Milijoni za lažne prijatelje ali kako lažno povečati priljubljenost

Trgovanje s sledilci na Twitterju je postalo milijonski posel. Strokovnjaki pravijo, da je na spletnem družbenem omrežju lažnih okoli 20 milijonov profilov, vsak pa je vreden do 23 evrov.

Mitt Romney

Mitt Romney je naenkrat kupil preveč sledilcev. (Foto: Reuters)

Nekatere uporaba Twitterja zgolj zabava, drugi z njim tako ali drugače služijo mastne denarce. Tudi ustvarjalci lažnih profilov.

Italijanska strokovnjaka za spletno varnost Andrea Stroppa in Carlo De Micheli, ki sta raziskovanju profilov na Twitterju posvetila več mesecev intenzivnega dela, trdita, da je na Twitterju, kjer je ustvarjenih okoli 500 milijonov profilov, od tega 290 milijonov aktivnih, 20 milijonov računov, ki ne pripadajo osebi, ampak so lažni. Kot razlagata, s temi računi razpolaga okoli 20 podjetij, ki lažne sledilce ponujajo uporabnikom Twitterja.

Cena? Od 1,5 evra do 23 evrov. Bolj kot je lažen račun na videz resničen, dražji je. Navidezna resničnost pa se ocenjuje s količino aktivnosti na lažnem računu in s številom sledilcev lažnega profila.

Mešetarji za izdelavo lažnih profilov uporabljajo posebne računalniške programe, našli so celo načine, kako pretentati varnostni sistem "Captcha", ki naj bi z zahtevo po prepoznavi zmaličenih črk in številk ugotovil, ali se za drugim računalnikom skriva človek ali zgolj "stroj".

Čeprav obstajajo programi, ki naj bi preverjali verodostojnost profilov, strokovnjaki menijo, da je nadzor v resnici zelo težaven, predvsem zaradi veliko mirujočih resničnih računov.

Pravila Twitterja določajo, da so lažni profili takoj izbrisani, sankcije veljajo tudi za kupce lažnih sledilcev.

In zakaj bi kdo sploh kupil računalniško ustvarjene prijatelje, ki z njim ne delijo interesov, vrednot, pravzaprav ničesar, ampak so zgolj številka? Ker na spletnih družbenih omrežjih pač velja, koliko sledilcev imaš, toliko veljaš.

In tega se še kako zavedajo različne blagovne znamke in zvezdniki, oboji so med najpogostejšimi naročniki lažnih sledilcev. Da vsi sledilci vzhajajočih in razvpitih zvezdnikov niso pravi, je javna skrivnost, občasno izbruhne celo kakšen škandal. Kot takrat, ko je protikandidat Baracka Obame na zadnjih ameriških predsedniških volitvah Mitt Romney v enem dnevu pridobil 116.000 novih sledilcev, kar je bil seveda alarm, ki je opozoril, da je večino teh kupil.

"Število sledilcev se vedno povečuje, ko je oseba bolj prisotna v medijih, a za 100.000 ljudi pač ne," pravi strokovnjak za socialne medije Tim Farley. Postali so previdnejši, a zvezdniki in drugi se tudi po nekaj razkritjih kupovanju sledilcev niso odpovedali. Oglaševalci, ki jih najemajo za promoviranje kozmetike, prehrane in drugih izdelkov med oboževalci, seveda raje najemajo tiste z več sledilci. Še najbolj zadovoljni z izkupičkom pa so po tej logiki na koncu najbrž ustvarjalci lažnih profilov.

Kim Kardashian - 1

Kim Kardashian ima največ resničnih sledilcev. (Foto: X17 Agency)

Pri Forbesu, kjer so lani sestavili seznam zvezdnikov z največ sledilci, so zatrdili, da je razmerje sledilcev pri 15 najbolj obleganih zvezdnikih na Twitterju približno takšno: 30,4 odstotka lažnih, 40,9 neaktivnih in 28,7 odstotka aktivnih uporabnikov.

Lažnih sledilcev seveda ni treba le kupiti, tako jih nekaj naberejo tudi navadni smrtniki, a pri njih je razmerje precej drugačno. Trije odstotki lažnih, 14 odstotkov neaktivnih in 83 odstotkov resničnih in aktivnih sledilcev. In še zanimivost iz zvezdniškega sveta.

V nasprotju s kakšnimi drugimi pričakovanji ima največ resničnih in aktivnih sledilcev ameriška starleta Kim Kardashian. Okoli 43 odstotkov od njenih 17 milijonov sledilcev naj bi bilo "pravih".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
DonMiltonFriedman 22.04.2013 23:24:29
Zdej ni več tega. 10000 za 5$ je bla stalnica še leto dni nazaj, zdaj Twitter briše na veliko profile.
Več komentarjev