Znanost in tehnologija

Kaj prinaša novi Explorer?

Ljubljana, 24. 03. 2009 05.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poleg spremenjenega videza novi Explorer prinaša nekatere izboljšave, ki naj bi olajšale brskanje po spletu. Zanimiva je novost, ki bo omogočala aktualno spremljanje sicer neodprtih strani.

Microsoft je najavil dostopnost nove različice svojega spletnega brskalnika. To je Windows Internet Explorer 8, ki bo v naslednjih tednih na voljo tudi v slovenskem jeziku. Za zdaj si je mogoče prenesti brskalnik v angleškem in drugih najbolj razširjenih svetovnih jezikih.

Internet Explorer 8
Internet Explorer 8 FOTO: 24ur.com

Internet Explorer 8 po navedbah proizvajalca prinaša enostavnejšo in hitro uporabo ter zmogljive varnostne funkcije, ki so po najnovejših raziskavah končnim uporabnikom čedalje pomembnejše. Kar 91 odstotkov uporabnikov v ZDA je namreč izrazilo skrb zaradi spletnih groženj, kar 78 odstotkov pa jih bo raje izbralo spletni brskalnik z vgrajenimi varnostnimi možnostmi.

Varnostne izboljšave v spletnem brskalniku Internet Explorer 8 zagotavljajo zaščito pred obstoječimi in prihodnjimi spletnimi nevarnostmi, kar vključuje do štirikrat učinkovitejše preprečevanje napadov škodljive programske opreme kot pri drugih spletnih brskalnikih, so prepričani v Microsoftu.
Druge izboljšave skrajšajo čas, ki je potreben za izvedbo pogostih opravil na spletu, kot so iskanje, povezovanje in izmenjava, ter briše mejo med storitvami, ki jih uporabniki uporabljajo vsakodnevno, in brskalnikom, ki ga uporabljajo za dostop do spleta.

Microsoft posebej propagira hitrost novega brskalnika, čeprav kritiki ugotavljajo, da naj bi bil prenovljeni brskalnik še vedno počasnejši od konkurence. Sklicujejo se na merjenje SunSpider JavaScript testa, za katerega pa v Microsoftu trdijo, da ni verodostojen.

Internet Explorer 8 pomeni prvo posodobitev brskalnika po letu 2006, ki ga vse bolj ogrožajo konkurenti.

Snovalci novega Explorerja stavijo tudi na nove pospeševalnike (accelators), ki bodo omogočali dodatne poizvedbe, brez da bi zapustili spletno stran. Z enim klikom je tako mogoče najti ključne besede v iskalniku in hkrati poiskati na primer vstopnice ter preiskati še eBay.

IE Add Ons in InPrivate

Dodatki novega Explorerja zelo spominjajo na Firefoxove, celo isto se imenujejo. Na povezavi www.ieaddons.com si je nekatere že mogoče ogledati. Razvijalci novega Explorerja so se zgledovali po še enem konkurentu, in sicer Google Chromu, ki je prvi ponudil t. i. zasebno brskanje po spletu. Microsoftova novost se imenuje InPrivate, gre pa za uslugo, ki omogoča, da se obiskane spletne strani nikjer ne beležijo. To je priročna funkcija za računalnike na javnih prostorih, ko uporabniki ne želijo, da vsi vedo, katere strani so obiskali.

Web Slices

Explorerjeva unikatna novost pa je tehnologija Web Slices, ki omogoča spremljanje pomembnih informacij na izbranih spletnih straneh, ki jih ni treba stalno preverjati in osveževati.

Internet Explorer 8
Internet Explorer 8 FOTO: 24ur.com

Toda težava je v tem, da morajo tehnologijo podpirati tudi posamezne spletne strani, ki jih želi uporabnik spremljati, zato na začetku novost verjetno še ne bo zaživela, toda v Microsoftu računajo, da jih bo nova tehnologija spodbudila, da na svoje strani implementirajo možnost za uporabo Web Slices.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

assassin
27. 03. 2009 22.01
hahah jureprdure se podpišem pod tvoj post.
jureprdure
27. 03. 2009 06.11
+1
internet explorer prinaša nov enostaven link za downloadat firefox ali google crone
Chatefucio
25. 03. 2009 21.55
Krrrrrr neki.
yeyo.white
25. 03. 2009 21.24
laufer: smesis se. spet. kot prvo, ce imam kake povezave z microsoftom, je morda le ta, da sem njegova konkurenca v nekaterih segmentih programske opreme, ki je namenjena upravljanju podjetij. kot drugo, vec kot evidentno je, da nimas osnovnega pojma o windows sistemih. in bil bi ze cas, da se malo pozanimas, ker pisanja enih in istih nesmislov pol leta postaja ze hudo neznosno in nenormalno. sicer sem pa po telem zadnjem tvojem komentarju dobil obcutek, da je velika moznost, da se delas norca. drugace pa, za programerje je ta nova verzija pravo olajsanje. ni perfekten, ker tudi noben drug brskalnik ni in to vedo vsi razvijalci spletnih strani. microsoft je tokrat malo znizal ego in bil dovzeten za neke standarde, ki trenutno veljajo in tako oblazil sivenje las programerjev. samo poglejte si koliko raznih javnih pozivov je, da naj se neha ie6 uporabljat in podpirat. a na zalost ni nic bolje. potrebno bo pocakat se nekaj let, da bo delez IE6 padel na zanemarljivo raven. na zalost se bo to zgodil komaj, ko bodo ljudje nehal uporabljat winxp. na sreco bo novi windows7 tako hiter, da bos moral bit neumen, da ne bos iz winxp presaltal na novi windows, kjer na sreco ne bo ne duha ne sluha o ie6. sicer bi ze lahko, glede na to, da je ie6 star ze circa 10let, a ga racunalnisko nepismeni se vedno uporabljajo, ker je nekemu kmetu iz mt everesta pac pretezko nalozit novo verzijo. se vec, uporablja ga veliko podjetij, veliko svetovno "uglednih," ki se ukvarjajo z zelo obcutljivimi posli, kar je milo receno sramotno in nevarno. ker ce ze nic drugega, lahko po tem sklepas, koliko dajo v podjetju na varnost. sapphire: html kot html niti ne dela taksne probleme. ok, nekaj odstopanj, npr pri box modelu in podobno, vendar glavni razlog je neupostevanje oziroma razni bugi pri cssu. to je problem, zaradi katerega gre veliki vecini na bruhanje ko slisi za ie6.
snip24
24. 03. 2009 22.31
ja kaj, en kup varnostnih lukenj pa tije gumbi bojo drugje kot so bli.
spletko1
24. 03. 2009 22.27
Bolj ko uporabljam bolj sem navdušen. Glede zavihkov sem brez besed - carsko. Vizualno iskanje na eBayu je zelo uporabno in zanimivo. Nekaj sem šušlja, da tudi Najdi.si že dela na IE8. Tole glede varnosti pa je še dodaten argument za IE8.
enthie
24. 03. 2009 18.17
sepetalka, GTR in ostali: nov IE8 je trenutno varnejši od ostalih brskalnikov (preberi http://www.agencijanet.si/internet-explorer-8-ulov... v IE8 so zelo uporabni pospeševalniki (accelerators) - besedilo lahko npr. prevajaš kar na isti strani in web slices - del strani ti spremlja kar brskalnik sam. web slices je omogočen tudi na 24ur.com prvi novici na strani zgoraj (v IE8 se ti zeleno okviri in izbereš kot web slice) zippo: kot sem omenil, uporaba standardov te reši (xhtml strict, css >= 2.1), drugače pa uporabi compatibility view (dodaš meta tag na stran)
enthie
24. 03. 2009 18.09
jishiri: tabi se grupirajo po barvah in jih lahko tako lažje nadzoruješ. če narediš nov tab iz že odprtega se ti bosta oba enako obarvala. sapphire: za IE8 ni potrebno veliko sprememb in te nihče ne sili vanje. če ti ni všeč, kako se stran prikaže, samo dodaš en meta tak in stran se bo prikazovala kot se prikazuje v IE7. laufer: poglej si, kaj sploh piškotki so. na kratko - v piškotkih se shranjujejo informacije o straneh, ki si jih obiskal, zato da: se ti ni potrebno vsakič logirat, košarica pri nakupih ostane polna, ko prehajaš med stranmi ... NightStalker: a ni flash že v verziji 10? zakaj bi nameščal starejšo verzijo? in ja, zagotovo se da namestit!
jishiri
24. 03. 2009 16.36
osebo, mi ni kaj dosti vsec saj je po mojem mnenju cuden, res pa da ima nekaj novih funkcij ki sem jih pogresal v prejsni razlicici, sploh pa so mi tabi ful hecni k se kr neki barvajo, zelena,vijolcna,modra,rumena... skratka vse barve neba :)
sapphire
24. 03. 2009 16.26
Zippo - si se vprašal kdaj, zakaj ne delujejo pravilno na IE8? Ne zaradi tega, ker bi bil IE8 ali IE7 popolnoma 'zanič', ampak zato, ker je bil HTML standard v časih IE6 bistveno bolj 'odpustljiv' do napak kot je, recimo, standard XHTML 1.1. Je pa res, da se strani obnašajo drugače, tudi po standardu XHTML 1.1 (IE in Mozilla, recimo), ampak to je pa že drug problem. Če pa misliš, da enkrat postaviš stran, pa potem lahko na njo pozabiš in je ne posodabljaš, se pa zelo motiš. Razvoj gre naprej. V okviru interneta izjemno hitro...
laufer
24. 03. 2009 16.11
yayo.white, vidi se, da si Microsoftov. Ljudje vstopite v direktorij C:Documents and SettingsIME VAŠEGA RAČUNALNIKACookies, odprite v njem index.dat s pomočjo Notepad-a in si oglejte, kdo vse vdira v vaš računalnik!
yeyo.white
24. 03. 2009 15.27
laufer: a te ni nc sram, ko s temi bednimi posti smesis sebe in dokazujes, da nimas niti osnovnega pojma o racunalnikih? najprej se bo potrebno naucit kaj sploh kaj je...
sad_poet
24. 03. 2009 10.43
Google Chrome ga zmaga, vsaj zame.. :)
Hesus_Hristus
24. 03. 2009 10.35
Opera je boljša od Mozille
laufer
24. 03. 2009 10.28
Bolj ko Microsoft izboljšuje svoje programe, lažje vam vdre v vaš računalnik, krade vaše podatke in jih preprodaja. To mu omogoča v sistem vgrajene datoteke Index.dat, Desktop.ini in programi v Registry Editor, ki obnavljajo poti za iskanje vaših datotek.
Iluzionist
24. 03. 2009 10.22
explorer mi niti flash-a n9i hotu instalirat.. mozilla je precej boljša..
MirkoiSlafkoNikadRobom
24. 03. 2009 10.04
prepovedat hudiča
iamlove
24. 03. 2009 09.54
ga ni čez Mozillo
Herr_Flick
24. 03. 2009 09.51
Ko bo še SLO e-uprava omogočila uporabnikom Mozzile uporabo, bo upam IE v SLO dokončno odšel.
459261
24. 03. 2009 09.51
nove viruse,kot vedno.