Kaj želite, da se zgodi z vašimi Googlovimi računi po vaši smrti?

Spletni gigant Google je predstavil upravitelja nedejavnega računa, prek katerega lahko uredite, kaj z računi po vaši smrti oziroma kaj v primeru, če Googlovih računov zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne morete več uporabljati.

Google

Google je predstavil upravljalnik nedejavnega računa. (Foto: Reuters)

''Ni veliko ljudi, ki radi razmišljajo o smrti – sploh o svoji. A načrtovanje, kaj se bo zgodilo, ko vas ne bo več, je zelo pomembno za ljudi, ki jih zapustite,'' je ob predstavitvi nove funkcije zapisal spletni gigant Google.

Predstavili so namreč ''nadzorno ploščo'', prek katere lahko upravljate z vsemi Googlovimi računi, ki jih imate – na Gmailu, YouTubu, Picasi, Bloggerju … Uredite lahko, kaj naj se z računi zgodi po vaši smrti oziroma kaj v primeru, če Googlovih računov zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne morete več uporabljati.

Google je tako postal eno prvih internetnih podjetij, ki nadzor nad podatkih po smrti dajejo v roke uporabnikov. Gre za t. i. upravitelja nedejavnega računa (Inactive Account Manager).

Tam lahko Googlu poveste, kaj storiti z računi na omenjenih servisih. ''Morda želite podatke deliti s prijateljem ali sorodnikom, ki mu zaupate, morda pa želite račun v celoti izbrisati,'' pravijo pri spletnem gigantu.

Kot uporabnik izdelka upravitelju nedejavnega računa lahko določite, kaj se zgodi s podatki – lahko jih tudi v celoti izbrišejo, in kdo je obveščen, če vaš račun postane nedejaven oziroma ko se to zgodi. Pri vseh računih lahko nastavite časovno omejitev, po poteku katere se lahko vaš račun razvrsti kot nedejaven. Obdobje časovne omejitve se začne z vašo zadnjo prijavo v Googlovem račun. Pred potekom omejitve vas lahko upravitelj o tem obvesti tudi po e-pošti ali s kratkim sporočilom SMS.

Z omenjenim upraviteljem seveda nikomur ne odobrite možnosti, da v vašem imenu pošlje elektronsko sporočilo z računa Gmail ali pa da bi posodobil status na Google+.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
x eror 12.04.2013 11:36:34
ja zbrisati vse podatke!! Pa tudi tožil bi najraje fb ker ne morem zbrisat profila samo deaktiviraš ga lahko z ponovno prijavo je pa kot da nebi nič naredil
Birtija 14.04.2013 13:05:31
seveda ga lahko zbrišeš
lunatix28 15.04.2013 14:28:30
Tudi tožili so jih in dobili tožbe...
 
frako 12.04.2013 10:07:41
donerejte jih državam brez interneta :P
 
flame12 12.04.2013 08:27:26
ja in boš torej točno vedel kdaj boš umrl imposible
Birtija 14.04.2013 13:06:01
po določenem času se deaktivira, sčasoma se izbriše akaunt
Fancy.alien 12.04.2013 07:51:09
Končno ena pametna tudi s te strani. Naj uredijo da po 30 dneh nedejavnosti se avtomatsko ukine in izbriše. FB pa že po 20 dneh poplnoma izbriše.
mb333 15.04.2013 12:03:44
po 14-ih, če si seveda pravilno brisov račun, če ga nisi samo deaktivirou kot x eror ;)
postojčan74 12.04.2013 07:43:46
a tam "zgoraj" ni interneta?:(
giovanni2 23.04.2013 14:37:26
ni googla
User1988 12.04.2013 07:42:44
sej v nebeseih je kakšne ruter :)
Mirkoca 12.04.2013 09:02:12
Router je, samo ni pa povezave z zemljo
Več komentarjev