Znanost in tehnologija

Ko računalnik prepozna depresijo …

Tel Aviv, 05. 07. 2010 01.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelski strokovnjaki razvijajo programsko opremo Pedesis, ki bo iz vsebine komunikacij na socialnih omrežjih prepoznala morebitne znake depresije pri uporabnikih.

Izraelska programska oprema uporablja napredno semantično analizo, ki naj bi potencialno depresijo uporabnika "prepoznala" tudi iz morda na prvi pogled čisto običajnih besednih zvez. Program razvijajo na univerzi Bena Guriona v Negevu, prve poskusne analize pa so pokazale visoko učinkovitost.

Nabor nekaterih angleških besed, ki nakazujejo potencialno nagnjenost k depresivnosti in so jih Izraelci uporabili pri izdelavi programa Pedesis.
Nabor nekaterih angleških besed, ki nakazujejo potencialno nagnjenost k depresivnosti in so jih Izraelci uporabili pri izdelavi programa Pedesis. FOTO:

Raziskovalna ekipa pod vodstvom profesorja Yaira Neumana je analizirala več kot 350 tisoč tekstovnih zapisov približno 17 tisoč različnih blogerjev in uporabnikov socialnih omrežij, ki so pristali na sodelovanje v študiji. Ko je program zaznal besedne zveze, ki bi lahko nakazovale na depresivnost piscev, so tekste posredovali zdravnikom in psihiatrom, ki so se povezali z udeleženci študije. Pri kar 78 odstotkih piscev so na podlagi zapisanih misli in kasnejših kontaktov res prepoznali nagnjenost k depresiji.

Avtorji menijo, da bi lahko program izkoristili na veliko različnih načinov, predvsem pa pri ljudeh, ki se ne zavedajo, da so nagnjeni k depresiji. Seveda pa se poraja kar nekaj dilem, predvsem okrog varovanja osebnih podatkov in drugih možnih zlorab ...

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strelja?ko
10. 07. 2010 21.53
Meni pc krajša čas, mi da več veselja, ko ena ženska.
littleSister
06. 07. 2010 06.28
hehehe, ko bi vi vedl kolk taksnih in drugacnih algoritmov je prkuplano na facebook, twitter itd in samo analizirajo in analizirajo ...
mojcd
05. 07. 2010 11.39
Začenjam verjeti v Matrico, tisti na fejsbuku imajo v bistvu ze kabel v glavo napeljan
Brane Luka
05. 07. 2010 07.50
Psihiatri in fides bojdo spet štrajkali :)))
mlutherking
05. 07. 2010 07.45
No, bodo še kake druge programe razvili, da malce nadzirajo ljudi.