Znanost in tehnologija

Uporaba spletnega bančništva v porastu

Ljubljana, 22. 09. 2011 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Septembrski MOSS kaže, da se uporaba spletnega bančništva naglo povečuje, predvsem zaradi razširjenih in dostopnejših storitev. Uporablja ga 57 odstotkov moških spletnih uporabnikov in 43 odstotkov uporabnic.

24ur.com ostaja še vedno najbolj priljubljena spletna stran v Sloveniji.
24ur.com ostaja še vedno najbolj priljubljena spletna stran v Sloveniji. FOTO:

Raziskava o rabi spleta v Sloveniji MOSS je pokazala, da 43 odstotkov spletnih uporabnikov, starih med 10 in 75 let, vsaj enkrat mesečno uporablja storitve spletnega bančništva. K temu so po mnenju avtorjev raziskave pripomogle razširjene storitve, ki so tudi dostopnejše in cenejše od alternative.

Spletno bančništvo po večini uporabljajo moški uporabniki spleta, saj več kot vsak drugi moški (57 odstotkov) uporablja bančne storitve na spletu, med ženskami pa se teh storitev poslužuje skoraj vsaka druga (43 odstotkov). V obeh primerih pa gre v glavnem za tiste, ki spadajo med delovno aktivno prebivalstvo. Je pa vse več uporabnikov spletnega bančništva tudi med upokojenci.

Obiskanost spletnih strani

24ur.com je obiskanost v mesecu septembru povečal za tri odstotke in še vedno drži 1. mesto med slovenskimi portali. Zadovoljna.si se je avgusta uvrstila na 6. mesto, vizita.si na 9., moškisvet.com na 11., cekin.si na 12., na 13. mestu je spletna stran bibaleze.si, na 15 pa dominvrt.si.

23. mesto zaseda spletna stran, namenjena kuharskim receptom in nasvetom okusno.je. Portal, namenjen videovsebinam voyo.si, ki je bil do 1. septembra znan kot Pop plus, je na 40. mestu, vendar pa je samo v avgustu imel za kar 27 odstotkov več obiskovalcev in se tako uvršča med portale, ki so v prejšnjem mesecu pridobili največ novih uporabnikov. Spletna igra osvajalec.si zaseda 91. mesto med slovenskimi portali, golfportal.info pa 107. mesto, še kaže omenjena raziskava.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koalicija
24. 09. 2011 08.46
100% prepričan sem, da bi lahko država izvedla referendum preko FTTH omrežja s statičnimi IP in s podeljevanjem digitalnih certifikatov. Zadeva je iz tehničnega in varnostnega vidika popolnoma nesporna. Cenovno pa to predstavlja eno in edino investicijo, v nadaljevanju pa skoraj brezplačne referendume. Zakaj to ne naredijo? Zato ker nam žal že 20 let vladajo generacije, ki še vedno ne ločijo niti med FTTH, VDSL, ADSL in UMTS omrežji. Za njih je to vse enak širokopasovni internet.