
Ena skupina se zavzema za podvojitev velikosti blokov v bitcoinu, kar bi pomagalo, vendar pa gre za kratkotrajno rešitev. Druga skupina pa se zavzema za ponovni zapis njegovih osnovnih protokolov, da bi imeli več blokov – rešitev, da bi postali stari bitcoini kompatibilni z novimi. Ne drži! Res, da sta dve rešitvi in dve skupini, ki ju podpirata. Rešitvi pa sta: 1. rešitev: povečanje prostora v blockih na 2MB. - Kontroverzna rešitev, ki spremeni osnovna pravila omrežja. 2. rešitev: implementacija Segregated witness (ali SegWit), ki kompresira količino podatkov.
eiffel
11. 05. 2016 14.39
-1
Vprašat je treba ruske kriminalce, oni so največji uporabniki in naj povejo, kaj bi raje.
mkug5g
09. 05. 2016 12.59
-2
še nikol pomemben ni bil
NeMoresVerjet
09. 05. 2016 12.32
+0
Wright po vsej verjetnosti ni postavil ničesar. Ne vem od kje pobirate podatke ampak človeku trenutno ne verjame nihče. Še tisti, ki so mu, so napisali, da so mu morda prehitro verjeli.
mikkki
09. 05. 2016 11.55
+17
Wright je postavil omejitev Bitcoina z razlogom. Veliki pa bi radi s tem počeli kot z "resničnim" denarjem. Tisk v nedogled. In to jim ni všeč. Zato Bitcoin "ni več pomemben".
DeBill
09. 05. 2016 12.09
-6
bil je pomemben v dobiminanja, pa za kriminalce je in, za ostale pa niti nikoli ni bil, obskurna zadeva pač
LipovBogg
09. 05. 2016 12.16
+12
Normalno, da je obskurna zadeva, če pa že od rojstva (pa ne po svoji volji) vsi uporabljajo fiat skret papir. Normalno, da je obskurna zadeva, če je pa šele par let na voljo tehnologija, ki omogoča tako valuto. Normalno, da je obskurna zadeva, če pa strokovnjaki tvoje sorte mislijo, da se uporablja samo za kriminalne zadeve in potem veselo širi in zagabi taisto valuto drugim.
NeMoresVerjet
09. 05. 2016 12.34
+9
Kriminalci so uoorabljali 500 evrske bankovce ne pq bitcoina. Vsaka mala riba, ki je prek bitcoina prodajala travo še ni nek veleum ali terorist.
User416781
09. 05. 2016 12.44
+0
No ja - dejstvo pa je tudi, da je število bicoinov v obtoku premajhno, glede na to, da eni trdite, da je to globalna valuta prihodnnosti...in ja - to je začetek konca. Količina denarja se lahko poveča, le če imaš denarno politiko - tega pa BTC nima. Prepirčan sem, da bo prišlo do povečanja količin, kar bo pomenilo začetek konca veselja, saj je pohlep brezmejen. Ko bo prišlo do povečanja količin, bo to glede na volatilnost BTC pomenilo izjemno negativen vpliv na vrednost in panične razprodaje. Tisto malo zaupanja, kolikor ga je BTC pridobil, bo zapravljeno in konec. Lipov bog - ti pa še kar ne razumeš razlike, med fizično obliko in elektronsko obliko fiat valute...fiat valuta ni virtualni denar, tudi če ni v materializirani obliki.
LipovBogg
09. 05. 2016 12.56
+3
Očitno ti ne razumeš, da ni pomembno ali je nekaj denarja na papirju in ali je ostalo samo številka. Oboje je predmet iste politike in je vrednost odvisna od te iste centralizirane politike bank. fiat money noun inconvertible paper money made legal tender by a government decree. Razjasni si termine preden kvasiš neumnosti.
LipovBogg
09. 05. 2016 12.59
+6
Problem je, da ti misliš, da banke pa delajo v našo korist (v tvojo korist). Niti malo nimaš vpliva na to, kakšna bo njihova politika. To, da ti uporabljaš fiat ti je bilo dano in vsiljeno od malega. Govoriš, da je problematično, kakšna je politika bitcoin. Ja halo, istočasno uporabljaš nekaj kar je še hujše, ker nikoli ne veš kaj se res dogaja.
LipovBogg
09. 05. 2016 13.03
+7
"Ko bo prišlo do povečanja količin, bo to glede na volatilnost BTC pomenilo izjemno negativen vpliv na vrednost in panične razprodaje. Tisto malo zaupanja, kolikor ga je BTC pridobil, bo zapravljeno in konec." NORO. Točno lepo si opisal kako deluje fiat valuta. A uganeš zakaj ima euro ali dolar sploh neko vrednost? Zato, ker večina ljudi masovno misli, da ima vrednost (da ni samo skret papir). Ko bi enkrat masa dojela, da je to samo skret papir, ki se ga lahko tiska vsepovrek in da so ga natisnili vsepovprek potem se bo zgodilo nezaupanje. Jugoslavija, Zimbabwe.
User416781
09. 05. 2016 13.06
-5
Ja, samo, da fiat valuta ima denarno politiko, ki vključuje reguliranje s strani vlad in s tem uravnava vrednost in zato do propada ne pride. Kdo bo pa reguliral BTC? Mogoče ta gospod Wright? Ali pa ti? Vrednost denarju daje denarna politika in vlade - tako pač je in vedno bo.
LipovBogg
09. 05. 2016 13.07
+6
Hekerji so tvoji bankirji samo, da njihove kode ti ne vidiš, tudi če bi jo hotel videt.
LipovBogg
09. 05. 2016 13.08
+5
Menjalno sredstvo ima vrednost samo zato, ker ga je nekdo drug pripravljen sprejet kot menjalno sredstvo, ker misli, da ima vrednost. Mam novico zate, tako deluje vsaka valuta. Če ljudje mislijo, da nima vrednosti potem nima vrednosti. Vsaka valuta je zabloda v tem smislu. Tudi kamenčki so lahko menjalno sredstvo, samo nimajo določenih lastnosti ala papir. Papir ima pa eno grdo lastnost.
User416781
09. 05. 2016 13.11
-2
(me prav zanima, zakaj admin briše moje komentarje...) No, saj BTC je tudi zato nekaj vreden, ker neka skupinica ljudi meni, da je nekaj vreden, a ne? S tem, da pri BTC noben ne ve zakaj tako misli, pri običajnem denarju pa gre vsaj za vrednost določeno na podlagi denarne politike...in spet mešaš papir. 90% vsega denarja je v brezpapirni obliki. In ja - pač mora biti denar splošno sprejet, kot denarno sredstvo - kar BTC ni. Ampak če tako vlade določijo, tako je. Države upravljajo vlade. Kdo upravlja z BTC?
LipovBogg
09. 05. 2016 13.12
+2
"Ja, samo, da fiat valuta ima denarno politiko, ki vključuje reguliranje s strani vlad in s tem uravnava vrednost in zato do propada ne pride." To si pa tako rekel tako, kot da vlada skupaj z bankami dela samo v tvojo (našo korist), kot da so ALTRUISTI. Še ena novica zate. Delajo ZASE, za svoj dobiček.
LipovBogg
09. 05. 2016 13.15
+0
V tvoje dobro ti predlagam, da se nehaš smešit s svojimi komentarji, ker je jasno, da nikoli nisi dobro razmislil, kako to deluje.
User416781
09. 05. 2016 13.17
-3
Centralne banke ne delajo za dobiček, ampak so regulator. Če bi se države obnašale kot podjetja, verjemi, da bi nam bilo veliko bolje. Kot veš, države nimajo dobička, ampak konstantno izgubo. In zato je tudi vse več denarja v obtoku. Se strinjam, da to za prihodnost ne pomeni nič dobrega - ampak zagotovo pa ni rešitev v virtualnih valutah, ker v ozadju teh valut je pa res nekdo, ki dela le zase in ko bo čas, bo sesul cel sistem z vnovčitivjo dobička.
LipovBogg
09. 05. 2016 13.18
+1
Z BTC upravlja koda (matematika). S fiat valuto pa upravlja koda (kodeks oz pomanjkanje kodeksa) bank.
User416781
09. 05. 2016 13.19
-2
Kakšna matematika? Žal ne moreva midva debatirati o tem na istem nivoju, saj sem nekaj časa bil v te zadeve vpleten tudi profesionalno - zato ne ti meni, da se smešim. Poskušam ti zadevo razložiti le na razumljiv in logičen način - vendar si ti očitno spet od enih na tem forumu, ki mislijo, da so najbolj pametni...
LipovBogg
09. 05. 2016 13.20
+4
Centralna banka izdaja denar, komercialne banke ga pa posojajo in hranijo. Saj, se vidi kakšen strokovnjak si. Sramota. Vse, kar si se naučil so puhlice. Ne vem kakšno šolo imaš ampak zdrave pameti ti manjka.
DeBill
09. 05. 2016 13.27
-2
nekdo slepo verjame v pomembnost kripto valute ali kripto valut. kot da bi nekdo verjel v zmožnosti javnega prevoza in to letalskega preko uberja. ko bo preko bitcoina šla prva resna transakcija vredna nekaj miliard okoli, potem ...
LipovBogg
09. 05. 2016 13.34
+1
A veš zakaj ne gre čez bitcoin miljardna transakcija (je šla pa že nekaj desetmiljonska čez večkrat). Ker je to problem "Kaj je prvo, kura ali jajce?" Zaupanje se pridobiva sproti. Tako kot nezaupanje, ki se zgodi nenormalno hitro (vsaka fiat valuta po parih desetletjih, ko se bankam strga in s svojo politiko zafurajo zaupanje). Vse kar govorita, da je slabost kripotvalut, še bolj velja za fiat. Nič ni slišat, da imata kaj proti. Pa ne da kriptovalute nimajo slabosti (imajo), samo to je že druga zgodba in vidva morata na šolanje, da se naučita osnov..
User416781
09. 05. 2016 14.57
-1
Sami strokovnjaki...bom razložil čisto po kmečko, saj ti očitno ni možno ničesar dopovedat. Pojdiva k najbližjemu kmetu po enga odojčka - jaz z Evri, ti pa z BTC - kaj misliš, komu ga bo prodal? Na tak način boš ugotovil, koliko je vreden tvoj BTC. Danes odrašča generacija Y, ki je ves čas priklopljena na splet, manjka pa osnovnih interakcij. In ker živijo praktično virtualno življenje, počasi umira enostavna kmečka logika. Žal pa virtualno življenje ni resnično - enako ni resničen virtualni denar. Ampak eni tega nikakor nočete razumeti. In to je edini in glavni razlog da BTC sploh obstaja - seveda pa so se vključile določene instititucije in osebki, ker so zavohali dobiček na človeški naivnosti in to celo na legalen način. Za BTC praktično ne dobiš realnih dobrin (razen v primeru redkih izjem, ki to delajo zaradi promocije pri generaciji Y) - zakaj torej imenujete BTC denar? TO NI DENAR. To je nek finančni instrument brez realne osnove.
LipovBogg
09. 05. 2016 15.07
+2
Še ena lekcija. Fiat je latinski izraz in pomeni "it shall be" oz. "naj bo tako", kar izraža dekret oz. UKAZ. Kakšen ukaz?! Ukaz, da morajo to državljani uporabljat, drugače sledi kazen. To je bistvo, ne pa to ali je fiat v papirni ali pa samo številka na bančni bilanci. Drugače pa čisto vse kar pišeš za btc velja za fiat. Normalno, da bo odojka nekdo prej prodal za eure kot pa btc, ker btc ni ... zgoraj vse piše, ampak kaj ko ne bereš oziroma ne razumeš. Govoriš o problemu virtualnosti, pa je fiat menjalno sredstvo, ki je večinoma samo virtualna cifra. Zavohali so dobiček? Tvoji bankirji vohajo dobiček že par stoletij, odkar je papir menjalno sredstvo.
User416781
09. 05. 2016 15.10
-1
Seveda - pravila so osnova civlizacije, ki nas loči od kaosa. In med ta pravila spada tudi denarna politika, ki si jo ne more izmišljati nek heker s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Ne ti meni o lekcijah...preberi si prosim nekaj zakonov o Evrosistemu, mogoče se poduči o osnovah ekonomije in denarne politike, potem pa bova nadaljevala. Enostavno je nekaj nabijat v tri dni, če ne poznaš osnov. Mogoče poznaš osnove BTC, vendar to ni ista stvar. Danes že vsi mislijo, da so strokovnjaki, potem ko nekaj preberjo na internetu.
LipovBogg
09. 05. 2016 15.13
+3
Ta pravila, ki jih omenjaš niso zabetonirana ampak jih spreminjajo po želji in ti nimaš vpogleda v to. Pri odprtokodni valuti imaš vsaj ta privilegij. Še vsak tvoj ne-argument je bil spodbit, ampak kar ne nehaš. Bova zaključila ker si ignoramus.
User416781
09. 05. 2016 15.18
-4
Seveda imaš vpogled - Vzemi kdaj v roke uradni list RS. Ne vem s čim si spodbil moje argumente, saj trmasto vztrajaš pri svojem in nikakor nočeš razumet, kaj ti želim povedat. Tako kot sem ti napisal zgoraj - preberi si nekaj stvari, pa bova mogoče nekoč nadaljevala. Žal ne razumeš pomena centranlnih bank in denarne politike.
LipovBogg
09. 05. 2016 15.20
+4
Aja? A imaš kaj vpliva na to, kar bo naredila ECB ali pa FED? Nazadnje so ukinili 500€ bankovec, še pred tem so se pa odločili, da bojo še malo natisnili in to že večkrat. Kar si prej izpostavil, kot največjo slabost bitcoina. Sam sebe ne slišiš ko govoriš. Seveda, da se ti lahko smejimo, če take govoriš.
User416781
09. 05. 2016 15.23
-2
Glej - razlika je med vpogledom in vplivom. A ti resno misliš, da bi naj bi na denarno politiko imel vpliv vsak - kam nas bi pa to pripeljalo? A na BTC imaš ti kakšen vpliv? Kakšnega pa?
LipovBogg
09. 05. 2016 15.25
+3
Vsak ne, ampak tudi tisti, ki za to odločajo in to spreminjajo to delajo mimo tvoje (naše) koristi. Mi je jasno od kje tvoja zabloda in naivnost. Ti misliš, da je vse, kar pride od postavljenih inštitucij zlato, ki se sveti. In da par zadolženih za to denarno politiko absolutno dela za dobro ljudi. Še ena novica zate. Preteklost in sedanjost je pokazala, to ne drži. Zgoraj sem ti napisal kaj pomeni fiat. To si preberi in razmisli o tem večkrat.
User416781
09. 05. 2016 15.27
-3
Fant, tebi na žalost ni nič jasno. Jaz sedaj "log out". Lep pozdrav.
LipovBogg
09. 05. 2016 15.31
+2
A veš na kaj bi moral imeti vsak vpliv? Da, se odloči, kakšno valuto bo uporabljal. Tako ali pa drugačno, inflacijsko ali pa deflacijsko. Tako, ki ima 10 enot ali pa tri miljarde. Tega privilegije oz. svobode ti nimaš, zato, ker ti država zapoveduje kaj moraš. Fiat pa državni ukaz mimo tvoje volje. Hvala lepa za to.
FU2
09. 05. 2016 16.22
+3
ggrr, si tipičen primer nevednosti in si najbrž eden tistih ki nima kaj drugega v življenju početi, kot sedeti z sendvičem v roki za računalnikom in pametovati... Fant, malo si preberi o BTC, kupi si prvi BiT in opazuj, sprobaj, izplačaj, plačaj si kavo v restavraciji, kupi si kakšno ogledalo in boš mogoče dojel... Sicer pa, a misliš da je tvoj dostop do interneta resničen/realen? ali je tvoj denar ki ga imaš na kartici realen in ali ti upravljaš z svojo SIM kartico v mobilniku in ali vidiš odprto linijo z sogovornikom? imaš sploh ti na kaj vpliv? no, ti odgovorim, NE, nimaš! je pa od tebe odvisno kaj boš sprejel in če nekaj nisi sprejel, še ne pomeni da ne deluje, oz da smo tisti ki smo sprejeli drugačen način poslovanja "bedaki"?!? JAz o svojem življenju odločam sam, kot tudi nekateri, ter sam odločam komu bom zaupal svoj denar, oz s katero banko bom sodeloval. Za razliko od tvoje banke, jaz z svojo komuniciram po mobilniku, chatu. e-mailom in to kadarkoli v tednu, tudi ob vikendih in praznikih, skratka so i vedno dosegljivi. A je NLB dosegljiv čez vikende? Če čez dan niso ves čas, ter da bi takim zaupal svoj denar, kjer se moram za dvig 10.000 eur najaviti vnaprej??? Gre za moj denar in kadarkoli želim, moram sam z njim razpolagati, kar pa je seveda mogoče, če da nas je malo v svetu to ugotovilo. Se pa ta številka iz dneva v dan povečuje, dokler se število klasičnih bančnih storitev iz dneva v dan zmanjšuje... realnost pač... in ko bodo banke ostajale brez strank, boš ti in tebi podobni morali plačevati še dražje storitve, saj oni svoje želijo, ne glede na vse! Srečno vsem!
LipovBogg
09. 05. 2016 16.30
+3
ggrr je srednjih let (to pojasni zakaj mu tričetrt stvari ni jasnih), nekaj časa je bil zaposlen v eni od državnih podjetij ali pa celo v kakšni banki in predvsem ne loči med teorijo (kako naj bi banke na papirju delale v dobro vseh) in prakso (privat kartel). Zanj je zakon božja zapoved in korupcije ni.
FU2
09. 05. 2016 16.56
+1
ggrr je najbrž ena "prečudovita" oseba, mogoče sploh ni slab "dec", da je pa kratkoviden, to pa ja...
User416781
09. 05. 2016 17.09
-2
Fantje -pojdite ven, spoznajte svet. Obstaja kaj več od računalnika.
FU2
09. 05. 2016 17.33
+3
res je ggrr, sem že odzunaj, uporabljam pametni telefon, tudi med tekom ali uživanju s pijačo v roki na terasi najboljšega pub-a :) Istočasno pa sem dragi poslal lupčka čez viber, je trenutno poslovno v tujini, malo pozneje pa se celo vidiva preko skype-a in če ji zmanjka denarja, ji ga v sekundi posšljem čez BTC sistem na njeno kartico ki jo ima v svoji Prada torbici, ampak ni potrebno, je uspešnejša od mene in ima dovolj denarja zase. Srečen moški pač, me ima rada zato kar sem, ne pa zato kar imam :) Veš, tehnika je šla zelooo naprej, danes obstaja že brezžični internet, ne rabim desktopa v "šajtrgi" vlečt po mestu za sabo :) nič več, že letaaa ne :)
User416781
09. 05. 2016 18.22
+0
:)))) Le kje ti spiš, da te ne ukradejo...pa nos si obriši.
User416781
09. 05. 2016 18.27
-4
Lipov bog - definiraj srednja leta, da vidim, če sem po tvojih kriterijih že v srednjih letih...?
ZdravstvenoZavarovanje
10. 05. 2016 12.11
+0
zakaj se sploh kregate tukaj - članek je tko nestrokovno napisan da večina ljudi ne ve kaj so napisali - in kaj je problem. Vi se kregate kaj je Bitcoin - v članku pa pišejo o problemu protokola ki je za Bitcoinom in je hrbtenica transakcij v omrežju bitcoin in nima direktnega nič z samo valuto. Bitchain je kot datoteka v katero se zapisujejo vse transakcije in ta je že tako velika da trja transakcija namesto v sekundah to šele v 10 minutah in to bodo popravili da bodo vse Digitalne valute in mogoče tudi druge zadeve izboljšali na globalni ravni.