Znanost in tehnologija

Na tisoče zlorabljenih otrok na spletu

Bruselj, 21. 05. 2008 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu lahko najdemo več kot 500.000 podob več kot 20.000 zlorabljenih otrok, zato je potrebno otrokom zagotoviti varnejše spletno okolje.

Otrokom je potrebno zagotoviti varno spletno okolje.
Otrokom je potrebno zagotoviti varno spletno okolje. FOTO:

Na internetu je več kot 500.000 podob več kot 20.000 zlorabljenih otrok, pri čemer smo jih doslej uspeli identificirati le 600, je danes v Bruslju v razpravi o zaščiti otrok v spletnem okolju opozorila komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Novi program, za katerega je v letih 2008-2013 namenjenih 55 milijonov evrov, je osredotočen na štiri teme: osveščanje javnosti, boj proti nezakonitim vsebinam, spodbujanje varnega spleta in vzpostavitev posebne baze znanja Viviane Reding

Spopadanje s takšnimi nesprejemljivimi praksami je nujno, je komisarka pozvala ministre EU, pristojne za kulturo in avdiovizualno politiko, ki so danes pod vodstvom slovenskega ministra za kulturo Vaska Simonitija sprejeli pomembne odločitve o novem programu za zaščito otrok pri uporabi interneta.

Starši in šole imajo pomembno nalogo

Hiter razvoj spletnega okolja prinaša več tveganj, zato je novi program za zaščito otrok pri uporabi interneta treba prilagoditi temu razvoju, na primer novim načinom uporabe interneta z mobilno telefonijo, je poudarila komisarka.

Cilj novega programa za zaščito otrok v spletnem okolju je usmeriti napore v pravo smer, pri čemer je treba izpostaviti izobraževanje in poudariti, da je to predvsem skupna naloga staršev in šol, je pojasnila Redingova.

Viviane Reding
Viviane Reding FOTO: POP TV

Da je poudarek v novem programu na izobraževanju in vključitvi staršev v prizadevanja za varnejše spletno okolje, je ob prihodu na zasedanje poudaril tudi minister Simoniti. Otroci morajo ločiti med resnimi vsebinami in oglasi, je dodal.

Otroci izpostavljeni manipulacijam

Tudi druge države članice so danes v razpravi poudarile, da je pomembno bolj izobraževati mlade ljudi, in opozorile, da so otroci na spletu izpostavljeni manipulacijam, ki povzročajo psihološke travme in spodbujajo škodljivo vedenje.

Pomembno je, da je novi program potrjen do konca leta, ko se izteče sedanji program Safer internet plus, ki je med drugim namenjen financiranju pobud v EU v boju proti nezakonitim vsebinam na spletu.

Ministri so danes sprejeli sklepe o vsebini programa, francosko predsedstvo pa se mora o programu do konca dogovoriti še z Evropskim parlamentom. "V pričakovanju mnenja Evropskega parlamenta se je Svet dogovoril o splošnem pristopu," je današnjo razpravo sklenil minister Simoniti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.