Znanost in tehnologija

Kumo nad Google?

San Francisco, 11. 03. 2009 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Microsoft želi z novim iskalnikom, katerega delovna različica se imenuje Kumo, postati resnejša konkurenca Googlu. Kumo bo temeljil na semantični tehnologiji.

Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft je potrdil, da testira novo internetno iskalno orodje, imenovano Kumo.

Z njim želi okrepiti svoj položaj na trgu, na katerem prevladuje spletni gigant Google, polega tega pa Microsoftov iskalnik Live Search ni doživel pretiranega uspeha.

Posnetki delovne različice novega Microsoftovega iskalnika so prišli v javnost, ko se je s Kumom na socialnem omrežju Twitter "hvalil" eden izmed uslužbencev.
Posnetki delovne različice novega Microsoftovega iskalnika so prišli v javnost, ko se je s Kumom na socialnem omrežju Twitter "hvalil" eden izmed uslužbencev. FOTO:

Iskalno orodje Kumo.com, ki ga zaenkrat zasebno testirajo Microsoftovi zaposleni, naj bi temeljilo na semantični tehnologiji, ki omogoča prepoznavanje stavkov in razmerij med besedami.

Zakaj Kumo? Gre za japonski izraz, ki označuje oblak oziroma pajka.

Aktualna iskalna orodja, vključno s programsko opremo, ki jo uporablja Google, se medtem zanašajo na primerjanje vtipkanega pojma v iskalnem polju s pojmi in podatki, najdenimi na spletu.

V Microsoftu se morajo sicer še odločiti, ali bo delovno ime Kumo zamenjalo tudi ime obstoječega iskalnika Live Search, potem ko bo Kumo doživel javno predstavitev.

Microsoft je že lani poskušal za 47,5 milijarde dolarjev kupiti spletno podjetje Yahoo in združiti spletne vire v boju z vodilnim Googlom, ki pokriva več kot 60 odstotkov ameriškega trga spletnega iskanja. Yahoo ima 21-odstoten delež, Microsoft pa 8,5-odstoten.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enthie
22. 03. 2009 13.15
Men je ful dobro, da lahko, če kakšne besede ne razumem, pogledam v slovar kar iz iste strani al pa da se mi zemljevid prikaže kar ob označenem naslovu. Mah, denar gor ali dol. Vsako podjetje mora zaslužit nekaj novcev, da lahko izplača plače delavcem. Tudi opensource projekti se morajo nekako pokrivati. Konstruktivnejši pogled je dejanska uporabnost izdelkov, ki nam jih ponujajo. Sicer pa ... IE8 je zastonj - ali ne?
spletko1
21. 03. 2009 22.12
Pogrešam komentarje glede Internet Explorerja 8. IE8 je z novo verzijo ponudil veliko izboljšav, ki olajšajo delo in resnično pohitrijo delo z brskalniki - acceleratorji. Kaj menite?
spletko1
21. 03. 2009 20.56
Prav zanimivo, da na Microsoftu vidite samo $ $ - a Google pa dela vse zastonj?? Financirajo se s strani reklam, katere plačamo mi kupci :-(. Nič mi ni všeč, da za uspešnost svojih reklam Google spremlja moje početje in komunikacijo - torej spet služijo na mein :-(
enthie
19. 03. 2009 11.18
Konkurenca je zmeraj dobra za uporabnike: kvaliteta storitev je boljša, cenejša, zaneslivejša ... Google je imel zadnje čase tudi nekaj problemov s svojimi storitvami - gmail nekaj ur ni delal, nekaj ur so bile vse spletne strani iskanj označene kot potencialno nevarne in podobno. Lahko bi tudi razpredali o politiki varovanja infomarcij in podobno. Mislim, da je Microsoftov korak v smeri razvoja spletnih brskalnikov - Internet Explorer 8 v povezavi s storitvami kot omenjen iskalnik Kumo zelo dobra kombinacija, ki nas lahko kar hitro preseneti.
assassin
18. 03. 2009 21.29
s tem da usi že predober poznamo M$ politiko in to je $ $ $ $ lahk sam pričakujemo še en "link farm" kjer sploh ne veš več ki je kaj... Mali pa Mehek hoče denar. Nardijo Iskalnik. Denar pride z oglaševanjem. Polepijo celotno stran da se še search-a ne da najt. Mislijo da so nardili kej koristnega (za sebe mogoč) Medtem ko je Google zgodba za sebe in vse kar je do zdj nardiu ni še nikol razočaralo. Upam da nardijo Google OS da lahk M$ tiranija ostane le košček zgodovine
rok1304
18. 03. 2009 14.26
sej ne da so samo 10 let prepozni.....
D-ATAsysXtreme
16. 03. 2009 15.08
aquarius...drži kot pribito kar si napisal...še nekaj dodam...čeprav sem podpornik WIN OS-a in zagovarjam razvoj prog. opreme, kot to dela MS lahko rečem, da se z iskalnikih niti približat ne morejo GOOGLU...ko je nekdo enkrat tako čvrsto na vrhu, kot je google...nima noben kaj praskat in MS dejansko ni sposoben narediti dober iskalnik, ki bi prekašal google storitve... Mislim, da jih Google OS tudi kmalu izpodrine, ker bo predvsem uporabnikom prijazen in brez odvečne navlake...imam občutek da bom tudi jaz kmalu pozabil na M$oft :P
aquauris
12. 03. 2009 19.16
Microsoft je tako velik, pa ne vidi razlike med sabo in Googlom. Je že kdo videl, da bi Google izgledal kot novoletna jelka? Je že komu Googlova prva stran kaj vsiljevala? Je že tako. Google ima svoj rek "Don't be Evil". Microsoft pa karkoli, samo da diši po denarju. E, to je bistvena razlika. H Googlu pa dnar sam po seb pride... Long live Google.
Ana Perkuš
12. 03. 2009 16.40
google je čist vredi
Ana Perkuš
12. 03. 2009 16.40
jaz nevem zakaj delajo KUMO! Pa google je ful fajn pa vsak ga uporablja.
___
11. 03. 2009 15.01
ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
yeyo.white
11. 03. 2009 10.44
brbtyt: ja, ce isces kake slikce al pa kake nepomembne traparije, ti je google cist uredu, tudi ce ne ne najdes, se ne sekiras kaj prevec. ko pa isces kake zelo pomembne stvari in jih na zalost ne najdes na google, pa mislim, da zelo prav pride se kak kvaliteten iskalnik.
turquoise
11. 03. 2009 08.35
čist kul, če bo google ostal sam se bojim, da bo začel cenzurirat rezultate iskanja al pa prikazovat plačane rezultate in podobno. je pa itak znano, da skoz manipulira s številom glasov na nekaterih posnetkih na google video.
JohnWayne
11. 03. 2009 08.34
usrov se bo pa letu tale Microsoft.. ze z Live so napovedoval nevem kasno revolucijo iskanja.. pa ni blo nic.. zakaj bi ljudje zacel uporabljat nekaj novega, če staro dela dobro in efektivno?? :)
np123
11. 03. 2009 08.24
Predvsem zarad keša...sedaj vsega pobere google in to ni nikomur od "konkurence" všeč
zuper
11. 03. 2009 07.58
zakj bi imeli avte če bi mel lohk kočije?
brbtyt
11. 03. 2009 07.27
sej a ni google čist cool?
brbtyt
11. 03. 2009 07.27
zka je sploh treba tok enih iskalnikov?