Najhitrejše javno brezžično omrežje v državi bodo imeli v Piranu

Brezplačen javni dostop do spleta postaja realnost tudi na Obali. Najdlje so v Piranu, kjer bodo v nekaj tednih končali postavitev 80 oddajnikov. Brezplačno spletno povezavo so v Kopru uvedli lani, v Izoli pa vzpostavitev omrežja še načrtujejo.

Piran

Najhitrejše javno brezžično omrežje v državi bodo imeli v Piranu. (Foto: Thinkstock)

Brezplačen javni dostop do spleta postaja realnost tudi na Obali. Najdlje so v Piranu, kjer bodo v nekaj tednih končali postavitev 80 oddajnikov in zagotovili najhitrejše javno brezžično omrežje v državi, in to z neomejenim dostopom.

V piranski občini so postavitev javnega omrežja Wi-Fi zaupali Obalnemu tehnološkemu skladu, ki je v 100-odstotni občinski lasti. Kot je na petkovi predstavitvi pojasnil direktor sklada Mitja Cestnik, bodo projekt Free Pi končali v nekaj tednih, ko bo delovalo 80 oddajnikov.

Že zdaj je aktivnih več kot 50 oddajnikov, končni uporabniki pa dosegajo hitrosti dostopa do pet megabitov na sekundo. Poleg hitrosti, ki je med javno dostopnimi brezplačnimi omrežji v državi najvišja, zagotavljajo tudi časovno neomejen dostop, stroški projekta pa znašajo le okoli 750 evrov na oddajnik. V prihodnje bodo letni stroški vzdrževanja omrežja znašali med 30.000 in 40.000 evrov, je ocenil Cestnik.

Čeprav omrežja še niso oglaševali, imajo trenutno več kot 700 dnevnih uporabnikov. V prihodnje bodo na objektih, ki bodo zagotavljali prost dostop do interneta, postavili tudi ustrezne oznake.

Glede na izjemno konkurenčno ceno Cestnik verjame, da bi projekt lahko ponudili tudi drugim občinam. Za zdaj so omogočili delujoče omrežje tudi delu Splošne bolnišnice Izola, kar je zagotovo dobra referenca.

Če je končni cilj prve faze projekta pokritje vseh javnih površin, kjer se zadržuje več ljudi, pa si v naslednji fazi želijo razširiti omrežje tudi v srednje šole in na fakultete v občini Piran ter skupaj z lokalnim gospodarstvom zagotoviti pokritost posameznih restavracij in barov.

Postavitev omrežja je po Cestnikovi besedah v interesu tako občanov kot občine, nenazadnje pa tudi turistov, tako da bo imel projekt multiplikativne učinke tudi na gospodarstvo.

Javno omrežje - 2

(Foto: Thinkstock)

Brezplačno spletno povezavo so v Kopru uvedli lani

V koprski občini so brezplačno brezžično spletno povezavo na javnih površinah uvedli lani. Izgradnjo omrežja je financiralo portoroško podjetje Avision pod blagovno znamko Alternet. Doslej so brezplačni časovno neomejeni dostop do interneta v Kopru omogočili v bližini nakupovalnega centra Supernova in potniškega terminala. V drugi fazi pa bodo brezplačni internet dobile tudi lokacije okrog koprske tržnice, Semedelske in Pristaniške ulice, v bližini ŠRC Bonifika in kopališča Koper, so navedli na Mestni občini Koper.

Cilj je z omrežjem pokriti celo mesto

V Izoli vzpostavitev omrežja Wi-Fi načrtujejo po posodobitvi javne razsvetljave, ko bo na omrežju javne razsvetljave stalno prisotna električna napetost. Razpis za upravljavca javne razsvetljave bo predvidoma objavljen v drugi polovici leta, projekt pa bo končan prihodnje leto, so pojasnili na občini.

Strokovne službe občine so se s ponudnikom brezplačnega omrežja Wi-Fi že pogovarjale, vendar je cilj z omrežjem pokriti celotno območje mesta, ne samo določenih območij. Najugodnejšega ponudnika omrežja bo občina tako iskala preko javnega razpisa, kar pa bo možno šele po posodobitvi javne razsvetljave.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
ngc 05.03.2013 09:48:06
V ljubljani pa najbolj brezplačen.
 
mojcd 04.03.2013 12:34:53
v ljubljani so pa pomembnejše žične tranzakcije na TRR
FRATER + 28.02.2013 02:38:32
Naj opomnim, da bi predvsem cerkve potrebovale brezzicni medmrezni prikljucek.
 
nikhrast 27.02.2013 20:59:33
80 novih Starbucks kafičev bodo postavili.
 
ponosenslovenec 25.02.2013 10:32:07
vse ti je jasno kakšna korupcija je zadi, če so v domžalah pokurl skor deset kosov za en ruter, ki stane 200 eur, drugod nekje do šest kosov, v piranu pa "samo" 750 eur :P ni čudno da je država v p..... če skos kradejo.
Milan Hišan 25.02.2013 12:08:58
750€ po dostopni točki je kar normalna cena.
Montaža, inštalacije, ...

Ampak 7300€ po dostopni točki.
To je pa vsaj za KPK, če ne že direktno v preiskovalni zapor!
sjuszan 04.03.2013 01:57:51
a zdej k je pa 750e/točko so pa vsi veseli...tudi to ni razumna cena, neka taka točka stane mogoče 200e (brez količinskega popusta), če je pa priklop na elektriko vreden par 100e potem pa tudi ok, načrtovanje omrežja je sicer zelo pomembno ampak spet trimestna cifra na točko je malo od realnosti..samo nastavljanje točke pa bi moralo biti bolj kot ne trivialna zadeva in ne vidim kje konča preostanek keša...30.000e za neko kvazi vdrževanje je pa sploh nateg, kakšno vzdrževanje neki rabi tisti čip notri v škatlici?? Ko se postavi mora bit 5 let mir, potem pa bo stvar verjetno tehnološko zastarela. Ajd kakšna stvar se pokvari vmes ne rečem, tudi če se v to ceno všteje elektrika in dostop do neta, je še vedno malo visoka. v lj in domžalah je bil ultra nateg, tu bo pa samo nateg, se pozna, tudi oni ne upajo v trenutnih razmerah preveč vzeti. Ampak še vedno gre pa za lupljenje ljudi.
sjuszan 04.03.2013 02:46:46
pri takih cenah (če bi bile realne) nobeno gospodinjstvo ne bi imelo doma wifi routerja :)
Milan Hišan 25.02.2013 10:21:23
750 evrov je stala dostopna točka v Piranu, v Ljubljani pa skoraj 10X več, to je 7.300!!!

Tega ne razumem.
No ja ali pa razumem, saj je v ljubljani Janković ...
 
layers 25.02.2013 00:55:59
nc slabega ni da je net za vse zastonj, slabo je to sevanje po mestih, v britaniji so naredili obsezne raziskave o skodljivosti wifi ja, v solah je ze prepovedan. jaz osebno ne placujem neta, niti ne mislim, ne tv ja za take lazi ,telefon redko uporabim.
kahelc 25.02.2013 08:25:30
zakuriš pa s kresilnimi kamni?
layers 25.02.2013 17:29:28
sej sem napredn, na netu in tv ju sem prisparal v tem casu okoli 5 jurjev, in recimo ce ima nekdo 100 prenosa, lahko se 20 im uporabnikom nudi net po 5 mega, ali pa polnih 100, sej da bi vsi istocasno nekaj loadali je tezko verjetno, sploh se ne bi poznalo, le on bi imel dobicka 60 evrov na mesec.
Googlebot 24.02.2013 19:17:37
v naprednih državah je internet v ustavi! Torej vsak državljan ima pravico do interneta. Če slučajno človek nima sredstev mu da država zastonj net! Saj ga smatrajo kot informacijsko središče.
Na Ptuju so imeli podoben projekt kateri je žal pogorel po celi črti. Saj je bilo kar nekaj ljudi kateri so preklopili na brezplačen net to pa seveda ni pogodu določenim podjetjem. Zapomnite si v Sloveniji ni nič zastonj.
 
bohor5 24.02.2013 19:14:14
če nebi bili župani pri nas tako skorumpirani in pohlepni bi lahko vsaka občina imela zastonj internet in optiko. Evropska unijo v to veliko vlaga sam ko naši občinski primitivci samo kardejo in ne znajo črpati evropskih sredstev. Žalostno da smo v 21.st.kjer je rač v ospredju,nekateri pa še brez neta.
slo-FBI 24.02.2013 15:44:03
Jaz osebno sem v naselju, ki je 1km oddaljen iz Novega mesta. Ko sem nazadnje podal ponudbo za priklop Interneta, le tega sploh ni mogoče priklopiti, infrastruktura je zastarela in ne omogoča niti tistega minimuma, ki ga ponujajo. Res žalostno. Hkrati pa gre optika kar iz dveh strani naselja. Z ene strani Brezja (romi) in D. Kamenc. Za naših 150 hiš nimajo interesa tako, da se vsak znajde po svoje. Seveda so stroški temu primerni.
Novo mesto pač podpira samo strogi center na druge pa čisto pozablja. Tako ni samo na področju telekomunikacij ampak na vsem, kar danes človek potrebuje od komunale, cest.... In dokler bo tako vodstvo kot ga imamo ni nobenega upanja. Važno je, da na naš račun iz proračuna vlečejo denar, ki pa se ve kam gre. Muhič pa itak samo za svoje skrbi.
Več komentarjev