Najhitrejše javno brezžično omrežje v državi bodo imeli v Piranu

Brezplačen javni dostop do spleta postaja realnost tudi na Obali. Najdlje so v Piranu, kjer bodo v nekaj tednih končali postavitev 80 oddajnikov. Brezplačno spletno povezavo so v Kopru uvedli lani, v Izoli pa vzpostavitev omrežja še načrtujejo.

Piran

Najhitrejše javno brezžično omrežje v državi bodo imeli v Piranu. (Foto: Thinkstock)

Brezplačen javni dostop do spleta postaja realnost tudi na Obali. Najdlje so v Piranu, kjer bodo v nekaj tednih končali postavitev 80 oddajnikov in zagotovili najhitrejše javno brezžično omrežje v državi, in to z neomejenim dostopom.

V piranski občini so postavitev javnega omrežja Wi-Fi zaupali Obalnemu tehnološkemu skladu, ki je v 100-odstotni občinski lasti. Kot je na petkovi predstavitvi pojasnil direktor sklada Mitja Cestnik, bodo projekt Free Pi končali v nekaj tednih, ko bo delovalo 80 oddajnikov.

Že zdaj je aktivnih več kot 50 oddajnikov, končni uporabniki pa dosegajo hitrosti dostopa do pet megabitov na sekundo. Poleg hitrosti, ki je med javno dostopnimi brezplačnimi omrežji v državi najvišja, zagotavljajo tudi časovno neomejen dostop, stroški projekta pa znašajo le okoli 750 evrov na oddajnik. V prihodnje bodo letni stroški vzdrževanja omrežja znašali med 30.000 in 40.000 evrov, je ocenil Cestnik.

Čeprav omrežja še niso oglaševali, imajo trenutno več kot 700 dnevnih uporabnikov. V prihodnje bodo na objektih, ki bodo zagotavljali prost dostop do interneta, postavili tudi ustrezne oznake.

Glede na izjemno konkurenčno ceno Cestnik verjame, da bi projekt lahko ponudili tudi drugim občinam. Za zdaj so omogočili delujoče omrežje tudi delu Splošne bolnišnice Izola, kar je zagotovo dobra referenca.

Če je končni cilj prve faze projekta pokritje vseh javnih površin, kjer se zadržuje več ljudi, pa si v naslednji fazi želijo razširiti omrežje tudi v srednje šole in na fakultete v občini Piran ter skupaj z lokalnim gospodarstvom zagotoviti pokritost posameznih restavracij in barov.

Postavitev omrežja je po Cestnikovi besedah v interesu tako občanov kot občine, nenazadnje pa tudi turistov, tako da bo imel projekt multiplikativne učinke tudi na gospodarstvo.

Javno omrežje - 2

(Foto: Thinkstock)

Brezplačno spletno povezavo so v Kopru uvedli lani

V koprski občini so brezplačno brezžično spletno povezavo na javnih površinah uvedli lani. Izgradnjo omrežja je financiralo portoroško podjetje Avision pod blagovno znamko Alternet. Doslej so brezplačni časovno neomejeni dostop do interneta v Kopru omogočili v bližini nakupovalnega centra Supernova in potniškega terminala. V drugi fazi pa bodo brezplačni internet dobile tudi lokacije okrog koprske tržnice, Semedelske in Pristaniške ulice, v bližini ŠRC Bonifika in kopališča Koper, so navedli na Mestni občini Koper.

Cilj je z omrežjem pokriti celo mesto

V Izoli vzpostavitev omrežja Wi-Fi načrtujejo po posodobitvi javne razsvetljave, ko bo na omrežju javne razsvetljave stalno prisotna električna napetost. Razpis za upravljavca javne razsvetljave bo predvidoma objavljen v drugi polovici leta, projekt pa bo končan prihodnje leto, so pojasnili na občini.

Strokovne službe občine so se s ponudnikom brezplačnega omrežja Wi-Fi že pogovarjale, vendar je cilj z omrežjem pokriti celotno območje mesta, ne samo določenih območij. Najugodnejšega ponudnika omrežja bo občina tako iskala preko javnega razpisa, kar pa bo možno šele po posodobitvi javne razsvetljave.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
ngc 05.03.2013 09:48:06
V ljubljani pa najbolj brezplačen.
Več komentarjev