Znanost in tehnologija

Microsoft bo prevzel finsko Nokio

Helsinki, 03. 09. 2013 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nokia in Microsoft sta se dogovorila, da bo ameriški tehnološki gigant prevzel ves oddelek mobilne telefonije finske družbe. Za to naj bi odštel več kot pet milijard evrov, posel pa naj bi speljali v začetku prihodnjega leta.

Na telefonih Nokia Lumia je nameščen Microsoftov operacijski sistem.
Na telefonih Nokia Lumia je nameščen Microsoftov operacijski sistem. FOTO: Reuters

Microsoft je pristal na dogovor o prevzemu celotnega oddelka mobilne telefonije finske tehnološke družbe Nokia. Za prevzem bo odštel 5,4 milijarde evrov, dogovor pa morajo potrditi še Nokiini delničarji in regulatorni organi.

Od omenjene kupnine se 3,79 milijarde evrov nanaša na nakup Nokiine enote za mobilne naprave in storitve, 1,65 milijarde evrov pa na patente in prihodnje opcije. Nokia bo z naslova tega posla na koncu vknjižila okoli 3,2 milijarde evrov, s katerimi bo okrepila svoj finančni položaj in postavila trdno podlago na prihodnje investicije v svoje preostale osrednje dejavnosti - omrežna infrastruktura, lokacijske storitve HERE ter tehnološki razvoj in licenciranje oziroma patenti.

Glede na dogovor o prevzemu, ki naj bi bil končan v začetku prihodnjega leta, bi Microsoft postal tudi lastnik vseh Nokiinih patentov na omenjenem področju. "To je pomemben korak v prihodnost," pravi predsednik uprave Microsofta Steve Ballmer, ki dodaja, da prevzem predstavlja pozitivne učinke tako za zaposlene kot tudi lastnike obeh družb.

Microsoft predstavlja eno največjih imen v tehnološkem sektorju, v zadnjem času pa mu množičen prehod od tradicionalnih namiznih računalnikov in prenosnikov k pametnim telefonom in tabličnim računalnikom povzroča sive lase. Kritiki pravijo, da se je Microsoft na hitro rastoč trg mobilnih naprav odzval prepočasi.

"Mobilnost je arena z ogromnim potencialom, vendar pa je hkrati ena Microsoftovih slabosti," pravi analitik Manoj Menon. "Jasno je, da mora biti prva prioriteta, da uredijo svojo strategijo na tem področju. Iz strateškega vidika je ta dogovor popoln, edino vprašanje pa je, kako dobro lahko uresničijo ta načrt," še dodaja.

Nokia je bila nekoč vodilno podjetje v svetu telefonske industrije. V drugem letošnjem četrtletju je prodala 53,7 milijona mobilnih telefonov, kar je za 27 odstotkov manj, kot v enakem lanskem obdobju. Je pa v tem času narasla prodaja telefonov tipa lumia, ki imajo nameščen Microsoftov operacijski sistem.

Med drugim je v prevzemnem dogovoru zapisano tudi, da bo Microsoft še najmanj 10 let uporabljal blagovno znamko Nokia.

Direktor Microsofta Steve Ballmer
Direktor Microsofta Steve Ballmer FOTO: Reuters

Elop odhaja prihaja pa Risto Siilasmaa

Bo pa svoj položaj v Nokiji nemudoma zapustil predsednik in glavni izvršni direktor Stephen Elop, ki je leta 2010 prišel v finsko podjetje prav iz Microsofta s ciljem, da bi se Nokiji pomagal postaviti nazaj na noge. Namesto njega bo položaj glavnega izvršnega direktorja začasno prevzel predsednik upravnega odbora Risto Siilasmaa, vlogo predsednika Nokie pa bo začasno prevzel izvršni finančni direktor Timo Ihamuotila. Elop bo postal izvršni podpredsednik za naprave in storitve, predvideva pa se, da naj bi se po sklenitvi prodaje vrnil v Microsoft.

Microsoft bo obenem nemudoma zagotovil Nokii možnost pridobiti do 1,5 milijarde evrov finančnih sredstev v obliki treh 500 milijonov evrov visokih tranš konvertibilnih obveznic, ki jih bo izdala Nokia. Od slednje bo sicer odvisno, ali bo ta finančna sredstva počrpala v celoti ali le delno.

Poleg tega je Microsoft danes najavil, da je izbral Finsko za domovanje svojega novega podatkovnega centra, ki bo namenjen potrebam Microsoftovih strank v Evropi. Zanj bodo v nekaj naslednjih letih namenili več kot četrt milijarde dolarjev, obenem obstaja možnost nadaljnje širitve v prihodnosti.

Finski velikan je na trgu mobilnih telefonov vladal 14 let, potem pa ga je leta 2012 s prestola izrinil južnokorejski velikan Samsung Electronics. Nokia je namreč pred leti ob začetku razcveta pametnih mobilnih telefonov začela zaostajati za tekmeci, predvsem na račun vztrajanja pri svojem operacijskem sistemu za mobilne naprave, ki se očitno ni mogel kosati z Googlovim operacijskim sistemom Android in Applovim sistemom Ios.

Po številu prodanih mobilnih telefonov je po podatkih mednarodne analitske hiše Gartner lani prvo mesto tako zasedal Samsung. Ta je svoj delež s predlanskih 17,7 odstotka lani okrepil na 22 odstotkov. Nokiin delež je medtem nazadoval s 23,8 odstotka v letu 2011 na 19,1 odstotka v letu 2012. Tretje mesto je pripadlo ameriškemu Applu - ta je delež povečal s petih na 7,5 odstotka. Sledijo ZTE, LG Electronics in Huawei Technologies.

Nokia se je v okviru svojih poskusov, da bi si povrnila nekdanji položaj, v začetku leta 2011 pod vodstvom Elopa odločila za korenit preobrat. Le nekaj mesecev po prihodu Elopa je namreč Nokia sklenila strateško partnerstvo z Microsoftom, v skladu s katerim je opustila svoj operacijski sistem za pametne mobilne telefone Symbian in namesto njega najavila prehod na Microsoftov sistem Windows Phone.

Nokia je nato prve pametne mobilnike z Microsoftovim operacijskim sistemom predstavila še isto leto pod blagovno znamko Lumia, z njo se je spravila v boj s paradnima modeloma na trgu - Samsungovim Galaxyjem S in Applovim Iphonom. Poskus očitno ni prinesel zadovoljivih sadov, tako da je danes Nokia najavila umik s trga mobilnih telefonov in potrdila številna ugibanja o prevzemu s strani Microsofta, ki so se pojavljala v zadnjih letih.

Stephen Elop se bo verjetno vrnil v Microsoft
Stephen Elop se bo verjetno vrnil v Microsoft FOTO: Reuters

Ko bo posel po pridobitvi soglasja s strani Nokiinih delničarjev in pristojnih regulatorjev dejansko zaključen - to bo predvidoma v prvem četrtletju 2014 - bo pod okrilje Microsofta prešlo okrog 32.000 Nokiinih zaposlenih, vključno z okrog 4700 zaposlenimi na Finskem. Enota, ki jo bo kupil Microsoft, je lani ustvarila približno 14,9 milijarde evrov prihodkov oziroma skoraj polovico Nokiinih lanskih čistih prihodkov od prodaje.

Nokia pretekli mesec odkupila Siemensov delež v skupni družbi

Nokia je prav pretekli mesec zaključila 1,7 milijarde evrov vreden odkup 50-odstotnega deleža, ki ga je nemški tehnološki velikan Siemens imel v njuni leta 2007 ustanovljeni skupni družbi Nokia Siemens Networks. Ta ponuja telekomunikacijske rešitve za fiksna in mobilna omrežja, po ponovnem prehodu pod popoln nadzor Nokie pa se je preimenovala v Nokia Solutions and Networks.

Glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je medtem poudaril, da bodo na podlagi današnjega dogovora lahko pospešili svoj uspeh na področju pametnih mobilnih telefonov. Kot je izpostavil, je njihov Windows Phone danes najhitreje rastoči operacijski sistem za pametne mobilnike, lani pa je zabeležil 78-odstotno rast.

Omenjeni posel bo po poročanju medijev prinesel tudi nekaj novih imen v vodstvo Microsofta, med njimi naj bi bil tudi že omenjeni dosedanji glavni izvršni direktor Nokie in nekdanji Microsoftov visoki uslužbenec Elop. Slednjega se omenja tudi med potencialnimi nasledniki Ballmerja, ki je avgusta najavil, da želi v roku 12 mesecev zapustiti svoj položaj in se upokojiti.

Cena delnic visoko navzgor

Delnice Nokie, ta bo še naprej obdržala sedež na Finskem, so se po najavi dogovora med trgovanjem na helsinški borzi podražile za kar 45 odstotkov na 4,3 evra za delnico.

Finski minister za evropske zadeve in zunanjo trgovino Alexander Stubb je v tvitu zapisal, da Nokia ohranja močan položaj na področju omrežij, zemljevidov in intelektualne lastnine. "To bo drugačno in upam da rastoče podjetje," je zapisal.

Analitik Tero Kuittinen iz newyorške družbe Alekstra je medtem presenečen nad tem, da je do tega dogovora prišlo že zdaj. Prodaja mobilnikov Lumia se je namreč izboljšala in številni analitiki so pričakovali, da bo podjetje s takšnim korakom počakalo še eno leto. Analitik iz Danske Bank Market Illka Rauvola pa meni, da je ta posel izboljšal obete tako za Nokio kot za Microsoft.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

F-Minus
03. 09. 2013 12.43
+8
Nja pa je odšla. Vsak pametni telefon narejen po odkupu bo nosil ime Microsoft obdržali bodo le Lumia in Asha označevanje modelov. Ime NOKIA pa ostaja v rokah ostanka stare firme v Finski. Uporaba imena Nokia bo dovoljena tem samo na navadnih ne-pametnih telefonih aka featurephones in dumbphones, kar poemni tudi to, da ostanek Nokie ne sme izdelovat pametnih telefonov. No ja dušo so prodali :D, bomo vidli če se jim je splačalo čez kakšnih 10 let.
kleber
03. 09. 2013 11.11
+4
GGM lahko gre zdaj za predsednika NOKIE.
AtomX
03. 09. 2013 10.14
+0
nokio je kr mal čas povozu. Z modelom N95 takrat naredila korak naprej potem pa ni 4 leta al pa še več naredila bolšega mobitela ker ostajala na tem symbianu. Android se je pa na drugi strani lepo razviju. Tudi z windowsi nokia ni tisto kot je bila prej... Že pri samih alpikacija pridejo vedno zadnji na vrsto npr. Siol Tvin še veliko bi se jih našlo.
I_LOVE_FOOTBALL
03. 09. 2013 11.37
+8
Ja, morda so z symbianom in wondows phone zaostali... Samo tehnično so njihovi telefoni enako dobri kot iPhoni in galaxiji, cena pa je veliiiko boljša...
Mrho
03. 09. 2013 09.51
+2
Če MS nebi tega storil bi Nokia propadla upajmo da bodo Nokio naredili to kar je bila in jo vrgli med sam vrh spet
Profet
03. 09. 2013 09.37
+12
Tukaj se kregate o nekem iosu in linuxu kot navadne ovce tam vam pa kradejo svobodo in postajate počasi sužnji ...o tem raje debatirate ovce opranoglave.
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.44
-3
sej lohka prešaltaš nazaj na jogurtou lonček pa špagca wmes ti nuben ne brani : )))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.45
-5
te kdo sili da morš met gsm pa čarunalnik? : )))) zarad mene še boljš da nimaš tega bo wsaj manj * kle na netu : )))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.25
+5
sam tko applowci da si naute kej preweč predtawljali : ))) iOs je sam hybrid / klon LINUXA : )) k daš za njega okol 700 eurou : )))) maj*muni : ))))
_Piki_Jakob_
03. 09. 2013 09.13
+2
Se spomnim, ko je sedanji manager šel iz Microsofta na Nokio.. Zdaj se verjetno vrača nazaj. :)
Profet
03. 09. 2013 09.09
+5
Zanimiv podatek odkar je prevzel Stephen Elop bivši zaposlen v Microsoftu je cena Nokie padla za 85% sedaj po prevzemu se vrača v Microsoft.
Profet
03. 09. 2013 09.35
Tisti ki je dal minus lahko pogleda sam na internet pod Stephen Elop sej mu vse piše..wikipedija pa to..;)
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.07
-1
wrjetn opice še tega ne wejo da ma apple IOS itd : )))) glawno da je jabuk pa da se lohka hwaljo prjatlom da je sdau 700 eu za tuljifon : )))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.08
-2
drgač je IOS klon darwina linux kernela itd : )))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.10
-2
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.01
+0
wp8 ws android : ))) iOS je itaq sam neko sranje : ))))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.00
-1
boj operacijskih systemou je spet ne pa nekih firm za hardwer : )))
CyberWorm70
03. 09. 2013 09.00
-2
kle se gre bolj za wp8 : )))
Lucipin
03. 09. 2013 08.59
+12
In tako bo končno Nokia propadla..Če jo bo prevzel Microsoft...In bo šla v zgodovino kot pred leti Ericsson ko ga je prevzel Sony...
evilmanu
03. 09. 2013 09.06
+0
M$ ima tako močen marketing da ne bodo tako hitro propadli. Glej npr XBox
I_LOVE_FOOTBALL
03. 09. 2013 08.55
+14
Tako opevani iPhone se lahko skrije proti Nokii Lumii- tako glede cene (ki je veliiiiko noižja), kot tudi glede tehničnih lastnosti...
peet001
03. 09. 2013 08.44
+11
sam en telefon sem imel samsung ostalo vedno nokio od legendarnega 3310 pa do lumnije pa je kvaliteta pa še mislim da je bil sam en made in china
losser
03. 09. 2013 08.49
-11
Mr.Somebody
03. 09. 2013 08.40
+8
to je zlo dobra novica, skrajni čas da windows phone postane tretji močnejši igralc na trgu telefonov, ker trenutni duopol androida in vedno bolj bednega iOS-a res ne korist nobenmu.
MihaK77
03. 09. 2013 08.54
+7
O duopolu govorijo le Applovi fani. V realnosti pa gre le še za Android monopol. iOS ima v svetovnem merilu le še 13% delež in ta še vedno pada. V celotni latinski ameriki je Windows Phone po deležu že prehitel iOS, v Evropi pa sta le še za 2% narazen.
big_foot
03. 09. 2013 08.30
-10
Na, pa bo šla Nokia v maloro. Še česarkoli se je Microsoft dotaknil je delalo bolj tako tako. Bolj ne kot ja.
Profet
03. 09. 2013 08.21
+5
Mimogrede za cloxa in vse nevernike manager Stephen Elop je tako imenovani inside destroyer izčrpava podjetja vse kar je prejel v roke je šlo v stečaj ali se je prodalo za pocen denar,njemu ni za zamerit je njegova služba.Je bil pa nastavljen na silo in po diktatu.Finci niso imeli nobene šanse.
Profet
03. 09. 2013 08.23
+1
Mimogrede deja vu se dogaja v Sloveniji.Samo tam imamo domače "destroyerje"ki pripravijo za pocen prvzem.
Profet
03. 09. 2013 08.25
Še bolj zanimivo je da je Elop delal prej za Microsoft hahahahaha
Profet
03. 09. 2013 08.31
+4
Z današnjim prevzemom je Elop dal odpoved v Nokio in se vrnil k Microsoftu "job done"clox pa lahko še naprej verjame v pravljice.
xpv
03. 09. 2013 08.15
+1
a kdo ve kdaj naj bi bila v Sloveniji lumia 1020?
MihaK77
03. 09. 2013 08.38
+1
V Sloveniji nima smisla kupit. Poglej v Nemčiji. Cyberport pika de
xpv
03. 09. 2013 08.41
I_LOVE_FOOTBALL
03. 09. 2013 08.56
+2
Ve kdo, koliko naj bi bila cena te Nokie? Sem slišl, da je ekstra super mega fakin zakon!
xpv
03. 09. 2013 09.04
plotter123
03. 09. 2013 08.06
-28
ahahahahaha še en razlog več da ne kupim NOKIE. Samsung in njihov Android sta zakon - tako k Linuxi na PC-ju
Soulless
03. 09. 2013 08.15
+10
Kateri Linux je najboljši s slovenskim vmesnikom? Ali lahko igram COD2 onlina preko Linuxa?
No.onealive
03. 09. 2013 08.17
+10
ahahahaha, android pa virusi pa use skup, kr mej ga
Bu?ko Štru?ko
03. 09. 2013 08.55
+1
@plotter Linuxi na PC-ju.. s tem si povedal vse o svojem znanju o linux-u. Niso linux-i, ker množina ne obstaja, je samo EN linux in to je pač vrsta operacijskega sistema. Vse ostale izvedenke pa so DISTRIBUCIJE linux-a. Zdej pa hitr drkat nazajv konzolo :)