Znanost in tehnologija

Microsoft je razkril nov operacijski sistem Windows 8

Redmond, 14. 09. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova različica Microsoftovih oken sledi zahtevam trga tabličnih računalnikov. Z razliko od predhodnih različic bodo aplikacije sistema Windows 8 na voljo le v pooblaščeni spletni Windows trgovini.

Po dolgih letih čakanja so pristojni na Microsoftu razkrili podrobnosti o novi generaciji operacijskega sistema Windows. Windows 8 je sistem, prirejen za delovanje na tabličnih računalnikih, ponudili pa ga bodo tudi klasičnim uporabnikom namiznih in prenosnih računalnikov. Programska podlaga, ki bo luč sveta ugledala predvidoma prihodnje leto, bo prvič delovala tudi na popularnih nizkonapetostnih ARM-procesorjih.

Microsoft si z novimi Windowsi odpira okno v svet novih, še večjih možnosti.
Microsoft si z novimi Windowsi odpira okno v svet novih, še večjih možnosti. FOTO: Reuters

Microsoft se je tako soočil s pritiski konkurentov in ponuja tako relevanten odgovor na Applov sistem iOS in Googlovo Android platformo. "Windowse smo popolnoma rekonceptualizirali in prevetrili celotno pot od tiskanega vezja do uporabnikovega doživetja samega sistema,“ je ob razkritju novega operacijskega sistema Windows 8 poudaril vodja Windows oddelka na Microsoftu Steven Sinofsky.

Sistem bo funkcioniral na enem izmed dveh vmesnikov – običajnim namizjem, katerega smo vajeni že na predhodnih različicah oken, in v različici Metro, ki je prikrojena za navdušence tabličnih računalnikov. Metrojeve kontrole bodo večje, bolj robustne in primerne za krmiljenje prek zaslonov na dotik. Ta korak naprej bo tako premostil pomanjkljivost, zaradi katere je na trgu tako malo tabličnih različic programa Windows 7.

Operacijski sistem Windows 8 bo prilagojen tudi za uporabo na tabličnih računalnikih.
Operacijski sistem Windows 8 bo prilagojen tudi za uporabo na tabličnih računalnikih. FOTO: Reuters

Ob tem krstnem dogodku so na Microsoftu napovedali zagon lastnega spletnega trgovskega središča – the Windows Store – prek katerega bodo uporabnikom omogočali nalaganje uporabniških aplikacij. Ena pomembnejših novosti in inovacij novega operacijskega sistema je, kot povedano, prilagojenost za delovanje na računalnikih z ARM-procesorji. Zasnova teh je takšna, da za delovanje in napajanje porabijo zelo malo moči, prav ta ekonomičnost pa je botrovala temu, da so eden glavnih delov smartphone tehnologije in tabličnih računalnikov. Do zdaj so bili Windowsi prirejeni za delovanje na Intelovih oziroma Intelu kompatibilnih procesorjih, edina izjema pa je Microsoftov nabor Windows Phone sistemov.
Ker bodo ARM-jevi čipi v večini osnova za delovanje naprav s sistemom Windows 8 Metro, bodo specifičnim zahtevam prikrojene tudi same aplikacije. Na Microsoftu zaenkrat še ne razkrivajo podrobnosti o čipih, ki bodo integrirani v namizne in prenosne računalnike. Zapolnitev vseh vrzeli na Windows trgu obeta podjetju ARM Holding iz Cambridga velik porast proizvodnje.

Podjetje se, odkar je Intel aprila zagnal Oak Trail Chipset, prilagojen smartphone in tabličnim zahtevam, sooča z močno konkurenco na področju mobilne tehnologije. Prav to, da se prisluhne zahtevam tega specifičnega trga, je bistveno za proizvajalce strojne in programske opreme, to pa omogoča nadaljnji razvoj tudi podjetju Microsoft, ki se sooča s problemom razsula tradicionalnega računalniškega trga. Po napovedih analitikov naj bi do konca leta svetovna prodaja tabličnih računalnikov dosegla število 70 milijonov prodanih izdelkov, do leta 2015 pa bo predvidoma dosegla mejo 300 milijonov računalnikov. Pričakujejo tudi nadaljnjo rast prodaje namiznih in prenosnih računalnikov, a bo delež prodaje le-teh manjši kot v preteklosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nik500
21. 09. 2011 18.57
+2
saturnative 20.09.2011, 21:28 je rekel " Če so microsoftovi OS tako zelo dobri, kot so vse splošno uporabljani, zakaj potem vsake par let NOV? " Moj odgovor je zaradi piratov, ki hitro sesujejo vse varnostne reštive v OS Windows.
rissp
21. 09. 2011 18.52
+1
Windows - največja tehnološka prevara... Vsakih par let "nova" verzija - par lepotnih popravkov, požre 3x več procesorske moči RAMa itd.... Važno je da imajo podkupljene države da furajo MS namesto odprtokodnih rešitev...
poksi592
20. 09. 2011 22.21
+2
Če hočemo, da so mobilne naprave odzivne, da so odzivni programi, da ti programi delajo interaktivno, da bateriaj traja čim dlje, je treba vedeti, da so potrebni popolnoma drugačni prijemi v programiranju in OS, kot na desktopih in notebookih. Tudi OS X in iOS imata enako osnovo, pa se način programiranja krepko razlikuje tudi pod GUI-jem.... Skratka, če bo Microsoft ponujal isto stvar na obeh platformah, bo na desktopih in notebookih ponujal nekaj, kar je tam nefunkcionalno i ne izkorišča možnosti, tablice in telefone pa bo naredil počasne, neodzivne in s kratkotrajnim napajanjem.... Upam, da ne mislijo tako, kot so sedaj napovedali...
saturnative
20. 09. 2011 21.28
Če so microsoftovi OS tako zelo dobri, kot so vse splošno uporabljani, zakaj potem vsake par let NOV?
neooo
16. 09. 2011 14.29
Vernes Durmiševi?
16. 09. 2011 13.53
to nj bi blo nrjen bl po OS7 ka jih maas na telefonu :/
gozdar1
15. 09. 2011 06.26
+1
Meni v bistvu ni prevec vsec...vsaj po na hitro videnem...nic ve start menija..hitrega iskanja...vseprevec prilagojeno tablicam...upab , da se bo v koncni razlicici dalo nastaviti Windows 7 look...
m_t_h
14. 09. 2011 22.46
+1
WIndows 8 je najslabsi in najmanj kvaliteten OS narejen do zdaj. Ne nalozim si ga pa ce mi zravn dajo se 500€
Raztezje
14. 09. 2011 22.40
Sicer super, če bomo lahko na tablicah pognjali tudi programe iz namiznih računalnikov, drugače ne verjamem, da lahko konkurirajo novim operacijskim sistemom. Trg mobilnikov ter ostalih prenosnih naprav ni isto kot PC, tako kot na industrijskih strojnih sistemih, stružnicah in podobno, ni bilo nikjer windowsov, tam se ceni predvsem zanesljivost, uporabnost ter varnost. Lepo, da se trudijo s konkurenco, vendar se mi zdi, da so nekoliko zgrešili poslovno strategijo, Microsoft je postal sinonim za PCje, pri tem bi morali vztrajati. Hišni računalniki so postali neverjetno zmogljivi, pa se je šele začelo, kaj so že obljubljali vmesnik, ko se bi namesto božanja miši in klofanja po tipkah, lahko končno resno pogovorili s svojim podivjanim računalom. Po moje, je šel vpravo smer Microsoft Kinekt, ki omogoča virtualizacijo domačega okolja in upravljanje virtualnega v realnem svetu, s preprostimi gibi telesa in celo izrazi na obrazu, kot ljudje tudi običajno komuniciramo med sabo. Kmalu bodo naši domovi polni raznih senzorjev, tablice bodo še dolgo prešibke, da bi zmlele tako goro podatkov ter jih avdiovizualno prikazovali v realnem času. Zaenkrat sistem uporabljajo samo za igrice, nimajo domišljija in če se bodo v še dolgo zafrkavali, jih bodo nekoč prehiteli drugi sistemi, kakršni so Cell procesorji v Playstation konzolah. Če en sam računalnik ni dovolj zmogljiv, zakaj ne bi povsod vgradili procesorje in jih med seboj poljubno povezovali, pri internetu se je zelo obneslo, kmalu bo vso omrežje delovalo kot en ogromen, globalni računalnik. Kar enega pokoplje, lahko drugemu prinese večno slavo, Sinclairja je pokopalo, z njegovim ZX spectrumom vred, vendar ne bi nujno tudi tako podjetje kot je Microsot. Lahko bi se povezali s kakšnim razvijalcem električnih vozil in robotov, ker bo to kmalu enako, začeli bi proizvajati poceni transformerje, s katerimi bi se lahko vozili, potem pa bi se sami zložili v kuhinjsko pomočnico ali celo spolno sužnjo. Lahko bi tudi rekli, da bi se s tem tako končno uresničile tudi mokre sanje tistih, ki si želijo seksati s svojim jeklenim konjičkom, na katerega so tako ponosni in jim pomeni vse. Nič hudega, če bi jih poganjali Windowsi, tudi ljudem se včasih strga, brez veze kaj razmišljamo in se čudno obnašamo, tako bodo naprave prihodnosti le še bolj priljudne. Motiti se je človeško!
ziggy_lj
14. 09. 2011 22.14
Mac OS x ftw!!
unicorn88
14. 09. 2011 20.34
sam tudi uporabljam linux.. sam za ljudi ki se ne spoznajo kaj bi tam delali je windows boljši :)
demand
14. 09. 2011 20.19
esq1
14. 09. 2011 18.56
+1
še vedno je pa tu tudi linux... Vsaj v osnovmih šolah bi morali omogočiti učencem rabo prostih pisarniških paketov! Če se učitelji ne morejo naučiti male spremembe tako nimajo v šoli kaj iskati! Tako so pa že v startu diskriminirani manj premožni učenci! Po drugi strani pa slovenceljem dihajo za vrat riaa, bsa etc... SAZAS, MENART pa podkupuje naše vrle politike, ki se jim gre samo za rento (doživljensko)!
McCreamy
14. 09. 2011 18.52
+2
Počakte saj si še xp nisem naložil, vztrajam pri 98.
virtusek
14. 09. 2011 16.20
Xp je še vedno zakon
tinetone
14. 09. 2011 13.27
"...Z razliko od predhodnih različic bodo aplikacije sistema Windows 8 na voljo le v pooblaščeni spletni Windows trgovini..." in na internezu... zastonj!!!!!