Znanost in tehnologija

Je res lahko katera koli naša slika del Facebook oglasa?

Ljubljana, 30. 03. 2011 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novica, da bo Facebook za oglase po novem lahko uporabil katero koli fotografijo svojih uporabnikov, je le govorica. Res pa je, da lahko Facebook oglasom doda uporabnikovo ime in profilno fotografijo.

"V petek bo Facebook začel uporabljati tvoje slike za oglase na profilnih straneh tvojih prijateljev. To je zakonito in je tudi omenjeno v drobnem tisku, ko si ustvariš profil,“ se začne sporočilo, ki so ga te dni številni prilepili v svoj status na Facebooku. Sporočilo namiguje, da bo Facebook po novem lahko vzel katero koli fotografijo, ki jo je uporabnik objavil na strani, in jo uporabil za oglas naključnega podjetja na Facebooku. Sporočilo ni novo. Po Facebooku se je začelo širiti že julija 2009 in že takrat je Facebook zatrdil, da sporočilo ne drži. So si pri Facebooku zdaj premislili?

Nastavitve za oglase na Facebooku
Nastavitve za oglase na Facebooku FOTO: Facebook

Boštjan Pilej, ki pri družbi Pro Plus, do o. o. skrbi za spletne skupnosti, pravi, da ne. Sporočila, ki se širijo na Facebooku, so precej podobna lažnim verižnim sporočilom, ki se širijo prek elektronske pošte. "Videli smo že lažne objave, da se bo Facebook ukinil, da bo plačljiv, da bodo postale vidne telefonske številke uporabnikov …“ je spomnil Pilej.

Po njegovih besedah Facebook zagotovo ne bo uporabil fotografije iz uporabnikovih albumov v oglasih. "Je pa res, da lahko Facebook oglasom doda uporabnikovo ime in profilno sliko, ki pa jo vidijo samo uporabnikovi prijatelji,“ je povedal Pilej. Torej, če je nekomu všeč Facebook stran 24ur.com, obstaja možnost, da njegovo ime in sliko vidijo njegovi prijatelji ob oglasu za FB stran 24ur.com. "Si pa lahko vsak to spremeni v nastavitvah in izbere, da se to ne prikazuje niti njegovim prijateljem,“ je dodal.

To uporabnik lahko stori tako, da pri nastavitvah računa najprej izbere zavihek oglasi na Facebooku. Tam lahko izbere, da oglasi na platformi nikomur ne smejo prikazovati njegovih informacij.

Nastavitve za oglase na Facebooku
Nastavitve za oglase na Facebooku FOTO: Facebook
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ofca1A
31. 03. 2011 07.39
Ma ne,...saj ok tale FB,..pride dostkrat prav...morm prznat. Ne zastopm pa folka ka dobesedn dnevnik piše,..to mi negre v glavo,...Pa mende neboš slik objavlal od kakih fešt ka se ga sproščaš ane,.pa z baklo v gobcu pa take :D ..Se mi je že zgodl da je kolega objavu,...sam se pomenš, da naj flikne dol ane....Drugač ma pa vsaka stvar pozitivne ter negativne lasnosti!
icecube
31. 03. 2011 07.35
Na internetu pač objaviš samo stvari, za katere si prepričan, da jih želiš deliti s širšo javnostjo. Mislim, da bi se moral vsak zavedati, da nič na internetu ni zasebno (celo e-maili ne). Se pa vsekakor strinjam z "Nagasaki", ki je napisal, da je nekdo objavil fotografijo, na kateri je on, ne da bi ga vprašal, da je to grob poseg v zasebnost posameznika, ki se z objavo ni strinjal. Pa še to: jaz se resno zamislim nad osebami, ki na FB objavljajo, kdaj so na WC-ju, kaj so jedli za kosilo, kako jih je šef razjezil v službi, itd... Ali so tako kratke pameti ali so pa zelo posebni. :)
NorthStyler
31. 03. 2011 01.00
+1
Na FB zvem novice prej kot na 24ur, vremensko, kdaj, kje in kdo bo na kakšnem partyju, sem vedno na tekočem z novo musko, nikol ne pozabm na svoj rojstni dan, vem kdaj se soseda tušira, kaj ma kdo za kosilo, kdo je prejšn vikend največ spil, soft porno povsod, poceni ukradena roba, telefonski imenik, kdo je koga prevaru, kdaj barca zmaga in kdo je dal gol, kdo je umru, komu je crknu komp, prometne informacije... Kdo še rabi poročila? =/
Nagasaki
30. 03. 2011 22.29
Sam nimam FB, ker ne želim vsem razdajat svojih osebnih stvari. Lani sem se poročil in je večina svatov objavila slike na FB, čeprav me ni nihče o tem vprašal in si tega ne želim. Od kar imamo FB je intimnost umrla. A se bo kdo lotil in preganjal sodno FB pošast!
AA11
30. 03. 2011 22.16
Za razširjanje takih lažnih obvestil so odgovorni izključno naivni nerazgledani najstniki, ki verjamejo vsemu, kar preberejo. Po minusih se boste prepričali v to....
edin.zn
30. 03. 2011 20.30
FB s-u-c-k-s. Nikol nism biu nek simpatizer...
Alen Ozim 1
30. 03. 2011 20.28
+1
kdaj je že 1.APRIL????????
cunyodanga
30. 03. 2011 19.44
facebook je spletna stran, ko se meniš s prijatelji, pišeš na zid, objavljaš slike pa take pa to
ndijak
30. 03. 2011 19.39
+1
zakon :) upam da bom v kšnmu večimu mestu :)
jssmurh
30. 03. 2011 18.30
+1
ka je to facebook?
Dejan Zajebancije
30. 03. 2011 13.46
-1
Eh, FB je passe!
absd1234
30. 03. 2011 12.47
+1
Zakon, upam da bom v reklami na kakšnem jumbo plakatu ob avtocesti v Ameriki! :D :D